Sunday, December 26, 2010

Happy happy Xmas..Ho ho ho!!

Hello hello hello...santarina in da house!!! Sapa nak hadiah?? Sila turn around and bend over yer!! *matilahmakkk~~

Xmas is finally over. Fuhhh!! Though I didn't do much preparation because I left it to pakcik to do (bolehhh??), but I'm glad it's finally over. All the craziness with decoration, spending money for present and lots lots of food was finally came to an end. And right now, I probably have to save some money for my trip to Malaysia next year. Yes children, mama is coming home!! I bought the tickets already and I'm really excited!!

Since Pakcik is German, so we have our dinner on 24th eve instead. I invited my friend, Zharif to join us since he is available. Kalau tak, it's going to be 3 of us je lah.

Me and Zharif

So, since we were doing German traditional way, the food pun kena la ikut tradisi German jugak kan?? Pakcik made delicious duck with red cabbage, bread dumpling, potato wedges, sprout dan gravy to go with it as a main course. As for starter we had salmon roulette with sour caviar and the dessert was black forest truffle yang besar nak mampus!!

Kurus kan I sebelum makan?? *matilah angkat bakul~

Zharif had a tough time with his birdie..LOL

Setelah perut masing-masing kembung dengan segala-mala makanan, maka we decided to walk around the neighbourhood area and see their christmas decoration through the window boleh?? Bukannya nak pi singing christmas carol ye. Tak kuasa aku nak berjinggle bell bagai ni.

Tapi tahun ni macam tak meriah sangat like last year. Last year, there was lots of nice and pretty decoration. Semua rumah masing-masing tak nak kalah sampai pokok-pokok kat luar rumah tu pun dia belit dengan lampu-lampu lip lap mengalahkan baju Kak Melah masa juara lagu!! Tahun ni, all of them ala kadar jer. Takkan sebab recession kot???

But it was a good walk after a heavy dinner. Takde la masing-masing macam ular sawa albino, berlingkar atas sofa sampai lapar balik kan??

Me and my family!!

So, after dah penat berjalan, maka tibalah masa to open the present yang berlambak tak hingat di bawah pohon krismas weols yang penuh dengan bebola purple tu. Sangat GAY kan?? LOL~

And I'm spoiled with limpahan kasih sayang from my pakciks yang baik dan bermurah hati with present yang sangat WOW!! Walaupun dalam rumah tu, I have the reputation of biar tak makan asalkan barangan tu branded, tapi tidak la I demand nak hadiah itu dan ini sebab I pun paham that right now is a difficult time. Jadi, I pun tak la expect sangat apa-apa. Besides, I ni pun bukannya celebrate christmas. And the whole point of christmas is to get together with your loved one!

Apapun, terima kasih banyak-banyak for the pressie. Kalau boleh tahun depan, bagi la lagi..boleh macam tu??

Mine!! Mine!!


This Tiffany & Co is actually from me to a certain someone, well you know who. It's a pair of ring for both of us. Tetap la nak tumpang sekaki kan?? Besides, I ni jenis yang tak suka pakai jam, cincin, bangle mahupun rantai loket bagai ni. When dia gave me a pair of ring before, it took me a while to get used to it. Tu belum masuk part itchiness kat jari jemari I sebab the material of that ring (matilahmakkkkk!!).

So, since I complaint too much kan, dia kata why don't I get a proper ring kan?? Maka I diam-diam pun pergi la Tiffany kat Westfield tu dan bagi on christmas day. It was a great surprise I must say.. :P

My precious!!

And off course I love my pressie especially yang kat atas ni FA oi. Kalau nak tunggu I beli ni, alamatnya kena la kumpul duit lagi 3-4 bulan. Nasib la ada insan yang bermurah hati nak beli, maka I terima sajork. So, malam tu I tido sambil peluk beg ni. Hiks!! Suka suka suka!!

I still don't understand with people yang against christmas celebration just because you're not christian. I think you might forgot about thing that we called RESPECT!! I found a good article about it on here. So, people who's think that it is wrong for me to celebrate christmas, GET A F*CKING LIFE!!!!

Happy holiday everyone!!!

