Thursday, July 28, 2011

Morning Sickness

Di suatu pagi yang suam-suam kuku sebab Summer, datang la seorang patient yang besar gedabak macam kereta kebal ke antenatal klinik tempat keje aku ni dengan boifren dia yang waruk dan keding for antenatal check up. She was at her 12 weeks of pregnancy.

Sedang aku dok scan perut dia yang melimpah ruah tu, dia pun seraya bertanya..

Patient: Encik Kunang-Kunang, I've been very sick this few weeks. I've been throwing up, boiling, nausea and stuff. Like the other day I ate toasts and and pasta, I instantly threw up after my meal.

En. Kunang-Kunang: Well that is a normal thing happen when you are pregnant. We call it as a morning sickness.

Patient: But it didn't happen in the morning!! *Boleh marah meks??~

En. Kunang-Kunang: (Eh apa ke bengong pompuan ni? Satu dunia tahu morning sickness tu apa!) It is not necessarily have to happen in the morning. It just a term we used for the condition like you described before. It normally happen in early pregnancy from 6 weeks till 12 weeks.

Patient: How long am I pregnant now?

En. Kunang-Kunang: You're 12 weeks now.

Patient: How many month is that??

Encik Kunang-Kunang: Errr 3 months??

Patient: Ahhhh I see.

Encik Kunang-Kunang: So basically the morning sickness will stop somewhere at 12 weeks. If you still have the symptoms after that and it getting worst, you can go to your GP and he or she can prescribe you with an anti-nausea.

Patient: Oh ok!


KANNNNNNNNN??? Itu la mak bapak hantar gi sekolah suruh belajar, kau dok sibuk kongkek senggama bagai dengan pelbagai jenis jantan kan? Kan dah kena bengong sekejap??

- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, July 27, 2011

Randomness #1

There fews thing yang sedang bermain di fikiran saya.

1. Norway

I was shocked with the incidents that happened in Oslo, the bombing and shooting massacre. Scandinavians are among the region which had a highest peace index in the world. I never though that this sort of thing will ever happen over there. Terkejut is one thing. Jelik dan jengkel are another thing. When news first emerged regarding this attack, the western media (both liberal and conservative) used the word terrorist and tried their best to link it somehow to Muslims. Asalkan ada bomb, semuanya terrorist attack yang ada kaitan dengan Abu Sayyaf la, Al-Qaeda la and so on. When they found out that the person who is responsible for those attack are not Muslim, the word terrorist 'magically replaced' with extremist. Ambik kau!! Rupanya yang buat benda ni adalah Anders Behring Breivik and he don't even feel guilty doing it. He said it was atrocious, but necessary!!

For me, this is the sort of person that we call 'afraid of their own shadow' atau dalam bahasa melayunya 'takut dengan bayang-bayang sendiri'. He scared of what he said as 'colonisation' of Muslim in Norway. Sama kes bila George W. Bush serang Iraq and Afghanistan atas dasar kononnya depa ni ada WMD (weapon mass destruction) which turned out to be na-dah. Dan dan dia tukar jadi war against terrorist. Sudahnya yang kena hukum gantung sapa?? Saddam Hussain la. Patutnya George Bush tu ke angkut bawak pi ke mahkamah kat The Hague tu!!

Speaking of colonisation ni kan, western world should put the blame on themselves. Hopefully they still remember to what they have done to countries like South Africa and Australia. Colonisation big time kan??

Somehow I don't understand the motive behind this attack. If this guy (Breivik) hated Muslim so much, why attack those innocent teens (yang semuanya tu adalah terang-terang non-Muslim)?? Pi la bunuh those Taliban's uncle yang takde kerja lain asyik dok bom berani mati ni. Some people were born to be insane and I believe this guy memang ada masalah mental!!

Fact: Norway is ranked at number 9 as most peace country in the world with the GPI (Global Peace Index) is 1.356. Iceland was ranked at number 1, Malaysia at 19th and UK at 26th.

2. The 3 billions yacht

The was an article in the newspaper about this anonymous Malaysian businessman who bought a gold lining yacht for GBP3 billions. Banyak tu duit. Boleh buat bayar national debt. Off course la akan ada respon from readers yang macam tak boleh blah dengan tindakan 'whoever-the-person-is' yang membazir tak ingat sedangkan orang kat Somalia tu tengah mati kebulur, famine and so on lah. Mind you, UK goverment bagi GBP 1 billion aid to Somalia, but lot more money on perang yang tak berfaedah!!

Aku pun tak tahu apa kaitan duit orang tu dengan masalah kat Somalia. Awat?? Depa tu takdak kerajaan ka?? Pendapat saya la kan;

a) Duit tu kan duit dia, so suka hati la dia nak spend beli pulau ke, lombong emas ke, lombong bijih timah and what not ke...tu dia punya pasai.

b) Kita nak tuduh yang dia tu haram ke halal, kita tau ke mana sumber duit dia tu. Kot-kot memang dia jenis simpan duit macam Kak Ros Botox kan?? Silap-silap kita ni yang dapat dosa kering for accusing him dapat duit from sumber haram.

c) Bukan tanggungjawab dia nak atasi masalah kebuluran kat Somalia. Besides, who know that he actually penaja charity this and that kan?? Yang kau sibuk-sibuk dok suruh orang sumbang duit to charity, baik kau tanya diri sendiri yang kau tu ada tak sumbang something to charity!! Not even a penny I bet!

d) Masalah kat Somalia tu sebenarnya bukan setakat kebuluran je, tapi masalah dalaman sekali. The corrupted government, the civil war, the pirates dan macam-macam lagi. Kau labur duit berjuta-juta pun tak guna ok. Yang lagi lawak bila dah ada masalah kebuluran ni, sorang 'alim ulamak' kat Somalia sana telah mengharamkan orang-orang disitiew daripada makan samosa yang diberi (from sukarelawan UN) sebab dia kata bentuk samosa yang segitiga tu resembled holy trinity. Apekah?? You yourself not able to help your own people, and when someone tried to help them, you accused them for spreading their christian propaganda. No wonder la ramai orang Islam yang murtad. To bukan salah depa, tapi salah orang-orang yang konon warak confirm masuk syurga ni yang gagal memainkan peranan masing-masing!!

e) Judging from some of orang Som-Som yang duduk kat UK, jangan kata that businessman la. Kalau aku ni jutawan billionaire sekalipun, tak hadap aku nak tolong depa ni sebab perangai sekor-sekor mengalahkan syaitonnnn nirrajimmmm!!

