Monday, August 27, 2012

Quick & Short Update




Hola uols semua!!

I tengah bersiaran secara langsung dari Siem Reap, Cambodia ni. Meletup tak? Kau ado? *matilah sampan terbalik~

Anyway I tengah menghabiskan sisa-sisa cuti raya with my long lost friend time matriks dulu. Kenal 2-3 bulan, dah baik semua..tup tup dia dapat masuk IB. The last thing I heard about him was that he had been accepted to do medicine in Dublin. Senior kau la ni Seed oi!

Sudahnya, terjumpa di FB dan terus kitorang bercadang untuk bereunion kat Siem Reap bley? Apekah?

Nanti kalau rajin I update la all the cerita raya dan juga kisah ku yang almost tak dibenarkan berterbangan akibat passport dah kurang dari 6 bulan from due date. Sungguh cipan!!




So, speak soon!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, August 16, 2012

Bakar-membakar di Hari Raya

Bila masuk bulan Ramadhan dan Syawal ni, memang banyak sangat bakar-membakar ni. 

Ada yang bakar kuih raya.

Ada bakar lemang. Ke lemang terbakar? Eh!

Ada yang terlebih bijak pergi bakar mercun. Pantang betul aku dengan orang main mercun ni. Udah le aku ni jenis melatah. Habis keluar segala jenis nama organ sistem pembiakan. Akibat terlebih bangang, ada yang beraya dengan tangan kudung sebelah. Ish! Kesian. I dulu masa kecik-kecik (sebelum mercun ni diharamkan secara berleluasa), ada la jugak main mercun like mercun katak, mercun gasing, mercun telur naga, mercun bawang (sangat pondan main mercun ni!) dan mercun padi. Selebihnya main bunga api yang keluar macam-macam warna tu. Tapi, idokle I dengan adik-adik I ni menjadi lebih kreatif nak buat yang bukan-bukan. Mengenang Abah weols tu yang garang mengalahkan harimau berantai (ampun bah), memang berani kan?

Ada juga yang gigih membakar kuih sampai terbakar rumah. Dugaan sangat time-time nak raya ni. Sapa yang jadi mangsa kebakaran ni, bawak-bawak banyak bersabar ye.

Hati pun ada terbakar jugak. Orang kata patutnya time-time puasa ni patutnya mengajar diri untuk bersabar. Bersabar mendenya kalau orang left, right and centre keep pissing you of. Mentang-mentang la setan semua ditambat, diorang pulak yang jadi setan kan?

Dan disebabkan hati terbakar jugak la, seorang lelaki telah membakar girlprennya (sumber dari SINI). Apekah?? 

Yang buatkan hati aku lagi terbakar bila membaca kronologi cerita ni. Come on, anak gadis berumur 16 tahun keluar pukul 3pagi pergi bersahur dengan boipren. Tak kira la family kenal ke tak, bukan ke tu tak manis namanya? I dulu nak keluar merayap malam-malam dengan Leha pun kena buat surat sumpah bagai dengan my parents. Tu pun bila dah umur masuk 20an. Masa umur 16 tahun, walaupun I ni jantan, tidak le my parents nak bagi keluar time-time macam tu. Mampus aku kena kakikan dengan bapak aku if I do.

Baca cerita macam ni buatkan I risau pasal adik I yang bongsu tu. Dia tu pun boleh tahan jugak miang dia. Baru break up dengan boipren, meroyan kat FB macam mati laki. As if her world crushed sebab jantan keparat tu tinggalkan dia. Motif sangat. Aku yang tua ni pun malu nak baca. Kalau hensem macam Channing Tatum tak pe la jugak. Ni muka pun sipi-sipi macam tenuk. Aku yang pondan ni pun lagi hensem!!

I ni risau bukannya apa uols. Jantan zaman sekarang ni, maaf la yer, bukan nak downgrade kaum sendiri, ramai yang hampes dari yang elok. Especially yang baya-baya adik I tu lah..range umur 18-22 tahun. Cinta monyet lah. Cinta orang hutan lah. Cinta badak sumatera lah. Semua ni ada potential untuk menconteng permanent marker kat muka parents.

