Friday, August 27, 2010

Update kali ke-362..

Tu diah, sedar tak sedar dah lebih dari setengah bulan kita berpuasa. Badan I pun dah slim ala-ala Kate Moss. Ni bukan I yang kata yer. Tapi Encik Mazri Mansur yang kata yer. Puji-pujian sangat kan?? Hiks suka-suka!!

Nah, ni untuk tatapan you Mr Mazri.. *matilahhhh bulan puasa~

Dan diam tak diam tinggal lagi 6 hari I akan berangkat balik ke Malaysia. Ni bukan for good la uols. Ni balik melawat tanah jajahan I sambil beraya la konsepnya. Tu la masa nak datang England dulu, tergedik-gedik dah mai. Bila dah duduk sini tergedik-gedik nak balik Malaysia. Apakah?? I guess we never had enough with what we've got la kot.

So, sempena nak balik ni, dalam excited tu, kepala I dah mula start pening-pening lalat nak shopping barang uols. Bukan beli untuk diri sendiri. Ni untuk orang yang pesan la. Tapi tawaran terhad untuk teman yang rapat dan family la ye. Kalau setakat bercakap sekali dua masa darjah empat, pastu terjumpa kat FB, then kau suruh aku beli raket tennis, memang aku nak beli kan??? Dah la beli raket. Apa jadahnya I nak penuhkan luggage I dengan benda-benda macam tu?? Kotnya kalau beri raket tennis dapat Rafael Nadal, nak la jugak mak beli kan?? *aiyohh~

So far untuk adik-adik I dah ada dah. Untuk mami dengan abah I tengah dok pikir nak beli apa. Pastu hat yang sepupu sepepet tu pun dah tau nak beli apa, cuma belum nak gi membeli je. Ye lah, demand mengalahkan artis. Tu belum masuk kawan-kawan rapat yang memesan seolah-olah I balik naik Titanic yang boleh angkut segala mala kan Amirul?? MANA MAK NAK CARI KASUT MONCHONG TAJAM YANG KAU NAK TU?? Hish mana yang sempat tu, sempat la. Kalau yang tak sempat tu jangan la sakit hati sebab lama lagi I nak duduk kat England ni. It always be a next time. InsyaAllah.

Kerja time puasa ni memang mencabar. First, since I ni coffee addicted, maka kepala otak mula la meroyan bila terbau coffee from Costa kat entrance masuk hospital. Owh dah lama tak minum coffee pagi-pagi before start keje. So, since I tak dapat minum, maka I pun akan moody. Bila I moddy I mulalah akan mencarut yang bukan-bukan. Tapi, sebab puasa nyah hoi, maka I tak boleh mencarut secara terang-terangan. Dalam hati sajork (habis hilang pahala puasa!!). Ditambah pulak dengan perangai patient yang kadang-kadang menyakitkan hati dan testis I!! Geram la dengan patient-patient yang tak reti bahasa ni. Demandingnye Tuhan je la yang tahu. Kadang-kadang I wonderlah why this people yang datang dari negara-negara yang susah, hidup melarat lagi tertindas, tup-tup datang sini demand as if kita ni hamba abdi dia. How rude!! Boleh tak appreciate dengan apa yang diorang dapat yang I believed it is thousand times better than what they have before?? For instance, kalau klinik busy, off course la kau kena tunggu. Sometimes tu when it comes to difficult cases, we normally takes longer time for consultation and stuff, which made masa appointment tu akan lari dari yang telah dijadualkan. Setakat 10 minit tu apa la sangat kan?? Kalau kat India even in Malaysia yang pakai kaedah walk in / first come first serve, mrasa kematu jubo tunggu giliran Leha oi. Based on my experience keje kat HUKM, the system walk in yang diguna pakai memang la banyak kekurangan. But there's nothing we can do because that's the way that they have been practiced in ages. Staff worn out, patient sakit hati..sudahnya, ada la yang almost kena tumbuk kan Kak Fahya??

