Friday, February 25, 2011

Cerita Pasal Bulu (Bahagian 2)

As-Salam.

Tajuk tetap tak boleh blah kan?? Post takde kena mengena dengan post I yang sebelum ni yer. Cuma ia ada la sangkut-paut sikit. Gituh.

My Pak Long once said to me,
"Hang ni cuba la simpan misai dan janggut, bagi nampak jantan sikit. Ni nampak auw auw semacam ja..."
Cis!! Macam ni lah aku punya relative. Ada je la yang tak kena kat mata diorang. Tapi, aku malas nak menjawab sebab tidak berfaedah pun kalau bagi penerangan kat orang macam ni sebab jenis 'mentaliti laki main bola sepak, perempuan kena pandai masak'. Despite dia ni bukannya takde pelajaran, tapi masih berfikiran sempit.

Kenapa aku tak simpan misai atau janggut jambang bagai??

Firstly, aku tak suka ada janggut dan misai. Rimas ok nak kena trim bagai. At the moment I'm happy to pluck it all out. Yes, PLUCK dengan tweezers. I've been doing this since zaman kat UM lagi. Ni makhayam I la yang ajar uols. Dia panggil proses ni sebagai 'mencabut susuk'.

Masa first time buat, sampai keluar air mata la konsepnya. Half way terus give up. Ambik shaver dan zap-zap. Tapi sekarang, mudah je. Dah biasa dan rasa sakit tu dah sebati. Sebab tu la I cantik uols!! *matilah angkat bakul~

Bukan setakat facial hair je uols yang I cabut, bulu ketiak, bulu hidung semuanya I cabut. Tinggal bulu vontot dengan bulu pubis je I tak cabut. Kau gila nak cabut bulu kat testis tu?? Kang benda lain yang tercabut! *ops~

Secondly, well I did tried for a while tapi nampak buruk dan sangat tidak sesuai yer. Lain la macam Mazri, nampak hot..AUMMMMM!!! Kalau I, nampak serabai macam serigala. Tak nak lah. Biar nampak pondan asalkan kemas. Kan Itamrazali?? Iols tak gigih nak simpan jambang janggut ni untuk nampak jantan. Sebatu orang dah dapat tahu yang ni bengkang bengkok di sana sini.

Wajah sebenar Itamrazali!!
*matilahmak kena santau lepas nih~


Yang ketiga, since my profession memerlukan I ni kemas selalu, maka I don't think that simpan janggut bagai is a good idea. Most of the people yang kerja dalam bidang ni memilih untuk clean shave, walaupun ada jugak sebilangan set-set dari Uganda mahupun Afghanistan ni memang suka menyimpan janggut, tapi ditrim dengan kemas agar nampak professional. Nanti patient ingat jembalang pulak kan??

Simpan panjang macam ni ok ke??

Bagi aku, kejantanan lelaki tu bukan diukur dengan panjang janggut seseorang lelaki itu mahupun saiz batang kote masing-masing. Kalau barang kemas je besar macam anaconda tapi perangai huduh buat apa. Lelaki yang tak bertanggungjawab, lelaki yang pukul perempuan, lelaki yang suka merosakkan anak dara orang tu la yang patut dipersoalkan kejantanan diorang. Orang macam ni patut ditangkap, pastu kita tukar jantina dia dan jual kat makhayam siam untuk menjadi pelacur kat Bangkok!! *ttbe emo~

Pastu kan, diorang yang kononnya lelaki tulen ni kalau nak bini, dia kata kena lawa, walaupun muka dia tak ubah macam walrus. Pastu dia kata kena pandai masak. Ye lah memang pandai masak, tapi nak masak apa kalau awak tu pun kerja tanam anggur uols. Masak telur dia la kan??

Apa kaitan aku dengan cerita ni??

Kalau yang Mat Rempit tu pulak, pantang nampak yang jalan melenggang, terus dari jauh dia jerit.. "BAPUKKKKK WEHHHH!!!!". Sambil gelak dengan kuat. Padahal tak sedar diri yang dia tu loser gila. Dah la menghabiskan duit mak bapak, not to mention meragut tak tentu hala sampai girlfriend aku pun dia ragut. Kesian perempuan tu terpusing-pusing macam merry-go-round sekejap. Macam ni kau berani panggil diri kau LELAKI??