Budak-budak zaman sekarang ni pulak, cinta diorang lain sikit. Zaman-zaman kita dulu, habis-habis cinta pun setakat hantar surat cinta yang ditabur bedak enchanter. Lepas tu bagi lirik lagu, tujukan kat orang tersayang. Buat mix tape lagu-lagu cinta untuk didedikasikan kepada orang tersayang. Ada yang hantar poskad to Pilihan Bersama Radio Musik (wujud lagi ke radio ni?) untuk tujukan lagu pada orang tersayang.

Budak-budak sekarang?

Demi cintamu yang seluas kangkangan kucing itu, aku rela dikangkang, aku sanggup memberikan karipap ku sebagai tanda cintakiew padamiewwww Abe Roy (sapa Roy ni?). Kaedah sangat! Dah main tu satu hal, lepas tu tak reti-reti nak pakai sarung getah. Kalau kena yang jenis berudu gred D, selamat lah kau. Kalau kena yang gred A, sapa nak bertanggungjawab Leha oi??

Anyway, hari ni I balik Malaysia. Beg I pun dah macam nak meletop. Penuh dengan barang-barang yang dipesan. Breast pump apa jadah lah, semua ada. Harap-harap tak over the luggage allowance yang seberat taik kucing tu. Over tau MAS. Tak boleh ke bagi lebih sikit oi? Ramai ok orang datang London nak shopping. Setakat 20kg tu apa la sangat? Keropok lekor pun tak lepas!

I can't wait to see my beautiful nieces.

Ok lah. Akhir kata, I nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakan-rakan dan pembaca-pembaca blog saya yang sungguh lah tak memberi faedah mahupun pahala, udah le penuh entry riak, bongkak pulak tu. Kalau ada terkasar bahasa dan salah silap, saya mintak maap banyak-banyak na. Ikhlas dari saya dan Anuar Zain *tetibe*

Sama kan cheek bone dan hidung (kembang) kami?? Jangan jeles Esah!
*sambil hidung kembang kuncup tali kecapi~
See you soon Malaysia!!

Saturday, August 11, 2012

Janji Dikerati

I must say that lots of us not really careful with what they put up on their social network sites. I pun kadang-kadang terkeluar jugak status berunsur racist secara sulit githooo. Long long time ago, I ada letak status berbunyi, 'Ketua kumpulan Hindraf patut dihantar balik ke India so that he can see betapa daifnya orang India di India berbanding India di Malaysia'. Of course I did upset my Indian friend (unintentionally), but on my defend, tidak ke you rasa tindakan diorang nak saman Queen Elizabeth tu sebab bawak masuk buruh India ke Malaysia adalah satu yang sia-sia belaka dan sungguh membuang masa? At the same time, I do have a little regret cakap benda macam tu. Ye lah, sampai bila kita nak suruh orang count their bless everytime diorang rasa tertindas ye tak? Same goes with this puak-puak pro kerajaan yang tak habis-habis suruh orang yang menyokong pembangkang ni to count their bless..oh kalau takdak BN, korang takkan duduk mewah macam ni yada yada yada. Kalau macam tu, baik tak payah buat pilihanraya kan? 

Tapi tu lah. Sometimes, kita rasa yang kita tulis tu takde la racist mana pun, but people might read it as racist. Because of that, I pun macam dah insap gituh nak letak benda yang bukan-bukan sebagai update. Kalau ada pun, kiasan-kiasan je. Contohnya, 'kaplam yang duduk sebelah saya ni adalah jelmaan syaitonirrojim'. Sapa yang paham, paham la. Sapa yang terasa, yang kau perasan tu kenapa ye tak? Did I mentioned your name? Takde kan? Kan? Kan??



Anyway, who is this Johari Pain? Glamer you. Orang lain yang dapat pingat, orang lain yang dapat glamer. But it is very funny to see this #JanjiDikerati trending on twitter. On FB siap ada page Kami Mahu Johari Pain Memotong Anu and so on.

