Sunday, January 30, 2011

Cerita Dalam Tandas

TIPS

Gituh tajuk. Korang ingat aku nak bercerita pasal tips main dalam toilet ke?? Koser okey!! Kalau ada pun I diam-diam sajork. Matilah kedekut ilmu..ops!

Back to the story, I nak tanya uols la. Pernah tak uols rasa segan nak mampus bila berak kat tandas awam?? Ye lah, nak pulak time ceri-beri kan, confirm lepasan bom kat tandas tu boleh dengar sampai parking lot gituh.

Muka menahan berak!!

I memang jenis penyegan nak mampus. I lagi rela tahan berak dari lepas kan bom macam bom hiroshima kat tandas awam. Kat rumah lain cerita. Tapi bila dah tersangat emergency tu, I hentam sajork, tapi I akan cuba meminimumkan bunyi-bunyian yang tak manis tu. Kadang-kadang I heran macam mana orang lain dengan selamba je berprooot-preett dalam toilet macam dalam cerita Hot Chicks tu. Eeeeeeewwwwww!!!!

So macam mana nak hilangkan rasa malu ittew uols??

Tip: Bawak walkman, discman, mp3 player, ipod atau iphone masuk dalam toilet. Dengan menggunakan earphones, pasang lagu kuat-kuat then berak la tenang. Confirm anda tidak akan rasa malu dengan bunyi-bunyian yang keluar sebab korang dok asyik dengar lagu CINDAI masa berak!! Gituh!!

Selamat mencuba. KAU INGAT ITAMRAZALI JE MAMPU BAGI TIPS??? *matilah catfight~

PS: Korang rasa muka Siti Nurhaliza cantik tak masa meneran time berak?? *larikkkkkkkkk~

ULAR

So, apa kena mengena sub-topik ular ni dengan toilet?

Well, masa I tengah browse internat, I stumbled to this blog an uncle has been bitten by a snake on his penis while he was sitting on the toilet bowl.

TAIPEI (Reuters) – A Taiwanese man became a sitting target for a snake, which bit his penis as he sat on the toilet at his rural home, local media reported on Monday.

“As soon as he sat down, he suddenly felt a knife-like pain and reacted instinctively by standing up,” the China Times said. “When he looked down, he saw the big snake.”

The 51-year-old man, from Nantou County, was under medical care with minor injuries, a director at Puli Christian Hospital said.

“As soon as he has passed the risk of infection, he can go,” the director, who declined to be named, said. “A snake’s mouth isn’t always clean.”

Local television images showed the black and yellow reptile, reportedly a species of rat snake, being uncoiled and plucked slowly from the toilet bowl.

Kan?? I always this slight phobia towards snake. Tapi tidak la sedahsyat Lekiu, laki si Bella tu. I ni boleh lagi la tengok ular kat zoo, atau dalam National Geographic or Animal Planet. Asalkan jangan kau letak keliling leher aku sudah. Nanti aku melatah, merasa la ada yang kena tampar sedas dua kan?

When I saw some of the photos that I googled on internet, I am regret with my decision to view these photos!!






Kannnnn?

Siyal betul. I will no longer get my peace in the toilet. Thank God kat London ni, so far belum pernah terserempak dengan ular. Unlike kat Australia and my parent house kat Baling tu. Berapa kali ular masuk dalam rumah tu pun I tak tahu. In fact I almost kena patuk with ular senduk when I was 14. Nasib umur masih panjang.

Tapi after rumah parent I tu dah dimodifikasi sana sini, dah tak masuk dah ular. Rumah tu ada 2 tandas, satu squatting toilet, satu lagi sitting toilet. Nampak gayanya, lepas ni, haram la I nak guna tandas duduk tu. LOL.

So, for those yang duduk kat area banyak ular tu, make sure tutup mangkuk tandas tu. In fact kalau takde ular pun, it is a good practice. Takde la bau-bau petai dan jering yang korang makan tu tersebar sampai ke rumah jiran sebelah.


Tak ke kau terperanjat Leha bila buka tutup toilet tu, sedap je menatang tu dok berlingkar kan??

Tapi kalau 'ular' lain yang ada dalam toilet, mesti uols happy...kan LUKMAN??? Hiks :P

Monday, January 24, 2011

Blogger Sana Sini

Salam.

Kecoh la dua tiga hari ni pasal kisah blogger yang kononnya dapat raih RM1 juta setahun. Alhamdulillah, rezeki orang. Kalau dah tertulis tu rezeki dia, tak ke mana kan? Siapa sangka, berkat update blog setiap dua minit mampu menjana kewangan, walaupun isi blog sampah. Kan Arep? *matilahmak~

Apa pun, I salute for those yang tegar mencari pendapat lebih dengan berblogging. Bukan senang ye nak jumpa orang yang komited sampai macam tu sekali. Tengoh je lah blog si DK (darah kotor) dengan XuaXue tu. Sampai silau mata kunang-kunang I ni tengok page diorang. Tapi I tidak la sexcited baca blog mereka. Baik I baca blog Esah atau blog Hazrey bapak si gula-gula tu. Lagi best.