Jadi, bagi aku lebih baik jadi lembut pondan asalkan aku ni tahu hormat orang tua, tak menyusahkan mak bapak aku, tak menipu orang, tak makan duit haram, tak rogol atau meliwat budak mahupun menabur janji manismu kat perempuan-perempuan desperate!! *matilahmak~~

Lagipun, aku tak rasa pun apa pekdahnya aku nak buktikan 'kejantanan' aku ni kat sapa-sapa. I am who I am. Kalau suka, silalah cium. Kalau tak suka, you can kiss my Malaysian arse!! *larikkkkkkkkkk~

Thursday, February 24, 2011

Lelaki Arab Yang Bingai

As-salam.

Tu diah tajuk kan?? Kau hengat aku nak cerita pasal main dengan pak Arab ke Leha?? Tolong sikit. Yang aku nak cerita kat sini adalah pasal pak-pak Arab yang takde otak kat sini.

As usual la kan. Not all of them tu nice. But mostly very annoying and demanding. Tak tahu la kenapa. Agaknya diorang ni ingat diorang tu golongan terpilih la kot. Maklumlah, kebanyakkan golongan bijak pandai dan ahli sufi mahupun Nabi datang dari bangsa-bangsa ni la uols.

But that was ancient ok. Yang hado hari ni adalah jutawan minyak yang kaya raya dan kaki perempuan. Islam tu kat nama je lah. Tapi yang dok tunggang arak sambil peluk perempuan gelek tu lagi banyak dari yang beramal soleh. Gituh (macam aku ni baik jer..LOL).

So, most of pak Arab yang datang kat hospital ni, especially kat maternity department ni kan, selalu la demand nak doktor perempuan, midwife perempuan, nurse perempuan dan macam-macam lagi. Bini dia ok jer, laki dia yang lebih-lebih.

Ok lah, since patient request kan, mana yang boleh kita buat dan bagi, kita ikut je lah. Tapi kadang-kadang tu dia kena tahu jugak yang medical staff perempuan ni tak selalunya available. Ada yang cuti bersalin, ada yang MC sebab sengugut dan ada jugak yang bercuti panjang sebab anak dia kawin bagai.

So, yesterday ada la pak Arab ni datang dengan bini dia nak buat anomaly scan (21 weeks of pregnancy). She was booked on Mak Naga list, but Mak Naga is on holiday for the next 3 weeks (YES!!). Jadi tinggallah aku dengan Pak Tam yang tak berkaliber tu. So, mana-mana patient yang dah dibooked in advance with Mak Naga ni akan masuk my patient's list atau Pak Tam's list. And, unfortunately this Pak Arab punya bini was included dalam list aku lah.

Maka benganglah dia sebab takde perempuan untuk scan bini dia. Dan dia pun bertambah marah sebab he said that he has to take a leave from his work nak datang sini.

I told him, "Encik, your wife ni dah masuk 21 minggu. It is important for her la untuk buat anomaly scan at this time. Kalau nak tunggu Mak Naga balik, nanti dah tak boleh nak tengok apa yang patut sebab baby dah besar".

Tapi dia degil jugak nak perempuan. Dia kata this is about the religion matter and his wife only to be seen by female, not by other male. Maka aku pun dengan gatal mulut pun cakap la. "You muslim, I'm muslim too. What is the matter?? I do understand about the woman's aurat and I believe it is not sin for me to see her, but it will be a sin for me for not doing my job and my responsibility!!". POMMMM!!!

Pastu dia reply, "I don't care if you're Muslim or not!! My wife only can be seen by female!".

KANNNN??? Cakap ikut sedap mulut je. I was very close to say, "This is England silly. You can leave if you don't like it!!". Gituh. Tapi dalam hati je lah. Aku kata kat dia, "Well, we've got to do what we've got to do. Otherwise, your wife will missed the anomaly scan".

Susah nok cakap dengan orang yang pentingkan diri sendiri dari kepentingan anak dan bini dia. Lantaklah. Lepas tu, Pak Arab ni agaknya dah tak tahu nak cakap apa, so dia terus blah. Nasib lah dia nak complaint ke apa. Sebab, aku dah isi incident form awal-awal. Jadi, kalau ada apa-apa masalah in the future, aku ada back up.

Dah la dia dok memekak kat depan patient lain. Semua orang dok tengok je sambil geleng-geleng kepala. Buat malu orang Islam je.