Jadi, bila dah datang ke negara yang ada system yang lebih baik, why they still whining and moaning about it. They should have known that the situation is even worst in other part of the world. Macam kat Somalia tu, ada ke orang nak bagi child benefit kalau kau beranak kat sana?? Haram sekupang pun tak dapat. Kat sini, dah la semua dapat FREE kan?? Dah beranak, dapat benefit bagai lagi, still nak whining ka?? Bingai betul lah mangkuk ni semua!! Nama je Islam, tapi tak tahu bersyukur!!! Cakap pandai. Taknak doktor laki bagai, aurat haram segala, tapi BINGAI!!! Dah la selamba makan time puasa. Kot ye pun awak tu red cross, bukan ke kita digalakkan menghormati orang yang berpuasa. Kalau yang non-muslim boleh respect tak makan depan kita, inikan pulak kalau sesama Islam kan?? Sia-sia pakai tudung labuh sampai ke kaki tapi otak singkat!! *tu diahhhhh mengata orang~

I ada baca Utusan Meloya hari ni and I was so surprise pasal kes-kes baling najis depan Kedutaan Malaysia kat Jakarta. First, I memang nak gelak besar-besar. Bukan kat Konsulat Malaysia tu nyah, tapi kat orang yang baling najis tu. It just show how low they are kan?? Bodoh betul!! Diorang ni dah takde kerja lain ke?? Ada je isu yang diorang ni nak besarkan as if kita ni jahat sangat dengan depa. Dok minta kita minta maaf, pastu demand minta kerajaan Malaysia menghormati hak-hak asasi pekerja-pekerja domestik dan buruh-buruh yang bekerja di Malaysia.

Aiyoh, yang kena dera tu I rasa ada la berapa orang je. Yang mati kena bunuh, yang kena rogol, yang kena liwat, yang kena rampok, yang kena pecah rumah....dan kesemua ni adalah perbuatan rakyat Indonesia yang bekerja kat Malaysia, takde la pulak depa complaint kan? Yang dok masuk secara haram segala tu, ada kita ni dok demand suruh Kerajaan Indonesia minta maaf?? And I believe half of the rakyat Indonesia yang datang kerja sini dah mendapat taraf penduduk tempatan dah pun. Siap kahwin dan beranak pinak kat sini. Tak cukup dengan itu, anak-anak depa ni dapat pendidikan yang sama macam anak-anak tempatan yang jauh lebih baik dari kat Indonesia. Still nak deman lagi ka?? Pastu minta kerajaan Indonesia ambik alih ladang-ladang kelapa sawit milik Malaysia kat Indonesia. Ye lah, kita ni bukak ladang kat sana as investment. At the same time, kita bagi peluang pekerjaan kat penduduk tempatan. So, win win situation la. Nak harap kan pemimpin korang tu?? Diorang tu pandai bercakap dan makan rasuah je. Dari tahun 1998, masa kemelesetan ekonomi, sampailah sekarang ekonomi Indonesia tak pulih-pulih. Negara lain macam Korea Selatan dah start membangun balik after 1998 economy crisis, Indonesia?? Masih diambang muflis, padahal dulu Indonesia jauh lebih ke depan berbanding Malaysia. Berbillion rupiah disalurkan melalui investment dari negara luar dengan harapan nak membantu ekonomi Indonesia. Hasilnya?? Nan ado. Sebab perangai rakyatnya yang bingai dan pemimpin yang kerja menambah duit poket sendiri. Padahal Indonesia tu ada lots of thing to offer salah satunya adalah tourism. With their megabiodiversity (even mega from Malaysia), plus taman laut and stuff, they can use that untuk meningkatkan pendapatan negara melalui industri pelancongan. Tapi, hado?? Jumlah pelancong yang datang ke Malaysia lebih ramai berbanding Indonesia, not to mention Singapore la. Pulau yang kecik tu yang hanya ada batu bata dan konkrit tu boleh menarik lebih ramai pelancong. Sudahnya yang hidup melarat siapa?? Rakyat Indonesia sendiri lah. Yang dah takde kerja sampai sanggup berak atas bendera Malaysia, pastu pijak. Tak ke bodo namanya memijak tahi dengan kaki sendiri. Bingai kuasa dua!!

