Thursday, July 29, 2010

Sensitivity??

Aku tak faham dengan masalah orang yang sensitiviti yang tak kena tempat. Hah kenapakah hakak meroyan tiba-tiba ni?? Update-update je terus meroyan bley??

Alkisahnya, ada la sorang minah ni. She was my classmate from sekolah rendah dulu la. Nak kta rapat, tidak la rapat sangat. But she has this attitude that made her the most hated girl in that school. Apart from her besar kepala (more like butt-head), she always thought that she is the most loaded person in our class. Mentang-mentang la mak dia drive protong saga megavalve with automatic window kan?? Hebat la kira masa tu. Padahal mak dia tu KERANI CABUK kat office abah aku jer *ops*. Penat masa sekolah dulu menadah telinga cerita-ceriti pasal family dia, nenek dia, pakcik dia yang hebat-hebat belaka la katanya. Sikit-sikit tok kami. Sikit-sikit pakcik kami. Entah betul, entah tidak. Memang PENIPULARA la minah ni.

After few year tak jumpa or bertegur sapa (padahal rumah dekat je), dia dengan takde ribut taufannya dan dengan tak malunya telah add I kat FB. Off course la I welcome all my ex-schoolmate. Even ex-tabika kemas I pun I add you!! So, biasa lah, typical perempuan yang dah beranak dua ni, soalan pertama dia message kat I through FB adalah..

1. Dah kahwin ke belum?
2. Berapa gaji kerja kat UK? <-- gila penting soalan ni!!

Eh eh minah ni. Aku lepuk jugak kepala tu kang!! Dah la tulis message guna CAPITAL letters. Macam surat ugut je. So aku pun jawab la apa yang patut, but I kept my salary figure as a private matter la kan. Sedangkan kat my parent pun aku tak bagitau, why should I nak kena reveal kat dia pulak? Pastu boleh bengang, MOTIF?? Then, dia dok perli-perli kata, "dah duduk kat UK tu jangan lupa diri, kalau balik kampung, singgah-singgah la rumah tu...ke hang dah lupa jalan nak pi rumah aku??".

PIRAAHHHH!!! Memang la aku tak pernah lupa jalan nak pi rumah dia tu, tapi MEMANG aku kelapaq sangat nak pi rumah dia kan?? Phuiihhh!!! Padahal selama ni, dia tak pernah pun jejak rumah aku. At least aku pernah la jugak pergi rumah dia. Kaedah sangat!!


Hah, ni baru-baru ni, I ada la update gambar-gambar masa gi Sheffield kat FB. Aku letak la gambar aku melompat depan this amazing abandon church. Pastu, minah pun komen la cenggini bunyinya...

Emmhh.....sensitiviti skit ni...sory yer.....nak tegur skit....tau ler bangunan kat blakang tu seni dlm architecture....tp...x manis ler...nampak salib tu.....teguran dari seorang kwn kepada kwn yang jauh di mata....

Tak ke kau pitam Leha bila baca komen ni?? Hah, sekarang korang boleh faham tak kenapa I meroyan?? Apa yang sensitiviti?? Apa yang tak manis?? If she referring to my short or my perut yang selambak terkeluar tu, I don't mind la kan. Ni pasal SALIB?? Sorry, aku susah nak terima pendapat ni. Everytime aku baca komen ni, aku rasa sakit hati.

Boleh tak kepala hotak tu jangan terlalu orthodox sangat?? Bukannya aku dok pi sembah salib tu atau dok puja benda tu?? It happen to be in the photo and in fact memang itu identity gereja kan?? Apa yang mengganggu sensitiviti dia aku pun tak tau. Padahal kat hospital tempat aku kerja tu, weols buat semayang jumaat pun dalam chapel yang terang-terang ada salib, jesus and sacred heart. Takde la pulak pakcik-pakcik Pakistan and Afghanistan ni complaint about that matter. Orang kata, bersyukur dengan apa yang ada. Janji masa sembahyang tu, niat kerana Allah, bukan kerana Jesus. Kalau kau niat kerana Jesus....mak lari naik teksi dulu naaaaa!!!