I pun kalau boleh nak jugak extra money. Untung-untung boleh beli extra beg LV kan? Tapi mengenangkan I ni tak berapa pandai nak menjana through that way, so lupakan je lah. Lagipun I ni bukannye jenis business-minded, jauh sekali la nak berstrategi bagai nak menambah pendapatan. Nak cikcur pun tak reti you. Kalau ada, mampu ke nak bayar?? Tu belum masuk persaingan dari Ratu eLEEzebeth of Cambridge kan?? Mak redha sajork dengan gaji mak inniew!! Long live the Queen!!

Lagipun, I rimas kalau blog I penuh dengan ads. That's one of the reason, disamping tak pandai. Lagipun blog I ni memang haram ramai pembaca kan?? Eh ada ke?? *nanges

Enough said!!

Pastu, ada la sorang blogger ni pulak. Tak habis-habis dengan tema nak membongkar apa masyarakat tak tau. Padahal isu yang dibongkarkan sangat la lame. Benda yang dah ramai dah tau.

Yang paling I tak suka adalah bila dia bagi nasihat berunsur-unsur agama siap dengan firman Allah dan hadis nabi, tapi diselang-selikan dengan gambar jantan half naked. What the heck??

I tak kisah la apa yang dia nak bongkar tu. In fact ada jugak benda yang dia sebut tu betul. For instance pasal budak-budak gay yang selamba je letak gambar bogel, gambar konek sendiri, gambar kongkek dengan bf sendiri dan macam-macam lagi as if laman gay like gayromeo and what not tu tak cukup.

But, with all due respect, kalau kita nak menasihati orang pun, don't act like bak kata Esah holier than thou. Kita pun bukannya malaikat. Tapi kalau kita nak nasihat orang, kita pun kena la tunjuk yang kita ni pun boleh pakai kan?

At the end of the day, nasihat tu walaupun dari seorang makcik penjual nasi lemak tetap berguna dan sama nilainya dengan orang yang kita bagi upah untuk bagi ceramah kat Dusun Eco Resort. Kan Imah?? *matilah mak kena santau lepas nih. Pokok pangkalnya, cara kita sampaikan nasihat tu la.

Tak salah kita nak mengingati sesama sendiri. Lebih baik kalau kita pun bersama-sama bawak-bawak muhasabah diri.

Sekian.

Friday, January 21, 2011

Cerita Budak Singh

I feel sorry when I saw this letter dalam ruangan forum on utusan meloya. Alah pasal budak Singh yang kena gunting rambut masa tengah tidur.




Tak sangka. Sungguh cetek pengetahuan mereka tentang agama dan budaya bangsa lain. Diorang ni tak tahu ke yang berambut panjang dan memakai turban tu adalah big deal bagi kaum Sikh. Ia bukan sekadar adat, tapi amalan agama, walaupun nowadays kita lihat tak ramai kaum Sikh yang pakai turban atau simpan rambut panjang, it doesn't mean this thing is not a big deal.

It's like keperluan memakai tudung dalam agama Islam. Ada yang pakai, ada yang tak. Tapi tak semestinya sebab ramai yang tak pakai, majikan pun suka hati buat peraturan 'no tudung allowed' kan?

Yang paling bangang sekali bila komandan kem PLKN tersebut kata benda ni benda kecik (which is not!!). Apatah lagi budak yang berumur 17 tahun kan? Dah sah-sah la budak-budak ni have zero knowlede kan? It's not just about religion, but moral issue at the same time. Apa jadah yang kau dok pergi gunting rambut masa orang tengah tido tu bangang? Kalau aku pun marah. Kotnye bangun tengah-tengah malam tu nak bertahajjud ke qiamullail ke. Ishh!

Patutnya kem-kem macam ni adalah untuk memupuk nilai murni dan persefahaman antara kaum. Bukannya mengeruhkan hubungan dah sedia retak.

Not to mention perangai orang Melayu yang off course la beragama Islam. Kita marah bila orang hina bangsa kita. Kita marah bila orang hina agama kita. Tapi kita sendiri tak pernah nak tunjuk teladan yang baik.

Kita kata mereka tak faham adat melayu dan agama Islam. Tapi pernah ke kita ambil inisiatif nak bagi mereka ni faham tanpa bawa sepanduk, kain rentang dan memekik kat speaker??

