Tuesday, September 20, 2011

Update!!

Okey, ni nak update la konon pasal perempuan SOM-SOM yang INGKAR dengan suggestion weols untuk induce. Alhamdulillah, selepas melalui fasa-fasa in denial dan KU BERSERAH, maka baby dia selamat dilahirkan yesterday melalui c-section sebab baby dah distress.

Baby sihat walaupun kulit baby sedikit mengelupas due to reduced liquor and menjeruk dalam perut mak dia for a month. Mak dia pun doing ok. Everything went well.

Walaupun, mulut puaka aku ni asalnya memang nak menyangsang, tapi bila difikirkan balik, at least at one point Allah buka pintu hati dia nak terima suggestion weols. Yang penting, kedua-dua dia selamat. Tak macam kes yang sebelum ni, yang baby dah distress, the doctor dah suggest untuk buat c-section, TETAPI laki bengong perempuan tu pulak tak izinkan. Dia nak bersalin normal jugak. Eh?? Ni sapa yang mengandung sebenarnya??? Kau ingat best ke kerja mengandung-beranak ni??

So apa yang berlaku??

Since, jantan JEBON tu tak izinkan doktor yang bertugas at that time buat c-section to his wife, all they can do was monitoring the baby's heart beat lah, to the point that the heart beat no longer exist. That was the worst of the worst...to listen to the baby's heart beat dari ada sampai takde. The next thing you heard was perempuan tu meraung meroyan and screaming to his husband, "YOU KILLED MY BABY!! YOU KILLED MY BABY!!"

Pernah ada satu jantan bahalul ni, aku kata kat dia, what if kalau bini kau tu dah desperate nak terberanak and only the male doctor je yang available, so macam mana. Kau tahu apa dia reply? Dia kata kat aku, he rather let the baby dead than let her wife being seen by a male doctor. Sampai macam tu ok!

Seriously, aku kadang-kadang rasa macam nak kakikan je orang-orang macam ni. Sorry to say, most of them adalah muslim. Masing-masing feeling ilmu agama tinggi melangit sampai nak mengharamkan semua benda. Tapi dok tipu council untuk dapatkan benefit tu boleh la pulak. Bukan ke tu duit haram?? Allah suruh korang tu berusaha mencari rezeki. Takde rezeki yang datang bergolek-golek ke kaki korang tu.

Yang preference baby's gender tu pun satu hal la jugak. Dok get me started lah. Bukan main lagi nak sekolah aku kata laki tak boleh tengok perempuan sebab haram and so on as if aku ni buta agama. Macam la aku ni kebulur kat bini kau yang tak semegah tu?? Tapi bila dapat tau kata baby perempuan, serta merta stress. KAU KENAPA?? Kau tak tau ke yang kufur nikmat tu salah satu dosa besar??

Lepas tu, bini kau, kau sibuk-sibuk suruh pakai niqab bagai. Tapi kau boleh la pulak pakai seluar pendek? Tu belum part mencarut kat one of the admin staff and called her stupid bitch sebab she booked the wife's medical appointment with male doctor. Islam ada ke ajar kita berperangai macam syaitonnnnnn???

Lebih menyakitkan hati bila orang-orang macam ni la yang menyebabkan orang pandang serong to Muslim. Everytime ada patient yang Muslim, sure akan ada masalah. Most of my colleague will give this stereotypical look everytime they have to deal with Muslim patient. Malu pun ada. Sakit hati tu jangan cakap la.

Sometime I wonder lah jugak, what this people expect anyway?? Dah sah-sah la you are in a foreign country yang majoritinya beragama Kristian. So, off course la kau tak boleh ikut kepala kau all the time kan??

For example, if kantin tempat kerja kau tak sediakan makanan halal, perlu ke nak hantar petition mintak kantin makanan halal sedangkan pekerja Muslim ada 3 ekor je?? Walaupun you have the right to request, tapi bukankah lebih mudah kalau kau bawak bekal sendiri?? Bersyukur la at least boss kau bagi kau break 15 minit untuk semayang, break satu jam pada hari jumaat supaya kau tak miss semayang jumaat and sediakan bilik untuk kau semayang. Lagi mau demand kan??

Orang yang tak bersyukur macam ni memang patut dijolok dengan chopstik!!!

