Monday, October 31, 2011

Update!!

At this point memang terasa sangat malas nak update. Banyak benda nak cerita, tapi asyik bertangguh-tangguh. Sudahnya terus malas mau update. Boleh macam tu??

Besides, dua tiga menjak ni pulak kan aku asyik meroyan je kan?? Rasa macam gila sekejap. Dah la office pun sebelah St. B kan Esah?? So sorry la for those yang terpaksa mengadap my rambling, bebelan and meroyaness on my facebook. Pepandai la nak hide if it too annoying to your liking.

Lepas tu kan, berderet-deret case miscarriage and intrauterine death muncul di sana sini. Hari-hari pulak tu.

Personally, I can't complaint much about this sebab memang totally out of my kuasa. Tu semua dah ketentuan Allah. Dia yang bagi nyawa, dan Dia jugak la berhak nak menentukan sama ada this baby sama ada baby tu perlu hidup ke tak. Nak nak pulak to parent yang memang berharap sangat nak anak, jaga makan minum semua, tak tinggal ambik folic acid bagai, memang sangat kesian ok. Tapi nak buat macam mana kan? Dah takde rezeki. All I can advice is keep on trying selagi terdaya.

Some of parent pulak couldn't care less. Mengandung beranak bagi diorang macam mudah dot com. Yang ada 8 ekor tu pun tak terjaga, lagi mau tambah lagi satu kan? Ish somehow aku sendiri wonder la macam mana diorang boleh hidup dikelilingi budak-budak yang ramai macam tu. Kalau perangai sekor-sekor elok takpe uols. Ni bergolek berguling atas lantai clinic yang penuh virus dan bakteria tu sambil main lompat-lompat atas coffee table and the couch. Ni kalau bapak aku, maunya kena piat telinga sekor-sekor. Dengan maknya yang anti-social. Aku dok membebel masa scan, dia boleh dok bertweeting sakan on blackberry. Nak jugak aku campak blackberry tu!!

Untuk menambahkan lagi masalah yang sedia ada bila ada satu couple dari suku sakat adik beradik Aishwarya Rai yang tak berapa cantik ni nak terminate A PERFECT HEALTHY BABY sebab baby tu baby girl. Kisahnya, ni second time depa ni dapat anak. Anak sulung perempuan. So diorang berharap la yang second ni dapat jantan. I never though la yang depa ni akan decide sampai macam tu sekali. If I knew yang diorang ada plan nak TOP baby tu, takdenya aku nak bagitau baby tu laki ke perempuan. And now I'm feeling guilty about it ok!!

Dah la depa ni young couple kot. If they want a baby boy, they probably have gazzillion time to try out. But then again, the chances is always 50-50. And the decision pulak semua down to the husband. Wahhhhh banyak cantik muka kau kan. Penat-penat mengandung, have to go through all the morning sickness yang obviously not bukan time morning je, but berlanjutan sampai tengah malam, pastu sesedap rasa je nak suruh abort. Babi taw!

Seriously memang aku geram. Macam nak hempuk dengan probe TVS tu pun ada jugak. Ingatkan dah zaman-zaman moden ni dah takde benda-benda macam ni. Buat penat je pindah datang duduk UK, tapi perangai tetap la mundur dan masih ditakuk lama. Cuba-cuba la buka sikit pikiran tu. Jangan la disempit-sempitkan seperti lobang kubur!!

Ada setengah orang tu, nak mengandung sikit punya susah. Macam my friend, CH..I bet she will be a brilliant mother and her husband will be a fantastic father, if she ever get a chance to get pregnant lah. Malangnya, she and her husband are having difficulty in conceiving. Dua kali buat IVF, dua kali takde rezeki. First time, miscarriage. Second time, ectopic. How unlucky. While those ungrateful bitches, pejam mata pun boleh mengandung. Tu pun tak bersyukur, still nak abort sesedap rasa.

Since NHS memang tak akan buat termination kalau takde medical reason, so terpaksa la weols ni tulis surat refer depa ni MSI yang located seberang jalan rumah I kat tepi Walpole Park yang kejam ittew. And the poor wife have to give birth to the baby (yang nak diterminate tu) sebab dah 5 bulan dah nyah hoi. Tidakkah sia-sia have to go through all the pain of beranak for nothing??

On the other notes, walaupun dah terang dan jelas yang Ganu (Hi Lukman!) kena bungkus, lipat dan kena sondol dek kobau balau nogori sombilan, I still don't understand all this 50 ringgit ticket price malarkey. Orang kata kalau dah minat tu kan, takkan la 50 ringgit pun nak berkira. If it too much, tengok di rumah sudah. Ada kamera dari pelbagai sudut. Sudut tepi, sudut atas, sudut tungging terbalik...semua ada. Yang masa Chelsea and MU pi Malaysia tu, tiket beratus-ratus ringgit boleh la pulak gigih beli kan??