Yang penting, kita selalu tuduh mereka tak faham tentang kita. Tapi pernah ke kita ambil inisiatif untuk tahu dan kenali adat budaya dan agama bangsa lain? Pernah ke kita tanya kenapa letak buah limau depan kubur sedangkan takda orang yang makan? Pernah ke kita tanya kenapa perlu angkat kavadi dan pecah kelapa bagai? Pernah ke kita tanya apa signifikasinya holy water dan kenapa bayi yang baru lahir kena dibaptiskan dan disiram dengan holy water?

Respect has to be earned. Bukannya datang bergolek!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, January 18, 2011

Man Flu

I've been not very well since last Sunday. Adakah ini disebabkan gara-gara menunggu Jen and Eddie out in cold, who accidentally got on the wrong bus to my place? God knows.

But it has been a while since my last one. Masa tu kat Malaysia, September last year. Habis rosak segala plan dan perjanjian syaiton I nak berjimba berzina bagai ops!! *matilahkau~

On the top it, I get tonsillitis as well. This is my second infection since I'm in London. The first one was last year summer. But it is not as bad as previous infection. Yang tahun lepas punya sangat ngeri. The worst ever!!

The fever are all gone now. I managed to control my temperature, walaupun tidaklah tinggi sangat but enough to make my head spinning around. Yang tinggal at the moment adalah batuk, tonsillitis dan headache.

People always asking me why I didn't take out my tonsil since I'm prone to get an infection. Well, I ni penakut sebenarnya. And the idea to be under the knife is terrifying me. Hell no I will ever let myself to do it. Cukup-cukup la dengan bersunat masa kecik-kecik dulu. Besides, I'm afraid after the operation, I may no longer to reach 8 octave in my singing boleyyyy?? Mariah Carey sangat kau kan?? LOL~


So, sekarang my best friend adalah lemsip, antibiotic dan my bantal busuk yang best untuk proses membuat taik mata. Even kat tempat kerja pun I bantai pi you. Nasib la Mak Naga memahami kondisi I ni.

Despite being not well, I'm still going to work. Which is the worst idea. Sebab I can't concentrate 100% with my job, especially anomaly. Not to mention the chance for me get infected and give infection to mak buyung yang datang ke klinik.

Hopefully I will get better soon. Walaupun orang kata sakit tu menghapuskan dosa kecil (kecil ye!), but I hate it when I'm sick. Period!

*sambung buat taik mata~

Friday, January 14, 2011

Kenapa Saya Marah?

Kenapa saya marah??

Senang cerita macam ni lah. Saya ni jenis tak suka orang yang buat kita ni invisible. Tak tahu lah apa masalah dia. Kalau tak suka atau sentap atau terasa dengan mulut jahat saya ni, silalah cakap terang-terang sebab saya ni tak tahu nak read between the line!!

Dan saya pun tidaklah faham dengan perangai orang yang emosi lebih-lebih ni. Perbincangan or debat yang dibuat atau terbuat kat FB tu sepatutnya menjadi satu diskusi yang sihat. Everyone entitled to their opinion. Bila dah habis tu, habis la. Jangan la nak disimpan dalam hati. Patutlah Rasullah S.A.W kata berdebat tu adalah perkara yang membuang masa dan sia-sia.. *tetiba ceramah pulak~

Contohnya, bila saya update status mempertikaikan kenapa Malaysia perlu another public holiday sedangkan dah ada public holiday yang berjela-berjela dalam kalendar tu?? Hari apa yang Malaysia tak cuti?? Hari pahlawan, hari gawai, hari thaipusam, hari wesak, hari Malaysia, birthday Aging, birthday Sultan, maulud Nabi, maal hijrah dan banyak lagi. Jadi saya merasakan yang cuti satu hari tu tidak wajar. Itu adalah pendapat saya, selain daripada jealous sebab saya kena kerja dan diorang dapat cuti free.

Kenapa saya kata tak wajar??

Pertama, it just a FOOTBALL!! Enough said. Tak payah saya nak elaborate. Kalau nak cerita pasal mengharumkan nama negara ni, banyak je atlet sukan kita yang berjaya kat peringkat antarabangsa, tapi takde la sampai nak bagi cuti umum.

Kedua, ia tidak bagus untuk ekonomi kerana kos operasi akan meningkat apabila ada kakitangan yang perlu bertugas on that day (kat hospital, shopping complex etc), dah sah-sah la mereka ni akan meminta bayaran double atau triple sebab bekerja on public holiday kan?? Korang kan dah banyak cuti umum??

Ketiga, the anxiety kepada orang-orang yang suka buat kerja last-last minute untuk renew license, bayar bills, renew taxes, bayar saman dan macam-macam lagi la sebab semua kaunter akan tutup on that day. Tipu la kalau korang ni jenis yang bayar awal. Semua last minute!!

