Tuesday, November 23, 2010

Situ Sana Sini...

Tetiba kan Siti?? Matilah nanti I kena sangsang dengan Lele yang merupakan peminat mati keras si Siti Nurhaliza ni. Ops!

Dua tiga menjak ni, klinik I sangat lengang tak terperi. Bila time busy, busy mengalahkan kawasan perang teluk. Sebab tu la emosi I pun menjadi upside down and all around nyah. Bila dah tak ada kerja nak dibuat, maka I pun akan gigih berfacebook sambil membaca status-status kawan FB (yang quarter of them I'm barely known).

Lawak seh! Ada status yang ala-ala tazkirah (pose pakai tudung jap), ada status maki hamun, ada status yang diva divana dan tak kurang jugak status bimbo yang menunjukkan kebodohan sendiri!! Hah sapa tu?? Tak payah la I sebut sapa sebab nanti boleh bawak bergaduh. And personally I think bergaduh kat FB adalah sangat bodoh, sangat membuang masa dan langsung tidak berfaedah. Kalau tak suka orang tu, kau REMOVE atau BLOCK sajork!! Jangan tunjukkan kebodohan kau dengan bergaduh dengan beruk-beruk tu. Sebab akhirnya it doesn't make you less human than those monkeys!!! *POOMMMMM~

So, sedang I baca status demi status tu, I terstumble la to one of my fellow FB friend (baca: kawan maya FB). So, konsepnya si dia ni telah bengang dengan seorang blogger yang telah snapped gambar dia dan post it on blog berserta nota kaki yang berunsur carutan dan kata-kata kejian. Maka hangin la pondan ittew uols.

Thing about this blogger ni kan, bukan I nak kata la. Hobi dia ni mamarazzi orang sesuka hati, pastu dia akan buat la nota berunsur carutan. Cara pakaian tak kena la, nampak pondan la. Pastu, suka serkap jarang dan buat spekulasi yang bukan-bukan. Kalau hat yang dia mamarazzi tu comel, dia akan buat la ayat-ayat gersang macam pondan tak dapat batang. Yang peliknya, ada jugak post dia yang berunsur ala-ala tazkirah. Pasal aurat perempuan la, pasal hukum lelaki menyerupai wanita la. Tapi at the same time, dia letak gambar-gambar jantan tak senonoh yang sungguh tak relevan dengan apa yang dia tulis. Macam ni punya orang pun ada ka?? Dah la gambar tu, I believe dia main kutip je kat mana yang dia boleh dapat. Sampaikan KB I pun pernah kena uols!!

Pastu kan uols, dia ni kalau mengutuk orang mengalah dia ni la Ratu Cantik Singapore tahun 1967. Gemuk macam tong dram la, muka tak siap la. Tapi yang I heran tu, tak pernah la dia letak gambar dia. Jangan kata gambar muka, gambar kuku jari kaki pun tak pernah. Kot ye pun discreet kan?? Dengar-dengar kata from komen-komen kat status kawan FB I tu, si penulis tu adalah seorang yang gemuk dan buruk. Seriously, I'm not surprise pun. It is so typical. Some people, diorang ni ada sejenis penyakit mencari yang suka keburukan orang lain to make themselves feel better. What a shame!!

Lagi satu cerita kelakar yang I dengar adalah pasal kisah doktor yang popular dengan jus untuk kuruskan si montel (Kak Fahya take note..larikkkkk!!) yang dok gebang pasal filem dia yang ada kena mengena dengan amfibia (amfibia adalah menatang yang hidup dua alam), yang kononnya bakal mencipta sejarah mengaut RM40 juta. Tapi hasilnya?? Sambutan ala suam-suam celah ketiak I jer uols. Ish kesian. Promosi bagai nak rak (and I'm quite impressed la jugak dgn trailernye), tapi akhirnya, jangan kata pecah panggung, pecah PUNGGUNG pun tidak uols!! I tak tahu la nak komen apa pasal movie ni sebab tak masuk panggung kat UK ni ha. Tapi agak kelakar bila I tengok iklan promosi dia lebih banyak muka doktor tu dari muka pelakon. Such a big turn off. Pastu tayang sama time dengan Harry Potter. Tak ke tu mencari panyakit namanya?? Tak salah kalau kita ni berwawasan dan berkeyakinan tinggi, but sometimes kena la realistik jugak. Berapa ramai sangat la orang Malaysia ni tengok wayang?? Nak dapat 10 juta pun susah. Yang dapat pulak semua filem-filem yang langsung tak boleh pakai macam cerita Anak Mami, Janda Mami, Kekasih Gelap Mami...dan Mami, Mami yang lain!!