Tu la, lain kali think before you put up your status on FB or twitter (reminder to myself as well). Sebab orang sekarang ni suka print screen, especially Hazrey (ampunnnn Bro hahaha). Lepas tu, merasa la kau trending satu dunia.

I am pretty sure that this Johari chap tak senang duduk. Lepas ni ramai la yang kejar you dengan gunting, kapak dan parang untuk potong anu you tu. I wish you all the best lah ye.

Sorang lagi yang aku rasa anunya harus dipotong adalah Noor Afizal Azizan yang dikatakan pemain tenpin bowling handalan (tapi bengap) kebangsaan ni, yang boleh terlepas dari hukuman penjara from merogol budak bawak umur. You can read the story from HERE and HERE. I am pretty sure that he had a very good lawyer to defence him. Walaupun hakim dah bagi their decision, I cannot help to give a piece of my mind.

Bagi aku, salah tetap salah, regardless masa depan dia cerah or kelabu taik anjing. Even dia bakal PM sekali pun, rogol tetap rogol. Bawah umur pulak tu. She was just 13 when she got rape. Even kalau suka sama suka berkongkek pun (as stated in the news...tiada unsur paksaan katanya), it is still consider rogol because she was underage. He was 18 then, so he should have known better berbanding the girl yang baru 13 tahun tu. Just because he has the bright future, adakah itu bermakna kesalahan yang dia buat tu boleh dimaafkan?

As much as believe yang setiap orang deserve a second chance, tapi tak bermakna dia lepas je dari kesalahan dia tanpa dihukum. Apa la sangat setakat berkelakuan baik and denda tu? Esok luasa dia buat balik (ish mulut!). Besides, adakah kita mahu perogol like him represent our country? Tak boleh dijadikan contoh teladan langsung!!

Don't you think orang-orang macam ni pun patut dikerat jugak anunya?

Anyway, tahniah kepada Datuk Lee Chong Wei and Pandalela for making Malaysian proud. At the same time jugak, I am very please with team Great Britain performance. Hah, aku memang lupa diri! Go team GB!! *matilahhhh tukar passport~

Thursday, August 09, 2012

Mari Mencari Kerja Baru!!

Puasa dah masuk 10 hari yang terakhir. I must say that sepanjang puasa ni, sekali pun tidak pernah kujejak kat masjid untuk sembahyang terawih uols. Syaiton sangat! Sementelah yang sembahyang fardhu ni pun bak kata Nujum Pak Belalang 'kadang-kadang', ini kan pulak yang sunat khennn? I ni bukannya apa uols. Walaupun, masjid yang dekat dengan rumah I ni ada la dalam 15 minit jalan kaki, tapi the fact that I kena jalan melalui kawasan-kawasan puaka kat West Ealing, buatkan I pikir 18 kali whether I patut pergi ke tak.

Masa I mula-mula duduk kat sini, memang susah nak dengar cerita pasal orang kena ragut, rompak and what not, unlike macam kat Croydon tu yang every minute, ada je kejadian bertumbuk segala ni. Dua tiga menjak ni macam banyak kejadian orang mati ditembak, termasuk kejadin seorang lelaki dirogol kat Deans Garden yang sepelaung je dari rumah I, tak lama dulu. I pun jadilah takut nak keluar malam-malam seorang diri ni. Kalau ada kawan lain cerita you.

Some of you mungkin kata yang kita ni kena berserah je kepada Allah. Lagipun ajal tu di tangan Allah. Ye betul, tapi at the same time, I pun tak nak la sendiri mencari penyakit. Walaupun mati on the way pergi ke masjid itu adalah lebih baik dari mati on the way nak pergi dangdut, you all kena ingat yang I ni ada mak bapak lagi kat Malaysia ni. Sebagai anak yang ada sedikit potensi menjadi Tanggang, I ni tak nak la meremuk rendamkan hati mereka. I cannot imagine the pain that they have to go through if I ni mati kat sini, nak menunggu tibanya jenazah balik ke sana and so on, ish tak sanggup la. I ni selalu berdoa, kalau la Allah nak ambik nyawa I ni, biar la dalam keadaan yang bukan aib dan dekat-dekat with my family.