Keempat, kalau yang kerja kat hospital/clinic, dah sah-sah nak kena reschedule balik patient appoinment. So sapa yang jadi mangsa kalau bukan orang yang start balik kerja on next week?? Patient yang sedia ada dah ramai. Pastu nak double kan lagi gituh??

So, since it was just my 2 cents opinion, terserah la kat hang dik nun nak agree ke tak. Most of them yang comment kata saya ni jealous (which is true...part of it lah), dan saya pun takde nak ambil hati.

Tapi bila ada orang yang accused me for not being patriotic, isn't it a bit too harsh?? I don't need to behave like monkey terjerit terlolong depan telly bila Malaysia menang to show my patriotism. Patriotic mendenya kau tu kalau Malaysian Embassy pun kau tak tahu kat mana nyah hey!! Pastu speaking pulak nak beraccent-accent bagai. Tak cukup ke sekadar menggunakan pronunciation dan grammar yang betul?? Perlu ke sampai cakap macam orang Essex?? *ops matilamak~

As I said la kan, I thought after the discussion, everything back to normal la kan. Takkan la sebab tak puas hati terus nak putus kawan bagai. Whatever oerang mulut in there, stay there la. After that, we move on and become friend again. Sebab, orang ni hati dia lain-lain. Takkan kita nak harap semua orang sama je macam kita. Kalau macam tu, sampai mati pun kita takkan jumpa orang, regardles how sekepala you guys kan?

Tapi orang tu, dah buat-buat macam tak nampak saya. Saya text tak balas. Saya message kat mukabuku pun tak reply. Saya komen-komen kat wall pun hado nak berjawab. Dan at the same time, dia OK je dengan orang-orang lain yang bermutual friend dengan saya, siap berbalas-balas komen dengan gediknya. Saya ni yang tanya khabar dengan penuh sopan santun ni pun tidak pulak dia jawab. Tak apalah. Saya assumed yang dia memang cuba avoid atau ignore saya. Saya nak minta maaf pun, saya tak tahu apa salah saya sebab dia tak bagitau la pulak kat saya yang dia marah atau sentap.

Saya ni jenis tak suka kalau orang benci saya tanpa saya tahu apa sebabnya. Off course saya nak tahu kenapa dia benci saya. At least, saya boleh gunakan ia sebagai muhasabah diri untuk improvekan diri saya di masa hadapan. Tu je. Saya tak suka ignore ignore. Ignorance sometimes can be very annoying okay!

Macam ni lah. You might say yang saya ni serkap jarang and whatever. Prinsip saya senang je. Kalau dah tak nak sudah. I move on with my life, and you move on with your life and I wish you well and happy... *tapi tetap la nak tulis kat blog kan?? Ops~

Sekian.

Wednesday, January 12, 2011

Rogol Bawah Umur

Kadang-kadang aku rasa pelik jugak bila baca kes-kes remaja perempuan yang kena rogol ni. Put aside the fact yang memang most of jantan yang memang tak boleh pakai, ibarat kucing yang dihidangkan ikan depan mata. Confirm la dia akan terkam kan??



Macam kes kat atas ni. She was only 14 years old masa dia kena 'tikam' dengan laki cilaka ni. He was 26 years old. Bukan I nak kata la, but base on the chronology case kan, nampak sangat yang this girl pun bak kata orang kedah 'gatai bijik'.

Ye lah, baru dua tiga hari kenal, dah berani ikut jantan tu balik rumah kan? Tengah malam buta pulak tu. Mak bapak mana la yang bagi izin anak umur 14 tahu n keluar malam-malam buta. I yang jantan (jantan ke? Ops) ni pun kena curfew ye.

Nak salah mak bapak pulak, budak-budak sekarang ni boleh than jugak ligatnya. Ada saja la benda yang depa nu boleh guna nak relenting their parent.

So, dah sendiri makan pengat, sendiri mau ingat la dik non. Jantan ni kalau main 18 kali pun tak luak. Bak kata pepatah 'ular menyusur tak hilang bisa'. Jadi, they have no concern la about it.

Unlike perempuan, soal virginity sangat taboo dalam masyarakat Malaysia. Walaupun laki tu kata dia terima uols seadanya, JANGAN TERPEDAYA NYAH HEY!! Silap-silap haribulan, dia boleh guna that reason untuk tambah cawangan.

Laki ni dia boleh main dengan 1000 perempuan. Tapi tetap la nak isteri yang sucheeee gituh. Padahal, he is no angel pun!! Habuk pun tarak!