Whatever it is, the choice is in your hand. Kalau mahal, tak payah la gi stadium tengok. Bukannya mati pun kalau tak tengok kat stadium. Lagipun, takkan la sebab 50 ringgit sampai nak hack website FAM?? Sungguh takde kerja!

Friday, October 21, 2011

Manusia Bodoh

OK. It was actually my fault sebab lintas jalan tak tengok kiri kanan betul-betul.

Aku ni jenis yang jalan laju tak tengok kiri kanan. Malas nak jalan macam agar-agar sambil buat muka baik sebab perbuatan sebegitu hanya akan mengundang orang-orang tak cukup akal kat sini merampok kau sesedap rasa. Lagipun aku nak cepat. So, I just looked from the corner of my eyes and I didn't see anything. Entah macam mana out of nowhere muncul basikal ni yang laju macam ribut sambil jantan bengong yang bawak basikal tu jerit kat aku, "Get the fuck out of my way!!" sekuat alam!!

Terperanjat aku taw. Yang kau bawak laju-laju macam syaitannnnnn tu kenapa? Feeling masuk Le Tour de France ke?? Dah la dekat traffic light.

Bodoh punya orang!!! Twat!! Wanker!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Keinginan Yang Teringin

"Sesekali ku rasa teringin..." *ttbe Shima kan?? Eh!

Tatkala seluruh warga UK sedang nyenyak dibuai mimpi atau berparti botol kicap, aku masih lagi terkelip-kelip depan MekBook sambil tengok Criminal Minds. Pasai pa tak boleh tidoq tak tau.

Pastu dok bloghopping back and forth dan serta merta hati ni terasa macam nak sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi. Bila tengok kawan-kawan sambung belajaq, hati ni pun rasa macam nak sambung belajaq. Either PhD atau buat another post grad study. Ada jugak keinginan nak sambung belajar in fetal echocardiography, walaupun aku rasa macam agak mustahil memandangkan otak si tuan punya badan dah sedikit berkarat.

Anyway, itu memang dah ada dalam plan pun sebenornye. Cuma menunggu masa yang sesuai je. Tapi orang kata dok tunggu-tunggu, silap haribulan sampai kerepot pun tak sambung-sambung belajaq lagi kan??

Besides, aku dah janji (sort of janji la) dengan my parent that I will further study to the highest level whenever I can. Harap-harap berkat doa my parent, satu hari nanti ada la bahagian saya ye tak??

InsyaAllah.

Wednesday, October 19, 2011

Dugaan dan Cobaan!

Orang selalu kata kita ni bila dah ditimpa kesusahan, baru la nak ingat kat Allah..baru la nak mintak pertolongan Allah and so on.

Lerrrr bior le kat dia. At least tergerak la jugak hati dia nak mintak pertolongan dari Allah, bukannya dari Tok Bomoh, Mak Esah mahupun Iblis. Some people need a reality check to make them realise that they are just a humble God servant!! Lagipun Allah tu kan Maha Pengampun, Maha Penyayang dan juga Maha Mengasihani.

Bila ada kawan kita or saudara kita yang dulunya jahat mengalahkan Jin Ifrit, dan tiba2 dah berubah jadi baik, why do we have to dwell benda-benda tak elok yang dia pernah buat??

Bukan ke elok kita bagi sokongan dan galakan? Mana la tahu kita dapat good vibe from it. Pahala pun dapat you!!

Buat jahat kena caci. Buat baik pun kena keji. Hai manusia...manusia...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, October 11, 2011

Isu Hukum Hudud

Dua tiga minggu ni kecoh je pasal isu hukum hudud. Isu ni memang dah lama dah, tapi tenggelam timbul. Selalunya muncul time-time nak pilihanraya. Tak tahu la kenapa eh?? Adakah ada udang disebalik mee?? So bila dah timbul, maka ramai la bagi pendapat dan komen yang tak masuk akal.

Eh sejak bila la pulak sula tu termasuk dalam hukum hudud ye Enot?? Ni mesti kes tengok filem Semerah Padi banyak sangat kan?? Tapi bila dipikirkan balik kan, punya la banyak orang/ahli agama, ustaz dan ustazah kat dunia ni, kenapa wartawan hiburan ni gi tanya Enot eh?? Kenapa tak tanya dengan orang yang lebih tahu pasal hukum hudud ni? Tak pasal-pasal orang yang tak tahu jadi mangsa.