Yang kita ni pulak dok baik sangat pi hantar bantuan kemanusiaan bagai time bencana gempa bumi segala. Patutnya pi hantar tiga empat orang macam Jimmy atau Amirul, pastu gelak kuat-kuat kat orang-orang Indon tu. Padan dengan muka!! Bila kita ditimpa bencana, ada depa hantar bantuan?? Nak ganyang kita lagi ada la. So, lepas ni, dah tak payah dah ambik Indon-Indon ni. Apa guna dok serumpun merumpun dengan mangkuk tingkat ni semua. Daripada ambik diorang, baik suruh mat-mat rempit yang kena tahan polis tu pi jadi buruh (yang bergaji la bukan free) untuk tempoh-tempoh tertentu. Daripada sumbat masuk penjara, dapat makan free dan meliwat beramai-ramai dalam penjara tu, baik suruh depa ni membanting tulang ye tak?? Bila Malaysia nak jalankan hukuman khidmat sosial ni eh?? *ttbe

Ok lah I nak gi sahur. Daaaaaa~~

Saturday, August 21, 2010

Puasa

Pejam celik, pejam celik..dah nak masuk hari ke sebelas berpuasa. Cepat kan?? Dalam-dalam dok puasa time summer yang azab ni. Dah la first time I puasa kat London. 18 jam you puasa!! Sedangkan 12 jam pun I dah meroyan, ini kan pulak 18 jam kan?? Bila la pulak puasa time winter ye?? Kalau time winter mrasa posa pukul 8 pagi sampai pukul 4 petang sahajork!!

TETAPI, I tetap la kantoi for few days start from 1st Ramadhan. The reason was bukan sebab I tak larat ye. I deman panas and got tonsil infection. It is all started on weekend before berpuasa. Hari Ahad (4 hari sebelum Ramadhan), I dah start tak sedap badan. Tapi tetap la I gigih keluar berjalan tengah-tengah panas ke Warwick Avenue, menjelajah sakan ke Little Venice and Reagent's Canal.

Warwick Avenue Underground Station

Little Venice

It was quite a nice place for walk and taking photo. Too bad orang-orang kat sini and tourist yang datang tak pandai nak appreciate it and menjaga tempat ni. Suka hati je buang sampah. Siap buang dalam air tu. Keji betul!!

Buah epal yang tengah masak ranum

Budak sakit (kunun..)

I thought after a good walk, all the negative energy in my body will go away. Balik je dari Little Venice, kepala I migraine berdenyut-denyut macam nak meletup, which made me terbongkang on the bed till the next working Monday. So, I have to call sick on that day. My body temperature woes up to 38.8 degree!!! And I got tonsillitis on the top of it. That was the second time I got it in London and it was the worst ever!! I hardly can swallow my saliva. When I look in the mirror with my small torch light, the tonsil was not just swollen and inflammed, it has this scary white patches all over it. So I took lemsip, I gargled the soluble aspirin (for my tonsil) and went off to the bed and sleep for the whole day. Mak Naga was good enough to let me off for 2 days. Though she still being as nosy cow for telling me that I should call her instead of the clinic supervisor. Eh sapa yang lagi tinggi pangkat nih?