Eh kenapa I dok cakap pasal mati ni? Sheeesh!

Anyway, kerja I sejak dua minggu ni bertambah-tambah sampaikan I rasa sakit otak. This is what happen bila Mak Naga on leave. Walaupun I ni ada love hate relationship githoo dengan Mak Naga, but I would rather have her around dari Pak Tam (another sonographer) yang sangat la hopeless lagi lembab seperti siput sedut itu. So kalau you all ternampak update yang bukan-bukan kat twitter of fb tu, paham-paham la yang I am under lots of stress, ceh macam bagus je cakap.

At the same time pulak, I tengah gigih buat presentation untuk interview. Yes you all, I telah apply kerja kat tempat baru dan telah dishortlisted as candidates for interview. One of the task adalah buat slide presentation for 10 minutes.

When I first started working di tempat kerja sekarang ni, I never thought la yang I akan cari kerja baru within 3 years. Sebab I quite like kerja kat sini, walaupun hospital tu dekat-dekat dengan little India kat London ni. Lagipun, it is convenient to travel from home as well. I boleh jalan kaki je for 20 minutes. I have a nice colleague walaupun some of them I rasa macam nak bagi makan racun. Nak pulak, bila umur dah sikit hari lagi nak masuk 30 tahun, I don't think yang bertukar-tukar kerja ni will look good on my CV. Lain la kalau dengan kenaikan pangkat tu, lain la ceritanya

Tapi, bila NHS London telah keluar dengan segala puaka new plan demi mengurangkan budget yang berbillion-billion tu, maka banyak la hospital ditutup atau di'merge'kan dengan hospital lain. One of them adalah my hospital. At the moment there is no plan to close the hospital yet, tapi A&E department telah confirm akan ditutup menjelang 2015/16 which I believe will have an effect on other department as well. Selain itu, management hospital jugak telah keluar dengan plan-plan puaka yang lain termasuklah merging jabatan ultrasound maternity dengan jabatan ultrasound bahagian general. Ini bermakna, menjelang September ni, I akan kena rotate pergi bahagian general buat segala scan yang tak berfaedah tu dengan patients yang lebih bervariasi.

You all jangan kata I ni tak reti scan benda lain selain dari baby. Reti you all. Cuma knowledge tu dah berkarat. Lagipun, zaman-zaman scan testis, breast dan bahagian-bahagian lain dah lama I tinggalkan and I have decided to focus more on obstetric (i.e fetal ultrasound). Walaupun the chances to encounter with good looking builder with testicular pain due to torsion akibat kuat berkongket, but I have devoted myself to mak-mak buyung. In the next 10 years, I see myself as someone yang pakar dalam bidang fetal ultrasound ni, not as someone yang doing both general and obstetric. So bila dah jadi macam ni, maka terpikir la di kepala otak I, apalah gunanya I gave up general ultrasound long ago kalau I kena buat balik sekarang? Not to mention the uncertainty about the hospital's future, and I hate that. Kalau nak tutup, bagitau je la nak tutup, supaya senang weols ni nak move on. Ni tak, sekejap ye, sekejap tak, sekejap tak sure and I am so sick of this uncertainty, maka aku pun dengan suka hatinya telah mengapply kerja baru di West Middlesex kat Twickjahanam sana (bak kata Esah). The salary pun menarik. I will get extra 10k on my annual income (berbanding dengan gaji sekarang). Boleh buat deposit beli rumah tu! Tak pun boleh la I joli katak and buy more shoes!! Tu diah belum apa-apa lagi dah angan-angan tinggi.

Tapi....

Ada tapinya you. The interview date adalah on 17th August, masa tu I dah selamat balik Malaysia Leha oi. Yang sakit hatinya, I dah email the Lead Sonographer long before I was shortlisted. Dengan confidentnya I bagitau dia that if I've been shortlisted, I will not be available from 16th August till 3rd September. Tup-tup dia email I kata interview on 17th. Kaedahnya?

