Monday, April 25, 2011

Kau Pergi Jua..

Genap setahun lepas Fauzan pergi akibat canser lymphoma non-Hodgkin, tahun kawan sekolah (dan sekelas), Khairul Izwan aku pulak pergi mengadap illahi, akibat penyakit canser paru-paru. Ironicnya, kedua mereka meninggal di ICU HUKM.

Kesian. Arwah masih muda. Baru kawin dan anak perempuannya baru berusia setahun ketika beliau dimasukkan ke hospital Pusrawi. Doktor mengesyaki yang ianya adalah tibi. Ya, arwah memang merokok. Tapi tak diketahuilah sejauh mana kekerapan arwah merokok.

Jangkaan doktor meleset apabila ada anomaly pada x-ray paru-paru sebelah kiri sebesar 2cm. Biopsy dilakukan dan doktor mengesah yang ia adalah kanser peringkat-4. Aku yang ketika itu berada di Tioman sewaktu pulang bercuti memang agak terkejut.

Pulang sahaja dari Tioman aku terus melawat arwah yang ketika itu dipindahkan ke wad Makna HUKM. I was with him sewaktu beliau discan di jabatan Radiologi. I was relieved to see that the cancer cell wasn't metastases to the liver yet. Only the lymph nodes around the jugular chain (next to the thyroid) were prominent, but it looks fine to me.

The doctor starts the chemotherapy immediately. Later of it, I found out yang arwah dah dibenarkan pulang ke rumah. I was so convince that he's going to get through this.

Tapi, kalau dah tersurat, siapa la kita untuk menghalang ketentuanNya. Telah ditakdirkan beliau pergi menghadap illahi petang Isnin (waktu Malaysia), ketika aku masih lagi terpisat-pisat baru bangun dari tidur. The first thing I noticed was that there is a message from my friend, Farida on FB. She told me that Izwan dan pergi.

Aku menjadi ralat. Masih tak percaya yang arwah dah pergi. Mana mungkin?? Aku terus pergi ke page FB Izwan. Ia penuh dengan ucapan takziah. Memang benar dia telah pergi.

Aku memang sukar nak terima kenyataan yang dia dah tak ada. Macam aku cakap sebelum, I was so convinced yang dia akan sembuh. Tapi aku tahu, aku bukan Tuhan. Kita boleh makan ubat semahal mana pun, kalau dah sampai ajal, siapa la kita nak halang. We can't never cheat death!

After reading all the messages, I picked up my trainer and start to run in nearby park. Tak tahu la kenapa aku ambik tindakan macam tu. Masa lari tu, aku hanya terpikir pasal arwah.

Aku kenal arwah since sekolah rendah lagi. But he was in the other school lah. Until sekolah menengah baru kitorang satu sekolah dan sekelas. We share the same name. Which a bit funny. Sorang meliuk-lintuk. Sorang jantan keras. How??

Tapi seingat aku, dia tak pernah la pulak mengata macam budak-budak lain. Wallahualam la kalau dia ada mengutuk aku di belakang. If he did, aku dah lama maafkan pun. The only thing yang dia selalu cakap everytime aku jumpa dia, "Ni kenapa macam ni lagi? Bila nak berubah ni??", which normally will end up as perang mulut la. Except masa aku jumpa dia HUKM baru-baru ni. Dia kata, "Kenapa nampak sangat maskulin?". I'm burst into laugh. I told him, "Kau ni tengah sakit pun sempat nak mengenakan aku lagi eh?". Dia hanya tersengih.

Masa aku nak mintak diri, I told him yang kalau aku ada buat salah silap selama kita kenal, aku minta maaf banyak. He said the same thing to me. Aku memang berat hati nak cakap benda ni sebab aku tak nak dia putus semangat. But you never know kan?? Lagipun esok lusa tu aku dah nak balik London. Mana la tahu, kalau lepas ni tak jumpa lagi.

Nah!! Tanpa kita duga, dia pergi jua...

Gambar masa muda. Arwah yang paling kiri.

Al-Fatihah untuk arwah. Sama-samalah kita doakan yang dia ditempatkan dikalangan hambaNya yang beriman. Dan sama-samalah kita mendoakan jugak agar isteri dan keluarga arwah tabah menghadapi dugaan ini. Amin.

To Izwan, I will never forget you. You'll be missed....

Wednesday, April 20, 2011

Language Timothy!!

This is a conversation between a black teen girl with an educated young Asian male.

Black girl: Where are ya from?

Asian guy: I'm from Malaysia.

Black girl: Ah. No wonder I had a terrible time to understand ya. Ya accent is horrible!

Asian guy: Well at least I know how to spell. You don't even know how to spell your uterus, can you?