Tu belum masuk part gereje-gereja di Turkey yang diconvertkan menjadi masjid and they still kekalkan lambang salib tu kat kubah without changing it to bulan or bintang like our masjid. Masa zaman khalifah Islam dulu, bila depa gi tawan Cordova bagai tu, ada ke depa pi runtuh segala gereja tu?? Ado? Ado? Pastu, cuba la kita bayangkan budak-budak muslim yang masuk sekolah convent tu, dah sah-sah hari-hari diorang mengadap salib tu kan?? Sensitiviti mendenya lagi?? Bapak kau pernah terkorban dalam perang salib ke sampai kau anti sangat?? Ni sama la kes dengan budak-budak kelas aku yang gila pi potong lambang salib atas kepala king yang digunakan dalam permainan chess/catur tu. Tak bagus katanya. As if macam kita dok puja menda tu, bley? KAU KENAPA? Tengok blue boleh la pulak kan?? Yang tu takde la pulak sensitif. MOTIF SANGAT!!

Kalau dah sensitif sangat, kenapa kau tak suruh je government Malaysia gazetkan yang gereja tak dibenarkan ada lambang salib. Ye lah, kau kau pendokong setia Islam Hadhari tu kan?? Pantang muncul pakcik-pakcik dan makcik-makcik parti kati, gigih je kau berkempen.

Aku malas la nak komen lebih-lebih after she posted that comment. Ye lah, konsepnya mak bapak yang kenal each other ni susah uols. Salah cakap kang nanti dia kata mami dengan abah I tak pandai ajar anak, walaupun anak dia tu lagi sikit lagi nak sama perangai cam iblis (masa sekolah dulu la..sekarang dah berubah la kot.. <-- berprasangka baik!).

So, pesanan I, kalau dah tak suka or sensitiviti mak siti, jangan la tengok!! Next time kalau drive and if happen ternampak gereja yang ada salib tu, pejam la mata rapat-rapat. Mana tau lepas tu tertutup rapat terus mata tu.. *ops

Ok la, I dah mengantuk. Nanti I sambung membebel lagi. Daaaaaa~~~

Saturday, July 24, 2010

Fatine Oh Fatine

Wah lamanya tak update. I've been busy this few days, nak pulak with the current occasion, my good friend Spin a.k.a Syed Putra came all the way from Malaysia for a visit to UK. So, why should I spend my time berblogging kan?? Nak dijadikan cerita, I pun ambik la a week annual leave supaya senang I nak bawak si Spin ni jalang-jalang around London. And after that, we went to Sheffield and York for few days. Nanti la I update pasal cerita I ke Sheffield and York tu yer (if kuku I tak sakit ler..).

Pandai tak aku ambik gambar?? Hiks ;p

I happened to 'terbaca' status FB one of my junior from UM yang mengutuk si Fatine ni. Lepas selidik punya selidik, rupanya cerita pasal si Fatine ni ada masuk dalam Kosmo. She apparently won her case and now she obtained the right to remain in UK. Congratulation to her. After almost one year she had to fight over her right, she finally have the right to reside in UK with her partner.

Yang kelakarnya la kan, that article from that tabloid sort of macam gunakan her FB status as a source. Bley? Rasanya kalau la si Fatine tu tak update status dia (atau dia privatekan status dia), confirm la sampai tahun depan pun takde orang tahu pasal ni. Oh ya, that name Fatine Young tu bukan nama glamour dia yer cik wartawan. Young tu nama partner dia. So, since dia dah legal partnership, dia guna la last name partner dia.

I don't know what to comment pasal ni sebab for me ni masing-masing punya hal la kan? Besides, sapa la I nak judge dia. Cakap lebih-lebih kang nanti terpalit muka sendiri kan? Motif I emo? Senang cerita, I punya masalah emosi tertekan ni pun tak terpikir nyah oi, takde kerja aku nak pikir masalah orang lain. Yang penting, aku tak suka orang buat cynical comment dok samakan aku dengan si Fatine ni. What the heck?? Mind your own bussiness boleh tak? Kalau dapat duit takpe la jugak! *ops

Ok lah, I nak tido. Nite!!~

Monday, July 12, 2010

Update!!

I always wonder why kenapa la ramai sangat set-set paku pakis yang direfer from this GP clinic from Southall. Dah jadi macam Chennai Medical Center pulak tempat I tu. As much as I don't want to be label as racist, tapi sometimes it will be nice if I can get a variety of patients. Idok le yang hetu-hetu jer. Takde la I ni tertekan sangat nak ber'namaste' setiap hari. Not to mention yang over-pungentnye lagi. Kalau time-time winter pun boleh pengsan I bau, inikan pulak time-time summer yang panas melekit ni kan??