Friday, December 24, 2010

Setahun Sudah Berlalu..


You Haven't Seen The Last of Me - Cher (Burlesque OST)

Feeling broken
Barely holding on
But there's just something so strong
Somewhere inside me
And I am down but I'll get up again
Don't count me out just yet

I've been brought down to my knees
And I've been pushed way past the point of breaking
But I can take it
I'll be back
Back on my feet
This is far from over
You haven't seen the last of me
You haven't seen the last of me

They can say that
I won't stay around
But I'm gonna stand my ground
You're not gonna stop me
You don't know me
You don't know who I am
Don't count me out so fast

I've been brought down to my knees
And I've been pushed way past the point of breaking
But I can take it
I'll be back
Back on my feet
This is far from over
You haven't seen the last of me

There will be no fade out
This is not the end
I'm down now
But I'll be standing tall again
Times are hard but
I was built tough
I'm gonna show you all what I'm made of

I've been brought down to my knees
And I've been pushed way past the point of breaking
But I can take it
I'll be back
Back on my feet
This is far from over
I am far from over
You haven't seen the last of me

No no
I'm not going nowhere
I'm staying right here
Oh no
You won't see me begging
I'm not taking my bow
Can't stop me
It's not the end
You haven't seen the last of me
Oh no
You haven't seen the last of me
You haven't seen the last of me
____________________________________________



20 December yang lepas, genaplah setahun aku menetap kat tanah Inggeris ni. Which dah setahun jugak la aku tinggalkan mak abah aku, kawan-kawan serta segala mala kenangan kat Malaysia (sentimental pulak boleh??). YES!! Baru setahun uols. Tapi aku dah feeling-feeling duduk bertahun duduk kat sini. Riak tak??

I must say that I still don't get enough of it. Still in love with the city. Masih tercari-cari arah tuju. Masih confuse dengan cara hidup masyarakat di sini. Masih pening bagaimana heater tu berfungsi dan who should I call if the pipe blown up. What to do when there's no water during winter due to frozen pipe. Not to mention with my lack of vocab, pronounciation not to mention communication skills yang ke laut tu. So much for Band 7 on IELTS la kan?? Grammar jangan cakap la, walaupun it is actually even better than some teens kat sini (hah tetap la masuk bakul kan?? LOL). Masih confuse with their accent yang macam entah apa-apa tu. I really like Queen's English and for me, it's easy to understand and very pleasing to listen. Tapi bila masuk accent yang macam cockney, accent macam dalam citer EastEander ataupun accent geordie atau northern macam Cheryl Cole tu, aku dah mula pening..menatang apa yang cakap ni Cheryl oi?? *sambil mata terkebil-kebil



It was heavily snow last week. Setelah puas berdoa agar snow, akhirnya turun jugak snow ittew a week before Xmas. I still didn't get over my fond over the snow and haven't get enough of it yet. Unlike some of my friends yang dah berzamang duduk kat sini, depa tidak la sejakun I bila tengok snow. In fact, mereka bertambah stress bila snow turun.

Not to blame them for feeling that way, despite the picturesque view, snow ni membawak lebih banyak masalah. Especially for a country yang not well prepare for this kind of weather. Unlike some other cities like New York and Vancouver, they get snow on every winter. So, basically they know what to do and what to prepare. Unlike London yang baru dapat snow since 2009 atas sebab global warming yang memberikan perubahan cuaca mendadak di seluruh England, maka bila datang snow yang sedikit tebal, the whole country jadi macam kawasan perang. No body can move around sebab jalan licin. Keretapi tak boleh bergerak sebab frozen track. Kapal terbang tak boleh berlepas dan tak boleh mendarat sebab runaway dilitupi snow dan macam-macam lagi. Not to mentioned pasal council worker yang dah seminggu tak kutip sampah dari time snow sampai snow dah cair pun, satu haram sampah pun dia tak angkut. Hangin betul!!! Bayar tax mahal-mahal, tapi snow sikit dah malas nak mengangkut sampah. Padahal shovel tu berapa pound jer kan?? Orang kata nak seribu daya. If I can go to work dengan jalan kaki macam penguin on ice patches tu, why can't you?? Nak kata jalan tertutup dengan snow, tak jugak sebab main road memang clear and rumah I pun bukannya jauh dari tepi jalan tu. Kalau tak boleh datang hari yang snowing lebat tu tak pe la. Datang la the day after kan. Ni dah seminggu uols!!! SEMINGGU!!! Dah takde salji dah pun ha!! Sentap!!!