Lepas tu, ada pulak yang emosi sampai tulis dan komen yang bukan-bukan macam kat SINI, SINI dan SINI.

Pendapat aku la kan (yang tak berapa pandai agama ni), sama ada kita nak implement atau tak hukum hudud tu, it is all up to us. Tetapi, persoalan pokoknya ialah: WAJAR/LAYAK KE KITA NI NAK MENAFIKAN HUKUM HUDUD. Pada aku la kan, adalah TIDAK WAJAR kita sebagai seorang Islam nak menafikan atau mempertikaikan hukum tu. Apatah lagi nak mengatakan hukum tu tak sesuai digunakan or mengatakan hukum itu kejam. Nauzubillah!!

Hukum tu dicipta oleh Allah adalah cukup sempurna. Siapa la kita ni nak mempertikaikan sama ada hukum tu adil ke tak. Islam ni kan agama yang SYUMUL, which mean menyeluruh dan sesuai sepanjang masa, zaman dan tidak mengira kedudukan geografi. Jangan terlalu mendabik dada mengatakan yang kita hidup di dunia moden which made that hukum hudud tak sesuai zaman kita.

Kalau kita belum bersedia untuk melaksanakannya, just say so. Lagipun, kita tak boleh semberono melaksanakan hukuman ni. Ia memerlukan kajian yang terperinci oleh ahli-ahli bijak pandai dan alim ulama dalam menentukan bentuk hukuman yang bakal dilaksanakan. Sebab, believe me, most of us hanya tahu pasal hukum sebat, potong tangan, qisas, pancung dan rejam sampai mati. Padahal, ada banyak lagi yang belum diselongkar dan diketahui oleh umum.

Aku pun tak tahulah kenapa ada jugak orang yang bodoh sombong ni kata hukum hudud ni tak adil. Kenapa tak adil?? Yang tidak adil itu adalah orang yang mendakwa, menjalankan dan menjatuhkan hukuman. Bukan hukum hudud tersebut. Hukum hudud ini kalau dilaksanakan perlu dilakukan dengan betul with perbicaraan yang adil. Macam la hukuman yang ada sekarang ni adil?? Berapa ramai yang disabit kesalah atas benda yang bukan mereka lakukan, tapi dilihat sebagai bersalah because all the proofs are against them??

Hukum ini jugak adalah sesuai untuk yang bukan Islam. Ia tidak terhad kepada yang Islam, sebab saya percaya, semua orang let it be Muslim or non-Muslim mahu orang yang bersalah itu dihukum.

Aku tak tahu la nak explain macam mana nak buat orang-orang yang ANTI HUKUM HUDUD ni faham. Mereka mengeluarkan bermacam-macam statement yang bodoh sperti:

'Nanti ramai la orang kudung Malaysia ni!'

'This is against human right act. Even prisoner have a human right'.

'Hukuman ni kejam'.

Kalau dah tahu hukumannya berat, KENAPA MASIH NAK BUAT?? Hukum ni wujud adalah to prevent us from doing such things like zina, mencuri dan membunuh. Kalau dah tahu hukuman mencuri tu adalah potong tangan, kenapa masih nak mencuri?? Bukankan itu sendiri cari penyakit namanya? If you go to Arab Saudi, berapa ramai orang kudung yang uols nampak?? Cakap macam orang takde otak!

Aku jugak percaya yang orang bukan Islam pun mahu orang yang telah merogol anak mereka, merompak rumah mereka dihukum dengan setimpal. Kita ni sibuk dok perjuang human right this criminal convicters, tapi masa depa buat ni dok buat jahat, ada dia pikir pasal kita punya human right?? Sembanglah kau!!

Lagipun, ada hikmah disebalik mengapa Allah menyuruh kita melaksanakan hukum hudud ni, iaitu supaya kita terlepas dari seksaan akibat perbuatan kita diakhirat kelak. Sebagai contohnya zina bagi orang yang belum berkahwin, jika disabit kesalahan perlu dirotan sebanyak 100 kali. Tapi tahukah kita yang seksaan kat akhirat kelak lebih berat dari 100 lashes rotan ni?? Bukankah itu tanda Allah sayang pada kita?? Diberinya kita pilihan untuk menerima hukuman di dunia ini supaya kita terlepas dari seksaan yang lebih berat di akhirat!! Lagi mau complaint kan?? Allahu Akhbar!