What he expect anyway?? Dah sah-sah la yang dia tu kat dunia barat kan? In fact, kalau dia kat middle East sekalipun, most of the doctor or medical staff will be male. Sebabnya?? Despite we are in 21st century, there are still some part of this world yang denying hak wanita untuk ke sekolah, belajar dan sebagainya. Bagi depa ni perempuan tak payah belajar pandai-pandai sebab tugas diorang beranak dan mengangkang untuk lelaki biol macam dia ni lah!

Aku ni bukannya pandai sangat pasal agama. But I do believe that when you see a woman, there is a fine line whether it is a sin or not. For instance is my job la. Dah nama maternity department. So, 100% patient adalah wanita. Kalaulah melihat patient aku ni adalah satu dosa, dah tak terkira la banyak kot. And if it so, that is the least dosa that I'm worrying about!!

Bagi aku yang tak berapa pandai ni, adalah lagi berdosa kalau aku tidak menjalankan tanggungjawab aku. Mak aku cakap, kerja tu adalah satu ibadah, kalau niat kita betul. Dan bukanlah niat aku pilih kerjaya ni semata-mata nak tengok vagina ok.

Tak payah aku. Even yang lelaki straight pun, depa pilih kerjaya ni sebab minat yang mendalam. Bukan sebab nak usha karipap tu nyah hei!! Takkan la kita nak halang lelaki dari ambik bidang sakit puan and paksa perempuan je yang ambik bidang ni?? Dan jangan la pulak korang ingat semua lelaki yang ambik bidang O&G ni adalah pondan belaka. Kaedah sangat!!! In fact, after more than 5 years doing this, it still not able to straight the non-straight side of me tau!! LOL~

Jadi aku sangat la tidak faham dengan masalah orang-orang Arab ni. Depa ni pulak tak kira tempat nak demand, hatta makan kat McD pun nak demand lelebih. Sekejap order nak set, pastu sekejap tak nak, nak ala carte pulak. Tetibe teringat kenangan kerja part time kat McD.

Agaknya sebab tu la negara-negara Arab ni dok huru hara. Mana taknya. Pendirian tu tak pernah tetap. Masa PM A jadi pemerintah, diorang sibuk dok buat tunjuk perasaan nak PM B. Bila dah dapat PM B, tiba-tiba tak mau pulak. Nak yang PM C pulak. Habis tu lagu mana?? Seriously, aku macam takde perasaan tengok pergolakan kat negara Arab ni. Aku lagi marah dengan orang yang ceroboh masuk Muzium Kaherah pastu curi segala artifak zaman Firaun tu. Bodoh la orang yang buat tu. Kau marah kat Hosni Mubarak, kau gi la rampok rumah dia. Yang kau rampok muzium tu kenapa??

Satu lagi aku tak suka dengan orang yang dok buat tunjuk perasaan ni suka bakar-bakar. Bakar kedai, bakar kereta, bakar orang dan lain-lain lagi. Kenapa tak gi bakar rumah Muamar Ghadafi tu uols?? Dulu hangpa dok puja sangat. La ni?? Pakat-pakat tak mau pulak. Apa kes?? Patut la negara Islam ni mundur belaka!! *ttbe melalut~

Patient have the right to choose sapa yang dia nak tengok. They can refuse to be seen by opposite gender. And it doesn't apply to Muslim woman je. Yang non-Muslim pun ada. That's common sebab diorang rasa segan. But in some cases, diorang redha je la to be seen by male staff when female staff is not available.

At some point I think that patient pun kena faham jugak. Bila keadaan dah terdesak, or when only male doctor is available, diorang patut tahu yang our priority adalah to safe life. Lagipun, kitorang semua ni belajar dan faham etika kerja masing-masing. Walaupun ada 2-3 orang yang tak boleh pakai, but to judge semua adalah sama is very unfair.

After all, bukannya semua hadap sangat nak menengok karipap uols tu Leha oi!! Tapi, boleh tahan 'menarik' jugak Pak Arab ni bila marah. Aummmmmm!!! *larikkkkkkk~

Tuesday, February 22, 2011

Suami Pilih Pondan

As-Salam.

Tak ker kau pitam dengan tajuk tu Leha?? Mrasa!! Al-kisahnya jantan ni dah kahwin beranak pinak bagai. After few year, dia bagitau kat bini dia yang dia kahwin lagi satu kat Thailand. Pasrah je lah wanita tu. Nak halang pun tak guna kan??

Tup tup. Rupanya cerita kahwin lagi satu tu adalah omongan kosong sajork uols!! Jantan tu rupanya dok bela pondon as his second wife la konsepnya. Begitu bijak dia mengatur plan supaya tak kantoi kan?? Siap buat giliran bini no. 1 dan bini no. 2. Ish ish ish!!! Mrasa baca kat SINI!!