One of my favourite photo (sedikit bangga dengan kreativiti sendiri.. *ttbe)~

Anyway, dalam snow lebat tu, sempat jugak la buat snowman. Penat nak mampus menggolek segala mala snow tu nak buat base yag gedabak tu. That's it!! Lepas ni tak nak buat dah. Lepas ni pose-pose dengan yang orang buat jer. LOL~

Working wise, I still in love with the place that I'm working at the moment. Despite the annoying Naga and cold Pak Tam, overall it is still a nice place to work. Yes, I do complaint a lot. Sorry for those who had to read all of whinging, whining, rambling dan kata-kata mencarut meroyan di FB dan di blog. I can't help it to complain. But it doesn't mean yang I tak suka kan?? Cuma kadang-kadang tu je stress terlebih. I think, tak salah la kot. Walaupun in away, kadang-kadang I went to much sampai melanggar etika kerja.

I think, a part for it, I have to admit yang semua tu adalah bitter sweet in my life yang penuh warna warni seperti pelangi tu lah kot. Kadang-kadang kalau dapat patient yang baik je, tak fun jugak la kan. Sometimes, kena la dapat yang macam hantu, so at least in the futere, I know how to deal with this hantu-hantu. Like one of my patient yang baru belasan tahun ni, dia punya BF ada tanya I kenapa perempuan yang mengandung ni, bila depa main 'lompat-tikam' dah rasa tak best macam sebelum mengandung. Boleh?? Pastu I pun cakap la that you're asking with the wrong guy sebab I never had one..lain la kalau you tanya pasal lawan pedang ka..POMMM!!!

Kita ni kena realize yang tak semua orang akan suka kita dan it is not easy to please everyone. Macam most patient rating my depart with very poor score. My department to memang la ada reputation sebagai lowest rated NHS trust bukan kat London je, but the whole country. Tapi, dalam-dalam dapat markah rendah tu, ada jugak patient yang appreciate our department with all those cards, gift dan siap ada join forces with us masa ada ura-ura yang NHS nak tutup my department (padahal aku sendiri pun tak ambik kisah masa dengar rumours tu!).


So far, after looking back with what I did sepanjang setahun kat sini, I'm very proud with myself. I am looking forward to see what will happen next year, walaupun tiada kenaikan gaji until 2012 huwaaaaaa!! Ni semua sebab recession la uols. Tu pun nasib baik masih bekerja. So aku masih bersyukur dengar apa yang aku dapat. Hopefully the economy will get better. Thing that I don't understand with new coalition goverment ni, they cut and they increase at the same time. They cut budget, salary, workers and so on, tapi at the same time tax naik, harga naik, tuition fees naik, tiket bas train semua naik...habis tu kalau semua naik, what quality of life that we have to face?? I'm pity those who is low earner and ada family. Kat sini, raising a child punya fund tu boleh bukan satu kandang lembu kat New Zealand!! Glad that I'm one of those!!

Hopefully this icy road that we forced to walk on will ended soon!!


Last but not least, I want to wish everyone Happy Christmas to those who are celebrate this festive season and happy holiday kepada yang mengambil kesempatan sambutan perayaan ni untuk berchoti sakan ke serata pelusuk muka bumi ni!!

Friday, December 17, 2010

Manusia..

I tak faham dengan perangai sesetengah orang yang cakap tak serupa bikin ni, walaupun sebenarnya I tak menafikan yang I pun tidak la immune dari benda ni. Boleh macam tu?? Ye lah, I ni pun kadang-kadang boleh la jugak diibaratkan sebagai pantai kat Phuket tu uols. Sekali datang tsunami, terus la pantai pun berubah kan?? *ish apa yang aku merepek ni?