Mempersoalkan/mempertikaikan hukum hudud dan/atau memilih untuk tidak melaksanakannya adalah dua perkara yang berbeza sama sekali. Bagi aku yang tak cukup ilmu ni, memilih untuk tidak melaksanakannya sebab khuatir tak dapat melaksankanya dengan sempurna and so on, masih lagi boleh diterima. TETAPI JANGAN SESEKALI MEMEPERSOALKAN HUKUM ALLAH INI. Sama jugak seperti hukum-hukum lain.

Bila Allah dah perintah kata jangan, JANGAN LA BUAT. But if you ketegaq and buat jugak, you will face the consequences la kan. Jangan dok pertikai kenapa you kena pakai tudung and kenapa kita kena sembahyang. Sebab itu la agama ni adalah faith/kepercayaan. Which mean, kalau you percaya Allah tu wujud, Allah tu betul, hukum hakam tu betul, hari kiamat tu betul, maka kita perlu la laksanakan semua perintahnya tanpa soal kerana kita percaya kepada Allah dan agama kita. Kalau you tak nak semayang, or tak nak pakai tudung, tu you punya pasal la. Nanti bila mati you jawab la sendiri when Allah ask you during timbang tara at judgement day. But, never ever question apa yang Allah dah tetapkan!

Kalau kita boleh suka hati nak main alter all the hukum ikut kesesuaian zaman, kononnya sekarang ni zaman moden, orang dah tak payah pakai tudung or yang pakai tudung pun kena rogol, baik kau join Ayah Pin dan buat agama sendiri!! Apa guna kau menganuti agama yang kau sendiri mempertikaikan hukum yang ditentukanNya??

Banyak lagi benda yang Allah suruh dan perintah kita buat tetapi kita tak buat, tidak taat dan tidak akur dengan perintahnya. Tetapi tidaklah pulak kita menidakkan atau menafikan sesuatu arahan/perintah itu bukan?? Kita ni adalah hamba yang lemah dan kadang kala lalai dan alpa dengan tanggungjawab kita.

Begitu juga dengan hukum hudud ini. Perlaksanaanya tidak mustahil, cuma ia akan mengambil masa untuk dilaksanakan secara sempurna sebab kita ini hanya hamba Allah yang cetek pengetahuan tentang ilmu Allah yang luas terbentang ini. Ia perlu dikaji dengan lebih mendalam sebelum ia dilaksanakan. Kalau ia dilaksanakan sekalipun, pasti akan ada kecacatan dan flaws, sebab ia dilaksanakan oleh kita, MANUSIA. Pasti akan ada manusia-manusia busuk yang akan cuba menganggu gugat sistem keadilan yang sedia ada, let it be hukum hudud or bukan. Sedangkan negara-negara yang menggunakan hukum hudud bertahun-tahun pun masih tidak sempurna perlaksanaannya.

Kalau lah aku ni Perdana Menteri (or Nik Aziz) sekalipun aku tak akan suruh implement hukum hudud ni secara membuta tuli tanpa kajian terlebih dahulu. Kenapa??Sebab kalau ia tidak dilakukan dengan sempurna, aku lah yang akan menanggung dosa kerana gagal mentadbir. Ingat senang ke jadi pemimpin?? Sekarang kau happy la beli bling-bling juta-juta and cucuk botox bagai. Nanti kat akhirat, kau jawab la dengan Allah ye.

Hukum Allah tu perfect. Yang tak perfect tu adalah KITA!! Nauzubillah. Cukup-cukup la all the westerners ni tak habis-habis kondem pasal kita dan agama kita. Nak salahkan diorang?? Kita sendiri pun tak tunjukkan contoh yang baik. Diorang nak against kita tu lantak la kan sebab kau explain panjang-panjang pun ibarat macam bercerita dengan patung. Tapi kita sebagai orang Islam, kenapa nak against dengan agama anutan kita sendiri? It is bad enough that this syaiton dok mengkondem agama kita, kita pulak dok sibuk menambah insult on the wound kan?? Kalau bukan kita yang nak stand up to our religion, sapa lagi nak buat?? Takkan nak suruh Michelle Obama kot??

Ini adalah peringatan untuk diri saya sendiri juga. Yang sempurna itu Allah. Yang tak sempurna tu ada kita. Sama-sama la kita memperbaiki diri.

Sekian.

Monday, October 10, 2011

Entry Cari Pasal

Aku seriously tak faham dengan orang yang kononnya 'holier than thou' ni yang dok sibuk pertikai kenapa kita ni dok sibuk wish R.I.P 'Rest In Peace' kepada yang non-muslim sedangkan kita tahu yang mereka ni akan konpem masuk neraka??