Kannnn???

So buat perempuan kat luar sana, jangan ingat janda bergetah atau anak dara yang tak berapa dara je yang boleh rampok suami uols tu. Pondan pun ada nok!!! Jantan ni asalkan boleh je. Janji ada lubang.

Tapi I tak kata la semua lelaki macam tu. Yang spesis siamang, spesis ungka dan chimpanzee je yang buat benda macam. Tak baik tau musnahkan masa depan anak bini.

Yang pondan tu pulak, macam dah kurang je jantan berhidung belang kat dunia ni. Yang dok kejar suami orang tu jugak kenapa nyeh??

Enough said!! Sekian.

*matilah entry pendek sajork~

PS: Credit to Fauzzan, thanks for the update.

Sunday, February 20, 2011

Cerita Pasal Bulu

As-Salam (ni akibat membaca post-post kat FB kata lebih baik kata As-Salam dari Salam).

Yo lah, mana yang elok kita ikut sajork. Yang tak elok tu sendiri mau ingat la kan?? Kita ni pun bukannya maksum macam Nabi. Eh apa I merepek ni?? *ttbe

Berbalik kepada tajuk khutbah I hari ni, I bukan nak cerita pasal Abang Bulu (atau Bear dalam bahasa PLUnya), jauh sekali la nak cerita macam mana I cukur bulu, mahupun promosi pasal Brazilian wax kat sini. Tak kuasa lah!!

Yang I nak habaq ni adalah pasal hygiene dan kebersihan bahagian sulit. I tak tahu la kenapa di zaman moden ni, there are still people yang suka sangat biarkan bulu bahagian sulit masing-masing tumbuh melata bak hutan kat Banjaran Crocker. Malas-malas I ni pun, I tetap maintain tebas 'that area' at least 1-2 bulan sekali. 2 bulan tu kira limit la for myself. Paling malas la konsepnya.

Bukan apa uols. Kalau dibiarkan panjang macam rambut Ella tu, bukan saja nampak pemalas dan pengotor, ia jugak menjadi tempat favourite untuk kutu-kutu/lice/crab seperti Pthirus pubis membiak dengan meriahnya!! Nak ke??

Ada setengah perempuan tu, bulu kaki segala rajin la pulak gi wax bagai kan. Tapi bahagian tu dibiarkan panjang. Kaedah sangat. Walaupun tak malu kat suami sendiri, at least malu la kat I yang check bahagian tu kan?? Kalau dah susah sangat nak shave sebab perut memboyot, suruh la partner masing-masing buat. Apa nak dimalukan??

Sometimes I pening jugak dengan patient-patient I ni. Ada bau macam tak mandi setahun. Yang bau kari tu jangan cakap lah. Dah memang sebati dengan diorang, I tahan je la hidung. Dah memang kerja I kan, so have to go through with it walaupun hidung ku inniew kembang kempis!!

Apa salahnya kalau kita ni berwangi-wangian?? Dah tahu nak jumpa doktor or antenatal check-up, buat la apa yang patut. Mandi. Bukannya jumpa setiap hari kan? Pastu shave apa yang patut. Ada setengah perempuan tu ada bulu-bulu kat perut. That part is ok. Dah memang masalah keturunan. I don't expect you to shave pun. Dan I pun tidak lah geli kalau you ada bulu-bulu kat perut. Tapi bila kat 'private area' tu macam rambut I, terus I rasa geli-geleman.

Satu lagi yang I pelik, kenapa la perempuan-perempuan ni suka sangat pakai pakaian yang complicated bila datang medical check-up.

Skinny jeans!!! Hello?? Susah ye nak londeh bagai when you need to. Tu belum masuk yang datang pakai sari. Kan dah terbelit-belit nak buka pastu pakai balik?? Just pakai baju preggy yang longgar dan seluar yang longgar kan senang?? Still nampak cantik dan menarik. Yang dok pakai baju baby yang ketat sampai terkeluar perut tu kenapa nyah hey? Sangat huduh ok!!

Ok lah I nak balik rumah. I tulis post ni kat Starbucks. Lari rumah kejap sebab merajuk dengan lanun kat rumah I tu. Boleh?? Hahahaha.

Daaaaa~

Wednesday, February 16, 2011

Family Portrait

Salam.