So my demam get better on the next day, but migraine still on and off and my tonsil swollen still. I went to work on the first day of puasa (Wednesday) with keadaan yang sangat tak bermaya. I still have to keep on drinking water because I have to. Ida wrote me an prescription for augmentin (antibiotic) and I have to finish it in 7 days. There goes my puasa for the next 7 days. Though I'm not fasting, tapi I tidak le makan seperti babi nyah hoi. I still maintain tak makan or minum (except bila nak telan antibiotic). So officially, I tak puasa for one week, which I planned to ganti masa time winter ni. Aci tak?? LOL!! *ttbe gelak jahat~

The experience puasa time summer?? Hmm susah I nak cakap. Not difficult but not that easy either. Thank God cuaca lately mendung-mendung sejuk kejung. So takde la terasa bahang panas sampai ke tahap nak makan aiskrim or ABC. Kadang-kadang tu berdangdut jugak la perut ni but once you're in it, you'll get used to it. So far ok, but I noticed that my body started to shrunk a bit. That was what my colleague told me. I did feel it since my seluar yang bersaiz 30 pun terasa longgar especially kat part cik bon bon, hip dan tight. Sungguh tak seksi rasanya sebab I've no longer have that sexy bubble butt (as if I got one la kan??). I pun tidak la kuat makan pun time berbuka. Berbuka pun makan apa sangat. Salmon goreng with salad?? No wonder la makin keding..huwaaaaa!!! Mana ada roti jala, kari ayam, laksa, nasi lemak serta kuih muih yang beraneka warna yang kaya dengan gula, kolestrol dan lemak yang tinggi tak terhingga!!! Paling-paling teruk pun setakan makan cheese dengan roti. Sedih tak nok?? Ye lah, I ni jenis yang malas nak memasak. Balik kerja, terus terlelap sebab tak boleh nak melantak kan?? Kalau dah tertido tu, hujung-hujung waktu baru nak tersedar. So berbuka ala kadar je uols.

Sahur around 2 in the morning and break fast around 8 in the evening. It's very long and it can be very long when you started to think how many hours to go before break fast. On working day, I guess it is ok because your mind focused on work. But on weekend?? Though because times goes by macam kura-kura and you just don't know what to do. Takkan la nak terperuk kat sofa sampai berbuka kot?? Nak buat perjanjian syaitan?? Ayo bulan puasa nyah!! Mak ni takde la segila tu okeh. Nak kuar jalan-jalan?? Ish dugaan. I ni tak boleh nampak starbucks or costa. Nanti mesti nak singgah...bleyy??

The most annoying part is when your flatmates seem not really understand about this fasting concept. Suka hati la aku nak makan minum ke tak. Nama pun puasa. Ni tak, tak habis-habis dok kata Islam ni kejam. Hish tumbuk kang!! I think lagi kejam dan sadis bila those paderi-paderi dan sister-sister tu dinafikan hak untuk seks ye tak?? Tu yang tiba-tiba ada saja kes cabul mencabuli kan?? Pastu tak pasal-pasal duit taxpayer digunakan berjuta-juta pound sebab Pope nak datang. Padahal kita tak jemput pun datang. Dia sendiri yang nak datang sebab pasal kes cabul cabul tu kan. Jadi kenapa kita pulak nak kena bayar for him yang voluntary to come?? Tak cukup dengan private flight, private driver, private room, ni nak menambah poket sendiri dengan duit taxpayer?? Phuihhhh!!! *ttbe emo

Ok lah I nak sahur. Can cin cau!!!!

Thursday, August 12, 2010

Kisah Facebook

[Kisah Perempuan Desperate]

I wonder lah kenapa ramai pulak gegurl yang muda-muda baya adik bongsu I ni dok gigih add I kat FB. Nak kata I kenal, ish I ni mana la kawan dengan budak-budak pre-puberty ni. Kalau ada pun tu maybe kawan-kawan adik I la kot yang memang I personally kenal. Tapi yang ni langsung la takde kena mengena dengan I or dalam erti kata lain complete stranger to me. They seems to have this kind of behaviour to request friend anonymously with any guy that caught to their eyes lah. I'm not saying that I'm attractive either, at least there are people yang attracted to me..betul tak Lukman???