Lepas I check-check punya check, baru la I perasan yang hospital I kerja tu nama je Ealing, tapi dia punya poskod kat UB1, which is dah masuk kawasan Uxbridge. In fact, kalau tengok kat address dia, dia punya city letak Southall or Middlesex instead of London or Ealing. Ceh!! Patut la. Padahal, hospital tu, berapa tapak je dari rumah I yang kat area W13 ni (West London).

One thing yang I perasan kan, hospital-hospital kat sini, walaupun nama dia refer kepada sesuatu area, tapi kedudukan dia terkeluar jauh dari area tu. Contohnya Hammersmith Hospital bukannya kat Hammersmith, tapi kat East Acton. Hospital Charing Cross pulak, bukan kat Charing Cross, tapi kat Hammersmith. Hish tak faham la I kenapa jadi macam tu. Ada le sebab dia kot? Kan Esah??

Kerja has been less stress this day. In a way, I think it is no point to whining about thing that you have to do kan?? Besides, it is something that I love. Cuma sometimes je, bila dapat patient yang annoying, mulalah nak meroyan. But I must say these few days, I can handle it quite well. All I did was keep calm and SMILE!! It does help. Kalau patient yang muslim (yang berninja turtle bagai), I greet them with salam. Walaupun mula-mula banyak songeh nak female bagai, bila they found out yang I ni muslim, tiba-tiba OK la pulak. Tak faham I!! Tapi tak kisahlah. Janji kerja I siap. Yang penting, the more patient I had, lagilah jarang I nak bertembung dengan Naga Tasik Chini tu. Takde la I ni asyik nak umpat je pasal dia. Ye la, I ni kalau busy, malas nak bertegur sapa, sampaikan ada staff ingat I stress pasal ramai patient. Padahal I ok je. Besides, ni kira ok la kalau nak banding dengan HUKM yang patient dia ada la 14 kali ganda lagi ramai sampaikan tempat duduk pun penuh. Pastu, sistem pulak jenis main walk in (or schedule to come), mrasa huru hara antenatal clinic. Then, boleh complaint pulak kenapa servis lambat. Eh eh, nak buat macam mana kak oi, kitorang ni bukannya pasar jual sayor!!

Walaupun begitu, seteruk mana pun patient tu, I tetap la kena bagi servis tip top. Sebab itu memang tugas. Lagipun, I takut la jugak if I marah-marah, the next day laki dia datang bawak pisau tikam I ker..ayoyoyoyoyo mintak simpang. Tahu aje la masalah mental penduduk kat sini.

Hari tu I sangat bengang. Bukan dengan my patient, tapi my other colleague, si Jantan Sri Lanka Tamil Eelam tu. Dia ni memang tak banyak cakap dan selalunya tak kacau orang. Cuma cara kerja dia yang I tak suka. Lambat satu hal, tapi tu masalah dia la. Yang I pantang sangat pasal dia ni adalah temper dia yang tak bertempat. Tiba-tiba je datang angin kus-kus ribut tropika dia, mulalah nak hempas pintu, meja kerusi bagai. Tak professional langsung. Dah tua tu, cuba la matang sikit!!

Nak dijadikan cerita, one of his patient yang sepatutnya for appoinment pukul 8.30am, but that Polish couple lambat for about 20minutes. Standard la patient kan?? Kita lambat tahu la pulak complaint. Tapi kalau depa yang lambat how?? *ops melalut..

Since patient tu lambat and both of us fully booked that day, maka dibiarkan patient tu tunggu sampai pukul 12pm tak dientertain. Bangang tak?? I pun tak tahu apa-apa until la si husband datang tanya I bila turn diorang. I pun pelik la sebab I on time bila check patient. Pastu I tengok la patient list kat meja reception tu. Ngopenyer dia tu patient si jantan LTTE tu uols. I pun cakap la kat patient that I'm sorry and I can't do anything since they were under his care. Bukan I lepas tangan uols, tapi I taknak la campur tangan dengan kerja orang. Nanti dikatanya I ni gila kuasa pulak macam Mak Naga tu.