Oh, saya sungguh sceptical (which somehow I think for the right reason!!).

Fact: Somalia is the least peace place in the world, ranked at number 153 (last!!) and has been considered as a failed country.

3. Amy Winehouse

Satu dunia terkejut bila Amy Winehouse ditemui mati kejung in her 3 million flat in Camden Square. Some probably expect it provided yang makcik ni adalah wino dan juga pengambil tetap pelbagai jenis dadah. Anyhow, I'm quite surprised (shocked maybe) when I found out the news. Another waste of talented soul. Until now, police still fail to find out the cause of death. They said, she probably drunk to death.

Ironically, everyone is aware of her addiction problem but they thought that she will put it through and back on her track. They never thought that she is going to die this young. I never thought that she will be gone at her 27. She should never say NO when 'they' tried to make her go to rehab.

To Amy, thank you for the music and may you rest in peace. To everyone else, I hope you realised that drug and alcohol are the losing games!!

Fact: Her album Back To Black re-enter the UK album chart and knocked off Adele from number 1 after her death. The album won 5 Grammy's and is one of the best selling album in the history.

Saturday, July 23, 2011

Cerita Pasal Perempuan (Part 2)

Mrasa part 2 khennnnnnn???

Sepanjang minggu ni kan uols, mak naga takdak sebab dia ambik annual leave selama seminggu. Which mean, the number of patient yang aku kena tengok sepanjang minggu akan meningkat berganda-ganda. Short of staffs la katakan. Provided Pak Tam yang lagi sekor tu pulak memang lembs macam iklim khatulistiwa, maka sapa lagi yang dikerah tenaga habis-habisan kalau bukan meks??

So, since aku agak stress ni, aku nak mencarut sikit kat perempuan-perempuan. Matilah the other day dok konsep puji-pujian lite lite kannnn??

Korang tengok gambar kat bawah ni??? *photo has been removed*

Kau tengok la sendiri buku mengandung patient aku ni?? Baru mengandung 4 bulan, buku dia dah macam kertas balut ikan masin. Ni selayaknya digunakan buat istinjak je Leha hey!!!

Ada setengah tu, elok je buku nota mengandung dia. Macam baru, walaupun dah nak term mengandung. Kalau benda simple macam ni pun tak boleh jaga, macam ni nak jaga baby??

Kadang-kadang benda-benda kecil macam ni pun boleh bagi persepsi negatif pada seseorang. Come on, kita semua ni judgmental. Takde sapa pun kat dunia ni yang tak judgemental. Orang-orang yang shallow je kata dia tu tak judgemental.

Ewah selingan jap!

Perempuan mengandung ni ada macam-macam.

Ada yang emo tak tentu pasal. Ada yang tiba-tiba kuat makan. Pembawakkan budak katanya, padahal mak budak yang kebulur (matilahhh!!).

Ada yang tak lalu makan, loya-loya, muntah-muntah. Morning sickness tak habis-habis.

Ada yang bila mengandung asyik melawa, bertata-rias, melaram sakan mengalahkan pengantin. Ada pulak yang serabai mengalahkan bini jin dalam cerita Ahmad Albab tu.

Susah nak cakap benda ni adalah disebabkan oleh hormon, atau memang dah perempuan tu jenis spesis PEMALAS!!

Ada pulak tu jenis lepas laku. Dah tahu mengandung tak reti-reti nak berhenti smoking dengan minum alcohol. Pastu bila ada complication time mengandung and time delivery, pastu we failed to save the baby, mula la nak saman hospital la, bagitau sokabar kata doctor tak pandai buat kerja la and so on. Yang journalist pulak, main tulis je apa yang depa ni habaq kat depa sedangkan there are always two sides of story??

Macam ada sorang perempuan bodoh ni kata smoking tu bagus untuk baby. Dia kata smoking ni dapat membantu menguatkan jantung baby sebab dia akan pam darah/oksigen dengan lebih cepat. Kepala hotak kau!!! There is a reason why you failed GSCE in the first place kan??

Meh sini akak nak explain.

Jantung baby (yang dalam kandungan) berdegup dalam range 100-200 beats per minute!! So, bila uols merokok, karbon monoksida dalam rokok tu lebih prone untuk bergabung dengan hemoglobin dalam sel darah merah berbanding oksigen, which will lead to lack of oxygen in your blood, which mean reduced oxygen to the heart.

Jadi, bila dah kurang oksigen, jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk memastikan oxygen level tu ada pada tahap normal. Tetapi, otot jantung pun ada speed limit dia. Kalau dah berkerja sampai ke tahap tachycardia (over the speed limit), tidakkah baby tu akan kejung disitiew??

Lagi satu, oksigen penting untuk perkembangan sel (terutamanya sel otak). So kalau dah tak cukup oxygen, akan berlakulah growth restriction dan juga meningkatkan risiko untuk mendapat birth defect.

The worst case?? Stillborn atau keguguran lah.

Tu baru pasal smoking. Belum masuk part diet seimbang lagi. Aku rasa alasan-alasan lapuk yang baby made you craving for this and that tu dah tak masuk akal. Tu sebenaqnya napsu mak dia yang nak mentekedarah. Kang kalau kena kencing manis time mengandung sapa yang susah???