Jadi, adik-adik ku semua, beringat-ingatlah. Terlajak perahu boleh diundur. Terlajak masuk jubur, mrasa buasir!! Ops!! *calit Lukman~

Larikkkkkkkkkkkk!!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, January 11, 2011

PDA on FB

Sometime kan I rasa macam nak muntah bila baca lovey dovey status kat FB. Kalau setakat once in a while tu takpe uols. Ni almost every status mesti ada 'I lap you' or 'Terima kasih sayang kerana belikan insurans takaful untuk ayang dan anak kita'. Motif sangat!!

I ni tidak la dengki mahupun cemburu melihat kebahagiaan rumah tangga kawan-kawan I kat FB tu. Tapi kalau nak tunjuk yang awak tu bahagia pun berpada-pada. Ada setengah tu, tanya dah makan ke belum kat FB..boley? Kata couple, tapi takkan la takde phone number kot sampai kena tanya kat FB?? Kalau long distance takpe jugak. Ni hari-hari jumpa, tetap la nak post kat FB nih!!




Ni lagi la over. Siap letak gambar UPT kit lagi you!! Kaedah sgt!!

Jangan nanti ada yang letak gambar pelir laki sudah la. Pastu letak caption, 'Untung I dapat suami yang barang kemas gerga ni uols!!! Makan hati la korang semua!!'. Kannnnnnn JRC?? *ops~

P/S: Ni sebenarnya tengah testing update blog guna phone..hiks ;p

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, January 08, 2011

Burung Besar..


"Remaja berumur 13 tahun dipaksa kahwin, mati selepas 5 hari bernikah gara-gara burung suami besar!!"

Aiyoh, mati tak kalau baca paper ada tajuk macam ni?? I ingat paper Metro je yang over kalau bagi headlines kan. Nah ambik kau. Headlines kat Indonesia lagi dahsyat. Thanks to ATM kerana upload this on FB. Mrasa!!

Komen I, kalau setakat budak umur 13 tahun boleh la kau tenun sampai mati. Cuba kalau kau bertenun songket dengan Lee ke, Lukman ke, silap-silap KAU YANG MATI!! *matilahmak~~

TEKSIIIIIIIIIII!!!!!!

Thursday, January 06, 2011

Back To School

Masa dulu-dulu I sangat excited setiap kali nak pi sekolah. Tak pernah miss pi sekolah walaupun demam. Kehadiran 100%!! Memang murid contoh ni. I pun tak tau pasai apa. Maybe sebab I memang jenis yang suka menuntut ilmu kot?? *matilah angkat bakul~

I start my formal education when I was 5 years old kat Tadika KEMAS Guar Perahu (Bukit Mertajam, Penang), bukan Tadika Action yang Sin Chan pergi tu uols! Masa tu I ikut my cousin yang tua setahun pergi. Uniform pun tak dapat uols sebab masa tu cikgu tadika tu main ambik je I masuk sebab I terjenguk-jenguk ikut tingkap tengok my cousin dengan classmate dia dok baca ABC kat papan hitam.

Masa I umur 6 tahun baru I masuk kelas tadika lengkap dengan uniform bagai. Masa ni I tak duduk dengan my parent. I duduk dengan my nenek. So, since I dah biasa dengan cikgu-cikgu tadika kat situ, so takda sapa ambik peduli nak tunggu dan I pun tak kisah. Seingat I la kan, I don't even remember any of friend during my kindergarten. Tapi yang paling I ingat adalah I main anak patung dengan budak perempuan bleyyy?? *matilah lagik~

Bila I dah umur 7 tahun, Abah I menuntut hak dia from my nenek. So, I pun balik bersekolah kat SRK Tunku Putera, Baling. Tapi sekejap je. Masa ni pun, my Abah hantar pi sekolah, pastu dia bagi duit yuran semua, lepas tu terus cabut pi kerja. Datang seawal-awal pukul 6 pagi uols!! Dah la sekolah berhantu!!

On first day, ramai la budak-budak yang menangis. I pun tak tahu la kenapa. Padahal sekolah sampai pukul 1 je. Lepas tu balik rumah jumpa la balik kan?? At least diorang tu balik ada parent ambik. I ni balik sendiri naik bas atau teksi. Teksi bayar 50 sen yer!!

Tapi I sekolah kat sini sekejap je. Masuk darjah 2, I tukar gi SK Bongor. Dekat sikit dengan rumah. Sekolah ni lain sikit uols sebab budak-budak ramai yang macam syaitonnnn!! Ops! Masa kat sini la I start kena kutuk pondan bapuk bagai. Bagi diorang, baik jadi bodo dari jadi bapuk. Bley??

Masuk sekolah menengah lagi la takde sapa peduli. Register bayar yuran sendiri. I kan anak sulung. Untung adik-adik I sebab masa time diorang, I yang tolong uruskan. First day kat sekolah menengah sangat pelik. Yelah, most of budak from my previous primary school pergi sekolah lain yang lebih common (matilah lagik!!). I among few students yang tercampak kat situ. Dah la sekolah petang. Sungguh tak best!! Lepas tu masuk asrama pulak (my Abah insist nak masuk I duduk hostel..mencikkk!!).