As most of you may know that Encik Kunang-Kunang yang bontotnya bersinar-sinar ni akan balik Malaysia. Not for good, tapi menziarah family di kampung dan rakan-rakan melacur di KayHell.

I am over-excited. Balik kampung never be this excited masa duduk kat Kota Suchee dulu. I duduk kat Queen's town yang ramai hadek-hadek you. Dekat je dengan Queen's lake. In fact, hari-hari lalu sebab tempat kerja kat depan tasik je uols!!

Masa tu, balik kampung at least sebulan sekali, naik bas Transnasional yang sempit dan kejam tu. Sakit bubble butt I sebab duduk lama sangat. La ni, naik flight sajork. Business class baru £80 from KL.. *matilahhh riak~

Sejak duduk kat sini, banyak sangat family's event yang I missed. I redha je lah. Kalau duduk KL boleh la pecut pi balik. Ni duduk ceruk benua eropah, kalau nak balik instantly tu kena pikir 12 kali gamaknya.

Baru-baru ni adik I informed yang Bonda nak buat kenduri kesyukuran masa I balik nanti, sempena menyambut cucu sulung, adik lelaki I dapat kerja baru dan adik perempuan I pulak khabarnya akan disunting on the same day. I'm so happy lah sebab dapat join the event sekali sebab diorang pilih tarikh masa I balik ke kampung.

Tup tup adik perempuan I message kata yang majlis pertunangan dan kenduri kesyukuran tu diawalkan sebab pihak lelaki nak datang masa cuti sekolah. Gituh!! Konsep sangat!! Bukan tarikh tu kena persetujuan dua belah pihak ke??

Waaaahahhaha. Sedih la I macam ni. Takkan la I nak meroyan hentak-hentak kaki minta tukar tarikh. Matilah bawak watak Embun kan??

'Embun tak kira. Embun nak pi jugak!!'.

'Hang jangan dok gatai bijik pi sana Embun!! Tu kheja oghang jantan!! Hang tak kesian kat mak hang ka?', kata Mak Mah sambil melipat baju.

Kannn?? Nanti elok-elok orang tu nak bertunang, terus tak jadi. Mintak simpang. Touch wood!! *sambil pose ketuk-ketuk meja kayu oak~

Kalau boleh memang la I nak meraikan sekali. Lagipun adik beradik I pun bukannya ramai sangat. Dan diaorang pun bukannya bertunang setiap hari. Tapi, takpe lah. Bertunang je. Nanti dia kawin I balik la yer. InsyaAllah.

I think, that is the price that I have to pay for being away from my family. Tu lah, elok-elok kerja kat HUKM, gatai bontot gi mintak kerja kat England kan??

Sebelum pi London dulu pun I dah pikir habis yang benda-benda macam ni akan berlaku. Tu belum masuk part parent sakit lagi. Nauzubillah. Mintak dijauhkan.

Mak berserah je nok!! Kita hanya mampu merancang. Apa pun, I doakan semoga majlis tu berjalan lancar. Untuk adik I, wish you all the best ya. Semoga sampai ke jinjang pelamin.

Kak Long dia takdak orang nak pinang ka?? POMMMMMM!!!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, February 15, 2011

The Valentine and the Love Letter

Salam.

If you ask me whether I celebrate or not, personally I don't. In fact, tak pernah celebrate pun selama I hidup ni. Setakat wish-wish kat orang tersayang through SMS je. Tak kuasa la nak menghabiskan duit membeli bunga atau coklat yang overrated mahal. Kaedah sangat!!

Nak pulak bila orang kompang pasal sejarah hari valentine ni, terasa turn off nak celebrate. Besides, if you love someone, it should be celebrated everyday, not only on 14 February.

Tapi, last year I did went out having dinner with my girlfriend (baca: kawan perempuan) Shayda Makmok kat KLCC sebab both of us were bored and it was weekend. So, why not spend a quality time with very good friend kan?? *matilah Shayda kena carut sebab boyfriend dia lagi jambu..gituh!! Haq ptuih!!~

Tahun ni pun tak celebrate jugak but ada orang kasi coklat. Hiks thanks ever so much!!

Speaking of love letter, I dapat surat cinta dari bahagian aduan pesakit. Cis!! Apparently ada patient yang tak berapa happy with my service. First time nok!!

Dia kata I tak senyum, rude, cakap kasar and seems grumpy everytime she ask me a question.

Whateverlah. It was one of those bad day. Sometimes susah kita nak bagi semua orang suka kat kita. Kita ni pun manusia, bukannya kambing yang kejam itu (ttbe kambing kejam). Dah tentu la tak boleh nak happy go lucky all the time.