Ye lah nok, I letak gambar pose-pose jantan cover bagai kan?? Jangan kata perempuan, hadek-hadek pun berebut-rebut nak add I siap nak berabang angkat bagai, TETAPI hado la aku nak berabang bagai dengan kau!! Salah lorong ye dik. Habang kowser la nak berangkat bagai. Tua sangat ke mak ni nyah hoi?? Lain la macam Queen eLEEzabeth tu, dia memang suka pucuk muda buka kedai tenun dia!! *hampooonnnn* Kannnn?? Tapi kalau letak gambar melentik liuk kang, ada la pulak orang hantar email charot kata I ni menjatuhkan maruah lelaki. Bila masa tah I dok provoke dia. Dah la tak kenal pun. Yang dia gigih dok view page I tu kenapa eh?? Dia tak tau yang dok pegang GF dia yang bukan mahram tu lebih HARAM dan lebih HINA dari bergomol dengan sekawan babi??? *matilahhhh tetibe emo

Berbalik kepada budak perempuan yang berumur 17 tahun ni. I pun dengan baik hatinya gi la email dia tanya whether weols kenal each other ke tak. Kau tahu dia balas apa Leha?? Dia reply,

Tak kenal pun. Just try my best...

Errkkkkk!! Just try my best bendanya dik oii. Kau hengat abang ni pervert kemaruk sangat ke kat karipap (pinjam statement Esah) awak tu dik oiiii!!! So I have to tell her off la that I'm not interested to be included in her manhunt list.

Ni la budak-budak zaman sekarang. Keje nak menggatal dan ber'balak' jer. Kotnya nak concentrate kat pelajaran. Ni tak, belum apa-apa lagi dah gatal celbeds. Adik I yang bongsu tu pun sama. SPM belum habis lagi dah gigih berMAMA-PAPA with her BF. Berbulu aku baca SMS dia. Dah la guna sms-languange yang buat kau rasa macam nak baling je handphone tu dalam lombong. Kotnya nak tulis with proper words. She once text me, "Abg Wn, lau hjan tlg akt ken na..". Apa jadah suruh aku angkat KEN masa hujan?? Boleh tak tulis kain with proper spelling K-A-I-N??

[Kisah Hadek-Hadek]

Yosh!! Ni lagi satu benda yang I menyampah kat FB. Apart from orang yang update status every 10 seconds sampaikan tengah ambik air sembahyang pun nak bagitau ni. Lepas ambik air sembahyang pun dia letak status. Macam ni punya orang pun ada ka??

Tu belum part yang dok update hadis dan firman-firman dari Al-Quran. Aku nak kisah sebenarnya kalau diorang nak update pasal benda-benda nasihat tazkirah ni uols. Nak pulak dari someone yang kita memang tahu jenis yang TAAT ni kan. Tapi kalau la hadek-hadek yang terang-terangan lagi bersuluh kerjanya mengangkang 24/7 mengalahkan public toilet, tetiba update firman Allah yang berkaitan dengan ZINA kat status dia, apa kesnya nyah hoi??

Ada sorang hadek ni telah update kat status dia lebih kurang begini la...

"Plan for this weekend: Tengok wayang, shopping, meeting with friends at KLCC. What a busy weekend!!!"

Busy katanya?? Apa benda tengok wayang pun boleh consider sebagai busy?? Kotnya kalau kena oncall sokmo macam Kiah and Esah tu baru la nama busy hadek oi!! I think kalau dia kat tempat pompuan dua orang tu, baru la kot dia tahu what busy really mean kan?

Yang kelakarnya, ada la malaun mana pulak boleh reply ala-ala tak nak kalah. Lebih kurang macam ni la dia comment kat status tu..

"So do I. Dinner kat Shangri-Lahanat, invited from Paria Embassy, Sunday departing to Singapoorah with SQ teman my ibu for shopping raya. Phew, what a busy weekend.."

Erk! Apakah?? Perlu la mention flying with SQ tu nok?? Orang yang hari-hari naik first class pun never mention kat status nok. Inikan pulak menyibuk kat status orang kan?? Tetap la taknak kalah!! Pastu, hadek tuan tanah page tu pun reply la, "Waa, seems like you're going to have a very packed weeked". Pastu, malaun ni pun reply balik, "Haiz, what to do, for career and personal". PORAAAAAHH!! Muntah aku baca. Kalau dah personal sangat kan, kenapa tak letak flight details sekali. Hish, I pun tak tahu la why I even bother to have malaun macam ni on my FB. Perlukah I buat spring cleaning buat kali ke-18 ni Leha oi??