So I pun email la balik buat rayuan segala (walaupun masa ni belum tahu dapat ke tak for interview). Si pompuan tu kata, if I have been shortlisted, sila lah bagitau dia and she will try to arrange something for me. I could not be more happier...until the day that I email her to tell that I have been shortlisted, pompuan ni boleh la pulak pergi on annual leave for 2 weeks. She will only be back in the office on 13th August!! What a bad luck!

All I can do now is pray. I prepare all the stuff for interview, with the hope that when she came back from her holiday, she will arrange something. Kalau tak melepas je la. There are still plenty fish in the sea. Cuma I tak tahu sama ada sanggupkah aku kerja kat bandar-bandar lap kaki seperti Bristol, Birmingham dan Sheffield itu you all?

Semoga saya dapat interview itu hendaknya dan dioffer kerja tersebut dengan jayanya. Wish me luck ye guys. Nanti I belanja you all semua makan aiskrim paddlepop!! Ikhlas ni.

Wednesday, August 08, 2012

Mengular




Apa ni?

This is what happen when people get too creative sampaikan ular pun boleh dijadikan model untuk kek. Udah le aku ni takut dengan ular..hish!!

Kek macam ni sangat sesuai untuk diberikan kepada suami atau boifren yang kerjanya mengular or mempunyai lidah serupa ular. Lidah bercabang gituh. Lagi best kalau letak ular betul. Mrasa time potong kek, terus muncul ular senduk dan patuk bebola mata kirinya.

I memang tak suka ular. Gambar ni pun dah cukup nak buat bulu roma dan bulu ari-ari I meremang. I lagi rela makan kek yang bentuk kepala vavi you. So kalau ada sapa-sapa yang bagi kek lagu ni time my birthday, akan ku patuk 'ular'nya!! *matilaaaaaahhhh*

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, August 04, 2012

Al-Kisah...

....Gagak-Gagak Jelmaan Syaitonirrojim

I think most of us memang aware yang gagak-gagak puaka ni memang suka guna race card in almost everything. Sikit-sikt, kita ni la jahat dok tindas dia. Sikit-sikit kita ni la racist. 

Macam kes si Anton Jebon dengan si Terry Berry tu lah. Bagi I la kan. Insult is insult. Both of them pakat-pakat dok kata 'cunt' to each other. Tapi bila si Terry Berry tu meletak warna-warna mengikut kesukaan dia untuk menambah perisa keenakan insult itu, maka tiba-tiba si pundek Anton ni kata itu adalah racist..bley?

Patutnya, bagi denda je both of them sebab mencarut on live telly. Dah le dua orang ni mempunyai ramai peminat including budak-budak bawah umur. Baik la sangat kan? Walaupun at the same time I rasa tiada apa yang boleh dijadikan teladan pun when we talk about this overpaid footballers. Main bola tak seberapa. Lepas tu boleh la pulak pergi main dengan bini rakan sepasukan sendiri. Ada yang main dengan bini abang sendiri. Ada yang main pass-pass perempuan. Sungguh tak boleh dijadikan contoh teladan!

Matilah terkeluar tajuk kan??

Ok, balik kepada cerita asal. Baru-baru ni kan ada la sorang makcik gagak ni pergi salon untuk mendapatkan rawatan laser untuk membuang bulu-bulu halus yang tumbuh dengan meriahnya kat bahagian atas bibir tu. Tapi pekerja salon tu berkata, 'Tak boleh cik. Kami tak menawarkan rawatan ini untuk orang kulit hitam'. Maka menangis la perempuan gagak ni, sambil berlari-lari anak ke pejabat sokabar untuk mengadu nasib yang dia menjadi mangsa diskriminasi. Tapi cerita yang sebenarnya, the salon did the right thing by turned away si gagak tu. Menurut kata depa, different skin pigmentation typescript require different equipment and expertise. At the moment, mesin diorang tu sesuai untuk yang kulit cerah je. Lagipun kulit yang gelap gulita takdak cahaya keimanan ni have a high risk untuk scaring and abnormal pigmentation. Kang kalau buat jugak, tetiba bahagian yang dilaser tu menjadi putih, tak ke lagi haru biru namanya?