About that doctor, if you guys remember, I pernah cerita pasal dia (before dia glamer) long time ago semasa I bekerja di bawah pemerintah kuku besi. I kenal dia masa I pergi ke zon utara sana bagi training for ultrasound kat dia. Masa tu, arwah bini dia (sebelum dia kawin dengan bini muda after wife dia meninggal akibat kemalangan jalan raya). Masa tu nampak dia ok je. Very nice and soft spoken doctor. Humble and full of vision. Banyak benor la plan dia di masa hadapan. Memang bercita-cita tinggi dan berwawasan (not to mention kaya-raya). Masa tu rambut dia putih ala-ala George Clooney (which was not bad looking for his age) siap pakai kopiah putih yer (kadang-kadang, selalunya dia letak atas meja je masa dia tengok patient).

After wife dia meninggal, tak sampai 2 bulan, tup-tup dah kawin dengan perempuan muda berumur 18 tahun (bini dia sekarang). Lepas tu, dia terus berubah, dengan rambut hitam dan style rambut yang 'agak' kelakar. Kenapa la dia tak buat style yang kemas dan professional. Sesuai la dengan gaya dia. Kenapa la perlu buat style yang ada fringe mengalahkan adik-adik baru habis SPM tu uols (matilah I dulu pun buat style rambut macam tu)!!

Hish macam-macam la sekarang ni. Kat sini pulak, I dah naik pening sebab hari-hari ada je cerita pasal Putera William dengan Kate tu. Jealous?? Perlu kah?? I ni dah naik muak sebab banyak sangat paper, mags, tv news yang asyik bercerita pasal merpati dua sejoli ni. Bayangkan la, depa ni nak kawin next year summer. So, can you guys imagine how am I going to bear with all this story about William and Kate everyday till next year summer!! For me kan, since banyak mags dah gigih dok buat liputan pasal depa ni, can they just leave the newspaper for NEWS!! *matilahhh meroyan~~

Sunday, November 21, 2010

Autumn In My Heart...


Pejam celik, it has been 4 seasons aku bermastautin kat tanah Inggeris. Bermastautin katanya. Padahal, pekerja asing sajork!! Menjadi hamba kat tempat orang. Hahahahaha. Walaupun orang kata, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri..baik di negeri sendiri. Tapi bagi aku baik di negeri orang. Mungkin dah tertulis rezeki aku kat sini. Alah, rezeki tu kat mana-mana kan. Bukannya confirm masuk syurga kalau kau tu kerja kat Madinah sekali pun! Hish tak faham la aku dengan persepsi orang yang patriotik tak kena tempat ni. Padahal yang duduk kat KL tu, bolehh bilang berapa jari je orang yang ingat Rukun Negara (kalau itulah kayu ukur yan mereka gunakan untuk mengukur sejauh mana patriotiknya seseorang itu). Tu baru part Rukun Negara, belum suruh mengucap atau niat mandi hadas lagi..hah don't get me started!! *matilah lari topik~

When running in the park in the rain petang tadi, it really made me feel better. And the best part was only few people in the park. Off course time-time sejuk macam ni, mana la ada orang sangat. Just me and my thought. I can singing and running without annoying anyone except few ground squirrels and pigeons. It was indeed a bliss, but lonely at the same time. It makes me wonder, dah jauh rupanya aku melangkah, but yet I'm still at the same corner, running around in circle over and over again. Nevertheless, I never tried to use other path instead of my usual path. I wonder why?? Am I afraid to breakaway again?? Seems like I'm sort of in my comfort zone. And I hate the feeling of being in my comfort zone. I don't feel like myself anymore. It is the same feeling like Samantha dalam movie Sex and the City (part 1), when she felt that she's not herself anymore.