[Kisah ex-schoolmate]

Semenjak dua tiga menjak ni, ada sajelah geng-geng sekolah aku yang dah start berFB. Orang dah bertahun berFB, dia baru nak start (ops!!). Ye lah, dah beranak tiga bagai baru nak create FB account?? Bosan dengan kehidupan perkahwinan ke akak oi?? Hahahaha. Hish jahatnya mulut I.

But, I'm more than happy nak approve or add diorang sebab memang kenal. Nak pulak kalau crime partner. So, kekdahnya I terstumble la dengan akak-akak Geng YUSA ni. Depa ni kira geng-geng budak perempuan buas la masa kat asrama dulu. Hang ingat lagi dak kat depa ni Leha?? Kak Yati, Kak Umai, Kak Ah and Kak Siti.

Budak-budak ni memang hantu. I teringat ada satu time masa hari keluar pekan for budak-budak asrama (eleh keluar ke pekan Baling yang cinonet tu jer). Weols satu geng (I, Leha dengan Fifi) dengan geng YUSA ni gi kedai buku Harfa kat Baling tu. Pastu weols pakat-pakat dok mencilok novel Ahadiat Akashah bleh?? Kekdahnya, punya la banyak dok mencilok sampaikan boleh buat la small library tribute to Ahadiat Akashah. Patut la kedai buku tu melingkup and tutup dengan jayanya. Sometimes, rasa bersalah pun ada. Tapi maklumlah, time tu budak-budak katakan. Nasib la hobi mencilok tu tak terbawak sampai ke tua. Kot tak mrasa jadi Winona Ryder kan?

I cannot imagine how easily I fell in love with fantasy-land that created from this Ahadiat Akashah guy back then. I was his huge fan until I realized that reading Sophie Kinsella and Frank McCourt is more interesting.

Berbalik kepada akak-akak YUSA ni, one of them Kak Yati memang lah rajin menghantar message di FB. Until to one point dia ada tulis statement yang buat I rasa nak pitam selama-selamanya. Dia tulis,

"Ish, tak sangka no...lembut-lembut hang dulu, la ni dah berjaya sampai kerja kat UK..."

Ayarkkkk!! Perlu lah mention pasal tu kan?? CIS!!!!

Anyway, SELAMAT BERPUASA!!

Saturday, August 07, 2010

Drama

Lokasi: Ruang legar klinik berhampiran bilik rehat staff ANC

Begini ceritanya. I normally break for half an hour je uols. Lama-lama break pun buat apa kan?? Setakat nak metekendarah sandwich dengan sebijik pisang montel tu, berapa lama la sangat. Just in a blink je I can finish the whole thing. As easy as giving a blow job gituh *ya hamponnnn*. Tapi dah sudah-sudah makan, tetiba perut I meragam la pulak. So, terpaksa la (terpaksa nih) I pergi menyahut panggilan alam.

I ni kalau setakat rasa nak berak sikit-sikit, selalunya I ignore je sebab I got better thing to do than berak. Unless kalau dah tak tahan sangat, aku pedulik hapa ada patient tak patient. Janji urusan SELESAI!! So I got about 15 minutes left for my break, so I dengan senang hatinya pun pergilah ke 'bilik termenung'. Oh ya I ni jenis yang kalau kat bilik termenung suka duduk lama-lama. Tak tahu kenapa, I always takes more than 15 minutes. Sambil-sambil berak tu I pose-pose solitaire or scramble or bejeweled yang ada dalam iPhone I tu lah. Lagipun, malas nak rush-rush sebab I takut nanti terkena BUASIR macam Captain Lukman pulak...choyyy!! *matilah reveal...hampunnnnn nok!!