Straight to the point, I sebenar tak faham dengan perangai orang yang 'sejuk-beku' mengalahkan perang dingin US dengan Soviet Union nih. Bila kita berbincang atau discuss about sesuatu issue, dia selalu la came out with hujah yang berjela-jela. Yes. Dia memang seorang yang opinionative. I memang suka dengar dia berhujah dan membaca hujah dia diblog apabila dia mengupas sesuatu issue. Pada dia, dia ada hak untuk menyuarakan pandangan dia. It is a free country, I have the right to say and speak out. Fair enough.

Masalahnya, dia ni jenis yang tak pandai nak hormat pandangan orang lain. Yelah, nama pun opinion/pendapat, dah sah-sah la masing-masing ada pandangan masing-masing. Tak semua orang rock the same boat as yours. Ada yang naik rakit. Ada yang naik batang pisang je nyah hei. Pada I la kan, tak kisah la pandangan tu, walau sedangkal mana sekali pun, kita kena respect sebab itu pandangan dan pendapat dia. Dah sah-sah la pandangan pakcik pembawa teksi tidak akan sama dengan pandangan makcik jual nasi lemak kat tepi LRT Bandar Tun Razak tu uols. As much as we want people to respect our opinion, kita kena la do the same thing kan?

Ini tak. Dia je lah yang betul. Kau putar belit macam mana pun, pandangan dia je lah yang betul. Kita ni salah belaka. So, bila ada orang panggil dia bodoh macam lembu, mulalah dia melenting dan meroyan yang bukan-bukan kat blog dia tu. WTF??

I ni malas la nak ambik port. Walaupun kadang-kadang dia punya point of view tu kena batang idung I, tapi tidak la I ambik peduli walaupun tangan ni gatal-gatal nak counter attack. Tapi bila memikirkan tiada faedahnya nak berperang kat blog ni, I just abaikan je la. Just baca untuk menambah pengetahuan (if there any la..hohoho).

Kat rumah ni lain pulak ceritanya uols. Ada la pakcik tu kan, dia ni suka bebenor la mengomen itu dan ini. Especially bila masuk part-part remaja yang tintong, pastu naik bas buat bising. Padahal dia tak tahu yang dia pun sama je buruk perangai. Bila kita bagitau how bad dia punya behaviour, dan dan jadi defensive. Bila pakcik no. 2 bagi nasihat, dia kata, "Hang jangan bagi khutbah kat sini. Aku ni dah cukup tua nak figure out mana buruk, mana baik!!". Tu diah katanya. Padahal, dia tak ingat ke time dia mabuk hari tu, hampir roboh pokok krismas dibuatnya!!!

Hari tu, pakcik no. 1 complaint pasal dapur bersepah dan penuh dengan barang. Dia kata la kat I kenapa tak kemas barang-barang ni. Pastu I kata la, "Pakcik, tu kan semua barang-barang pakcik. Kalau saya simpan kan, nanti pakcik marah sebab simpan barang-barang pancik tanpa bagitau. Lagipun, pakcik sendiri yang tak suka orang sentuh barang-barang pakcik. So how??". POMMMMMM!!!! Terus terbang satu keping smoke turkey ke muka I yang jelita ni.

Hish sabar je la. Pastu, dan dan dia minta maaf. Kononnya dia stress sebab kerja banyak. Ye lah, kau sorang je yang kerja. Aku ni mengangkang mengongkek je ke?? Aku pun kerja jugak sampai petang. Lepas kerja siap pergi gym bagai. Tapi pernah ke dengar aku ni complaint penat bagai?? Yang dia tu, ikut jadual balik pukul 5 petang, tup-tup pukul 2 dah cabut balik. Pastu bila balik kerja awal, mesti tonggang 2 botol at least. Apa kes?? Stress la konon?? Stress hotak kau!! Orang kalau stress bawak-bawak la berzikir kan?? *ops

