Wednesday, March 14, 2012

The Story of....

1. Imam yang baling kasut

I don't really know the whole story. So, pardon me if I get it wrong. All I know is that he is no longer an Imam at so and so masjid, which made him no longer eligible untuk duduk kat quarters Imam kat masjid tersebut. Arahan suruh pindah tu katanya dah lama dikeluarkan. Tapi biasalah, demi nak duduk free kan, maka dia pun ingkar up to the point where majlis agama have to get perintah mahkamah.

So, on the day of hari perbicaraan tu, maka dia pun bangun meroyan sambil kata, "Ini tidak adil, ini tidak adil bagiku", seperti YUNA time Juara Lagu, seraya melontarkan sepatu ke muka hakim perbicaraan tersebut.

To be fair sebagai manusia biasa, I believe yang kita semua ni ada perasaan marah. Tapi dia Imam, bukan penyanyi dangdut. Kalau kat kampung-kampung, Imam ni bukan setakat jadi Imam sembahyang berjemaah kat masjid je. Dia jugak guru agama and respectable figure yang menjadi tempatan rujukan orang-orang yang kurang ilmu agama seperti saya. If Imam yang selalu preach sabar itu separuh dari iman, but he himself sendiri tak dapat kawal perasaan marah dia..so lagu mana nih? Bukan ke dah contradict dengan apa yang dia preached?

Sementelah kita semua tahu yang marah tu datangnya dari syaitan dan kita disuruh banyak-banyak beristighfar atau mengambil wuduk bila marah? Dan bukan ke kita jugak diajar yang dugaan-dugaan ni datangnya daripada Allah untuk menguji kita? Jika Imam pun tak dapat nak terima qada' dan qadar, macam mana dia nak ajar kita supaya menerima qada' dan qadar dari Allah dengan hati yang terbuka?

Lepas tu, bila didakwa menghina mahkamah baru nak bercerita pasal bermaaf-maafan bagai siap sembahyang sunat segala. For what? His initial act bukan saja memburukan profession Imam, tapi at the same time memberi gambaran tak baik kepada orang Islam. Cukup-cukup la dengan cerita guru agama mencabul, guru agama meliwat dan macam-macam lagi. Kalau orang yang dipandang tinggi oleh masyarakat pun tak betul, who can we turn to untuk merujuk masalah-masalah agama yang berkaitan??

2. Adik Nurul Nadhirah

Again, Malaysia dikejutkan dengan horrifying tragedy about pembunuhan kanak-kanak. Baru 5 tahun kot. Mana pergi perikemanusiaan kita?? Hanya sebab nenek mangsa pernah menghina etc to si pembunuh, as a revenge, bunuh cucu dia?? What a sick society we are living in? Kau marah kat nenek dia, kau pergi la ludah muka nenek dia tu. Yang kau sampai nak bunuh budak tu, kau dah kenapa??

Apart from that, the parents (in general), have we ever learn anything from load cases of child abduction, rape, sodomy and murder in recent years? Bukan sikit, tapi banyak. How many times we read in newspaper or heard on news that kids gone missing because of their parents were not paying attention? We are no longer live in the 80s or 90s. Back then, I went to school and back to home on my own since I was 7. There were the time that I missed the bus and I had to walk home. Sometimes along the way, there will be someone who offer me a lift or a ride. But they never did molested me. God forbid, especially in the kampung or town where everyone basically knows everyone.

Back then, you can always count on your jiran. If by petang tak balik rumah, my mum tak payah panggil satu kampung cari saya. All she did was pergi rumah jiran and ask whether they saw me or not. The next thing I know, she was waiting by the river sambil pegang rotan, ready to libas me for mandi sungai without adult surveillance!!

Orang sekarang? I don't think they even know their next door's neighbour name!!!

Nowadays, terlalu ramai orang bertopengkan syaitan. People don't really care or bother about others. We are too selfish untuk ambik tahu pasal benda-benda penting macam ni. Benda-benda tak penting like laki si Tipah main bontot pondan or anak si Talib tu lembut macam sotong, benda macam tu rajin la depa ambik tau. Kerja mengumpat dok menambah dosa.