Hari tu memang busy. I siap buat extra patient from ward lagi. Not to mention ada patient yang miscarriage and abnormal baby la..Dia?? Setakat buat extra check cervical length pun bising. Padahal benda tu 5 minit jer. So bila patient tu keep on bugging makcik receptionist, so depa pun tanya la jantan LTTE ni bila nak tengok patient ni. Tup-tup dia bole emo kat meja receptionist pulak. Then ungkit dia kena tengok extra patient and what not lah. Sabar je la. Since patient dah rayu-rayu minta aku tolong, sudahnya aku masukkan diorang under my list and I have to work through lunch time. Sedangkan dia berambus pi melingkup kat pantry. Babi tau!!

So, bila dah scan baby tu, dah ada abnormality pulak!! Tak cukup depa kena tunggu for about 4 hours, their baby pulak ada masalah jantung on the top of that. The condition was TGA or Transposition of Great Artery. TGA ni adalah subgroup to congenital heart diseases (CHD). Ini adalah keadaan di mana kedudukan saluran darah utama tu bertukar la konsepnya. Walaupun takde la sampai membawa maut, tapi banyak la benda nak buat bila baby dah dilahirkan especially nak betulkan balik kedudukan saluran darah tu melalui pembedahan.

Kesian ok. Dah la kena tunggu, pastu ingatkan dapat good news (sebab diorang excited when I told them that it's going to be baby girl..oh ya, they already got a son), tiba-tiba baby ada problem. Lagilah buatkan aku marah kat jantan LTTE tu. Seriously, if dia busy, kenapa tak suruh je patient tu reschedule and datang balik next time. Ni tak, dah la dia biarnya diorang tu tunggu, pastu marah-marah depan patient. Kotnya nak minta maaf ke hape, tak sopan betul!! Takde compassion langsung terhadap patient. Walaupun depa tu kadang-kadang annoying, tapi kita ni kan still sesama manusia. Cuba bayangkan if the same thing happen to us or adik beradik kita..marah tak??

Oh before I go, saya dengan rendah dirinya nak minta maaf about my post regarding perempuan obese yang mengandung if my remarks were too harsh. I think, tak kira size apa pun perempuan tu, they have the right to get pregnant. I ni bukannya Tuhan nak halang orang tu mengandung bagai kan? I think I was being double-standard terhadap perempuan yang plus size ni. Walaupun I do have the right point about obese pregnancy, tapi I tak sepatutnya mempertikaikan keinginan mereka tu nak menimang cahaya mata. Daripada lahir kat perempuan kurus tapi jaga anak macam jaga kucing, baik baby tu lahir from plus size mum macam Kak Fahya (matilahh sebut nama) tapi penyayang kan??

Lastly, to all the haters, you can say what you want to say, you can write what you want to write. If you don't like my lifestyle, my writing style, my rambling and so on, WHY BOTHER TO READ AND LEAVE A COMMENT?? Kalau komen pasal post I takpe la jugak, ni menyimpang jauh dari entry I. KAU KENAPA?? Saya tak jemput awak baca pun. So kalau tiba-tiba page ni terpop-up kat screen computer you, tekan la butang Alt-F4. Tak pun block terus page ni. Bukannya I kisah pun uols baca ke tak. I tulis ni pun just for fun, bukannya nak dapat hadiah or duit from Nufnang..jauh sekali la nak dapat caci maki korang yang tak perlu tu. So, daripada korang dapat dosa kering sebab dok kutuk or buat ketupat pasal I, apa kata korang SYOOHHHHHH dan NYAAAHHHHHHHH kau jadi maknyah dari page ni!!!

Sekian.

Thursday, July 08, 2010

Yang Halal, Yang Haram... (Bahagian 3)

I know this might be a little too late, tapi I tak kira jugak sebab tangan I, mulut I dan karipap I gatal-gatal nak counter attack orang bleyy??

Ianya bermula bila I baca utusan meloya pasal artis yang pegang chihuahua tu. First thought..CLICHE' big time!! It's not something new la. I'm not surprise pun and I believe ramai je artis melayu yang Islam bela anjing, pegang anjing, cium anjing..tinggal Siti Nurhaliza je belum buat lagi. I bet kalau Siti la yang pegang anjing tu, confirm ramai yang back-up dia.