Bila kita decide nak jadi IBU (or PARENT), sometimes we have to sacrifice lots of thing. If you can't sacrifice small thing like giving up smoking and drinking alcohol, why bother to become parent in the first place?? Bela anak kucing sudehhh!!

Sekian.

Wednesday, July 20, 2011

Cerita Pasal Perempuan

Women never failed to amaze me, I have to admit!! Pendek kata serba-serbi la. Ada yang menggoncang buaian, ada yang menggoncang dunia dan tak kurang jugak la yang menggoncang iman jantan-jantan gersang dan pak-pak lebai.

I'm amazed by their multitaskingness. Just look at our mak. She can cook and kendong our baby brother/sister at the same time, sementara dok tunggu menatang tu mendidih, dia pi ambik baju-baju kotor masuk rendam dalam baldi/besen. Sambil-sambil tu dia pi keloi (panggil) jiran sebelah tanya, "Hangpa masak apa oi??".

Laki memang payah sikit la nak multitasking bagai ni. Like me, I'm not that creative to even cook five different dishes at the same time like my mum. Maunya dapur tu meletop nanti!! Kalau makan lainlah cerita kan??

Tu belum masuk part working mum yang creatively juggling their time between works and family, especially those who are single mum. I can't never do that.

The other thing that made me amazed is their determination.

Women can do their routine make-up on the jumping train or bus. They are very good in it. I wonder how they managed to apply the mascara without smudging them on the eyelid, or apply the eyeliner without poking their eyes!!

Tapi kadang-kadang tu sangat melampaui batas okey!!

I once saw a woman apply her nail varnish on the tube. Steady je. But, considerate la sikit. Agak-agak ah. Dah la aku ni tak suka bau mende alah. Dah macam takde tempat lain nak buat kan??

The other day I pulak I saw a woman trimmed her nose hair on the bus!! Kannnnnn?? Punya la banyak tempat dalam dunia ni, dalam bas jugak yang kau pilih untuk trim bulu hidung?? Apekah??

JIJIKS!!!!!

Monday, July 18, 2011

Sambungan from the previous post of Emosi

I absolutely hate and loathe it when people resort to the race cards when arguing (about everything). Nak menjatuhkan bangsa Melayu dan agama Islam la, orang India dan Cina jahat la, orang Melayu jahat la, itu ini.

I don't deny that there is probably a group of people who don't like Malays and Muslims. I don't deny that they want to see us fall from power so that they could be in power. I think that we must have a firm hold on our religion and race to protect it from these people and avoid becoming like the Red Indians in America and the aborigines in Australia who were murdered and killed by colonizers simply because they were too welcoming. But sowing seeds of hatred against them is NOT and will NEVER be the way to do it. The end NEVER justifies the means.

All my life, I have mingled and made friends with a lot of non-Muslims. I used to be the only Malay guy in a group of Chinese girls when I was in VC. And never once, NOT EVEN ONCE, that these people showed any disrespect to me or my religion. In fact, they are often more than understanding of how I live my life.

So when people generalize and say that Malay is like this, Chinese and Indian are like that, I get pretty angry.

It is so funny to think that after 54 year merdeka, we still struggle to keep peace among the race. We basically hate each other and didn't trust each other. We told our children not to go to Sekolah Kebangsaan because the teacher will persuade or enforce you to become Melayu. We told our children not to be friend with Chinese or Indian because they eat babi, so that they are dirty. What the heck??

When Tun suggested for sekolah satu aliran, this Chinese teacher association said that we Malay are trying to demolish their culture. Apa faedahnya yang kita dapat if we Malay want to demolish your culture??

Malays on the other hand are disunited because of what our leaders have done, not because of what other races have done. They have instilled in us the ideas of nepotism, corruption, hatred, back-stabbing, and anger while feeding us with promises of money, power and position. As a result, we turn our backs on each other. If there is a wedge between Malays, then blame it on the leaders.

Don't blame others for our problem!!

If Malaysia mean so much to you and you're proud to be Malaysian, please start to learn to speak a proper BAHASA MALAYSIA, sing a proper NEGARAKU and memorize the RUKUN NEGARA.

Fact #1: Malaysia is a multi-religious and multi-racial country.
Fact #2: Despite our differences, we do have one thing in common...we eat NASI!!

If anyone of us cannot live with fact, then go move to the mooh lah!

Nota kaki: Ya, saya memang terlalu mengikut perasaan apabila tulis sedemikian rupa kat wall comment kawan saya dan saya ada sedikit rasa menyesal dengan tindakan saya tersebut.

Saturday, July 16, 2011

Shopaholic Notes #1

God knows what I've became since I came here and earned more *ehem* money that I used to earn back in Malaysia. Ever since I got to London, I have developed this craziness (more like addiction) for shopping. Everytime I walked by the fashion house or department store, like a magnet I can see myself being dragged into the store. I can't stop myself from entering them, go gaga over every pretty stuffs and end up with spending money on the things that I already have or stuffs that I don't really need.

Back in Malaysia, I do shop a lot but not as bad as here. Provided that I have to pay bloody RM150++ (which you can get for less than GBP10 over here) for a stupid round neck t-shirt, I rather spend that money on something else. But unlike Malaysia, there are lots of factory outlet in London where you can get branded stuffs for a cheaper price. The sale over here were CRAZY compare to what Malaysian Mega Sale can offer. Christmas's sale, after Christmas's sale, New Year's sale, spring's sale, summer's sale, before and after winter's sale and so on!!

I love online shopping too. Asos, eBay and Amazon are my favourite site and I never failed to splurge my money. Later that I know, I end up with 20 jumpers, countless underwear and you don't want to know about bags and other stuffs.

I love shopping for shirts. Let it be formal or informal shirt. I love spring summer collection. The flowery pattern (which I really fond at the moment), the checked pattern, the bright colour like yellow and orange, the linen material, the grandad collar and etc.