I found out that I'm still having a problem nak mingle around with bunch of people that I barely known. Judging from Xmas party yang I attend as plus one baru-baru, I duduk semeja dengan makcik-makcik sister dan matron yang I langsung tak kenal except the one yng I pernah jumpa sekali. Entah la, tak tahu kenapa. Nak kata I ni kena culture shock, hmm susah I nak cakap sebab I think I adapt quite well walaupun tak fully adapt. Until now, I still having a problem to understand English joke yang bagi I langsung tak boleh dibuat bahan ketawa. Nak kata I ni tak pandai membawak diri, I rasa I ni kalau diikutkan, easily approach. Once you get the conversation hooked up, terus melekat sampai ke jinjang katil gituh (matilahmak!!). Tapi kalau jenis, I tanya sepatah, dia jawab sepatah, pastu dia pun takdak interest to make the conversation interesting, maka I pun akan start keluarkan iPhone I dan mula menekan benda yang bukan-bukan seperti laman web soSIYAL seperti facebook, mahupun yang dot dot dot lah!!!

If people find me boring, tu masalah diorang la. Kita pun bukannya boleh masuk dengan semua orang. Ibarat hubungan kunci dan mangga atau antigen dan antibodi la. Mesti ada yang tertentu saja akan match. Siap ada orang kata I jenis yang pendiam. What an insult!! PENDIAM la sangat aku nih?? Dah kau tak bercakap dengan aku, takkan aku nak bercakap dengan dinding kot?? Ape daa...

But as I said, when something it's not right, you will know it instantly. As for now, I don't really bother, I rather cherish what I already had. Mengenang nasib I yang jauh terbuang ni, I thought that having more friends will keep me away from rasa rindu yang membuak-buak kepada my parent dan jugak kawan-kawan I di KayHell tu. Tapi, susahnya la nak dapat kawan baik like I had before. Lagipun, most of them pun I kenal sebabkan si pakcik itu lah. Kalau tak, haram la depa ni nak kenal aku. Kawan-kawan yang tak berapa rapat sangat kat tempat I kerja tu memang tak boleh diharap sangat. Baru I crack a joke pasal hubungan sulit I, habis satu emergency department dok canang cerita (mengikut kat pakcik no. 2) yang kononnya I ni kuat mengongkek bley? Padahal I bukannya kenal satu sekor mangkuk kat department tu pun!! Dasar mulut longkang!!

Note to self, jangan sesekali berkongsi cerita hal-hal dalam kain dengan kawan ofis especially hat yang mai dari belah-belah kepulauan Carribean tu!! *ops

Thursday, December 16, 2010

Woman, Baby and Ultrasound Scan...

I was surprised when this big obese woman asked me to check whether she's carrying a twin or single baby when she came for her 12 weeks scan. The reason was, she felt that her tummy is bigger compare to her last pregnancy. Like it make any different anyway, especially for someone with BMI over 30. And yes, she is not carrying twin as I expected!

At 12 weeks of pregnancy, you don't even look like pregnant. It is because the size of the baby is ranging from 5cm to 7cm. So, it wont give any shape to your tummy. Even if you're carrying twin!! An off course the baby will have the heart beat and swimming around, BUT you wont feel the movement because they are so tiny!! You don't expect them to kicking and punching in your tummy. In fact, even at your 20 weeks of pregnancy, you didn't feel much movement. It is normal if you didn't feel any movement of the baby. Just wait until 26 weeks and above. You can't even sleep at night because the baby won't stop moving and then you have the right to freak out and rush to maternity emergency if the baby move lesser than usual.

Most of pregnant ladies, they tend to believe lots of myth about pregnancy. Some people said that if you're carrying baby girl, the tummy shape will be more rounded. Some of them even believe if you drink lots of milk during pregnancy, you will get a fair baby. WTF?? Do they still believe this kind of myth at 21st century??

Every woman require to have at least 3 scan through out the pregnancy, which is one in every trimester.

1st Trimester

We normally classified the first trimester from the 1st week till 13+6. The doctor/GP/midwife will normally arrange the patient to see the sonographer at 12 weeks. The most important thing to look during the scan is whether the fetus is viable/alive or not. Baby's heart will start to beat at 7 weeks. This scan also important to rule out the pregnancy whether it is singleton or twin, triplet and so on. At this scan as well, the dating will rule out base on the measurement CRL (crown rump length) of the baby. This dating/date (based on CRL) will be use through out the pregnancy.

