Wednesday, January 16, 2013

Kalimah Allah ni hak siapa?

Ok, ni isu basi. Tapi aku kan suka kontroversi. Eh rhyme pulak!

Isu ni memang sensitif. Especially kalau pendapat yang dikeluarkan tu adalah dari mereka-mereka yang tak cukup akal. Ni kes tak berapa pandai tapi sibuk nak pendapat yang dua puluh sen. I know it is a free world that everyone entitled to give their piece of mind, tapi boleh tak jangan narrow minded sangat like kawan I kat FB ni. I will tell you why later.

If you ask my opinion on this matter, I don't see any problem pun kalau depa ni nak guna kalimah Allah. Nak guna..guna lah. Tapi tu pendapat aku yang sah-sah la ilmu agama tak tinggi. So my argument will based on logic dan common sense je lah. If you ask me to give ayat-ayat Al-Quran, I can't come out with any.

We shouldn't allow them to use the word Allah, nanti anak-anak kita akan keliru.

Yes keliru. Bukan anak-anak kita. Anak-anak diorang pun keliru. Jadi marilah kita sama-sama pakat keliru ye. Well if it come to that, I guess it is all down to us lah kan how to teach our kids apa bezanya agama kita dan agama dia. Kids are full of curiosity. Kalau kita pandai didik, takkan adalah kes-kes keliru ni. Tak payah guna kalimah Allah pun dah ramai yang murtad. Sapa nak jawab?

Ni semua agenda Kristian nak pesongkan akidah orang Islam.

Have you ever wonder lah kenapa diorang ni teringin sangat nak pesongkan akidah kita? Hebat sangat ke kita sampai diorang nak pesongkan akidah kita. If they think that they have the need to pesongkan akidah kita, bukan ke tu in a way menunjukkan yang diorang mengakui kebenaran agama kita? Sepatutnya, the harder they try to test our faith, the stronger and better Muslim we should become. Datang la dugaan macam mana sekalipun, kita tetap dengan agama kita. Ingat cerita Sumayyah yang sampai suami dan anaknya dibunuh depan mata pun beliau tetap melafazkan Allahuahad? Kalau kita sendiri ragu dengan agama kita...dengan keesaan Allah, tak payah tunggu diorang ni datang pesongkan pun. Diduga oleh Allah dengan dugaan yang kecil pun dah cukup nak buat kita berpaling dariNya.

Kita sebagai orang Islam kena pertahankan nama Allah.

No you are wrong. Kita kena pertahankan tuntutan dan suruhan Allah. Itu yang paling utama. Hukum Allah kau sibuk taknak tegakkan, tapi dok gaduh bila non Muslim nak guna nama Allah. Tak ke pelik namanya? Ibarat seorang remaja rosak akhlak yang marah kalau kita kata kat dia yang mak bapaknya ajar dia tak cukup, tapi at the same time perangai serupa puaka dan langsung tak menjaga nama baik keluarga. Menconteng permanent marker ke muka parent lagi adalah. Zaman sekarang dah tak pakai menconteng-conteng arang ni.

I really hate when people bagi comment out of context regarding this matter. So, betina kat FB I ni pun tulis lah kat wall dia macam ni:

"Sekarang ni Kristian dah boleh guna nama Allah, lepas ni sembahyang kat gereja pun boleh lah sebab tu pun rumah Allah".

Kau merepek apa? Sapa kata tak boleh sembahyang dalam gereja? Sembahyang kat mana-mana pun sah, asalkan tempat tu bersih. Perlu ke I story kan lagi cerita yang weols staff Muslim kat tempat kerja I ni sembahyang dan solat Jumaat dalam chapel? Dan tahukah dia yang masjid-masjid lama kat Turki tu asalnya adalah gereja sebelum ia ditakluk oleh tentera Islam?

"Habislah keliru anak-anak kita nanti. Risau!"

Well, kau kan maknya (bukan mak nyah), takkan kau tak tahu nak didik anak kau dengan basic knowledge agama Islam?

Honestly I am more worried about benda-benda yang tak berfaedah like Idola Kecil, Sinetron Indon, Maharaja Lawak, Akademi Fantasia dan benda-benda yang tak berfaedah lain. Secara logiknya, we Muslims made more harm to ourselves dari Kristian or yahudi yang asyik kena tuduh nak pesongkan akidah kita. Yang dok menjahanamkan orang Islam pun adalah orang Islam jugak and funnily enough, we allowed it to happen upon our ummah. Yang dok bagi permit bukak rumah urut, kelabu malami, kedai nombor woke tu semua pun Islam jugak kan??

Sekian royanan saya hari ini.

- Posted using BlogPress from my iPad Mini

Tuesday, January 15, 2013

Pretty Girl Have Problem Too Kak Saripah Oi!


Ayoyoyoyo matilah lama tak update kan? Nak kata masa takdak..hmmm masa banyak, walaupun busy mencari rezeki sampingan gituh. Malas sebenarnya bley? I hope it is not too late for me to wish you Happy New Year. I don't have any resolution. Kang kalau I cakap my new year resolution adalah nak buat hiding seperti Gwyneth Paltrow kang kena panah petir pulak.