Dan patient yang complaint tu pulak memang tidak asing lagi di hospital tu sebab acapkali sangat complaint. Dah dapat benda free pun complaint lagi. So, line manager I kata, jangan ambik hati sangat. Perempuan gemuk tu memang macam tu. Yes uols, dia memang gemuk. Lemak-lemak dia sangat tegar dan kejam!

Pastu kan, dalam surat komplen tu dia tulis yang 95% of the staff kat sini teruk-teruk belaka. Kira bad service la, based on her past experience. Tapi tetap la ko datang beranak kat sini kan??

Dia kata lagi, why people who were paid to do their job but doing it unwillingly?

Well darling, unlike you yang tidak berkerja laki bini dan menghabiskan duit taxpayer, weols kena kerja walaupun kitorang tak suka. Not all of us suka hidup on a dole, pastu kerja beranak beranak dan beranak macam ibu kucing, pastu claim child benefit untuk masuk poket sendiri supaya kekal gemuk dan montok macam ikan paus biru!! Get a life bitch!! *ops~

But don't get me wrong. I do love my job. Sometimes, bila hari mendung, I akan jadi tintong sket. Pastu muka I akan masam macam perempuan datang period. Kadang-kadang jadi muka Mak Enon. Kadang-kadang jadi muka Mak Mah macam dalam cerita Jangan Pandang Belakang.

So sorry lah if you terkena tempiasnya nyah hey. Dah kau pun asyik tanya soalan-soalan pelik. Mak ni nak kena concentrate masa scan. Kang ter-misdiagnosed, tahu la pulak sentap nak saman bagai. Cuba duduk diam-diam. Dah siap nanti, I story mory la kat you yang baby you tu sihat ke tidak Leha oi. Ish!

At the end of the day, I have to do what I have to do la kan? I tak pernah pun refuse patient yang BMI mengalahkan gajah Afrika. Jauh sekali la nak memilih patient berdasarkan rupa paras dan warna kulit. You happy or tak happy, tu bagi I masalah sampingan je. Janji kerja dan tanggungjawab I siap!!!

Kalau you dah tak suka kat I, you hantar I balik rumah makhayam I sekarang!!!

Cheerio!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, February 08, 2011

Syaiton katanya!

Salam.

Bila kerja dengan orang ni, macam-macam gelagat orang kita boleh tengok. Hari ni boleh kata partially huru-hara. Kelakar pun ada. Kesian pun ada. At the same time, terrifying pun boleh kata jugak.

I have one patient, Ms A originally from Ghana. Dia ni primid with high BMI (ni bukan gemuk air ye adik-adik) dan jugak GDM (Gestational Diabetes Mellitus). So, memang sangat high risk.

Attitude sangat!

When I go through her records, she is at her 37 weeks of pregnancy and didn't have any previous scan at our hospital. Bila aku tanya dia, she said she did have a scan previously at 5 months and it was normal.

Fine, aku pun scan la. Dah memang jadi habit aku, every time I start my scan, I always look for the fetal heart. Gosh, no fetal heart. In fact, the fetal abdomen full with ascites and the skin pun dah jadi edema. Fetal scalp pun dah edema and I measured the head, it is roughly about 31 weeks.

She mentioned that she haven't feel the movement for quite sometimes. She said that the baby sleep all the time. Bley?? At this stage, I didn't say anything or break the bad news yet, not until I've done all the documentation and things that need to be done.

So, bila dah siap semua, aku pun dok atur dalam kepala otak how to break this awful news to her. I put down my probe and start to talk.

'Ok Ms. A, it's been how long that you didn't feel the movement of the baby?'.

'Quite a while. Why?'. (Sah she really have no idea or been told that no fetal movement is a bad sign for pregnancy).

'Well, from what I saw on the scan today, I am so sorry to tell you that the baby's heart is no longer beating?'.

'What do you mean that there is no heart beat?'.

'It's mean that your baby is unfortunately no longer alive'.

Terus patient tu lompat dari katil (despite her big size, laju la pulak dia lompat bangun). Terus dia bawak watak ala-ala Naxeema Jackson.

Naxeema Jackson

'Na ah. No no no!! Jesus. I swear in Jesus name that this baby is alive. This DEVIL is lying!! This liar DEVIL is lying to me!! Jesus!!!'.