Kenapa tak boleh pulak?? Bukan ke mereka tu manusia, which means depa tu makhluk Allah yang ada family, ada anak bini dan mak bapak, yang ada hati dan perasaan. Dah orang tu meninggal, kita ucap je la takziah and sharing their sadness to ease the pain of losing the loved one. Lagipun, agama Islam kita ni tak ajar kita membenci bangsa dan agama lain. Agama Islam jugak mengajar kita menjaga hubungan sesama manusia regardless agama diorang tu apa, hatta animisme sekalipun. Kau tak payah nak feeling-feeling jadi Nabi Ibrahim A.S nak pi runtuh segala berhala bagai sebab Baginda diutuskan untuk memimpin kaum yang sesat. Kau tu nabi ke??

Yang kau dok kata yang kita ni tak boleh bersedih bila orang bukan Islam ni meninggal, aku nak tanya kau la kan...our prophet, Rasulullah S.A.W paling sedih apabila bapa saudaranya Abu Talib meninggal dunia. And guess what?? Bapa saudara Baginda adalah bukan Islam. So, kalau Rasulullah pun bersedih, sementelah kita ni pulak la kan nak pertikai kata tak boleh. Kau kenapa?? Kau dapat wahyu di Gua Tempurung ke??

Ishhhh..bila la depa ni nak pandai kan Lukman??

- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, October 09, 2011

Entry Angkat Bakul dan Perasan Cantik

Before I came to London, aku adalah orang yang paling malas sekali when it comes to beauty regime/routine. Nak mencuci muka pun malas, let alone la nak pakai masker bagai. Sebab tu la kulitkiewww ini azab. Bak kata Shayda, kulit berkarat tiada cahaya keimanan.

I started using pencuci muka masa umur 13 tahun. Walaupun tak perlu, tapi gatal fefet nak pakai. Ni semua akibat hasutan Leha. Masa tu, pencuci mula yg paling femes adalah Hazeline Snow yang iklan dia "Saya benci naik bas!". Leha jugak la yang menghasut aku dan Fifi pakai fair and lovely. Maklumlah budak kampung, kulit hitam berkerak harus la feeling feeling nak kulit putih macam jepun. Masa tu drama Jepun sangat meletop pom pom!!

Masa hormon level tengah tinggi, ada la dua tiga ketul jerawat keluar. Masa ni pun cuci muka macam nak tak nak. Sampai ke tahap malas, cuci muka guna sabun dettol bley? At this point, mak saya turut campur tangan dengan membekalkan produk-produk temulawak temubiawak dan macam-macam lagi.

Lepas tu, kulit jadi macam ok sikit. Still oily and occasionally breakout. Dah nama pun duduk kat negara tropika, so I didn't see the point la nak pakai oil control bagai sebab in the end tetap la akan berminyak balik. Hanya pondan yang pakai compact powder Miyami je kulit tak berminyak. Maklumlah pakai lima lapis katakan! Ops!

When I came to London, I thought my skin condition going to get better la kan. Konsepnya, cuaca sejuk, kulit menjadi kurang berminyak which akan reduce blocked pores yang menjadi punca acne. Rupanya it getting worst. I had breakouts and my skin became very dry at certain area and flaky.

Jadi, selepas mendapat 1st salary, aku pun terus ke kaunter Clinique and the salesgirl had suggested me to use their anti-blemish range. So I bought the facial foam, toner and moisturiser. It does improve my skin condition. The problem is the moisturiser makes my skin dry, especially during winter. So, I went back to same counter again and they suggest me to buy this moisture surge cream and apply it on the top of moisturiser that I'm currently using.

But skin still not as smooth as I wanted. So I bought an exfoliate untuk membantu menanggalkan sel-sel kulit mati and blocked pores. The T-zone still oily and the salesgirl managed to persuade me to buy the masker. On the top of that, since I occasionally have a breakout, she asked me to get the spot corrector as well.

When I went to gym, I always brought along a nivea cream which I got it from pound shop (£1 je nyah!) because my skin always get very dry after the hot shower in the gym. Ia jugak dipakai ketika saya nak keluar berjogging in the cold or hot/dry weather. Rugi la kalau pakai yg mahal kan?? Gituh!

And recently I'm using SKII miracle water religiously. Akak kaunter SKII kat Harrods tu berjaya menghasut aku untuk beli menatang ni and I'm glad that I did. Tak tahu la, semenjak dua menjak pakai SKII, kulit terasa berseri-seri and all the dryness and flakiness on my skin are now gone!!

Inilah benda-benda mengarut yang saya pakai. Tadaaaaaaa!!