So obviously we can't change people. But we can always change ourselves. Ada mata pandang. Ada telinga dengar. Ada mulut cakap. Ada akal bertindak. Jangan sampai benda yang sama berulang lagi. Tengok anak masing-masing. Never left them unattended hatta pergi jemur kasut depan rumah. Even kalau kita keluar rumah pun, never left your children at home tanpa ada jagaan orang dewasa. Kalau kat UK, mrasa la anak korang tu diambik oleh social service sebab negligence. Ambik la kejadian yang berlaku kat adik Dirang ni sebagai pengajaran untuk semua parent supaya tidak alpa and look after their kids.

Kepada kawan-kawan, jangan la dok mengutuk mengata mak kepada si Dirang ni. Tak usah nak menambah kesedihan mereka. Dok sibuk mengata orang, nanti kena batang hidung sendiri baru ada akai kan?

Kepada keluarga adik Dirang, bawak banyak-banyak bersabar.

Kepada adik Dirang, Al-Fatihah.

9 comments:

Rani Rashid said...

I like :) sibuk je dok mengata, sibuk je nak berdakwah bagai tapi diri sendiri x betul. cmna la org non muslim nak respect kalau imam pun perangai mengalahkan syaiton :D

Anash said...

yeap..
bila pikir back those days..
balik sekolah pun selamba tumpang beskal bai roti mahupun uncle apek jual eskrim..selamat aje tiba depan pintu rumah...
but noooo....nowdays 'very the cannot'..
bahaya...
when think about it again..scary plak..we are living in sick socialty or what???

izzu said...

i pernah tumpang stranger masa nak balik umah lepas abis kelas taski sbb van tak dtg amik.

i jalan kaki sejauh 2 km, dan this stranger send my and my friend to our home. nasib baik stranger tu rupanya pakcik my fren.

tapi disebabkan balik ngan stranger bukan ngan van sekolah, ptg tu kena rotan ngan my mum sbb balik ngan stranger

katanya, kalo kena culik dan organ badan dijual, apa jadi ? dahla masa tu, tgh heoh di kelantan, org culik budak2 utk dicuri organ mereka dan dicacatkan jadi pengemis di thailand.

alhamdulillah, tak berlaku perkara mcm tu.

zaman skrg ni, jiran sblh pun boleh buat khianat kat anak2 kita.

hani said...

kdg2 skrg ni makin takut nak baca paper or tgk berita kt tv.. sebab ngeri dan sedih dgn brita macam-macam skrg ni

Pok Amai-Amai said...

Psl imam tu. BEtul juga kan? Klu penyanyi dangdut nak baling bra sekalipun, org mst akan kate..."Nama pun penyanyi dangdut"

Tapi bile imam yg baling kasut? Haishh!

Tentang adik Dirang tu, tatau nak kate pe....org sakit mental je tergamak bt mcm tu. Serius sakit mental!

ciri Pie said...

penah jugak masa kecik2 dulu salah paut tgn org masa p pasar mlm. nasib baik org tu anto sampai umah. Kalo x, x tau la skrg ni kat mana..

Izuan Kunang-Kunang said...

Rani, macam mana syiar Islam nak berkembang kalau tak tunjuk teladan yang baik kan?? *Sambil pakai name tag ustazah~

Anash, hoh tumpang apek jual ais krim?? LOL. Classic!!

Izzu, my parent tak pulak pernah marah. Yakin je yang takde orang nak culik. Hehehe.

Izuan Kunang-Kunang said...

Hani, terlalu banyak!! Kes yang sebelum ni pun tak selesai lagi. Apa cerita adik Sharlinie tu? Sekarang diam je!

Mommy Fara, tu lah. Sebab bukan calang-calang orang boleh jadi imam ni. Unless, sendiri lantik diri sendiri jadi imam lah!

CP, tu memang selalu terjadi kalau pi pasar malam. Dok ingat dok pegang ayah, rupanya dok pegang jantan lain. Ops!

PUTUBAMBU said...

well said Izuan!