KANNNN?? Tak pasal-pasal mak ni dipanggil syaitonnnn kan?? Terus aku pun mula bawak watak Nyonya Mansur.. *tetap nih~


Kesian.

Aku pun tak sampai hati la nak seru-seru segala musang-musang peliharaan Mazri, mahupun dewa-dewi bagai walaupun loceng kuil dah berbunyik-bunyik.

She is in denial. So, I have to call my colleague (Mak Naga) to double check, just to please her. Well, 4 eyes better than just 2 kan??

But she still at the same state of denial. Even when the midwife came in, siap peluk dan cuba tenangkan dia, she still same. She still cursing and mentioning about the devil. Poor her. She must be very devastated.

So, I bleep on-call registrar and hand over the case to her. God knows what had happen after that. It is hard to lose something that you wanted for a very long time. Hopefully she cope well with her lost.

Monday, February 07, 2011

Lecturer ku Mr A

Salam.

I recently managed to extend my licence for Nuchal Translucency (NT scan). Alhamdulillah. Saya cukup berbangga dan sedikit riak dengan pencapaian saya, especially the fact that out of 15 criteria (from 3 pics), I managed to score 14 out 15.

Sapa yang tak kembang kuncup hidung kan? Nak pulak colleague aku yang sorang tu dapat lulus bersyarat sajork!

Lebih membanggakan bila one of my lecturer memuji yang dia sungguh impressed with my achievement (sebab aku post surat cinta from FMF kat FB la hey). Aku sungguh terharu!! Dah la fit and handsome!! *ops~

Kenapa rasa terharu?

Masa sambung buat post grad tu, aku ni kira paling bengap, paling 'dim' among other student. Kelabu asap sangat. Provided that I'm the only malay and 'guy' student, dah tentu la aku ni under impression as sangat tidak boleh pakai. Dah la scholarship student, buat malu je!!

Dalam kelas aku pulak semua perempuan cina. Semua pandai belaka. Semua rajin nak mampus. Aku ni buat-buat rajin ada la. I always thought yang aku ni semulajadi genius. Tapi bila dah sambung belajar, baru lah tahu yang I'm no longer in my comfort zone.

Walaupun diorang tu cina, but they were very helpful dan tak kedekut ilmu. We have study group segala mala. Diorang kata aku ni terror dalam praktikal. Teori je lembab sikit. Sikit ke??

Dalam dok terror praktikal ni pun, examiner tu failkan aku. Siyal sungguh! I was very nervous during the exam. Dapat pulak patient macam ikan paus biru, haru biru jadinya. Rasa macam nak nanges.

Teori jangan tanya la. Itu memang bungkus. Soalan membunuh semua. Ditambah nervous lagi sampaikan stage for kidney cancer pun aku tak ingat. Maka dapat result pun sekadar di pinggiran je la uols!

Tapi benda dah jadi. Redha je la bayar yuran re-take exam sebanyak AUD2000 tu. Cilakak betul!!

Retake exam pulak banyak part obstetric. Yes!! Akak suka dik non!! Banyak la pulak soalan pasal twin pregnancy, ectopic pregnancy dan lain-lain lagi. Owh terasa best bila dapat jawab soalan dengan senyum lebar sambil tak henti-henti angkat tangan mintak extra paper.

Soalan tanya apa perbezaan antara omphalocele dan gastrochiasis. Bukan setakat bandingkan, aku masukkan sekali part embryology siap dengan lukis rajah lagi!!

So, lepas tu terus lulus with flying colour. Maybe masa first attempt tu I'm not well prepare la kot.

Tapi korang jangan ingat aku ni fail sebab aku ni melayu yang typical dan malas study. Sebab ada je budak-budak cina tu yang fail. Saya study ye, tapi tak cukup bagus.

Pendek kata, soal pandai ke bodo ni takde kena mengena dengan bangsa. I never think yang cina ni lagi pandai dari melayu. Tapi, if you ask me sapa yang paling rajin, aku akan jawab cina. Sebab diorang memang rajin dan tak takut bersaing.

Yang melayu ni pulak takut bersaing. Sampaikan ada parent tak bagi anak masuk UM sebab ramai cina. Masuk UiTM katanya. Ramai melayu. Gituh!!

Kalau kita tengok kan, orang cina ni, walaupun lepas spm dia tak dapat masuk u sebab result BM dia 9, then dia decide kerja jual prepaid. Cuba korang jumpa dia next 5 years, silap-silap hari bulan dia dah bukak kedai handphone. Sebab diorang memang rajin.