Tu diah!!! Bila tengok balik, banyaknyerrrrrrrr!!! Tak pernah sepanjang hidup aku guna product sebanyak ni!! Aku pun tak tahu since when I became a sucker for beauty product. But somehow I think I need it in order to keeping up with my appearance. We can't just rely on wuduk dan selawat semata-mata ye tak Kak Nita?

Sesetengah orang tu tak payah pakai pun benda-benda pelik ni tapi kulit dah cantik. Leha dari zaman sekolah pakai Sari Ayu Martatilaar. Sampai sekarang kulit dia mulus je.



I think kan, kalau uols nak cantik macam bekas ratu Doha, Lukman Al-Qatariah..the most important thing is drink lots of water to keep your skin hydrated, di samping memakai moisturiser. Pastu kena makan makanan yang berkhasiat. Jangan la asyik makan mee kolok je.

Speaking of mee kolok, tetiba rasa macam nak pergi makan mee kolok kat satok bridge bila balik Malaysia nanti! *ttbe menyimpang~

To Azmir, those condition adalah temporary je (hopefully). Probably kulit you tu terkejut and trying to adapt with the weather so to speak. Nanti lama-lama ok la tu. You might want to give SKII a try. I really recommend it! Hehehehe!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, October 07, 2011

Randomness #4

1. The whole world mourning on the day of Steve Jobs, the inventor, co founder and the mastermind behind Apple Inc. had passed away. Not sure what was the cause of death but he had suffered pancreatic cancer for 7 years and went for chemotherapy. You guys tahu tak yang actually si Steve Jobs ni actually tak sekolah tinggi pun. Seems like all the creative, inventor and people with power were from the same background, which is sekolah tak habis. Tengok je la Bill Gates and Mark Zuckerberg. Both of them sekolah tak habis, TETAPI diorang ada vision and determination. Sebab tu la diorang berjaya!!


So, kepada adik-adik yang gagal dalam SPM or gagal masuk IPT, jangan la kuchewa. One door closed, lot more doors will open for you asalkan ada kemahuan!!

2. Tahun ni ada dua X-Factor yang perlu difollow. Satu yang UK, lagi satu yang US. Punya la banyak tarikh lain, tetap la nak buat serentak kan?? But somehow, aku rasa macam peserta-peserta from US tu macam lagi ramai yang talented dari home competition. Dah la banyak badut yang terlepas masuk boot camp. Entah macam mana Makcik Goldie Hong tu boleh terlepas masuk sampai judges house sedangkan menyanyi ke laut. Yang lebihnya tertonggek-tonggek atas pentas macam perempuan dot dot buat tarian erotik. Apa yang si tua kutuk Louis Walsh nampak kat perempuan ni aku pun tak tau.


On the other side, aku tak puas hati bila syarat umur untuk masuk competition tu diturunkan kepada 12 tahun. Why?? Bukan ke budak-budak ni patutnya diberi galakan pergi ke sekolah, belajar bagi habis daripada masuk pertandingan ni. If kalau dia betul-betul berminat dan berbakat sekali pun, tunggu la umur dah matang sikit, at least around 17 or 18. Pastu somewhere in between tu, hantar la anak kau tu gi kelas main muzik ke, vocal coaching ke.

Yang lebih buatkan aku tak boleh blah adalah bila budak yang berumur 12 tahun ni kata the reason dia enter competition ni sebab nak change his/her family life. Come on, budak tu baru 12 tahun and it is not her job untuk improvekan his/her family life. Tu tanggungjawab mak bapak dia. Korang tu yang sepatutnya berkerja keras nak ubah hidup korang, bukan anak korang. Pastu bila judges say no, boleh la pulak meroyan depan camera. Tolong malu sikit boleh??

3. Budget 2012 Malaysia dah pun dibentang. It was a hot topic on facebook sampaikan ada yang potong kek dengan kawan sendiri sebab kawan dia kerja gomen kannnn?? So, since benda ni memang takdak kena mengena dengan aku, perlu la kan aku nak menceceh kat sini pasal belanjawan?? Sangat tak perlu ok. Except, hopefully public transportation system kat KL tu akan improve la sikit. Ye lah, sebagai seorang yang memang dependent dengan public transport, aku harap next time bila aku balik KL, tidak le aku membuat dosa kering sebab memaki hamun perkhidmatan KTMBabi yang lembab mengalah siput tu!! Pastu kalau naik teksi pulak mencekik darah. Dari Bukit Bintang gi MidValley, berani dia minta RM30 kat aku?? Disebabkan malas nak menunggu next teksi, aku bedal je la. Nasib gaji in pound kannnnnn???