Nak dijadikan cerita, punya la asyik dok melayan, rupa-rupanya I dah duduk dalam bilik termenung tu for good 20 minutes, which mean I'm already late (5 minit je pun!!). I pun bergegas-gegas la wipe apa yang patut then elok-elok aku keluar je si Mak Naga tu dah terpacak depan tandas. Hish, bad omen betul la orang tua ni!!

Mak Naga: Mr Iz!! You're already late. You supposed to break from 12.30pm to 1pm. The patient already waiting for 5 minutes!!

(Dalam hati: Ceh 5 minit je. Yang kau tu takde kerja ke dok cari aku sampai ke jamban ni?? Bodoh!!)

Me: Yeah, yeah I know!! I have to go the loo. It's natural call. There's nothing I can do about it!!

Mak Naga: No no no. If you want to go the loo or anything, do it on your own time, not during the clinic time when there are patients waiting!!

Waaaaaa..lebih sudah orang tua ni. Serta merta I bawak watak Umie Aida dalam citer Kekasih Ku Seru.

Me: So, are you trying to say that IF I have to go for shitting (indahnya bahasa), I have to hold my shit until I'm done with my patient???

Mak Naga: Yes!!

Me: Are you kidding me?? ARE YOU KIDDING ME?? *suara makin tinggi sampaikan semua orang kat clinic dengar. Mak Naga masa ni sibuk dok 'shhhhh'kan aku and ask me to keep my voice down. Pedulik ahhh~

Me: I'm f*cking go to the toilet when I need to go to the toilet and you can't stop me!! If you have something to say or complaint you can go to the management, BUT I will take this as a harassment and bullying!!

Mak Naga: Ok..ok.. *sambil surrender

YESSSSS!!!! Malaysia 1, Trinidad & Tobago 0!!

Hish, sabar je lah aku dengan perangai mak cik sekor nih. Agaknya bila la dia nak sedar yang semua orang tak suka dia. Ye lah nok, bila kawan-kawan kau dok sakan bergossip and bila kau datang join tiba-tiba diorang diam or ubah topik, tak ke kau rasa that you're not welcome at all?? And being 63 years old takkan la you can't figure it out kot? Seriously, I had enough with her!! Now, I just tell her off if I'm not agree with anything.

I also found out that rules & regulation yang dia bagitau dengan masa I mula-mula start kerja tu actually bukannya hospital or trust policies. Dia yang pandai-pandai buat undang-undang sendiri. For instance, dia kata I, if patient request for fetal's gender, only tell them at 20 weeks!! Lah kenapa pulak kan?? Her reason was, let say that at 20 weeks the sonographer said that the baby is a girl, tup-tup masa scan at 30 weeks dah jadi boy pulak..so she don't want a trouble on the sonographer la. So whatever it is on 20 weeks, it will remain through out the pregnancy la bleyyy?? TETAPI, masalahnya sekarang most of the patient yang datang balik scan at 3rd trimester with me will ask the gender. Sebabnya?? Si tua nak mampus tu cakap tak nampak la, kaki kepit la....excuses after excuses la konsepnya. Pastu, you expect patient not asking on the next scan ke??

I'm looking for ward for the weekend. But kempunan la aku nak pergi Brighton Pride since uncle have to work on the weekend to get extra money. Lately, he keep on whining about money matters and stuff. Apparently, I happen to have more money that him, despite gila bershopping tak hingat. Padahal band gaji dia dengan aku sama je nyah hoi!! He keep on saying that I'm not contribute to household bills and he has to pay for everything. HOTAK DIA!! Yang dok pergi weekly groceries shopping kat waitrose tu mende?? Tu la, beli lagi benda-benda yang tak berfaedah. Angin takde, ribut puting beliung takde, boleh la pulak jantan tu pi beli langsir berela-ela. Mana la duit tak habis. Not to mention yang beli rokok and cider awak yang berkotak-kotak and berbotol-botol tu!! Nasib baik la awak tu tak kena hantar duit kat mak awak (in fact his mum still bagi duit kat dia). So, still salah mak lagi ke uols??