Duit poket?? Masa tu duit poket I not even seringgit. Pergi balik sekolah, arwah Pak Chin (Al-Fatihah) yang hantar dan jemput. Even masa sekolah menengah (sampai SPM), duit poket pun RM10 seminggu. Duit tu la untuk tambang bas, makan dan joli katak kat kedai Lazaria sambil mengumpat cikgu dengan kawan-kawan secikpat..kan Leha?? I wonder la berapa banyak budak-budak sekarang dapat for dia pocket money. Sekarang ni siap bawak handphone pi sekolah. Adik I yang bongsu tu dapat duit poket 5 hengget sehari nyeh!! Tapi result HADO??? Nasib la bila masuk politeknik, result bagus. At least tak sia-sia la Abah I melabur duit.

Cikgu-cikgu?? Ada yang I suka gila. Ada yang I suka lite-lite. Ada yang I benci-benci sayang bley? Sepanjang I belajar (primary and secondary school), cikgu yang I rasa paling best dan paling ngam sampai sekarang adalah Teacher Zuraida. Dia ni memang sporting gila habis. Walaupun ada time-time datang period dia jadi tintong sket, tapi most of the time dia baik dengan I. Ye lah, sekolah kat kampung uols, bila cikgu dia ala-ala open minded sket, ada je lah student yang tak suka, especially someone yang graduated from obersea nih. Besides, budak-budak kelas I tu berapa kerat je minat subjek English ni. Tak tau la subjek apa yang diorang minat. Nama je kelas Sains!

Selain tu, cikgu BD memang akan sentiasa diingatan. Cikgu Math merangkap warden aSERAMa yang sangat ganas!! Kat asrama ganas. Kat dalam kelas lagi ganas. So far, I pemegang record as a student yang belum pernah kena penampar dengan dia (among budak lelaki la). Yang lain tu semua pernah kena tempelang. I pernah kena tarik perut dan rotan je. Tu pun sebab lambat bangun subuh boleyy?? Yang kelakarnya, only after second stroke baru I sedar!!

Dalam-dalam benci duduk asrama, actually best jugak sebenarnya. Minus part kena ragging, kena raba (ops!), kena flash dengan abang senior (tak tau la pasai apa dia asyik dok tunjuk anu dia kat I...gila sungguh!!), kena bogel masa tengah tidur, kena usik masa gi berak tengah-tengah malam, kena tempeleng dengan Jasamir yang bodoh gila (tapi hensem) dan menjadi buruh paksa dengan membuat kerja-kerja amal seperti membersihkan laman rumah warden menggunakan tangan dan membuat reban burung untuk 'burung-burung' encik warden berteduh!! Macam celaka sangat!! Tu belum masuk part kena paksa gi qiamullai setiap minggu. Sapa yang ponteng kena jalan itik depan students time roll-call. Macam bodoh je!!

On the bright side, it taught me to stand on my two feet. It taught me to be independent. It taught me to be a survivor. It also taught me, in the desperate time, megi pun sedap dimakan begitu sahaja!! It taught me that, people will eventually get tired to call you names if you just ignore it (do they??). Lagi best kalau kau boleh sumpah dia dapat anak bapuk ke atau dia mati kena langgar lori, lepas tu pecut sekuat hati sebelum diorang tangkap kau dan londeh kain pelikat kau (yang confirm tidak bercelana kecik di dalam) kat depan dewan makan. Oh satu lagi yang best adalah bila dapat bergaduh dengan makcik-makcik dan akak-akak dewan makan yang pilih kasih tu. Dengan abang-abang hensem bukan main merenyam lagi, siap bagi lauk lebih. Kat weols yang pondan, mintak kuah lebih pun kena tengking..kan Leha??

On the top of that, I'm glad that Cikgu Shida tu bukan cikgu I masa sekolah dulu. Hahaha. Sapa ni?? Ala korang search la kat YouTube tu. Banyak video clip lipsync/miming cikgu ni. Tak kelakar pun cikgu. Nampak macam bodoh ade la (ish sedap je kata orang bodoh!!). Lain la kalau macam yang budak pinoy, Moymopalaboy tu. Diaorang tu memang mental sikit. Video diorang yang tajuk Marima tu, sakit jantung aku tengok. Kelakar nak mampus.

I don't undertsand la kenapa this cikgu nak buat benda-benda macam. Takkan gila glamour kot?? If your hobby menyanyi, gi la karaoke, or at least post video menyanyi kat youtube. But lipsync..HELLO?? Kalau dah teringin sangat nak lipsync, masuk la RuPaul Drag Race. Mrasa lipsync for your life kan??