Gagak ni, kalau racist orang yang tak seberapa tu nampak je. Racist diri sendiri tu buat-buat tak nampak. You all jangan tak tahu, bangsa-bangsa gagak ni suka favour puak-puak sendiri. Tak percaya? Cuba la kerja dibawah seliaan yang kulit gulita ni. 

Bagi I la kan, gagak ni la bangsa yang paling racist sekali. Udah le perangai pun serupa puaka. Jahat pun ye jugak. Diorang ni memang bukan bangsa untuk dibuat kawan baik. Even gagak kat tempat I tu pun I dah insaf nak buat baik selepas dia pergi jaja cerita yang bukan-bukan pasal I. Siap kau!! Akan ku kencing dalam air kopi ittew!!!


....Pesakit-Pesakit Jelmaan Puaka

I semenjak dua menjak ni memang menjaga tingkah laku gituh you. Dah takde dah nak marah-marah patient depan-depan ni. Bila ada patient marah ke or buat perkara-perkara that can strike my puting beliung, I cakap elok-elok jer. I dah tanam segala paku karat, kain kuning segala. Dah tak kuasa you. Tapi biasa la, bila kita dah tak kuasa nak menjawab, kepuakaan mereka makin menjadi-jadi. Sabar je lah mak ni nyah hey!

Ada sorang patient ni, gagak la jugak. Masa I panggil dia masuk, muka dia muncung. She told me that she is not very happy because she had to wait and bla bla bla. I cakap la kat dia, sorry that you have to wait...I have to accommodate patients from labour ward for emergency scan. Tapi biasalah, gagak kan. Diorang ni mana ada timbang rasa. Masalah diorang je la yang paling utama. Orang lain tak.

Tak cukup dengan itu, perempuan tu dok brok brek brok brek pasal polisi hospital lah. Lepas tu dia kata I ni tak pandai scan sebab gambar ultrasound tu kelabu. Amboi sesedap la kan? Kalau ikutkan hati nak je I kata, dah kau tu besar macam babi, what to expect kan? But seriously, she is very very very big like a sperm whale. Pastu bangsa gagak ni pulak jenis mandi setahun sekali. So you can imagine lah bau dia hangit dikala musim panas ni. Tapi, I cuma reply, well sometimes baby is difficult to see.

Habis je scan, perempuan yang ada 8 orang anak from entah berapa juta partners yang langsung tak boleh pakai, ni set-set yang makan berak semua ditanggung oleh kerajaan..telah pergi mengadu kat admin dan telah request to not to be scan by me..ever again. See? I tak buat apa pun kat dia. Tak takde tinggikan suara, takde buat muka muncung. Walaupun dilontar cercaan puaka, I still managed to chin up sebab I kesian dengan orang-orang kasta rendah macam dia ni (matilahhhhhhhh!). Lagipun mengenangkan badan dia yang gedabak macam tu, memang berani kan I nak hamun dia kan? 


....Soalan Yang Sedikit Celaka

Pejam celik dan masuk hari ke-16 puasa. Allahuakhbar!! Walaupun terpaksa menahan lapar dan dahaga (serta napsu binatang buas) selama 17-18jam, I still manage without fail gituh. Okay la, satu hari kantoi. Tu pun sebab I cherry berry you all. Walaupun tidak puasa, I still maintain tak makan or minum, except masa nak makan ubat je tau.

I think nak puasa 17-18 jam takde la susah to begin with. Once you used to it, sekejap je rasa. Yang susah adalah nak menjawab soalan-soalan puaka lagi tidak bertanggungjawab dari mereka yang tak puasa ni. Soalan yang selalu I dapat adalah, 'Kenapa kau kena puasa?'

Soalan saja takpe you all. Ni dia pergi tambah pendapat dua puluh sen yang tak perlu like, 'If God love His believers, He would not ask you to sacrifice for Him'. Hah kau nak jawab apa Leha oi? Tak ke kau rasa macam nak bakar je orang yang tanya ni?

