Monday, September 06, 2010

Bala menjelang Hari Raya..

Belum panas bontot I sampai ke KL ni, I dah ditakdirkan di timpa bala. Bukan BALAKRISHNAN mahupun BALAKUNASEGARAN okey!! Ni bala lain yer. Tak seswai tau dekat-dekat nak raya ni. Nak shopping pun tak sedap duduk. Not to mention memikirkan figure duit yang bakal menyusut seperti macam body I nih.. *tu diah~

Al-kisahnya uols, I hari ni pergi Shitibank la sebab nak maki hamun diorang kenapa diorang block my credit card. Padahal I couldn't care less pun pasal ni sebab I'm no longer gigih menggunakan crdit card since I'm UK. Ye lah nok, tu kan credit card Malaysia. So bila dapat bill (through my email) tak ke semua tu diconvert sesedap rasa mengikut bank punya rate kan?? Rugi la I macam tu kan?? Tapi hari tu, I saja-saja la try guna sebab I rasa pelik sebab I tak leh masuk online website dia. Yang menambahkan pelik, I ni never la tak bayar kan. Rekod bersih ok.

Sekali DECLINED you. Dah la masa tu kat Marc Jacobs. Hish buat malu je. Nasib la I ada debit card. So, masa I kat Shitibank, I found out yang card tu dah diblock since April this year. Pastu, this girl yang comel ni pun suruh la I gi level 8 berjumpa this pegawai bank la.

Rupa-rupanya Leha, diorang block sebab diorang kata I ada buat loan for RM 5000 with this Shitibank tapi tak pernah bayar. SO diorang freeze everything la include my credit card. Terus I berubah naik. I pun kata la kat adik yang muka ala-ala Ina Mawi ni, "Hey nyah, I tak pernah ye buat-buat loan kat Shitibank ni. Gila ke hape??".

Pastu adik tu kata, "Mengikut data yang iols ada, encik ada buat pinjaman ni yang berkuat kuasa pasa 21 Disember 2009".

Maka terkejut beruk la I. I pun reply la balik kat adik tu, "Eh mana ada?? Masa tu saya kat UK la laha. Ni buktinya (sambil tunjuk passport). Macam mana saya boleh buat loan ni sedangkan saya kat UK??".

Jeng! Jeng! Jeng!!!!

Adik tu pun cuak. Mangkuk hayun celaka babi haram jadah anak setan mana la yang telah menggunakan fraud I.D untuk apply loan ni guna nama I. BANGSAT!! Walaupun RM5000 tu takde la banyak mana, tapi lepas interest bagai, tak ke kau kena bayar balik beribu-ribu lemon?? I told her I'm not going to pay that!! Banyak tu. Daripada I bayar diorang, baik I guna duit tu beli beg LV yang I suka tu. Bencilah!!!

So, sekarang ni, that case masih under siasatan diorang. I belum buat polis report lagi sebab I nak tengok how it goes dulu. If theyols insist suruh I bayar jugak, baru I akan buat polis report. Sungguh gampang orang yang buat tu. And at the same time, I wonder la mungkin ni jugak balasan untuk I uols. Kita ni kadang-kadang tak sedar kita ni buat salah. So, terus la Tuhan tu bayar CASH kan?? *mode muhasabah diri~

Okey lah, hopefully everything will be fine and I nak ambik kesempatan ni nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN. Kalau I ada buat salah silap, termaki, terhamun, teremo dan ter ter yang lain...I mintak maaf dari hujung rambut sampai la hujung kaki.

Toodles!!!~~

Thursday, September 02, 2010

Usah Ditambah Bara Yang Tersimpan...

Matilah tetiba Elly Mazlein kan?? Ye lah konsepnya I ni suka meroyan. Kadang-kadang tu terlebih emosi. Tapi nak buat macam mana. That's just me la kan.

Tapi personally, walaupun saya ni banyak mengomel itu dan ini, saya tahu kedudukan saya kat mana. Sebab tu la, bila ada request walaupun after working hours, I never pun complaint and still put up my face and do my job as requested. I ni takde la fussy macam sesetengah sonographer or radiologist. Nak-nak pulak bila they ask you to present case, kenapa you kata ni urgent. If you failed to show how urgent that case, pastu next thing you know patient tu dah mati, you nak salahkan orang yang reject your request ke? Tapi I tak pernah la argue or ask them to give me strong reason why this and that. Malas nak panjangkan cerita. After all I'm just a sonographer. Walaupun ada yang kata it is non-clinical or I tak terlibat dalam decision making, tapi I tahu whatever I wrote on my report will make a big change on patient management. Konsepnya, I decide what is the best for patient on my report, pastu lantak la orang yang baca tu nak ikut ke tak. Lagi best bila some of them tanya, what should I do now. Tapi takde la I kata, you kan doctor dia, you do the math la kan. I still give my opinion based on my knowledge. See, still jahat lagi ke I ni?? *sambil urut dada~