Why scan at 12 weeks?? Well this is most suitable time because every part of the organ started to develop. So, if there any MAJOR abnormality, we will see at this scan. For example is anencephaly and exomphalos. Exomphalos is a bit tricky because there is a condition when we call as physiological exomphalos (normal condition), which happened before 12 weeks. So, in order to distinguish between the normal and abnormal exomphalos is by deciding to do the scan after 12 weeks.

Some parent decided to do the Down's screening (combined test). So this is the best time for nuchal (skin thickness on the baby's neck) measurement and to check the nasal bone. This test/screening is not an invasive screening like amniocentesis or CVS. It is only require a scan and a blood sample.

2nd Trimester

Second trimester is from 14 weeks till 27+6. Detail scan or anomaly scan normally will be rule out at 20 weeks of gestational age. This is the most important part. In UK, it is compulsory for every pregnant women to undergo anomaly scan (unless they missed it with their 1001 reason). According to NICE guidelines (National Institute for Health and Clinical Excellence), detail scan should be ruled out at 18+6 till 21+6. But most sonographer and clinician prefer to do it at 20 weeks.

Detail scan is very important in fetal abnormality diahnosis. Normally at this scan, the sonographer will check every part of fetus structures which include brain, face, heart, abdomen, lower abdomen, spine, skeletal and even digits. At this stage as well we can distinguish the fetal sex organ. BUT, the sonographer and clinician only diagnose or tell you BASED on what they saw on the ultrasound. Because there are lots of artifact or difficulties in order to get the perfect result. Fetal position and maternal BMI are the main problem that cause difficulties in scan.

At one point, you have to know that we don't really care if you can't see your baby clearly on the screen as long as we know what we've seen and we can diagnose based on what we saw. It is very hard to please everyone and make them understand what are we trying to say. I personally took years to understand the ultrasound image. So, you cannot expect that you can see a clear cut image. That is also the reason why they invented 3D scan!!!

I basically will explain every part of the baby that I saw on the screen to my patients through out the scan. Sometimes it's difficult to make them understand, sometimes it's easy peasy. Sometimes they complaint that the image is fuzzy and they can't see a thing, while me on the other hand can see it clearly. But it is not my job to make the image clear for you to see. My job is to make sure that I've scan properly to get the an answer what I'm dealing with. Even if the patient is obese with multiple layers of fat on her belly, I'll make sure that I use every skills that I know to see the baby and make diagnosis.

3rd Trimester

As for 3rd trimester, which is from 28 weeks of pregnancy till 4o weeks, most of the low risk patients might not get any scan during this period until the time before delivery, just to see the fetal position. But for those who were high risk, the might have to come back for fetal well-being scan. The scan can be ruled out every 2 weeks or every 4 weeks, depending on what we are dealing with. For instance, if the baby is IUGR, we normally ruled out a scan at every 2 week to see the growth, liquor volume and umbilical artery doppler. In some circumstances when the liquor volume is reduced or there was a high resistance in umbilical artery blood flow, the patient need to be scan every weeks routinely to keep an eyes on the blood flow and liquor volume.

At this period, baby will get bigger rapidly (as well as the weight of the baby) and it will become even difficult to scan. Parent normally will get anxious if the think the baby didn't move much and they will straight away go to emergency or A&E. It is a wise decision to phone your midwife or go to the hospital if this is ever happen. We will check the fetal heart and see whether it is reduce or not.

If the baby's position is breech at 31 weeks, do not worry about it because there's still a time and space for baby to turn around to the right position. But by 35 weeks, it should be in the right position. If it still breech, ECV (external cephalic version) will be ruled out, and this procedure only apply to baby that is in the good size and good liquor volume. The clinician will manually turn the baby on your belly. It is a safe procedure, in fact the risk to do C-section is even higher than doing the ECV. The c-section will be the last resort if the attempt to turn the baby was failed.

Hopefully this is enough for now. I will keep updated about ultrasound and pregnancy more often instead of rambling about donkey face at my trust. LOL!!

Sunday, December 05, 2010

Anak..