Anyway, hari ni I nak ranting pasal perempuan yang tengah famous seantero facebook dan YouTube...ala yang dok listen, listen, listen tu kat student time debat/diskusi/whatever fuck you called it.

So ceritanya this student dok pertikai lah why Malaysia tak beri pendidikan percuma and so on, siap compare with negara like Argentina, Brazil and Cuba. I can see her points lah from what she is trying to say but I must say that I am not totally agree with her.

My reason is simple. Sedangkan yang pergi uni guna duit titik peluh mak ayah membanting tulang pun masih tak insaf nak belajar bersungguh-sungguh, masih belajar main-main, tak kesian kat mak ayah..ni kan pulak kalau bagi pendidikan percuma? I am sure it will be satu pembaziran yang nyata. Baik bagi duit tu to those yang layak and mahu belajar. Aku rasa lebih baik kalau PTPTN tu bagi interest free loan kat student. Kau bukannya bank. Kalau letak interest banyak-banyak kenapa? Belum dapat kerja dah berhutang RM25000. Some might say that if you belajar rajin-rajin sampai dapat first class, confirm lah you tak kena bayar balik.

But regardless lah what is her opinion, the whole situation should remain as a healthy discussion. Tak berkenan sungguh aku dengan cara Saripah ni jawab soalan.

1. Apa kaitan masalah binatang dengan masalah manusia?

I seriously lost the plot when she mentioned pasal kucing pun ada masalah. So? Kaitan dengan topik yang dibincangkan? Kita bukannya tengah bincang masalah kucing liar Cik Saripah hey. Apa yang kau merepek ni syaitonnnn?

2. Respect.

You said that you respect her opinion and respect her as a woman. Phuih. Tu bukan respect namanya. You basically humiliating her in front of the students. Not to mention you mencelah time dia bercakap. You cut her off and you called that respect? And then you asked her to listen to you when you talk. Apekah?

3. Jangan bandingkan Malaysia dengan negara lain.

Habis tu takkan nak bandingkan dengan babi kot? Kalau kita tak bandingkan dengan negara lain, how could we know that we are doing well as a nation or not. Kalau kita tak bandingkan negara kita dengan negara lain, I am sure we still in the list of negara mundur tak bangun-bangun...nak membangun tu memang jauh sekali lah. Ye la, nak compare tak boleh. Maka jadilah KITA negara taik yang selesa dalam comfort zone kita. Negara lain dah pergi ke bulan, kita masih dok 'pasti berjaya di Akademi Pantatsia'.

4. Kalau tak suka, sila pindah.

Seriously, muak dengan statement ni. Everytime ada orang menyuarakan ketidakpuasan mereka on something, maka akan adalah suara-suara pocong berkata, 'Kalau you tak suka duduk sini, silalah pindah keluar'. Hah kenapa? Kami rakyat ni tak boleh langsung ke pendapat? Bukan bermakna kami ni benci. Habis kalau lah PR menang the next PRU, you nak pindah keluar from Malaysia ke? Pasal kita sayang la kita bagi pendapat. Nama pun debat.

Of course la bila kita anjurkan debat akan ada agree to disagree. Ada pros and cons. If you can't handle that, jangan la anjur kan debat. If you can handle it better, takdenya people make a fuss about it. Baik kau tukar je nama SW1M tu jadi SW1NE or Suara Wanita Biadap ke? And I still can't get around with this whole 1 Malaysia stuffs. Adakah semua benda perlu ada 1Malaysia? Bra 1Malaysia? Spender 1Malaysia? Tuala wanita 1Malaysia? Please lah. Kalau NGO, cuba letak nama yang takdak kaitan dengan 1Malaysia boleh tak? Jangan jadi muppet ok!

As I said in earlier paragraph, aku pun tak sokong free education sampai first degree. Aku rasa lebih baik kalau PTPTN tu bagi interest free loan kat student. Kau bukannya bank. Kau letak interest banyak-banyak tu kenapa? Belum dapat kerja dah berhutang RM25000. Some might say that if you belajar rajin-rajin sampai dapat first class, confirm lah you tak kena bayar balik. Let us be realistic here that we can never get 100% first class. Dan tak semua yang 1st class tu berkualiti. In fact, yang masuk uni with biasiswa tajaan Mara, JPA, UDA dan dara semua tu pun, tidak lah graduated with flying colours sudahnya. Takde la pulak puak-puak tu diminta bayar balik biasiswa diorang kannn? Eh sentap ke I?

Tapi kan uols, yang bagi respon/komen kat video tu pun boleh tahan celakanya. For me the worst among all adalah the collective acceptance among the students in the hall. Mula-mula sorak dekat that student. In the end, setuju pulak dengan Saripah tu. Sungguh lalang. Adalah demi sesuap Galaxy note? It's clearly show that our education system is in a huge mess. And with the people like Saripah tu hanya menambahkan masalah yg sedia ada. We want our student to have their own voice. We want our student to stand up for themselves. Bukan jadi pak turut. If you can't stand up for yourself, no one else will!

To Kak Saripah yang sampah...listen listen listen listen...Saya nak kentut!! *matilahhhhhhhh~

PS: I saja je emphasised yang I update guna iPad mini hehehe. Sin dorm menunjuk-nunjuk katakan....lalalalalalala~

- Posted using BlogPress from my iPad Mini