Friday, August 23, 2013

Ustazah Ebi Diserang




Tercampak I baca reply kat tweet ustazah femes ni. Hahaha. Lawak ok. Walaupun at the same time, I rasa reply tweet tu agak keterlaluan but serve her right la kan?

Orang keriau pasal PTPTN, dia pun sibuk sama nak keriau. Pendek kata when it comes to KERAjaan, takde benda yang elok lah. Semua nak bangkang je.

You see, I ni bukan la penyokong tegar apa saja yg ada kaitan dengan 1Malaysia or Rosmah. That woman seriously need an image consultant and a serious make over. The hair alone make me cringe. I think, the only person yg sesuai rambut mengerbang macam tu adalah David Arumugam kumpulan Alleycat..terima kaseyyyyy!!

Tapi, takde la semua benda I nak bangkang. For instance, I don't think it is necessary nak masukkan senarai pehutang tu dalam senarai CCRIS. Ye lah PTPTN bukan bank. Nama pun bantuan pendidikan, maka kena la bersifat membantu.

And neither do I agree that we should have free tertiary education either. Sebab, ilmu ni adalah satu benda yg bernilai. It took a lot of effort, time and of course lah duit. Apa lah nilai ilmu tu kalau dah free? You pergi mengaji al-Quran pun kena bayar kan? Walaupun ustaz yang ajar tu tak minta bayaran (ni masa zaman I dulu la), tapi kita sedekah apa yg kita mampu. Tak dapat bagi duit, bagi la buah durian. Tapi jangan la sampai tak bagi langsung. Ustaz tu pun ada anak bini nak sara. Even belajar silat pun kena bayar ok!

Bila kita dah berhutang, maka wajib la kita bayar. Walaupun, I rasa interest serta kos penyelengaraan and what not tu semua adalah tak perlu..nak buat macam mana, redha je lah bayar. Kang kalau tak bayar, tak lepas balik UK. Terpaksa la I buat drama ala-ala makcik Hong Kong yang terlepas flight gi New York (tengok kat sini). Mrasa!!


'Cong ceng tim kai yaaaa...aaaa...chowww waaa'

Kannnn?

- Posted using BlogPress from my iPhone

5 comments:

dzuchan said...

dah lama baca blog ni, tapi 1st time komen...

LIKE

:-)

Ammi Sahil said...

agak lawak la.. haha

Anash said...

bila kata 'pinjam'..
maksudnya 'kena la bayar kendian'..
tak gitu???

Anonymous said...

There's a 20% rebate from ptptn if u settle ur loan in full amount by end of Sept.. tak sanggup da nk baya interest n admin fees yg berkoyan-koyan..

Inner refugee said...

Haha brutal betul komen pada Abby tuh, tapi mmg betul la kannn. N I agree with u on this PTPTN thingy. As a parent, I feel so grateful that such a scheme exists! Not available even in the US la! In other countries, if u r poor u cannot get bank loan to study or u have to mortgage ur parent's house or sthg. Malaysians yg nak free education should live in the Mid east then they will see what is the QUALITY of the education given free there. One country quoted by the girl in the Listen!Listen video last time was free education in LIBYA!Are u kidding me???!!! N if one studiesd hard and gets good grades, the loan is converted to Scholarship, so it s VERY DAMN FAIR. So I say, shut up Abby Abadi, next time get a degree and not just cover urself bila dah tak laku lagi. Okkk lebih brutal komen akak nih hehe. I am sooo anti ustaz/ustazah former artists/jokers/rockers turn preachers nih. Holier than thou attitude!!