I was browsing through my wardrobe (or closet as what American called them), I found out that I have few shirts, unworn with the price tag still on them. I found out that most of my shirts are blue!! Bad Izuan!!!

Here are my blue pieces. Ta dah!!

1. The casual Blue Shirt from Ted Baker

It used snap fastener (or press stud) as the buttons. Definitely not for work because it's way too informal. Unworn with price tag (still!!).

2. Slim fit shirt from H&M

I got this for less than GBP10. A real bargain!! The fabric is so nice to my skin and it is easy to iron (though I normally send my shirts to the laundry shop across the road for wash and iron).

3. Another shirt from H&M

I got this for less than GBP10 as well. Stripy and slim fit. I really love stripy shirt because it makes me looked thin (well, that was what my kemahiran hidup text book taught me). I have countless collection of stripy clothes from Seed, Padini and G2000 which I left back at home in Malaysia. I brought some to London.

4. A light blue shirt from Tommy Hilfiger

Regular fit. Despite it is a small size but it failed to fit me nicely. Never ever buy a shirt without trying it on first. Though it is my size but sometimes this European tend to be bigger than what it supposed to be (including shoes and pants). I normally can fit nicely a small size with 36' chest, which supposed to be categorized as XS. I like my cloth to be nicely fit with my body (which my Dad hates it). Isn't it the reason why all of us going to the gym right??

5. Slim fit shirt from CK Jean

It is from affordable (cheap!!) range of Calvin Klein. Stretchable. Good thing, nicely fit to your body. Bad thing, it will show every flab of your (my) hanging fat around the belly. My friend, Jimmy called them as muffin!! This is one of my favourite shirt. I love it because of it versatility. I can wear it to work or pair it with nice jeans. Or pair it with nice short and leather loafer!!

6. Hugo Boss shirt

My one and only Hugo Boss shirt. The off season shirt (who cares!!) with 60% discounts. I will think twice or more if I want to buy this with no discount. It has this small round pattern. It is a regular fit as well so it doesn't do well in complimenting of my 'curve' (if there any lah..lol). But I quite like to wear this one. It makes me feel immaculate.

7. Zara Man Flower Printed Shirt

I love love love this shirt. Since last spring, I've started to love this flowery printed shirt. It is a must have spring collection. I'm looking forward to add more flower printed shirt in my collection for next year spring (and it is in the middle of Indian summer still!!).

8. Burberry Check Shirt in blue

I love this shirt (well who doesn't??). Long ago, I remember that I gave a disgusting look to one of my professor who wore a trademark camel colour Burbery check shirt. Maybe I was disgusted because he is short and fat. Or maybe because the fact that he can afford such expensive shirt and he don't even look good on it (matilah carottttz!). But NOW, forget Louis Vuitton, I start to love this Brit iconic fashion house. I love their shirts, bags, shoes and the must have iconic trench-coat!! InsyaAllah, one day I will get one for myself!! Probably this coming winter or the next one.

9. Ted Baker Shirt

Another Ted Baker. Dark blue and it have this small dots pattern on it. I have few Ted Baker's shirts. Ted Baker's sizing is a bit weird. The used number 1, 2, 3, 4 and so on for their sizing system which I have no idea which group is my size. At the moment I'm wearing size 2 (because I never saw size 1!!) and it fit ok with my body.

I have another casual light blue shirt with gran-dad collar and some short sleeves shirt, but I forget to take photo of it. Anyhow, I think it is enough 'show-off' for today. I probably will update 'occasionally' on my shopaholic notes, not religiously. Besides, this is ain't fashion or shopping blog.

Lastly, blue is not my favourite colour either. In fact, I don't have any. I basically love and wear all colours from striking pink, flaming red to puke colour or green shrek. Sky is the limits, and I love shirt with colourful stripes. Haha macam lollipop or candy cane kan??

Cheers!!

Friday, July 15, 2011

Emosi?!

Hari tu kan uols, aku ni pi la visit FB kawan aku ni to wish her happy birthday. Dia ni chinese uols. She was my coursemate masa kat VC dulu. Kitorang agak rapat and she was one of my earliest friend masa aku tercangak-cangak mencari hala tuju kat VC tu. She came out of nowhere and introduced herself to me. Terperanjat mak nyah, but itu la permulaannya weols berkawan.

So, lepas aku wish her happy birthday, aku pun browse la wall post dia and I'm stumbled to one of her post pasal police yang buat roadblock. She didn't put much. She just wrote, "Police road blocks everywhere. Causing jam only!"

I have nothing against her FB post. Standard la manusia. Aku pun banyak je post mende-mende meroyan macam tu.

Yang aku tak boleh blah tu adalah komen-komen kawan dia yang aku percaya tak sekolah tinggi dan bersekolah di sekolah jenis kebangsaan (unlike my friend yang pergi convent). Ada la sorang pompuan bengong ni pi tulis macam ni kat comment:

"They started to roadblock because they want start raya already they need money for raya.."

KANNNN??

Firstly, apa ke bengong punya english kau ni ahmoi?? Nampak sangat ni set-set chinese toktok tapi feeling-feeling nak speaking. Baik kau tulis dalam bahasa cina je, at least takde la aku sakit hati.

Second, you want unity in Malaysia and yet you still generalized the people. Macam yang dia tulis tu la. Adakah semua yang jadi police tu melayu?? Padahal ada je cina and india. Just because mostly adalah melayu yang jadi police, doesn't mean semua yang jadi police adalah melayu kan?? Narrow minded betul.

Maka aku dengan tangan gatal pun gi la tulis macam ni:

"Hoi Ahmoi Tongsan (bukan nama sebenar). What are you trying to say here?? You just generalized that all police are malay. What a bunch of crap!! You are nothing but a narrow minded cow. Just because most chinese eat babi, doesn't mean all does right?? Get a life and read more books!!!"

POMMMMMM!!!! Terdiam kau disitiewwwwww!!