I love myself. I love ME more than anyone else (include my family). I love me being me. I'm a very sellfish person. But I don't know where's that person gone. It's fading away like sand slipping through my finger. And I want that person back!! Walaupun, saki baki orang tu masih ada dalam diri aku (especially part yang menjadi childish), but most mostly were gone.

Am I happy with my life now?? Off course I am. Couldn't ask for more. Cuma sometimes tu, there are to many unnecessary drama in my life. Tak perlu la aku elaborate kat sini, sebab I think mostly people boleh tahu and boleh baca dari mukabuku tu. Sesetengah orang tu tanpa segan silu nak update status meroyan tak tentu pasal, padahal benda tu boleh je diselesaikan baik-baik. Perlu ke nak menagih simpati and put yourself as a victim kan Lee?? Tak cukup dengan mukabuku sendiri, mukabuku aku pun kau nak libat kan sama?? Kowser lah. This is what I call unnecessary. Nasib la aku ni jenis cool je. Malas nak menambah minyak ke dalam api. Nanti kang, terbang pulak pinggan mangkuk ikea dalam rumah ni uols!!!


Anyway, sekarang ni tengah musim luruh and I did enjoy it a bit. This is my favourite season after spring. Except the temperature yang sejuk nak mamps ni. Dah macam musim sejuk pun ada. Like my friend, Ida said, last year it wasn't like this. This year, belum masuk autumn, dah sejuk. Bila dah masuk autumn, lagi sejuk. Maka bila weols keluar rumah, masing-masing berbungkus macam nasi lemak. Nak pulak dengan I yang tak ada proper winter clothes ni. Haish, dah duduk setahun pun masih takde proper winter clothes. Nak buat macam mana uols, semua winter jacket yang I jumpa, sangat la tidak berkenan di mata. Yang I berkenan pula, is either takde size (konon extra small la) or harga dia mahal sampai boleh juling bijik mata. Sudahnya, I'm settled with what I've got, pastu pakai la triple jumper untuk mengelakkan dari mati beku!!

Funnily enough, rumah yang I duduk ni pulak jenis yang centre heating nyah hoi. Not to mention rumah lama. Since our rent termasuk gas sekali, maka acapkali la rumah ditinggalkan dengan keadaan heater tu ON for 24/7. Mentang-mentang la tak kena bayar extra kan?? Bukannya weols tak try untuk off kan heater tu, masalahnya memang tak boleh. For some reason, knob dia tu sangat la ketat. Dah macam-macam weols try, tapi tetap la ketat macam I githooo (matilah confident virgin nih!!). So, bila time suhu kat luar tu ala-ala suam-suam kuku, mula la rumah weols ni bertukar ala-ala sauna London. Sangat AZAB ok sebab sampai berpeluh-peuh dalam rumah sendiri. Nasib la lately suhu ala-ala 5-7 degree gituh, tidak la sengsara sangat!

Ok lah, X-factor dah nak start. Somebody please vote that Wanker Wagner off from the show. It become national joke already. Kesian kat pakcik tu. Tak pasal-pasal jadi Louis's clown!! Daaaa~~~

Friday, November 12, 2010

Perihal Perempuan Mengandung

Tu diah, dah lama tak update ni!! Dah naik bersawang rupanya blog ni. Muncul je terus ajak cikpat kan? MULIA sangat kau!! *ops*

Nak kata I busy, I ni bukannya workaholic macam si Spin tu. My job abis pukul 5 and that's it. The best thing about my job is I don't have to bring my work home. Balik rumah terus jadi couch potato. Nasib la body tak kembang macam Zaleha Hamid. So, obviouly la I sangat malas nak update. Malas nak usung laptop pergi common room and update in front of tele. Cukup-cukup la orang tu kata I obsessed dengan internet and FB, not to mention laman soSIAL yang lain..hohoho :P

I tak tau la kenapa I always have a problem with teen pregnancy. Bukannya, I tak suka diorang tu mengandung ke hapa. Dan tak jeles pun. For me (oh ini pendapat saya semata-mata), I ada better things to do than becoming parent. Sometimes I wonder jugak la budak-budak ni...diorang ni takde impian or dreams / goals in their life ke?? Setiap orang mesti ada cita-cita kan?? If takde cita-cita, at least sementara masih muda ni, enjoy la your young moment. Pi mengembara kat India ke, buat kerja amal kat Haiti ke or at least backpacking tengok negara orang. Why you have to throw your young life away??