4. Some people prefer to work sampai umur 60. Some people kata, dah tua-tua buat apa nak kerja? Umur macam tu patutnya duduk rumah main dengan cucu. Amboih, cucu korang takde mak bapak ke?? Bagi aku la kan, kerja ni menjana perkembangan sel otak. Kalau tak berkembang pun, at least bila kita berkerja, sel-sel otak kita ni turut aktif. Jadi, at the age of 50, 60 and 70, it is important to keep your brain cells active, otherwise korang akan senang dapat alzheimer, dementia dan jugak penyakit nyanyuk. Membaca adalah satu cara untuk meransang sel otak supaya aktif. Begitu juga dengan mengamalkan gaya hidup aktif. That is the reason why Ungku Aziz and Tun Mahathir masih lagi kuat at the age of 80's. Tok wan aku?? Umur 60 lebih dah nyanyuk. And to whom it may concern, kebolehan seseorang tu bekerja sampai umur 60 or 65 tahun takde kena mengena dengan suhu kat UK ni sejuk dan suhu kat Malaysia tu panas dan lembab. Kau bukannya kerja membanting tulang di tengah sawah kan??

5. Lagi 40 hari saya balik Malaysia!!! YAAAAAYYYYYYYY!!!!

Thursday, October 06, 2011

Zon Larangan Mak Nyah

Terkejut tau aku semalam.

Masa on the way balik rumah from the gym, lepas je aku redah pagar masuk area rumah flat aku tu, aku nampak la dari kejauhan satu susuk tubuh yang agak petite dengan rambut beropol-ropol macam poodle. Walaupun malam tu agak berangin sepoi-sepoi bahasa tamil, tapi rambut dia tak bergerak-gerak ok. Dalam hati aku kata, ni sah pondan!!

Sekali hambik kau!! Memang pondan drag ok!! Budak cina tu memang duduk area rumah aku, tapi idok le aku pernah ternampak dia bertukar menjadi wanita jadian-jadian.

Tak pernah-pernah aku nampak pondan drag kat area aku ni. Lain la kalau kat Soho or centre London in general. The chances to stumble dengan perempuan jadi-jadian ni memang agak tinggi.

Tapi kan uols, pondan inang tu boleh tahan la jugak cunnya. Minus the wig and the dress yang boleh berkilau-kilat that definitely will stop the traffic. Ziana Zain pun dah tak pakai baju cenggitu. But overall, ok la. Boleh la cari makan gituh. Nasib la muka lawa. Kalau rupa macam gambar di bawah...

.

.

.



Mrasa kena rejam sampai mampus kannnnn??? *matilahmak~

- Posted using BlogPress from my iPhone

Student Malaysia Sombong??

Betul ke student-student Malaysia kat UK ni sombong-sombong belaka??

Ish, topik ni sebenarnya agak sensitip. Kalau silap elaborate mrasa nanti ada orang hantar bom atom kat aku kan??

Senang cerita la kan, orang ni ada macam-macam jenis. Let it be student mahupun mak nyah. So, tak semua orang yang kita jumpa tu akan kita suka and vice versa. Termasuk la student-student Malaysia kat UK ni. Walaupun ada jugak sebilangan dari mereka ini agak POYO, tapi most of the people that I know personally (student dan bekas student in UK) rata-ratanya COOL people, tak kisah la kalau mereka tu pondan, ahli-ahli surau mahupun kakak-kakak PhD yang sibuk berusrah 24/7 tak kira majlis. Most of them agak disenangi, walaupun saya sering dipandang serong oleh akak-akak yang bertudung labuh akibat gemar memakai seluar pendek serta have a reputation of bermulut puaka tak kena tempat. Some of them adalah my patients. Terasa agak best bila jumpa patient dari Malaysia.

Tapi kan, ada jugak yang berperangai macam perempuan dot dot dot. Ada sekali tu kan aku ni pi la makan kat Malaysian Hall with my 2 friends. Kitorang duduk kat meja bersebelahan dengan dua perempuan gemuk yang berkulit gelap seakan-akan tapir. Dengan body yang saling tak tumpah seperti Adibah Noor (ampunnn Kak Dibah) tu, lagi mau pakai ketat-ketat kan??

Aku ni kalau duduk kat kerusi, I love to rest my arms kat atas penyandar on the next chair. Let it be kosong atau ada orang. Sungguh terasa macho bila buat macam tu. Sedang aku dok bercerita sakan dekat kawan aku pondan dua ekor tu, one of the perempuan gemuk ni baru balik dari mengambik makanan kat kaunter. Aku tak perasan yang dia nak lalu belakang aku sebab tengah sibuk bercerita. Perempuan tu pulak didn't bother to say 'excuse me'. Dengan selambanya dia tolak tangan aku (the one that I rest on the next chair). So, aku pun marah la. Aku kata kat dia, "Tak reti cakap excuse me ke??". Dia buat bodo je boleh?? Eiiii geramnya!!!! Kalau lawa takpe la jugak khennnn??