Adakah saya terlalu emosi??

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, July 14, 2011

Rumah Bersih, Keluarga Bahagia

I am probably not the wisest person to talk about politic and I for once could not even bother about Malaysian politic yang for my opinion sangat taik. Well, most politician are but there are still hopes (I believe).

So, bila makcik Ambiga yang rambut persis Rafidah Aziz ni (minus takde rantai mutiara) tetiba came out with the idea of nak membersihkan politik kotor kat Malaysia ni, few things la yang bermain di fikiran saya yang tak berapa waras ni.

1. Sapa makcik ni?? Someone told me that she was one of the lawyer who helped Lina Joy to win her case. So why we must support the person who helped memurtadkan orang Islam? Well, sapa suruh kau support Ambiga nok? Orang suruh support the cause, the reason why BERSIH want to speak up and why they want to do the rally. I think credits must be given when due, regardless who the person is. If one day she againts Muslim like some people said she might (from the email berantai and wall post kat FB tu), maka ramai-ramai la kita stand up against her la kan. Bukan korang suka ke rally-rally ni?? Kan Abang KJ??

2. When people request for peace rally, I think they should be allow to do so. Sometimes suara rakyat kena la dengar jugak. There must be a reason why la kan, instead of tuduh yang depa ni nak mengganggu gugat keamanan negara. I'm not a huge fan of Abg Najiz or Kak Ros Botox either. I think 1Malaysia is a huge failure and aku pun tak faham why every perdana menteri have to come out with such ridiculous thing like Islam Hadhari and 1Malaysia. Sedangkan, Tun Mahathir tu dah tinggalkan a good legacy and planning, Wawasan 2020. Kenapa tak teruskan je idea dia tu. Kenapa ego sangat sampaikan perlu bazirkan duit rakyat buat klinik 1Malaysia dan Ekspo Islam Hadhari. Apa klinik yang sedia ada tak cukup bagus ke?? Islam yang sedia ada tak cukup bagus ke??

3. All politicians makan duit rakyat. That's the fact!! Money is the source of all evil. Susah la nak jumpa wakil rakyat, menteri dan perdana menteri yang tak makan duit rakyat. Bezanya adalah berapa percentage yang diorang ambik untuk perut buncit diorang, untuk kroni diorang, untuk beg LV dan botox bini masing-masing dan berapa percentage untuk habuan rakyat marhean. Takkan Malaysia yang ada vast hasil bumi ni and good economy boleh takde duit pulak?? Pastu at the same time, depa laki bini seronok pi sana sini dan bermewah-mewahan kan? I believe even Tun pun ada buat macam tu jugak. Kalau tak takkan la orang panggil di Firaun kan?? Bezanya, apa yang rakyat dapat nikmati, like KLIA, LRT, Putrajaya and prasarana-prasarana lain untuk rakyat. Pastu masa zaman Tun Mahathir dulu, minyak at least naik sekejap, pastu turun balik kepada kadar biasa. Ada jugak kemelesetan ekonomi circa 1998, tapi takde la terasa sampai ke tahap sekarang when minyak naik, tol naik, harga barangan naik. Yang tak naik?? Gaji korang lah!! Yang makin naik adalah perut buncit politicians!! Kenapa la takde politician kat Malaysia tu yang sehensem David Miliband?? *ttbe tukar topik~

4. You whining and moaning pasal roadblock semua. Aku nak tanya korang la, bila sebenarnya tarikh dan masa rally tu, ke korang yang salah tengok kalender?? Siapa yang buat roadblock tu semua?? Polis kan?? Sapa yang suruh diorang buat?? Dah sah-sah la puak yang nak mengekang rally ni. Tak reti-reti lagi??

5. My heart breaks bila aku tengok video orang-orang yang pi rally ni kena sepak, pukul, terajang, kena maki dan macam-macam lagi dengan polis. Polis jahat?? Agak-agak la nak keluar statement masing-masing ye. Cuba fikir la kawan-kawan kita yang bapak dia polis, atau pun bapak dia mati sebab nak tangkap penjenayah. To generalized all of them as anjing government aku rasa way too much. Macam seorang jantan bodoh ni pi kata kat kawan aku yang kerja askar as anjing kerajaan. Sentap mak nak budak tu. Bila kawan aku tu marah balik, dia kata it is your fault sebab pilih untuk jadi askar. WTF?? Kalau la semua jantan macam kau yang takde telo, habis la negara Malaysia ni. I bet he don't even went to the rally. Cakap je lebih. Tapi kerja goverment jugak. Kita ni manusia biasa. Ada baik, ada yang jahat. Askar dan polis ni ada prinsip diorang, iaitu taat kepada ketua. Kalau ketua dia suruh diorang tembak tear gas, diorang have to do it la kot. Macam laki kawan aku yang kena bertugas di Afghanistan tu. Kau ingat dia saja-saja offer diri ke?? Kalau diberi pilihan, I don't think he will ever volunteer himself untuk pergi ke neraka dunia tu. But atas arahan ketua, sebagai askar dia kena patuh. Berbalik kepada topik polis dengan rally bersih ni, aku tak tahu sapa betul, sapa salah because aku takde kat situ. But aku sedih tengok clip-clip dioprang ni semua kena pukul dengan polis especially kakak-kakak dan makcik-makcik yang aku rasa tak mampu nak menggugat keamanan sapa-sapa pun. Kena jerkah macam diorang tu pelacur?!! At some point, I think police should remain free and impartial from any influence from any power because they work to serve the people!