Pastu, nak kata experience clinical I kurang, I pun tak tahu la sebab selama ni pun memang I banyak involve with clinical work. Kot tak, buat apa la dia letak title I clinical sonographer. Penat-penat buat post grad belajar pathology, pathophysiology dan macam-macam 'logy' lain. Not to mentioned clinical placement kat HTAR under radiologist (yang I tak boleh sebut nama) yang bongkak mengalahkan Firaun!! But I do believe yang I ni masih hijau dalam bidang ni. Kalau boleh I nak pergi lebih jauh sampai jadi pakar dalam bidang fetal echocardiography sebab I memang minat sangat nak tau lebih mendalam pasal fetal echo ni uols.

I cannot imagine la if kerja-kerja ultrasound ni hanya yang ada title DR je yang dibenarkan. Sebab this job bukan saja perlukan knowledge, tapi skill jugak you. Apapun, dua benda ni boleh dipupuk if we want to learn. Konsepnya, skill dan ilmu ni tak dapat diwarisi. You have to earn it!! Tapi tak tau la kalau in future NHS nak request mintak all the sonographer kena ada medical degree. For me regardless la diorang nak letak syarat apa, I will go for it sebab I memang minat dengan bidang ni. All I'm trying to say is I just hope yang SHO and registra bawak-bawak la berpikir before request. I tak kata semua tu bingai, some of them je. Dah la bingai, pastu tak nak tanya. I believe yang ilmu tu tak terhad pada pangkat, umur ataupun education background. Who know yang kita boleh belajar something valuable from makcik yang jual nasi lemak kat LRT Bandar Tun Razak tu kan?? Kalau saya terkasar bahasa saya minta maap la yer. Being a libra, we are well known for being mulut longkang kan?? Eh ke I saja yang mulut longkang?? *meraong~

Hmmm, biarlah. After all, saya ni cuma sonographer je, who happened to have not just science degree... *ayat nak sedapkan hati~

Wednesday, September 01, 2010

Mari Mengomel!!

Ish bengangnya I dengan blogger ni. Tak tau la pasai apa, everytime I nak buat new post je mesti keluar blank page. Takkan la blogger ni tak bagi I update kot? Kot ye pun la kan?? Ke sebab Macbook I ni dah mengong tak dapat baca script (or whatever they call lah). Tapi I buka guna both Mozilla and Safari. Sama jer. Ke sebab internet connection?? Speaking about internet connection ni memang la menyakit hati sampaikan at one point I rasa nak je gi berak depan branch O2 kat Ealing Broadway tu. Ye lah, time tengah I dok mengatur date, tup-tup dia selamba je disconnectkan I. Siyal betul. Dah la I bengang dengan flatmate. Konsepnya rumah ni, ada 3 orang (include I) dan 3 orang ada internet masing-masing. Pakcik 1 guna BT with his landline. Pakcik 2 guna AOL with his own landline. Nasib la I ni tak gila nak ambik dengan landline. Kalau tak, rumah ni confirm penuh dengan wayar. Yang hat guna BT tu pun tak reti-reti nak tukar guna WIFI. Tak ke senang semua orang guna laptop, iPhone, iPad dalam rumah tanpa perlu bazirkan internet allowance on iPhone or iPad. I did mention to him la to tukar guna WIFI, tapi cakap dengan orang OCD ni bukan boleh pakai uols. Everything dah disusun atur since mula beli and taknak tukar-tukar sebab dia takut it's going to fuck up the connection. As if macam boleh meletup je kan?? Sudahnya I guna berokband sajork!!

Sebenarnya ada banyak benda I nak complaint. First of all, I tak faham macam mana budak-budak perempuan muda yang baru 16 or 17 tahun ni sanggup bazirkan masa muda dia dengan menjadi ibu. Teen pregnancy in UK is the second highest behind US. I'm not surprise at all la memandangkan kat tempat I ni pun tak terkira banyaknya. Kalau mengandung anak tu dengan jantan berharta (matilah mata duitan) tak pe la jugakkan. Ni tak. Dah la jantan tu pun baru 17 tahun. Unemployed. Pakai pun ala-ala style budak-budak la ni pakai la. Dengan seluar londeh nampak bontot yang takdak isi tu. Dengan cap terbalik, baju besarnya. Dah la tak hensem. I pun tak tahu la macam mana perempuan tu boleh selamba je bagi karipap dia kat jantan-jantan macam ni. Kalau I, ish selagi gaji kau tak macam Rooney ataupun Christiano Ronaldo, memang la aku nak serahkan 'MAHKOTA'kiew ini?? KAU INGAT BEST KE MENGANDUNG?? Dah la mengandung anak jantan tak guna, pastu benefit yang dapat kena share. Jantan tu goyang kaki tak payah kerja, hang pulak kerja beranak macam ibu kucing sebab nak dapat more benefit. Aci tak macam tu?? What a quality of life la yang dia tempuhi..

