Thursday, May 31, 2012

Artis Suam-Suam Taik Kambing

I think that some of Malaysian artist/celebrity really need social networking education. Macam I ni yang setakat sonographer cabuk kat NHS, if I did post something offensive on my FB, I got told off by my friend(s) about it. Tapi kalau artis, orang akan print screen what you said or wrote on your social network site and post it on their site. The next thing you know, it's trending seluruh alam semesta.

Apa yang aku nak cerita hari ni?

Ceritanya, adalah seorang pelakon yang tak berapa terkenal ni, who happened to be my friend on FB. Aku tak add pun, dia yang invite. It was ages ago dikala zaman-zaman aku main approve je sapa yang add. Lagipun mutual friends ramai. So, I guess dia kenal la kot aku yang hina dina ni. Lagipun, back then I was ratu podium LQ ok. Sapa yang tak kenal Izuan Kunang-Kunang masa tu, kau memang duduk zaman batu kaaaaannnnnn? *matilah berangan~

Si dia ni yang banyak berlakon extra dalam drama-drama tak laku lagi poyo kat astro tu and baru je berlakon sebuah filem terbitan chinese production (tu pun pelakon pembantu je!!) suka sangat tau bawak keluar statement-statement yang buat aku rasa nak bakar je FB tu!! I don't know la why I even bothered to read his updates. Boleh je nak hide.

One of his many-many updates yang membuatkan rasa marah aku membuak-buak bila dia dok mengutuk orang-orang yang pergi duduk dan bantah as bodoh mengikut bontot Ambiga. So, bila ada comments yang beg to differ, terus la si konon artis ni melenting. Dia kata, please respect dia punya stand or respect apa yang dia sokong. Oh did I mentioned that dia ni penyokong besar Abang Najib dengan Mama Ros. Tu masalah dia lah. My problem is, you can make fun on other people punya stand, but when make fun of yours, tahu la pulak nak meroyan. Why is it that you think that only what you stand up for is right and worth fighting for? 

Lepas tu dia pergi perhimpunan Amno, siap dengan meriah dok upload gambar-gambar merah sampaikan naik pening mata aku tengok, dia dengan bongkaknya dok comparekan tentang perhimpunan Amno yang kata dia aman tanpa kacau bilau, unlike Bersih 3.0. Tak ke kau rasa bodoh sekejap sebab compare 2 benda yang tak setara?

Lepas tu kan, dia update pasal promosi filem dia yang tak seberapa tu. Then dia letak la gambar dia yang tengah menjawab soalan wartawan with caption, "Sedang ditanya bertalu-talu oleh wartawan tentang gossip dengan Neelofa. Please la guys. Next question!!".

Puas aku google pasal gossip ni, takde pun keluar kat blog-blog hiburan picisan. Pirahhhhhh. Neelofa konon. Jangan kata Neelofa, penjual TAUFOOFA pun belum tentu nak digossipkan dengan hang nyah hey. Tu pun nasib la nak gossipkan kau dengan Neelofa. Buatnya diorang gossipkan kau dengan Awal Ashaari, tak ke pengsan mak ayah di kampung??

Habis pasal gossip, dia tiba-tiba feeling jadi religious police pulak dah. Dia upload la gambaq si Neelofa yang pakai tak cukup kain tu, with caption, "Dulu aku minat gila dengan minah ni. Tapi makin hari makin melampau. Sanggup berpakaian seksi semata-mata untuk popular. Diorang ni tak takut mati ke?". Lepas tu masuk la komen-komen yang join sekaki mengumpat. Kelas kau kan?

So, I had enough. Lagipun dah lama tak cari gaduh dan lancarkan civil war kat FB tu. Maka aku ambik pendekatan Kahuna (if you ever read his blog, this guy ROCK!!). Aku pun seraya mencapai scarf Burberry ku itu, terus belit-belit ala-ala Wardina, lepas tu aku pakai name tag yang bertulis Ustazah Markisa Al-Jubur. Aku pun dengan nekadnya pergi la tulis kat comment box yang disediakan.

"Saudara xx dan hadirin sekalian. Daripada kita dok mengata kat sini dan membuat dosa kering, ada baiknya kalau pergi cakap kat Neelofa tu terus, sebab saya yakin sangat yang dia tak datang baca kat wall ni. Sekurang-kurangnya, dosa dia mendedahkan aurat tu, dia boleh minta ampun dengan Allah. Dosa kita dok mengata dia kat sini tak akan terampun selagi Neelofa tak maafkan kita semua. Sama-samalah kita bermunasabah dan bermunasarawak diri kita masing-masing. Sekian".

The next thing I know, aku sudah kena BLOCKED dari page puaka itu. Padan muka aku! Tapi aku tak kisah sebab aku PUAS! PUASSSSSSSSSS!!!!

Bila dah jadi artis or terkenal, maka akan ramai la orang sibuk nak jaga tepi kain you tu. Even pakai spender brand apa pun peminat nak tahu. That is the price of fame. So, kalau takut dilambung ombak, jangan la berumah di tepi pantai kan?

11 comments:

Pok Amai-Amai said...

Hahahahahahahaha! Eh, betul la. Setiap apa yg kita nak bt kat atas muka bumi nie, kenalah pk kan risiko mendatang. Ye tak?

Fadhillah Din said...

hahaha sungguh la seronok baca entry ni di pagi hari.. sape yehh artis suam2 tuhh..semangat terus tanya sape kena gossip ngan neelofa.. hihi

~zuera~ said...

betul2 puassss la ur last action tu. mesti retis tu dok ingat meroyan la ustajah izuan tu x boleh tengok page dia dah.ada ko kesah?

Anash said...

hahahahaha
hadoi!!!
hambek ko!
heheh
lawaks...

Anonymous said...

Hahaha lawak la you u ni izuan.. Cute pun Ada..

monstorious wife said...

Akak suka uolls punya entry yang nih!! Clust Neelofa katanya, kalau kau bukan hans isaac jangan harap taufufa pon nak pandang kannnn???

DeLancrettLurpak said...

yeayyy!! itu yg kita mahuuuu!

kasik tenyeh sama itu oranggg, mak pun geram uols!!!

Izuan Kunang-Kunang said...

Fara, yes indeed! Ttbe speaking London LOL.

Fadillah Din (macam nama artis daaaaa), kalau I bgtau nama pun I rasa you tak tahu. Dia tu nama kat FB lain, nama on screen lain. Confuse saya!

Zuera, well actually I was hoping counter attack from ni. Dok tunggu jugak apa dia jawab. Sekali terus kena blocked daaaa. Bagi nasihat pun nak sentap kheennnnnn??

Izuan Kunang-Kunang said...

Kak Anash, kat FB berani la buat kerja macam gini. Depan-depan tak berani nak sound. Saya ni pemalu orangnya hehehe.

Anon, I ni mana la lawak, jauh sekali la cute. Not to mention hitam macam kena sumpahan orang minyak..owhhhhh *pose dayang senandung~

Kak Ilot, tau takpe. Dia ingat dia hensem macam Hans Isaac?? Eh Hans Isaac dah gumuk la sekarang!

Kak Lurpak, yayyyyy mari kita cili burit miak tok!! *ttbe klaka sarawak~

Karl Ismile said...

nok! bukan bermunasabah dan bermunasarawak hoccay!

bermuHAsabah dan bermuHAsarawak!

sekian, ustazah siti norhaikal semputttttttttt~~~

Anonymous said...

Saved as a favorite, I really like your website!
Feel free to surf my webpage - free iphone