6. I applaud to those have a gut to stand for what they believe in, regardles yang pro-Bersih or anti-Bersih and I think the person who is 'atas pagar' is the worst among all (ME!!). Aku rasa marah bila baca kat facebook, ada some of my friend tulis kat status dia kata orang yang mati rally tu mati sia-sia. Dia kata kan ke lebih elok kalau mati masa sembahyang ke?? Ewah, as if la kan?? Kita ni kalau boleh semua nak mati dalam kebaikan. Dan siapa kita nak kata yang dia mati tu adalah mati dalam keburukan. Walaupun mati kat masjid adalah lebih mulia dari mati kat kelab malam, bukankah lebih elok kita biarkan Allah sendiri yang nilai. Kalau tak, buat apa kita ada timbang tara kat Padang Mahsyar tu eh?? Nak buat suai kenal ke?? Orientasi ke?? Daripada kau cakap macam tu dan menambah dosa, bukan ke lebih baik kau sedekah Al-Fatihah supaya roh orang yang meninggal tu aman dan tenang?? Sekurang-kurangnya pakcik tu fight for what he believed in. Aku sendiri takde keberanian macam tu. So silalah malu dan muhasabah diri masing-masing ye.

The downfall of Bersih adalah bila ada parti politik masuk campur. It is a fight for civil humanity and human rights. It should just be that and free from any influence of political personality or body. After all, Bersih tu pun tidak la bersih sangat jadinya bila ada puak-puak yang cuba ambik kesempatan untuk kepentingan politik kan?? Jadi pembangkang ni senang. Kerja kau bangkang je. Bila ada orang yang against people yang kau bangkang, kau join sekali la kan. Ni la namanya, 'menangguk di air keruh'.

I never believe in rally or demonstration because it caused more trouble than good. Judging from previous demonstration, most of if will end like pepatah melayu kata, 'menang jadi arang, kalah jadi abu'. Dengan keadaan the government that have control over everything and ISA lagi, it will normally end up ugly. Saya tak nak la nanti masuk penjara sia-sia tanpa bicara dan menjadi bahan untuk kena rogol oleh abang-abang gersang dalam penjara tu!!

Do I think that Bersih is the perfect solution to the problem that Malaysia is facing now?? No absolutely not, but it has to start somewhere is'n it?? It is not an instant solution, but rather than discredit Bersih, its leaders, supporters and modus operandi, why don't we figure out a way to solve the dire problems of corruption and power abuse in Malaysia?? Otherwise, the goverment will comfortablely sleeping in their golden cradle, jetsetting all over 6 continents and staying in 6 stars hotel, while rakyat masih menagih simpati dalam Bersamamu kat TV3. Why??

Maybe what we need is a better ministers and prime minister yang lebih berjiwa rakyat dan berkaliber dalam memacu negara ke arah yang lebih positive baik dari segi ekonomi, perpaduan kaum mahupun pendidikan and so on...and it is absolutely not Anuar. I had enough with this drama liwat meliwat, walaupun God knows la yang dia buat ke tidak. We need someone like Tun Mahathir.

Last but not least, everyone of us is prejudice. But the best of us is the ones who try to overcome those prejudice.

I believe in Malaysia!

Sekian.

PS: Bersihkanlah diri kamu sebelum nak membersihkan orang lain..POMMMMMM!!!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, July 11, 2011

Fast Forward

Hi all!!

Cepatnya weekend berlalu. Why weekend is so close with Monday and Monday is few days away from weekend??

Secara ringkasnya, lot of things I've for the past few weeks. Things that I've dreamed to do, things that I wanted to do and things that just happened out of blue.

Berikut adalah benda-benda yang berfaedah dan tak berfaedah yang telah dilakukan oleh Encik Kunang-Kunang:

1. Adam's Day Out

Sebagai seorang bapak yang bertanggungjawab, saya telah membawak anak jantan saya yang sorang tu pergi berjalan-jalan bersama maknya yang bertindak sebagai supir. Yes, I'm handicapped. Masih tak boleh drive kereta. Unlike Ketua Muslimat Kuala Terengganu yang kapal terbang pun dia boleh bawak uols!! Tersimpuh meks disitiew!! *Hi Abe Lukmang~

Pagi tu cuaca agak elok. Aku ni siap applied sunblock bagai sebab nak pi pantai katanya kan?? Nanti kang terbakar hangus pulak. Dah la aku ni dah sedia legam!!! Sekali sampai kat Avon beach tu, AMBIK KAU!! Langit mendung.

At the Cliff Castle

By the time kitorang sampai ke Bournemouth beach tu, hujan lebat kau!! Gampang sangat!! Sudahnya, kitorang decide untuk pergi Salisbury and Stonehedge.

Me and little Adam

Potret keluarga la konon??

Stonehedge with little Adam yang tengah buat perangai

Sampai sana still hujan. So, basically plan yang tak menjadi, but I had a good fun with my anak jantan yang mendambakan kasih seorang ayah.. *pitam kau disitiewwww~

2. Mamma Mia


Dah lama teringin nak tengok. Tak berkesempatan. Finally tercapai jugak hasrat nak tengok the real Mamma Mia The Musical.

Ok la, dapat seat yang agak menarik (dan mahal)!!

Prince of Wales Theater

The stage

Memang gempak habis!!! I really enjoyed it. I just wish yang audience dia gempak macam masa aku tengok Priscilla. Ye la masa kat part last bila cerita dah habis, semua cast keluar balik sambil nyanyi few songs from Abba. Maka aku dengan tak malunya bangun sambil terkinja-kinja menari. Turn out, aku sorang saja yang berdiri excited lelebih. Yang perempuan Ju-on 3 ekor yang duduk tepi aku tu sampai sudah tak bergerak-gerak. Gelak pun tidak, nyanyi pun tidak. Pelik sungguh depa ni. Masa Priscilla dulu, masa part last yang ada nyanyi-nyanyi and dancing-dancing, semua pakat bangun sambil menari tepuk tangan bagai. Baru la best.

Apa pun. Mak sker nyah!! Memang mantop!!

3. London Pride 2011

Do I need to say more??? Ahahaha. I think the pictures below will do the justice dan pandai-pandai la korang nak tafsir sendiri ye..

Doktor-doktor sesuatuh..