Aku ni pulak bukannya pandai sangat bab-bab agama ni. If I do, dah lama dah aku jadi ustaz. If aku ni jadi ustaz, maka boleh jalan lah Ustaz Don dan Ustaz Idrus tu. Ustazah yang semanis kurma tu pun resign gituh. But, provided yang aku ni ada jugak tahu sikit-sikit, so I just use my sikit-sikit knowledge tu to explain to them. Eleh, cakap lebih-lebih pun bukannya diorang tu nak convert masuk Islam. Ni bangsa hati batu, kau bagi minum air zam-zam pun buat kembung perut je, bukannya dapat hidayah pun..ish!

I pun cakap la yang puasa ni dah difardhukan long ago and it is one of the five pillar of Islam that us, muslim must obliged. Besides, human stomach ni macam mesin jugak. So setahun sekali kena la calibrate to function better for the coming years.

Tapi biasa lah, as I said bangsa yang hati batu ni, tak habis-habis dok pertikai why this and why that. Why we have to fast. Why we can't choose not to. If it as easy as that, baik la I buat agama sendiri kan? All the peraturan boleh buat ikut kepala sendiri. Somehow, nak jugak I tanya, 'Apa purpose you beragama kalau ada je itu ini yang you tak suka?'. There is a reason why it is called FAITH! Maka percayaaaaalahhhhh apa yang ditulis dan yang disampaikan dalam Al-Quran tu, walaupun ada sebahagian tu we can't take it too literal. Itu la gunanya alim ulama dan bijak pandai yang mengkaji Al-Quran dan sunnah ni dek non semua.

For me, Ramadhan is not just for puasa. It is a transition period. Maksudnya, kalau la sebelum ni you tinggalkan Al-Quran you tu berhabuk tak dibaca, bila masuk Ramadhan, you pun start la membaca Al-Quran, with the hope that even after Ramadhan, you still membaca Al-Quran dengan jayanya. I heard someone somewhere said that a small deeds yang dibuat consistently, adalah lebih baik dari big deeds yang dilakukan setahun sekali i.e in bulan Ramadhan. Ye la kan kita tengok ada setengah tu, masa bulan Ramadhan, tetiba jadi rajin sembahyang bersedekah bagai. Habis je Ramadhan, terus jadi syaitoonnn balik. Maka jadinya, matlamat bulan Ramadhan as transition period tu tidak kena la kan?

Selain itu, Ramadhan ni pun ada jugak hikmahnya. Contohnya sapa yang bercita-cita nak berdiet menjadi size zero, maka boleh la start from bulan Ramadhan. Kalau bulan Ramadhan boleh tahan tak makan, maka bulan-bulan lain pun boleh la jugak kan Amirul? Time Ramadhan ni jugak mengeratkan hubungan kekeluargaan (bagi yang berkeluarga), which is dengan berbuka bersama-sama and sahur bersama-sama. Bulan Ramadhan jugak masa nak mengeratkan hubungan dengan jiran. Time-time ni la nak bertukar juadah segala. I pernah dengar la orang kata..katanya, kalau kita masak sampai terbau ke rumah jiran, berdosa kalau kita tak offer or kongsi benda yang kita masak tu (wallahualam). Kau dengar tu Akak Lurpak. Still tak reti-reti nak hantar juadah berbuka kan?

Kalau nak cerita pasal hikmah Ramadhan ni, sampai esok pun tak habis. Ajar kita bersabar lah, ajar kita berjimat lah dan banyak lagi.

I yang dah puasa for the past 20 years ni tak pernah pun pertikai why we have to fast. So, bila ditadah dengan soalan-soalan dan komen-komen puaka macam ni, susah nak explain. Kalau I rajin, I explain la gedebuk gedebak semua ni. If I malas, I cakap la because I have to. Langsung tak menjawab soalan. Padan la muka kau, sapa suruh tanya lagi. I tak pernah tanya pun why you sembah berhala yang tak berfaedah tu!!

Sekian.