Black girl: Whateva!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, April 18, 2011

Monolog Seorang Pondan Tua

(Dicelah-celah kepekatan malam, muncul satu susuk kurus melenggang lengguk sambil membetulkan rambutnya yang panjang mengurai hingga ke pinggang, sambil kedengaran suara kanak-kanak menjerit ramai-ramai...)

"Pondan!! Pondan!! Pondan!!", jerit mereka.

Hi. Nama aku Sally.

Nama sebenar Salman. Dah setengah abad aku jadi macam ni. Jadi pondan. Tapi bukan pondan sebarangan you. Aku pondan kelas atasan. Kelas satu nyah!! Tapi tu dulu. Masa aku masih muda. Masa aku masih bergetah. Masa aku menjadi rebutan Dato-Dato gersang dan Pak-pak Arab yang kaya raya. Sekarang aku dah tua. Dah tak laku. Aku balik menjaja kat lorong. Dah ini punca rezeki aku, apa aku nak buat? Ini je yang mampu aku buat.

"Alah, ular dalam batu pun boleh hidup. Kau tu je yang tak nak berusaha", kata satu suara.

Hey, kau cakap senang la sebab kau bukan aku. Kau tak rasa apa yang aku rasa. Kena hina. Kena pukul. Dan macam-macam lagi. Tapi aku dah tak peduli dengan semua tu. Bagi aku, tu semua asam garam hidup.

Aku lahir dalam keluarga sederhana. Bapak aku askar. Mak aku surirumah. Keluarga kami boleh tahan besar. Adik beradik aku semua lelaki. Semua ganas. Semua jahat. Selalu buli aku, termasuk adik aku yang bongsu. Dalam keluarga aku, aku hanya ada mak. Mak la tempat aku mengadu nasib. Bapak? Orang tua tu hanya tahu marah je. Sikit-sikit marah. Sikit-sikit pukul. Semua yang aku buat tak cukup bagus bagi dia.

"Budak laki kena kuat. Tak boleh menangis. Tak boleh lemah semangat. FAHAM??"

Kat sekolah, aku takde kawan sangat. Kalau ada pun dengan budak-budak perempuan je. Aku suka kawan dengan diorang. Baik dan wangi. Budak laki jahat dan busuk. Macam-macam diorang panggil aku. Pondan, bapuk, lembut, lempok, Jaafar Onn, Chef Wan dan macam-macam lagi. Pernah sekali tu, budak-budak ni lalu depan rumah aku sambil jerit, "Pondan!! Pondan!!". Bapak aku marah. Bukan marah diorang, tapi marah aku, sebab buat dia malu. Anak askar pondan kata dia.

Masa pendidikan jasmani, cikgu selalu suruh budak-budak laki main bola, budak-bodak perempuan main bola jaring. Dah macam tak ada benda lain nak main gamaknya. Aku ni masa la suka nak bergasak dengan diorang. Kena bola sikit aku dah menjerit macam langsuir. Terus kena gelak. Benci. Tapi aku ni tidak la bodoh sangat. Aku boleh tahan jugak pandai sampai berjaya masuk ke universiti. Walaupun begitu, ia tak mampu nak buat bapak aku bangga dengan pencapaian aku. Bagi dia, aku tetap pondan.

Aku masuk UM. Fakulti Undang-undang. Masa di universiti ni jugak la aku berkenalan dengan Mona. Kawan baik dan orang yang bertanggungjawab mengubah hidup aku. Dengan Mona la aku belajar pakai mekap, pakai heel, ambik mavelon. Dulu aku biasa-biasa je. Sampai tahun akhir, aku dah berani pakai baju perempuan penuh pergi ke kuliah. Takde sapa berani larang. Sebab aku student law. Aku tahu hak aku. Bila aku bagi hujah pasal akta-akta hak asasi yang aku belajar, terus mereka diam.

Di universiti jugak la aku belajar erti mencintai lelaki. Di situ jugak aku belajar apa itu cikloi, apom, kiambang bertaut dan macam-macam lagi. Di situ jugak aku mula berkenalan dengan Razif. Lelaki yang mencuri hati aku. Sportsman. Aktif dengan kegiatan kampus. Dan juga pelajar popular di kalangan pelajar wanita sebab ketampanan dia. Dia pelajar API, Akademi Pengajian Islam. Hipokrit bukan?? Tapi aku tak peduli. Aku cinta dia setengah mati.

Tapi sayang. Jantan ni semua sama je. Macam anjing. Dalam dia rupanya dia ada kekasih lain. Perempuan berpuki tulen la bangsat! Aku kecewa yang teramat sangat. Sudahnya, aku extend setahun pengajian aku.

Habis belajar, firma demi firma aku naik memohon jawatan sebagai peguam. Semua permohonan aku ditolak mentah-mentah.
"Awak tak layak untuk jawatan ini".

"Kami tak memerlukan candidate yang crossdresser di sini".