Hampeh!!! Anyway, puasa is coming. Jadi saya nak mengambil kesempatan nak mengucapkan selamat berpuasa dan menyambut Ramadhan al-Mubarak. Esah, FA and Lee, korang tak nak ajak I berbuka ke??? Hiks~~

Tuesday, August 03, 2010

Ridiculous

Ri.dic.u.lous [ri-dik-yuh-lu s]

-adjective
causing or worthy of ridicule or derision; absurd; preposterous; laughable: a ridiculous plan
________________________________________________

Isn't it RIDICULOUS when a woman who already at her 50 get pregnant with IVF treament?? I think there is a reason why women get menopause at certain age. Though I must say who am I to stop them, but can she think for one second how dangerous it can be?? Not to mention that she is carrying twin after the IVF and thanks God for that. Apparently the embryologist implanted more that 3 eggs and only 2 of the is succeed. What if she had to carry triplet, quadruplet or worst case 5 babies at one time!! Not to blame her for being very excited lah. After 33 years waiting and she finally got pregnant, bless her!! She already menopause 3 years ago and had been given a hormones treatment so that she can get menses cycle and made her ovaries to produce eggs.

That is the first part. What about the pregnancy outcome? With her age at 50, it going to increase the risk of her babies to get Down's syndrome. Obviously combined test will gave high risk reading (due to her age and I don't know what's the point of offering such test when we know what's the result going to be!), which will made the consultant will strongly suggest her to do CVS or amniocentesis. CVS and amniocentesis has about 1 in 100 risk for miscarriage!! I don't think that she will even consider this!! If the babies (twin) were both Down's syndrome, then what is the quality of life going to be for both of the parent and the babies? As all of us know that Down's syndrome baby/kid need a life time care and with age of the parent, I don't think they can handle this in the long run. In the end, the babies/kids will became other people burden. I'm not saying that Down's syndrome is a burden whatsoever, don't get me wrong. My point is, if the parent failed to give care for the babies, it will cause lot more trouble!

Isn't it RIDICULOUS when all this fertility clinic kind of competing each other to produce the oldest mother?? What are they trying to prove?? For glory?? To get their name in Guinness Book of Record?? Seriously I don't get this part. All I can do right now is just wait and see what is the outcome. I know that we are always taught to be positive all the time, but as a sonographer, I can't help but to thing what is the worst case can happen so that I can be well-prepared to face the worst scenario. That is how my mind work. But it just for the job. In general, I always positive thinking type of person. Hopefully things will get better than I thought.

Another RIDICULOUS story is when a patient asked me to write a letter to request money/sponsor from the council to bring her mother from India!! His reason was that his wife is pregnant and he has to work. So nobody will taking care of his wife before and after pregnancy. I feel like to thumb right at his forehead and push him to wall so that he realize and remember that his request was unacceptable and way beyond ridiculous. I don't know la if the were entitled to it, but common sense!! If that so, everyone will start asking the taxpayer money from the council to sponsor their mother to come England. I will be the first one to be in the line for it!!

It seems so easy for them to ask this and that from the council. My friend who already married for 3 years have to hold up her plan to have a baby because they just simply can't afford it and they are not entitle to benefit. And yet she is a PR in England and her husband is the citizen. Both of them have to work to support their life, which made them not eligible for child benefit (as far as know). So, I don't get it when there are people who were unemployed and yet having babies like anak-anak kucing!! All they do is just take and take and never contribute (to the economy and country in general.. *ttbe patriotik nih), and off course making more baby yang most of them end up behaving like setan. No wonder lah the economy seems far from recovery.

But, it is more RIDICULOUS when your senior colleague told you not to go to the loo during the busy hour in clinic. And yes, she mean that I have to hold my shit if I have to get-a-go (berak la in other word). So I guess I have the right reason to blow up la kan?? I'll update the whole story very soon!!! Tungguuuuuuu....