Pokcik-pokcik sesuatuh...

Jantan-jantan pojaan Mak Leemah!! *matilahhhh~

Makhayam Diva

Hadek pom-pom

4. Take That Progress 2011 Tour

I'm not a huge fan of Take That but I do like Gary Barlow and know few of their songs. This year pulak, those guys reunited with former bandmate, Robbie William. The fact that Robbie William ada solo segment during the show membuat aku jadi menggelitis jubur nak pergi tengok.


Initially memang macam takde harapan langsung sebab Take That sangat HUGE in UK. Tiket diorang sekejap je dah sold out. Macam babi tau!! Nasib la kawan aku ada kenal someone-someone yang uruskan tiket ni, maka merasa jugak!!! Harga boleh tahan dan seat pulak setinggi gunung kinabalu. I wonder la how much I would have to pay if I want to be on the front row.

The concert was awesome!! Let it be the show of Take That without Robbie, Robbie's solo show or Take That with Robbie. Memang meletop uols!!!

The stage

But my personal favourite off course la masa Robbie buat solo show. Bila dia nyanyi lagi Rock DJ, Feel and ANGEL!!! Gosh!!!! Memang aku lupa diri especially when the whole stadium sing along lagu Angel tu. Tapi jantan ni sangat vulgar. Vulgar little shit as my friend quoted.

5. British 10k Run 2011

Akhirnya impian nak masuk lari ni tercapai jugak and I did this for charity. I ran on behalf of Children's Heart Federation. So selain lari, aku kena jugak kutip fund for this charity before and after run. Sapa-sapa yang nak derma sila la pi website dia ye. This is a non-government funded punya charity and they depending 100% on public fund.

Tuan tanah tengah warming up, ready untuk lari!!

Among the crowd

Runners with tutu

Cuba cari mana aku??

With some of the charity runner. Petite tak I?? *petirrrr~

Sebenarnya nak masuk ni dah lama plan tapi takdak geng. Tapi kalau dok tunggu geng, sampai bila nak muncul kan?? Nak pulak kalau mostly orang yang kau kenal semuanya jenis suka couch potatoing kat rumah je kan?? *matilahhhhhhh~

Selama ni aku dok lari atas treadmill and kat taman dekat rumah aku ni. Never bother pun nak ambik tau berapa lama aku boleh buat for 10km. Atas treadmill boleh la buat in 55 minutes. Tu pun macam nak patah kaki mak ni uols!!

Tapi, masa hari lari tu, I managed to do it in 58 minutes walaupun start lari lambat sebab crowd and berhenti sekejap untuk kencing. Hah kau, aku memang nak terkencing before start lari lagi. Standard la kalau nervous.

More than 20,000 people participated in this event which took us to run around the city center and passed by the London landmark such as Trafalgar Square, Westminster Square, London Eye dan banyak lagi.

It was a good fun and I'm proud with myself.

Gitulah ceritanya secara ringkas. At the same time I was worried about Malaysia, pasal Bersih 2.0 and so on. My view and feeling bercampur-baur. Aku cuma berharap yang Malaysia ni tak jadi macam negara-negara seperti Mesir, Sudan, Syria dan some of negara EU. Kacau bilau dan bergolak je 24/7.

Ok lah, aku nak tido. Can cin cau!!~

Friday, July 08, 2011

We Thought We Know It All..

My colleague, Natalia lost her baby early this morning.

It was a low risk and uncomplicated baby. Her first baby and it's a girl.

She was post date. Came to the labour ward at her 41 weeks. Baby moved well. Baby's heart beats well too.

Continuous contraction. 7cm cervix dilated. She was all ready for delivery.

They moved her into the bath-tub. They have planned to have a water-birth.

While she was in the bath-tub, she felt something unusual. We brought over the doptone, check the baby's heart beat. Nil.

We moved her on to the bed. Brought over ultrasound machine and scan. Search for a heart beat. Nil.

Few minutes after that, she was in labour. Push out the baby by herself on the bed. The baby came out eventually with thick meconium.

The team tried to resuscitate the baby. They tried for about 15 minutes until Natalia's husband had asked them to stop. Declared death. Post-mortem declined.

.

.

.

Life sometimes can be so unpredictable.

Like in this case, both husband and wife are medical staff. Natalia herself work in labour ward, so she basically aware about everything, the do's and the don't's through out the pregnancy. They know the sign, the good and the bad. They were well prepared physically and mentally to be a parent. They know what to expect.

But as my post title stated, we thought we know it all. Reality is...

WE DON'T!!

We can read as much books as we want. Be extra careful and extra cautious and so on. We can prepare all we can.

But sometimes, it didn't goes out as planned. It is not that we failed to plan. It is because we are NOT perfect.

After all, we are just human.

God knows better and all we can do is pray for the best. It can be the bitter and painful experience. He can give us a happiness for a second, or a long life sorrow. As we are the humble servant, we have to accept this with open heart...we have to accept this qada' and qadar.

Well, it is easy to say than done.

My heart goes to Natalia and her husband. The prayers and the thought. Though she remained calm and strong, but my heart breaks for her and her lost. There are no words for comfort.

May God bless us all...

Monday, July 04, 2011

Mak Bapak Sakit Jiwa


Aku memang suka dengan cerita Little Miss Sunshine. Tengok banyak kali pun tak boring. For some mungkin tak berapa suka sebab plot dia agak slow, tapi isu yang movie ni cuba bawak berganda-ganda tinggi dari Transformer yang korang dok puja-puja melangit tu.

Secara ringkasnya cerita ni cuba nak bagi tau pasal sesetengah mak bapak yang sakit jiwa dok program anak-anak diorang, pakai mekap tebal-tebal, set rambut, suruh diet supaya nampak cantik bila pakai bikini semata-mata nak anak masing-masing menang pertandingan ratu cantik kanak-kanak yang tak berfaedah ni.