Awak tu cikgu. At least jaga nama baik profession tu. Apa kata your student yang tengok video cikgu diorang terkinja-kinja kat YouTube?? Kot ye pun kat Parit tu boring, buat vidoe untuk koleksi peribadi dah la. Tak payah nak post kat YouTube.

Tapi menurut satu sumber, dia kata cikgu ni sebenarnya ada something wrong somewhere. Mrasa klik SINI!!!

Ok lah I nak tido. Nite!!

Sunday, January 02, 2011

Dia Gay..JADI??

Kat FB I tengok banyak bebenor le orang yang letak pasal this engineer malay (not to mention muslim) guy yang buat confession of the dance floor about him being gay and he is OK with it. Tu lantak dia la dia nak OK ke tak. Afterall, kudos to himself sebab jujur dengan diri sendiri.

Yang tak OK tu, kenapa la perlu buat video YouTube sampai macam tu sekali gila?? That was beyond moron and everything EVER!!! Lagi bodoh bila membaca komen-komen yang bangang from the viewer yang macam takde didikan agama!!

I have few issues with that confession video.

Yang pertama, kenapa yang viewer ni semua cepat melatah?? Dia confess yang dia GAY, bukannya confess dia kongkek dengan jantan lain. It is two different thing la in my opinion. Sebab ada je orang lelaki yang mempunyai perasaan terhadap lelaki tetapi tidak pernah melakukan hubungan seks sesama jenis sebab mereka tahu perbuatan tu berdosa. Gay la kan tu?? Sebab dia takde perasaan kat perempuan. Beriman lagi you. Tapi dia takde perasaan kat perempuan. The statement itself sounds lame sebab most of us selalu jumpa dengan gay yang kuat berkongkek (matilahhh!!). Habis tu, dah dia tak suka perempuan kan, takkan kita nak paksa kot. At least better dari yang pretend jadi straight, pastu belakang bini diam-diam skandal dengan jantan lain!! Dia gay dan dia tidak berkongkek dengan jantan mahupun betina, dan dia OK. Saya pun OK!!

Yang kedua, kalau kita baca komen kat youtube tu (yang I believe dah diremovekan), most of the viewer dengan sesuka hati je melaknat laki tu as if depa tu Tuhan. Walaupun sejahat mana pun orang tu, sapa la kita ni nak kata yang orang tu confirm masuk neraka?? Yang mengata tu, yakin ke dapat naik express wau masuk terus ke syurga. Kan elok kalau kita ni doakan yang terbaik untuk dia?? I ada terbaca satu komen and for the nickname, bunyinya macam bukan Islam. Lebih kurang macam ni la komen dia, "If you guys believe in your God yang Maha Pengasih dan Maha Pengampun tu, I believe that your God will judge him accordingly. Kenapa kita pulak yang nak menghukum dia??". Tak ke kau pitam Saleha bila orang yang bukan Islam tu lebih memahami and more sensible dari kita yang menganut agama Agung ni?? Mrasa la pakat-pakat muhasabah diri yer..

Yang ketiga, KENAPA PERLU CONFESS?? Why do you need to tell the world that you're gay?? And why do you need them to accept you?? You don't need EVERYONE to accept or approve you the way you are. Let's admit it. And you can't expect everyone to accept you the way you are, gay or non gay. Who you are is of course your own right and no one has the right to tell you who you should be. Acknowledging that however also needs to be coupled with the realisation that we should not shove such believe unto others.

Yang keempat, come on..open you're eyes. As a Muslim, off course la kita tahu yang benda tu memang dilarang. Kenapa nak tegakkan benang yang basah?? God Himself forbid this, let alone manusia kan?? I don't think that I need to elaborate this sebab benda tu terang dan nyata.

Kesimpulan, life is about making choices. We choose what we want and then we face the consequences, good or bad.

Saturday, January 01, 2011

Happy New Year 2011

So, another year passed by and now here come 2011. I couldn't care less about the countdown, new year celebration as much as my other 'friends'. Memikirkan umur yang dah makin meningkat ni, tak kuasa la I nak bersesak-sesak kat London Eye tu, walaupun ada la jugak sedikit keinginan untuk pergi countdown kat tepi Sungai Thames tu. Tapi bila melihatkan crowd yang sangat ramai mengalahkan kat Chinatown or Petaling Street, I rather be a couch potato kat rumah sambil tengok bunga api kat TV. It was indeed a beautiful fireworks!! And at the same time, I wonder la how much money they have spent for that fireworks performance. So much for budget cut and recession innit??