Diorang ni takdak matlamat or wawasan hidup ke?? I believe semua orang ada cita-cita or what he/she want to achieve and I believe it does not include to be a teen mum and living on benefit. Kau tak sakit hati ke tengok jantan-jantan tu duduk goyang kaki tak buat apa-apa selain dari berjimak dengan kau je Leha oi?? Pastu bila anak-anak kau dah masuk sekolah, off course la cikgu akan tanya, "Ayah awak kerja apa Tugiman??". Kau sanggup ke dengar budak-budak tu cakap, "Ayah saya kerja dia buat anak and hidup dengan belas ehsan kerajaan"?

Pastu kan, ada one of my patient tu, baru umur 27 tahun tapi dah mengandung kali ke-8. Ayoyoyo ni memang rahim (bukan Abdul Rahim ye adik-adik) taraf 8 bintang sebab kerja dia mengandung tanpa henti. Awak tu dah la asylum seeker. Pastu datang sini, kerja beranak. Laki pulak unemployed. Kotnye nak bersama-sama mengembeling tenaga membantu meningkatkan ekonomi ke..haram!! I ni takde la pandai sangat agama, tapi setahu I, kita (orang Islam) tak digalakkan merancang kehamilan sebab anak-anak tu rezeki Allah. Tapi kalau kau tu tak pandai nak mencari rezeki dan biar anak-anak kau mati kebulur, tak ke tu berdosa namanya?? Aku tak rasa la agama Islam ni sampai sekejam macam tu nak biar kita ni menderita. Kita ni pun takde la konsep KU BERSERAH je sepanjang masa. If kita tak bantu diri sendiri sapa nak bantu kita kan? I wonder la how much benefit money dia dapat monthly. Tapi rasanya banyak. I taknak complaint la pasal duit yang dia dapat tu. Yang I menyampahnya bila kita ni bagi appoinment suruh datang antenatal check-up, dia selalu tak boleh datang dengan alasan takde orang nak jaga anak dia. Tahu pun susah nak jaga anak ramai, tapi kau still nak mengandung lagi kan?? Alah setakat nak upah nanny for few hours tu apa la sangat kalau nak dibandingkan dengan duit yang kau dapat tu kan?? Tapi biasalah. Konsepnya, daripada ku bayar upah nanny, baik aku beli FLAT SCREEN atau LOUIS VUITTON kan FA?? *ops matilahhhhhh~~

Tak ke ni dah menyusahkan orang namanya. Nak kena schedule balik appoinment dan membuang masa. Tu yang aku anti sangat dengan puak-puak yang makan benefit ni. Orang dah bagi bantuan tu, kotnya nak bersyukur. Ni terlebih-lebih demand pulak. Kita pulak yang nak kena call tanya datang ke tak appoinment ni. Kotnya nak call in advance bagitau. Dia ingat aku ni tunggul ke dok tunggu dia. Daripada aku buang masa tunggu dia, baik aku gi termenung kat labour ward. At least ada SHO comel. Hahaha.

Registra dengan SHO kat sini pun kadang-kadang pun boleh tahan jugak bingainya. Request entah apa-apa. Sometimes tu takde kena mengena dengan patient punya history. For instance kan, this pregnant lady dah didiagnosis with liver cholestasis. So, apa jadahnya gi suruh aku buat growth scan at 38 weeks. Dah sah-sah la this condition has a high risk for still birth. Daripada scan, baik kau induced je. Kadang-kadang I wonder la apa yang diorang belajar kat medical school tu. Ye lah, most of people tahu yang only selected people je yang boleh buat medicine and all of us know yang diorang ni pandai-pandai belaka. Tapi, tak semua tu boleh pakai. Bukan I nak tunjuk pandai or try to be a smart ass. But kadang-kadang tu I rasa annoying when it comes to request yang tak habis-habis depa kata emergency, tapi takde la emergency mana pun. Kalau patient PPROM, ECG tak tunjuk fetal distress, apa jadah request growth dengan Doppler urgent. Tunggu je la esok. Aku pulak yang kelam kabut nak squeeze session untuk tengok patient. Kalau punctual takpe la jugak. Aku cakap DATANG SEKARANG, which mean I expect at least 10 minutes after I hang up the phone, bukan setengah jam selepas tu!!

Eh dah nak habis waktu sahur!! Nanti I sambung bebelan I yer...Daaaaaaa~~