Ada sorang ni pulak blogger. Aku dulu-dulu suka baca blog dia sebab dia suka update pasal dia gi berjalan-jalan seluruh England dan Europe dengan begitu terperinci sampaikan bus nombor berapa dan harga tiket pun dia letak. Which is good sebab boleh dijadikan panduan bila aku nak pergi ke tempat yang sama. Dia jugak suka letak tips-tips dan guidance untuk student-student dan bakal student pasal survival tips like 'How to survive in London if you have minimal budget' gituh. Aku pun layankan sajork walaupun tak perlu. Orang kata, yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan ye tak??

Sehinggalah beberapa bulan lepas bila hati kecilkiew ini mengatakan yang mamat ni agak poyo in few things. Antaranya ialah bila dia letak keratan akhbar yang ada gambar dia tengah melompat dalam salji dalam ruangan Salam Perantau Utusan. Aku tak tahu la apa motif dia buat macam tu sedangkan dia beraya kat Malaysia ye, bukannya beraya diperantauan ok. Ish gila glamer sungguh.

Lepas tu kan, dia bragged kat blog kata tahun ni dia rasa kaya sikit, so dia balik naik Emirates. Tak tahu la dgn airlines apa yang dia compare sebab bagi aku yang kedekut dan miskin memanjang ni prefer naik Emirates sebab dia murah and affordable compare to other airlines include AirAsia which I will never ever consider lah. Bukan tak suka kat Tony Fernandes (walaupun ada jugak menyampah sikit-sikit), but the idea to travel all the way to Stansted yang azab tu sangat tak boleh diterima oleh receptor otak aku. Why bother to go there when you have Heathrow just at your belakang rumah je kan?? Lagipun, dengan AirAsia, luggage allowance dia macam tak nak bagi orang naik kapal terbang. Aku ni harus la berangkut sakan back and fort. Mana nak sumbat serunding ikan bilis mak aku kalau luggage allowancenya sekadar di pinggiran je? So, hanya orang-orang kedekut, berkira dan save budget macam aku ni je yang akan naik Emirates or other middle eastern airlines. Not to mention MAS lah yang harga flight dia boleh buat juling bijik mata sekejap. I rather transit at dubai for 3 hours than pay extra £300 for direct flight. At least boleh shopping kat Dubai sambil menggatal dengan Pak-pak Arab kat situ. Untung-untung dapat hadiah scarf Hermes sehelai kannnnn?? *matilahhhhhhhh~

Tapi bila dipikir-pikir kan balik, tu blog dia, bukan blog I. So suka hati dia la nak tulis apa ye tak?? Just because ada dua tiga kucing berlari student Malaysia yang berperangai seperti haram jadah, tak bermakna the rest of them turut berperangai seperti rejim Khmer Rouge kan?? Jangan la jadi seperti kawan aku yang pantang nampak Malaysian student je, terus serta-merta menghilangkan diri. Ajaib sangat!! Tak tahu la kenapa dia phobia dengan student Malaysia ni. Padahal passport masih merah. Sabor je lah!

Kita yang menulis ni pun ada ramai jugak yang tak suka. Maklum la mulut pun lazer macam Chef Wan. Dah la nama pun dekat-dekat..eh!! Oh tidakkkkkk!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, October 02, 2011

28 Years Young!




Gitu ler tajuknye korang. Ketahuilah yang si kunang-kunang yang korang julang seperti Kak Ani (sewaktu menyanyikan lagu Ngajat Tampi time AJL) ni baru berumur 28 tahun. So sila makan hati if you think that I am too young to be 28, boleh macam tu??

Nevertheless, I don't feel intimidated by this number nor that I feel yang aku ni sudah kerepot. It's about time pun. Though I believe most of us sangat berharap dapat stay 25 forever like Mak Leemah, Ketua Muslimat Haverhill sinun, tapi apa kan daya, bak kata Kak Poziah Latip, tua mengejar kita kannnnnnnn?

Aku tak ada wish list panjang-panjang. Cukup le kalau korang semua doakan aku ni:

1. Dikurniakan tubuh badan yang sihat.
2. Dijauhkan dari anasir-anasir yang tidak baik.
3. Diberi peluang untuk bertaubat dan mati dalam keadaan beriman.

Amin.

- Posted using BlogPress from my iPhone