OK. Ni I bukan nak cerita pasal movie Anak yang I tengok dengan Lee kat rumah Esah dulu tu uols. Langsung tak seram okey!! Dah la Erra berlakon macam kayu. Nasib ada Ida Nerina dan doktor yang hensem. Kalau tak, bak kata orang Kedah, confirm BUNGKUIH (bungkus) macam cerita 2 Alam tu!! Ni mesti kena sumpahan Mak Nyah kan?? *ops


Eh melalut pulak. Yang I nak cerita kat sini sebenarnya pasal pasangan yang dalam dilema nak menimang anak atau tak. Dalam masyarakat kita (Melayu/Malaysian), kalau kita tak kahwin, confirm la makcik-makcik akan sibuk dok tanya bila kita nak kahwin. But then, bila kita dah kahwin, dia tanya la pulak bila kita ni nak beranak pinak, as if hidup kita ni adalah untuk kahwin dan beranak la kan?? I feel sorry for those women yang terperangkap dalam tradisi berkahwin, beranak dan kena TAAT kepada suami walaupun lakinya ittew perangai tak ubah macam samseng Kampung Dusun!

Sesetengah jantan tu pulak kan, tahu membuat anak je. Tapi bila masuk part menjaga anak, tolong tukar lampin anak, sampai la hantar dan ambik anak sekolah pun tetap la dia kata tu tanggungjawab bini dia. Some of this jantan, treat their bini macam mesin membuat anak. Selagi tak dapat anak jantan, selagi tu la dok pulun, walaupun bini dia tu dah masuk sepuluh kali mengandung. These women don't even have time for themselves sebab asyik termengandung sepanjang tahun. Tak sempat nak kecut, kembang balik. So, jangan complaint la if your wife punya figure dah tak 'selentik' macam sebelum kahwin, because she don't even have time to look after herself!!! Asyik mengandung je, bila masa la dia nak exercise kuruskan badan bagai kan??

Satu lagi part yang I tak faham bila ada laki-bini (yang in the state of wedlock) yang sesedap rasa je nak terminate pregnancy dengan alasan belum bersedia. What's the use of contraceptive and condom if not to prevent unwanted or accidentally pregnancy kan?? If tak bersedia, pandai-pandai la kan. Jangan la main 'aci tikam' je. And to my surprise, ada jugak la kawan-kawan I yang buat kerja macam ni (and off course they were legally married). So, bila dah termengandung, pandai je dia pergi jumpa singseh tabib cina mana tah, get this injection and VIOLA, tak lama lepas tu, fresh blood pun mula keluar menandakan yang dia dah miscarriage (complete ke incomplete ke, Tuhan je yang tahu). Alasannya apa lagi kalau bukan not ready to become parent. Fine lah. Besides, dia buat pun masa in early state of pregnancy.

TAPI, nak dijadikan cerita. Bila dia dah ready nak jadi parent and mengandung for the next second, third and fourth time, all of her attempt to get pregnant were failed and gugur (naturally). Tapi I takde la nak gi cakap kat dia, "Ha..hambik kau. I told you so kan??". Walaupun hati I ni menjerit-jerit nak cakap macam tu (typical mulut takde insuran). Lagipun, who am I to judge her kan?? Diri sendiri pun tunggang langgang, ni sibuk nak mengata orang. I told her, whatever it is, she need to see a O&G specialist. Lagipun, God knows la apa benda yang dia guna masa gugurkan her first pregnancy tu. Hopefully, she get a better luck next time.

Pastu, baru-baru ni (takde la baru sangat), ada this American couple put on their website mintak orang vote whether they should keep or terminate their healthy pregnancy. I wonder la macam mana this people yang highly educated boleh came out with such stupid thing like this. It is clearly yang both of them not ready to become a parent because they second guessing themselves... "should I or shouldn't I". Come on lah, thing like this takkan la diorang tak boleh fikir sebelum membuat anak?? Kalau tak ready, pandai-pandai la kan nak prevent kan??