14 comments:

Anonymous said...

Mmg melambak org Islam yg immigrant perangai mcm ni dtg tmpt org menyombong tak tentu pasal ... Kalo tak educated tu satu hal la .. Kat US ni doctor, phd, org kaya pun masih perangai mcm ni tak tahu langsung maksud humility .. Arrogant tak tentu pasal dia ingat dia je yg gerenti masuk shurga ..

Inner refugee said...

Hmm gitu ke...ajar sikit dia orang tu laa..btw, selamt hari raya Izuan

PUTUBAMBU said...

uishhh....marah sungguh en. izuan kita..

tapi betulla seperti kata2 anda tu..

org yg dah le bodoh..+ sombong pulak tu kan..jadi lah gitu..

* tak dapat bayangkan dengar heartbeat baby dari ada sampai takde tu....!!

Azizi Abd Rahim said...

Salam Sam...

Of all your sribes, aku paling suka entry ni..:) and I couldn't agree more....

khai_nisa said...

Salam...

1st time jumpa blog ni & jumpa pulak entry yg sungguh menarik perhatian. Just nak tanya pendapat, itupun based on my experience. Masa 1st time nak bersalin dulu ada 4 orang doc di labour room tu yg kata saya boleh bersalin normal & mereka sabar menunggu dari pagi sampai tengahari tapi suddenly datang sorang pakar ni buat lawatan dia btau x blh tunggu lagi n dia minta nurse buat persiapan dalam tempoh 1 jam untuk operate. But after that doc beredar all doc yang ada bagi semangat untuk saya push before kena operate n Alhamdulillah 2 kali teran terus baby keluar. Blh bagi komen?

izz idraqie huznie said...

senyummmxperlukata apa2..senyum

Anonymous said...

ego bodoh sggh jantan jebon tu..

Izuan Kunang-Kunang said...

Anon1, kannnnnn? I somehow sick with these people. No wonder lah negara diorang tu huru-hara!

Inner Refugee, selamat hari raya!

Putu Bambu, tahu takpe. Saya ni susah nak marah tak tentu pasal...gituh leee (tetap nak angkat bakul ni!!!). Anyway, dah lama tak makan putu buluh, putu piring...sedapnya!!!! *ttbe tukar topik~

Izuan Kunang-Kunang said...

Azizi kurus kering, mana kau menghilang?? After almost 6 years tetibe kau muncul kat sini. Pandai kau cari aku eh?? It's good to hear from you!!

Izuan Kunang-Kunang said...

Khai_Nisa, susah nak cakap because yang you tulis tu sangat superficial. I don't know exactly you medical history, and I don't know what is the reason the consultant suddenly decided to do c-section. In UK, most of delivery will be vaginal delivery. Either you have a low risk or had previous c-section, we always push all the women to do normal vaginal delivery UNLESS there is a medical evidence that suggest otherwise, then we will do c-section. Kalau yang first time beranak tu lagi la kita push suruh buat vaginal delivery kalau takde apa-apa problem.

Izuan Kunang-Kunang said...

Husni, aku tak penyabaq macam hang...heheehhe.

Anon2, memang ego!! Rasa macam nak azan je kat telinga dia!!

Karl Ismile said...

Sbb tu la Nabi terakhir diutuskan ke atas pak2 harab nih sbb otak derang adalah sebodoh2 manusia...

Zoe said...

kat tempat aku keje ni pon memang bengang kalau kena deal ngan golongan pak-pak arab.
sama lah macam yang ko cakap tu Izuan,bukannya diaorang nak berubah ikut keadaan tapi dia paksa keadaan berubah ikut cara dia.
contoh,dia komplen library sejuk.jadi kita suggest kat dia pakailah sweater.ehhh,tak..nak merempan jugak kat haku.takmo pakai sweater.dia paksa aku naikkan suhu.gilo apo?nak suruh semua orang berlemuih ketiak disebabkan dia sorang

izzu said...

sebab tu la, i rasa negara arab sentiasa bergolak dan tak pernah aman, sbb diorg tak reti bersyukur dan kalo yg kaya tu, mmg ego sgt

kalo yg miskin lak, bila dah dibantu, trus jd berlagak ngan nikmat yang sedikit