I have better thing to do. Mengenangkan VAT yang akan naik sampai 20 percent tu, maka I pun bergegas-gegas pergi Harrods sebab nak beli beg elvavi ni ha on new year eve after habis kerja. Punya la ramai orang beratur nak masuk kat booth elvavi tu uols. I pun tak faham kenapa ada polisi macam tu. Nak pulak kat tempat macam Harrods tu, dah sah-sah la ramai apek-apek yang datang dari oriental and makcik-makcik dari semenanjung Arab datang bersoping sakan. Sekali beli 5 beg kau!! Siap dengan elvavi trunk lagi. Tak ke kau terkebil-kebil mengenangkan diri yang mampu membeli ala kadar jer?? Jauh sekali alah membeli, menang memakai kan?? *matilah merepek~

Tadahhhhh!!! Ni bukan handbag untuk I gi cikcuran kat Soho uols ye!!

Looking back on year 2010, hmm what can I say la kan?? Banyak sangat benda yang berlaku dalam tahun 2010 ni. Banyak suka dan banyak jugak dukanya. Does is matter to me?? More or less yes. But I think, the most important thing is what have we learn from year 2010. I believe that it is ok to make a mistake. We make mistakes, we learn from it and try not to repeat it.

As for this year, I learn a lot about hubungan sesama manusia. Tak kira la kekasih ke, rakan sekerja dan macam-macam lagi. Nak-nak pulak culture kat sini berbeza berbanding kat Malaysia. People here lebih straight forward. If they didn't like or disagree about something, they will tell it straight to your face, and after that they 'll move on and become friend again. I'm still struggle with this sebab I ni jenis yang suka simpan if I ada apa-apa masalah. I rather talk dengan akak sri siantan atau meroyan kat blog atau bercakap dengan dinding. I tak suka besar-besarkan small matter ni. Unlike macam Mak Naga kat tempat kerja I tu, pasal dating guna LMP pun boleh jadi isu sampai bertegang urat. On the other hand, I rasa I ni macam bermuka-muka dengan dia pun ada jugak. Sebab, she seems to love to cikpat about si polan-polan yang dia tak suka, pastu I pulak bagi tau kat si polan-polan tu pasal Mak Naga umpat dia. Jahat tak I?? Tapi si polan-polan tu KB mak uols!!! Off course la I choose my KB over my supervisor... *matilahhhh~~

Ada setengah orang kata pulak, berdiam diri tu lebih baik dari berkata-kata. Ada orang kata berkatalah benar walaupun pahit. Ada pulak orang kata diam tu tandanya setuju...boleyyy??

So, kata-kata sapa kita nak ikut sebenarnya?? Since I ni jenis yang gila sikit, I main redah je. Ikut sedap mulut je la. If I mood baik, I jadi sopan gituh. Bila mood I ala-ala perempuan datang period, I bagi la kata-kata sinis yang ada unsur 'warning, warning..danger,danger'. Kita ni bukannya boleh ikut sangat apa yang orang nak kita buat. Tak salah nak ikut if it good, asalkan kita ni tak dijadikan macam dia punya puppet la. We cannot let people to define or tell you who you are or what you are.

At the same time, you don't need people to tell you how good or bad you are. You yourself have to figure it out. Orang kata kawan tu adalah reflection kepada diri kita. Tapi berapa ramai sangat la from your 4000 friends on FB tu betul-betul kawan you?? Berapa orang yang berani bagitau yang uols tu bila drag buruk mengalahkan dracula?? Ada?? Most of them akan kata.. "Cantik uols drag!!". Sangat FAKE ok!!! Unless kalau betul-betul cantik macam Aishwarya la. BUT, do you need this people to tell you that?? It is not what other people telling you. It is about what you keep telling yourself. Macam lirik Christina Aguilera tu, "You're beautiful no matter what the say...". You are who you are and don't let this people telling that!!

And on the top of that, you have to learn to love yourself. I used to be the type of person yang staring in the mirror and cursing myself for being so ugly. I never feel good about myself. Hitam. Buncit. Tak hensem. Hidung tak mancung dan pipi tersorong-sorong. Dan macam-macam lagi la. Tapi, takkan la takde satu langsung thing that make you feel good about yourself?? One tiny thing?? I do believe yang every single of us ada something that make you feel good about yourself. If you don't, you have to start to find your voice and keep searching within yourself. Tak semestinya kalau kita ni buruk, maka kita ni adalah loser. Tak semestinya kalau kita takde beg elvavi, it doesn't mean that we are not any better than Paris Hilton. Semua benda tu bergantung pada diri kita sendiri. Kalau kita asyik dok anggap kita ni loser, maka loser la jadinya!!

Jadi pengajarannya?? Love yourself and never ever let your fear, stop you from playing the game!!

Happy new year 2011 everyone!! May this year bring you lots of love, happiness and joy..