And then, since dah termengandung kan, kenapa tak teruskan je?? Lain la kalau ada-ada sebab kesihatan. Some people takut that they might not be a good parent. Tapi bila kita fikir-fikirkan balik, semua orang yang jadi parent tu, include mak bapak kita, diorang mana pernah tahu how does it feel to become a parent until they themselves became one!! There is no school nor college yang ajar kita how to be a good parent. It is all come as a natural sense or human sense!!

Dah tersebut cerita pasal anak ni, adik laki I yang sorang tu (yang korang kata ustaz hensem tu) dah selamat dapat anak perempuan sulung dia on 30 November 2010. On the same day when the snow hit London. Nasib baik la lahir kat Penang. Kalau lahir kat sini, confirm letak nama Snow White. Hahaha. Alhamdulillah, both baby dan maknya sihat walafiat, walaupun lahir sebulan awal dari yang dijangkakan. Berat baby pun 2 kilo lebih je. Nama pulak extravagant sangat. Raudhatul something something (Raudatul Ain kot), but my mum kata panggil Raudhah sudeh. Amboih seronok nih jadi nenek kebayan!! *matilah mengata mak sendiri..ampunnn!!~~



Ala comelnya anak Pak Long ni....!

Tahniah to my little brother dah bergelar abah, ayah, abi or whatever he want her daughter to call him. And this for me, apart from happily to be called Pak Long (terasa tua la pulak), ini dah kira menambah lagi pressure pasal kawin yang dah sedia ada. And it is not from my mum, but from my kepochi aunties!! Tak boleh ke diorang just happy with their life disamping anak cucu masing-masing. Kenapa la nak ambik tahu bila aku nak kahwin. Bukannya diorang yang nak tanggung pun. Lain la kalau diorang nak sponsor. Saya nak majlis resepsi tu dibuat kat KL Convention Centre. Senang kawan-kawan saya nak datang bagi restu mak lang hey. Hahaha!! Eh, I'm not referring to your mother ye Shahida.. :P

Oh ya, I was so happy last few days sebab London diselaputi white blanket (snow), walaupun tak setebal macam kat Kent tu, tapi cukup la untuk menghuru-harakan penduduk kat London ni. Baru snow nipis macam ni, kecoh satu negara. Padahal kat New York dengan kat Kanada tu lagi la tebal saljinya. Tapi takde la chaotic macam weols kat sini. Pastu sibuk la sakan semua sampaikan sekolah pun tutup. Tak tau la pasai apa. Yang lawaknya, dalam-dalam tak boleh pergi sekolah tu, tapi boleh la pulak gi taman permainan main snow kan?? Kalau dah MALAS tu, cakap je lah!! Ops! Tapi I tetap la maintain pergi kerja mengharung snow tu sebab dekat konsepnya.

But I was very happy because what's the point to have winter with no snow kan?? And it was so pretty to see everything covered with snow. Yang tak bestnya bila snow dah stop dan yang tinggal adalah ice patches on the walk pedestrian yang menunggu mangsa untuk jatuh bak nangka busuk. Dalam I dok pesan be careful to all my pregnant ladies, ada jugak la mak-mak buyung ni tergolek kat depan hospital. Nasib la tak ada apa-apa yang serius.

The view from my office.. *bangunan depan tu adalah hospital mental yer~

Orang minyak buat snow angel~

To certain someone yang menyampah sebab saya asyik mengupload gambar-gambar salji from my iPhone to my FB, ketahuilah yang saya ni memang jakun bila nampak snow sebab selama kat Malaysia saya tak pernah nampak snow. Kalau ada pun kat Taman Iklam, Bukit Cerakah yang tak tahu la masih wujud ke tak. Bukan masalah saya nak menunjuk-nunjuk, jauh sekali nak bagitau kat semua orang yang saya ni mampu ke luar negara. Masalahnya saya memang tinggal di luar negara kan?? If that annoyed you so much, pandai-pandai la nak hidekan wall kat news feed tu. Lagipun, saya pun annoying jugak dengan status meroyan dan status gersang awak yang tak kena tempat tu. Orang lain pun single jugak, tapi takde la sampai macam awak tu yang menjaja diri kat FB. Have some dignity will ya??

Ok lah, kita lupakan orang yang syok sendiri tu. Hope you guys have a great week ahead!! Daaaaaa~~