Aku memang menyampah dengan parent yang excited lelebih bila anak dia masuk pertandingan-pertandingan tak berfaedah seperti Ratu Cantik Kanak-kanak ni. Ada satu time tu aku tengok dalam TV, mak-mak budak ni siap bertumbuk sebab tak puas hati dengan result juri. Kononnya anak dia lebih cantik leyyy?? (Tapi mak dia IKAN PAUS you!!)

WTF??

Bagi aku, orang yang suka sangat mekap anak diorang bagi nampak macam orang dewasa and bagi anak diorang pakai macam BITCHES ni adalah orang yang sakit jiwa. Maybe diorang tak secantik anak diorang so diorang ekspresikan kekreatifan diorang pada anak diorang.

And then, bukan ke benda-benda macam ni akan menarik perhatian lelaki-lelaki pedophilia? Korang suka ke anak-anak korang jadi bahan untuk lelaki gila ni?? Best ke anak korang jadi perhatian jantan sakit jiwa ni??


Serius beb, aku tak faham. Kid should be allow to act like a kid, with parent guidance la. Jangan la kau bior lepas laku pulak senah hey. Kang tak pasal-pasal jadi macam budak dot dot dot tu. Umur 14 tahun dah berani mati buat confession takde dara. Tak ke dah menconteng permanent marker tu namanya?? *ttbe tukar topik~

Satu lagi aku yang aku tak boleh blah adalah Idola Bintang Kecil tu. Setakat melalak menyanyi karaoke tu apa la pekdahnya. Pantang anak boleh menyanyi 'Twinkle Twinkle Little Star' sedap sikit, terus register anak masuk pertandingan menyanyi. Apakah?? Gi la hantar kelas Iqra' ke, ada jugak dapat pahala kan?? Best sangat ke kalau ada anak jadi retis ni?? Yang paling tak boleh blah bila mak bapak excited lelebih. Menangis bagai nak rak macam anak tu dapat PhD.

IF kau rasa anak kau tu berbakat sangat, hantar la gi kelas muzik atau kelas vokal. Asah bakat tu betul-betul. Bukan setakat tahu bukak mulut menyanyi je. Suara pre-puberty memang la sedap. Esok lusa dah pecah garau bagai?? At least dia still boleh main muzik or cipta lagu or tulis lirik ke? Bukan semua orang bernasib baik macam Siti Nurhaliza ok!! Sekali petik, beribu orang offer nak buat album and tulis lagu untuk dia.

Kalau nak anak tu jadi artis, bagi la jadi artis yang berilmu. Gi sekolah. Belajar setinggi boleh. Jangan takat SPM je. Sekarang ni SPM dah tak laku ok. Jadi kerani cabuk pun kena ada diploma setiausaha dan tahu berbahasa MANDARIN!!!! Kau mampooo??

Kalau kita tengok kan, mostly artis-artis international yang berbakat ni semuanya ada good education background. Orang kata ada asas yang kukuh before depa decide yang serius jadi artis. Lepas tu kalau dia nak masuk Akademi Pantatsia ke, akademi melingkup ke, Mentor ke, MENTAL ke, sekurang-kurangnya dia dah preparation. Takde la bila kau jadi finalis, tapi bila nyanyi LIVE atas pentas hancur. Harap kan muka je jambu!! Baik kau jadi porn star dik!

Sometimes tu aku pun pelik jugak. Out of 28 million rakyat Malaysia tu, kelompok finalis yang 12 orang tu, sekor pun takde yang betul-betul berbakat macam Alicia Keys atau Adele?? Jalil Hamid menyanyi lagi sedap la wei!! Even pompuan Mentor yang korang dok julang nyanyi lagu Listen best tu pun, takde la sedap mana pun aku tengok. Jerit je lebih. Setakat nyanyi sambil tarik-tarik rambut tu, sambil tarik tali bra dan tali g-string pun akaq boleh buat dik!!

For me education is a key of success. Walaupun orang kata yang Bill Gates tu mengaji tak habis (tapi kat HARVARD ok!), tapi jadi jugak Billionaire, tapi along the way tu dia ada jugak asas yang kukuh kan?? Mana ada orang yang lahir-lahir terus dapat wahyu jadi genius nyah?? Pastu education/ilmu tu tak semestinya diperolehi dengan masuk U je. Ada sesetengah orang yang very unfortunate tak dapat masuk U, tapi still boleh menuntut ilmu dengan orang yang lebih berpengetahuan.

Contohnya yang paling mudah adalah my mum. Mak aku ni tak sekolah tinggi pun. Takat-takat boleh baca, mengeja, mengira dan sikit-sikit skipping mat salleh la. Tapi dia masak lagi sedap dari orang yang ada diploma in catering, yang siap ada catering business. My mum pun bukannya lahir-lahir terus tau pegang senduk kan?? Dia belajar dengan nenek aku, ipar duai dia, jiran tetangga, bertukar-tukar resepi dengan orang, tengok rancangan memasak Chef Wan, try and error dan macam-macam lagi. I still remember the time masa aku kecik-kecik dulu. It was our first attempt to make kuih raya yang dipanggil 'biskut kacang mazola'. I was 8 0r 9. Tugas aku adalah sapu putih telur atas kuih tu, then letak kacang. The result?? Kuih tu keras macam batu ok!! Kalau bagi kat Puak Hutu pun depa tak makan. Depa simpan buat baling Puak Tutsi!!! *sila google kalau tak tahu Puak Hutu dengan Puak Tutsi tu apa~

Due to her brilliantness in cooking, at one point I do suggest my mum untuk buat business masak memasak ni. Then she replied, "Buat bagi hangpa makan sudah la. Kalau berniaga nanti nak kena budget sana sini. Kalau masak bagi hangpa makan, nak letak 8 kilo udang pun tak rasa rugi".

Oh what did I do to deserve her??

MODE: Rindu kat famili.