IF kalau diorang ni memang plan nak jadi parent, good for them!! I pernah jumpa teen parent yang betul-betul buat I kagum. They set a high par, which made me afraid to become a parent. I'm afraid that I'm not as good as them. Setengah tu, nama je parent, tapi perangai macam syaiton!! When you decided to become parent, if you can't be the good one, at least act like one la kan?? Ini tak...dressed up like a street hooker!! That poor kid must be ashamed to have mother like that!! Tu belum masuk yang childish mengalahkan anak sendiri. Is that the value that she's going to teach her kid. Tak payah cakap la bab nak menjaga anak. I think kalau bab nak tukar nappy bagai tu, tak payah belajar in advance pun. They will find a way to do it. Lain la macam I yang since kecik lagi dah mengasuh adik-adik I. So I basically tidak la FAIL kalau I ni nak jadi parent. Gituhhhh THETAP statement masuk bakul!!!

And don't get me started about the father lah. Unemployed tu dah macam cancer in the society kat sini. Fine la. Not his fault pun to be unemployed. In this difficult time, doctor pun boleh jadi unemployed. Tapi cuba la buat perangai senonoh sikit. Dah-dah la nak bergaya hip hop seluar londeh bagai. Awak tu dah jadi bapa budak. Cuba la pakai decent sikit. Pastu bila bercakap, guna la bahasa yang elok. Tak payah la nak bereffing-effing bagai!! Pastu panggil bini / girlpren sendiri stupid BITCH. Habis kau tu apa?? BASTARD??

Some teen, they just didn't learn from the lesson OR their mistakes. Fine your first pregnancy was an accident. Then that's it. Don't repeat the same mistake!! Hello?? Have you ever heard contraceptive. Baru je beranak for few months, now she came back sebab mengandung lagi. Kalau dah tahu diri tu sesubur tanah sawah kat Kedah, letak la implant. Bukannya kena bayar pun. Semua ni for free. Kalau tak boleh implant, at least plan la bila nak berzina dengan partner uols tu. Jangan la main lompat tikam je. Sometimes, I wonder kenapa ada perempuan sanggup biarkan diri dia diperlakukan sebegitu rupa. Especially yang muslim (in this case yang som som tu la). Some of them memang baik (I tak kata semua jahat). Lots of them patuh je kehendak suami dia tu. Ada yang mengandung tiap-tiap tahun sampai anak dah nak masuk 10 orang. Selagi tak dapat anak jantan, selagi tu la dia try. Padahal kan, kalau nak ikutkan, depa tu kan orang Islam. Takkan la tak percaya pada qada' dan qadar?? Dah tak dapat tu sudah la. Bersyukur la dengan apa yang ada. At least ada anak. Ramai lagi orang yang takdak anak!!

Ada sorang perempuan ni pulak lain ceritanya. Few months before she was pregnant, but she'd to terminate it due to personal reason. Tak tahu la sebab apa sebab tak dimention dalam record. Baby tu sihat walafiat, tapi dia insist nak buang jugak so up to her la. Pastu, few months later she came back and she's pregnant again. So I wonder la why bother to get pregnant again if before this kau dah terminated one. Kalau dia tak bersedia, tunggu la lama sket then try la conceive!!

Pastu, kerja diorang complaint 24/7. I can't do this and that because I have lots of kids. We can't live here because we have lots of kids. We don't have enough money because of our kids...and so on. Dah tahu that you can't afford, why bother to get pregnant in the first place??

Yang merokok time mengandung pun satu hal jugak. Do you know the dangerous of smoking while you're pregnant?? You're not just poison your baby with carbon monoxide, but with other 4000 chemical and toxic as well yang boleh reach to the baby in about 5 minutes after smoking!! Bila dah dapat anak retarded dan otak tak berapa betul, yang kena tuduh sapa?? Weols jugak yang kena!!

Hish boleh sakit jantung la bila mengenang masalah perempuan-perempuan ni!! Ok la I dah mengantuk ni. NITE~