Yang melayu ni, hish malas aku nak cakap. Dah bagi peluang masuk kolej KKM dengan result tak seberapa, siap confirm ada kerja bila grad, tapi still malas!! No wonder la Amirul tu asyik meroyan je bila tanda kertas exam.

Ye lah, kalau dia failkan semua student, confirm dapat surat cinta dari department. Nak luluskan pun, kalau dah kosong, macam mana nak tolong eh? Assignment yang boleh copy paste kat Internet pun tak boleh buat!! So how??

Pendek kata, regardless who we are, it is up to us to help ourselves. Jangan salahkan orang je!! Orang dah bagi peluang tu, gunakan sebaiknya. Jangan sampai nanti bila hak kita ni ditarik balik, baru la korang nak menyesal kan??

Pastu kan, kalau korang perasan. Kat Malaysia, banyak la orang mintak hak sama rata di kalangan kaum. Tapi bila Tun Mahathir cadangkan sekolah satu aliran dan hapuskan vernacular school, boleh la pulak melenting. So, sekarang sapa yang penting diri??

Ish, kenapa macam dah lari topic ni??

Larikkkkkkkkkk!!

Sunday, February 06, 2011

RIP Mr G


We have 2 elderly neighbours. One of them is Ms D, who lived next door. She is in her early 90's, but still strong. The other one is Mr G who lived above us. He is in mid-50. He has a leg problem (probably due to accident and arthritis) and other multiple problem. Both of them live on their own.

When I first moved to here, R (my flatmate) told me that we have an elderly next door to look after. Not like a caretaker but just be an eyes and ears la. Konsep menjaga tepi kain gituh. Like one of the incident when we keep hear the water running from upstairs, we thought that Mr G had died or drown in the bathtub or something so P (my flatmate) called the police only to find out that he actually have some water pipe problem.

Last night, I was so in shocked to find out that our Mr G passed away. We only found out after the police break in his house.

Apparently, his relatives has been trying to contact/look for him but they didn't find him, so they called police. The police came and knock the door, but no one answer. P told the police that he heard Mr G doing his routine leg's exercise that morning around 8.

So, the police have to break in the house and they found him dead!! Poor Mr G died alone in the house and no one knows! The ambulance's guy said he might have a heart attack.

I'm still in shock, to think that I just saw him few days ago and for the first time he pronounced my name correctly. In fact, I made this joke to P about Mr G exercise going to wake him up early during the weekend. Who knows that the loud bang and bong from his leg's exercise 'thing' will be the last one that we ever heard.

Hmmmmm...


If only we can choose how we want to die, I will never ever want to die alone and only to be found out the day after or 3 days after when my body rote! Definitely NO. Period!

Death is unpredictable. You never know when it is your turn.

Mode: Insaf.

To Mr G, may you rest in peace.

Wednesday, February 02, 2011

War Against Obesity!

Salam.

There was an article about this man, Darin McCloud on last week metro. He apparently have to gain weight to be eligible to undergo gastric by-pass surgery because his BMI was below 30. His weight was 127kg when they rejected his proposal and he is now gained 9kg ever since.


I felt rather disgusted than sympathy for this guy. It is just typical today's mentality: I want an easy option and I want it for FREE!!

There is an easy option to lose weight. Get your fat ass up and do some exercise. I've seen people who are even worst condition than him (the worst one was I saw was very fat that his willy is hidden under the fat belly!!), but they still manage to hit the gym regularly, swimming in the pool, cycling and so on despite their weak knees and hip problems.

But NO!! He want an easy option, gastric by-pass and off course on taxpayer's money!! He will gorge himself with his fat-high calories diet to be able to get it because he said he can't stop eating and only this option will help him. What the heck?


He is type 2 diabetic as well. Don't you think that his strategy will do more harm to himself??

What is wrong with this people? Anybody can do exercise, including diabetics. A simple walk in the park will do the trick. Nobody ask you to go to the extreme!!

And on today's metro, it says that the council is going to introduce a one-off £1000 fat tax to anyone who wanting to open fast food chain, kebab house, diner and so on as part of the war on obesity. The tax money will be used to fund healthy eating campaign. Motif?

It is not their fault that this people get fat. Why don't they introduce fat tax on fat people instead?? Orang lain yang gemuk, orang lain yang salah eh?

Kesimpulannya, fat is a burden and it is not sexy at all!! *matilah takde kena mengena~

Sekian.

- Posted using BlogPress from my iPhone