"Kamu sendiri tidak yakin dengan gender pilihan kamu, bagaimana juri dan hakim akan yakin dengan hujah dan testimonial kamu??".

"Maaf, jawatan tersebut telah diisi".
Aku putus asa. Aku tak mahu pulang ke kampung aku yang langsung tiada apa-apa peluang di sana. Aku memohon bekerja di sebuah butik. Tipikal untuk kaum-kaum macam aku. Dari situ aku berkenalan dengan pondan-pondan yang lain. Satu circle yang kecil menjadi besar. Aku menjadi hanyut dalam dunia penuh warna-warni. Clubbing, showgirl, cik endut, gigih siang malam mengangkut jantan demi jantan.

Aku ketagih. Aku mahu kumpul banyak duit. Aku mahu kereta besar, beg LV, kasut Manolo. Aku menceburi dunia escort. Dari situ aku mula hidup melacurkan diri kepada daddy-daddy tua tak sedar diri. Demi duit aku rela. Demi duit aku biarkan meraka ratah setiap inci tubuh aku. Aku bangga bila mereka tergila-gila dan memuja aku. Mereka mahu kawin dengan aku. Gila. Aku ni kan pondan. Mana aku nak campak konek aku ni?? Gila!!

Tahun berganti tahun, pelanggan aku makin kurang hari demi hari. Aku sudah tidak mampu hidup mewah lagi. Habis semua harta benda aku gadaikan untuk teruskan hidup. Sekarang aku duduk sewa bilik kat Chow Kit. Itu je yang aku mampu sekarang. Mak dah senja nyah!!

Hi. Nama aku Sally. Aku HIV positive.

(Lampu semakin malam dan akhirnya susuk tubuh itu hilang ditelan kegelapan malam..)

Oh Poco Poco Mak Kau!!

Masa tengah berjalan balik kerja tadi, kepala aku tiba-tiba dok terpikir pasal poco-poco ni. Motif?? Sebenarnya dah lama nak tulis pasal ni, tapi masa tu kan aku kat kampung uols. Internet pun haram takdak. Not to mention 3G lah. Ye, rumah saya tiada internet. Bukan sebab tak maju, tetapi ayah saya memilih untuk tidak melanggan internet, sebab dia tu kadang-kadang boleh tahan baran. Tahu saja connection streamyx dan provider menatang internet haram yang lain, kalau di KL pun tercungap-cungap nyawa-nyawa ikan, apatah lagi di kampung kan? Silap-silap haribulan dia buat punggai ayam.

Pasal poco-poco ni, yang I pelik kan, punyalah banyak isu dan benda yang boleh kita discuss dan fikir, kenapa dok pening kepala fikir pasal nak mengharamkan poco-poco ni?? Dulu pasal haramkan yoga. Kenapa tak fikir pasal isu-isu yang lebih major?? Contohnya, pasal kenapa ramai yang murtad ke, fasal Fatine ke?? Eh matilah nanti I kena bom!! *ops~

Ok lah, aku tak nak la kata yang aku ni pandai dari mufti semua. Gila kau?? Pada pendapat aku la kan, tak kisah la asal benda tu macam mana. Pokok pangkalnya, KENAPA dan MENGAPA kita gigih dok menari poco-poco tu?? Kalau niat sebagai satu senaman yang menyihatkan badan, aku rasa tak salah. Tahu je la orang Malaysia ni. Kalau kau suruh senaman macam jogging semua tu memang haram la kan nak buat. Nak buat senaman semua kena buat bentuk hiburan belaka. Senamrobik la, senam katak la.

Benda-benda macam ni tak payah dok pening-pening dan bertengkar sampai nak keluarkan fatwa haram. Aku rasa, mostly orang Islam faham konsep boleh dan tak boleh ni. Apa benda yang kita buat pun, bila sampai ke satu peringkat buat kita lalai dan lupa diri, lupa anak bini, lupa semayang, maka benda tu terang-terang berdosa, terang-terang maksiat tanpa perlu ada mufti bagitau yang benda tu haram.

Setiap benda yang kita buat semua ada batasannya. Aku percaya yang majlis mufti tu diwujudkan untuk memberi guidelines kepada kita penganut agama Islam, sebab dunia bila semakin ke hadapan, maka banyak benda-benda baru yang muncul dan buat kita tertanya-tanya, adakah ini boleh atau tidak. Tapi tak semestinya semua benda perlu dinyatakan secara hitam dan putih. Yang penting, mengdahulukan perkara pokok dan perkara-perkara penting. Pasal menari poco-poco, yoga dan hari valentine ni adalah benda sampingan. Knowing budak-budak sekarang la kan, makin kita kata haram, makin diorang nak buat. Kalau diorang nak buat tu, bawah hidung kita pun diorang boleh buat, tak payah nak tunggu keluar fatwa haram tak tentu hala ni.

Ok lah, saya pun bukannya baik sangat, saya pun nak menasihati diri saya supaya sentiasa bawak-bawak bermuhasabah diri.. *pose budak baik~

Sunday, April 17, 2011

The Jetlag and The Cirit-Biritness

Kannnnn?? Jetlag I baru beransur-ansur pulih. Everytime balik London, memang jetlag macam cilaka plus dengan demam. Balik KL takde la pulak macam ni.

Tahun ni up sikit, dapat cherry berry sekali uols!! Last year pun cherry berry jugak. Tapi cherry berry atas kapalterbang je la. Ada la 5-6 kali dok ulang alik pi toilet. Nasib duduk seat aisle.

Speaking of toilet dalam flight ni, masa nak balik London hari tu kan, ramai la geng-geng OCBC dari tanjung tokong mana tak tau buat rombongan cik kiah ke London sempena musim bunga. So, ramai la geng-geng depa ni dok buat huru-hara atas kapal terbang. Ada la satu time tu I nak gi memerut ni. Emergency sangat. Nasib baik toilet berdekatan tu vacant. I pun tolak la pintu tu dengan menggunakan kuasa bulan I. Terus I tercampak uols!!

Rupa-rupanya di dalam toilet tu tengah ada auntie yang kejam (geng rombongan cik kiah) ni tengah memerut sambil muka berkerut-kerut uols!!! Boley?? *akak pitam~

Hah, ni mesti kes tak tahu tang mana nak lock pintu. Tu satu hal. Tu belum masuk part I tengah memerut, ada la mangkuk mana tah dok main tolak-tolak pintu sesedap rasa. Diorang ni tak faham ke yang OCCUPIED tu maksudnya tengah digunakan? If tak faham bahasa, kan ada code warna dia. Merah maksudnya ada orang, which mean you can't enter, please find other available toilet or wait until that person finish his or her business la kan?

First day sampai London, I ok lagi. Masuk second day, kepala I dah mula ada burung terbang keliling. Yang paling best, the morning masa I nak pergi kerja tu, sedang I tengah siap-siap, I rasa macam nak terkentut. Ku toleh kiri, ku toleh kanan, line clear, terus la I lepaskan stink bomb. Cilakak betul. Bukan setakat kentut, dengan tahi-tahi cherry berry sekali keluar. BABI!!!! Yes, aku terberak dalam seluar. Gelak la kalau korang nak gelak!!

The last time I terberak dalam dalam seluar was masa I darjah 3. Ni semua gara-gara daging masak merah mak I yang I melantak tak hingat a night before. The next day, masa tu tengah kelas Cikgu Noridah, perut I dah bagi hint-hint nak meletup. Tapi I takut nak mintak keluar tandas sebab Cikgu Noridah tu garang mengalah mak singa. So, I pun cepat-cepat la siapkan tugasan kat papan hitam tu, lepas tu I mintak izin nak gi tandas. Dia bagi. I pun berlari la tak cukup tanah gi tandas kat blok C. I masa tu kelas kat blok A, bangunan tinggalan penjajah Jepun yang takde tandas. Macam siyal. Puas I mengemut supaya tak tersembur sisa kumbahan I. Cun-cun sampai depan pintu tandas, mak KEGUGURAN nyah!!

Nasib la ada pakcik tukang kebun yang baik hati tolong I uols. Dia tolong cuci my uniform and gave me a spare uniform. Kalau tak mrasa vogel kat sekolah.

Dah 3 hari I tak berapa sihat, ditambah dengan cirit birit ni. But today, everything seems bounce back to normal, walaupun I masih pening-pening lalat.

Ok lah, I nak tidur. Got an early start tomorrow. Bye!

Sunday, April 10, 2011

Kingdom of Far Far Away..

As-Salam uols!!

I'm enjoying my holiday to the fullest. That is the reason why I didn't update my blog.

Today is my last day in Malaysia. Good weather, nasty rain, comfort food and beautiful friends. I'm going to miss it so much!!



My cute and chubby little niece, Raudhah and she is 4 months now. Smile a lot. Such a cute baby!


Nothing beat a traditional made kampung coffee and durians with sticky rice. Perfect combination!


Beautiful beach in Berjaya Resort, Tioman. Blue sea, sandy beach and the sun!


I took this photo while I was about to jump in the ocean and snorkelling with baby shark and nemo.


My friends, Spin and Ford. My travelling companion to Tioman.


Ex-classmate from VC, Wendy and Kelly. Both are someone Mrs already. Haven't meet them for years!!


Good friends from school, Shayda and Irwan. Have a very good laugh with them..reminiscing the good old time.

I'm going to miss all of this. Will be back again soon!!


- Posted using BlogPress from my iPhone