After baca artikel tu, I malas la nak komen banyak-banyak. Ye lah, kita bukannya pandai sangat bab-bab agama ni. Kalau yang kita cakap tu betul pun, people still akan kata yang kita ni pun terumbang-ambing, tapi ada hati nak membetulkan orang. Fine lah kalau macam tu kan. Until la Esah update kat blog dia pasal benda alah tu. I bukannya nak counter attack Esah uols, tapi yang I menyampah orang yang tak bernama yang komen kat blog dia tu ha. Dia kata,

Tak kata la yg anjing & tenuk tu najis, tapi cuba la kita pikir cara logik, kenapa kita nak pegang menatang2 tu? Kalau ada sebab munasab yang ada bawa kebaikan contoh untuk belajar ilmu haiwan ka sampai dpt PHD x pa la. Tapi kalau macam si artis tu yg dah dok terang pakai seela kain tutup badan siap pegang botol cap pirate and pose daring2 korang rasa2 la ada ka dia tu tau pa maksud samak? Tu sbb org komplen..Lagipun setiap larangan Allah tu bersebab...

Ok lah, I tak nafikan apa yang dia kata tu betul. Larangan Allah tu ada sebab dia. Dan kita ni sebagai penganut dia kena la patuh regardlessly la kan. Kalau dah pegang tu pandai-pandai la samak. Macam I ni, I memang tak suka binatang. Tapi takde la sampai I nak sepak. If possible, I akan try avoid dari tersentuh binatang. Bukan sebab apa, takut terjangkit kuman, kutu dan sebagainya la. Baik kucing, anjing dan binatang-binatang lain. I suka ambik gambar je.

Yang I nak complaint kat sini adalah sikap judgemental dia. Siapa dia nak ukur iman seseorang tu dengan hanya pandangan luaran je?? Orang kata tak elok serkap jarang. Mana la kita tau kan, dalam seksi-seksi dia tu dia lebih tahu pasal samak dari kita yang bertudung litup ni? Kita leyyy?? Kita ni bukannya Tuhan nak ukur iman orang. Even malaikat yang dok tulis perbuatan baik dan jahat ni pun dia tak judge secara luaran. If kita buat baik, walaupun masa tu pakai hot pant, dia tulis yang kita buat tu sebagai perbuatan baik. Bila kau buat jahat, walaupun kau bertudung mak datin macam Siti Nurhaliza, dia tetap tulis sebagai jahat. Tapi ye la, sometimes kita kena la ingat jugak yang matlamat tak menghalalkan cara.

Lagipun, buat apa nak judge orang secara superficial. Kita ni semua sama je. Hat yang pakai tudung pun bukannya betul sangat. Macam Siti Nurhaliza tu, orang dok kata dia sopan baik lemah-lembut bagai, depa tu duduk serumah dengan dia ka?? Entah-entah, indah khabar dari rupa kan??

Soal dia nak pakai seksi tu, biaq pi la kat dia. Apa kata dari kita dok mengata dia, baik kita doakan dia supaya dia ke arah kebaikkan. And sometimes kita kena ingat, most orang yang beragama Islam ni kan, depa tau apa yang depa buat. Bukan tak tahu dosa, tahu..tapi biasa la ignorant. Pernah dengar orang kata 'Ilmu tanpa amal, ibarat pohon tak berbuah'?? Depa tak kata pohon tu mati or bantut atau dah tak berguna. So, pokok yang tak berbuah tu, kalau kita siram, kita jaga, kita tabur baja, InsyaAllah nanti berbuah la dia nanti.

Macam tu la jugak orang uols. Kalau kita dok mengata, mengutuk, mencerca..bukan ke tu namanya macam kita mendoakan orang tu ke arah eternal damage. Dapat dosa dok cikpat satu hal la kan??

Wallahulam...

PS: Maaf ye sebab dok seru nama Siti Nurhaliza. Sebagai contoh je. Jangan marah naaa..

Tuesday, July 06, 2010

Malam Ku Bermimpi..


Orang kata mimpi tu mainan syaitan uols. Ke mainan tido?? Tah la, I pun confuse. Ye lah, orang-orang tua ni banyak sangat pantang larang dan mitos. Contohnya my grandma la. Uih, hangpa jangan tak tau, pantang larang dia semua yang bukan-bukan. For instance, kalau hantar kuih cekodok pergi rumah jiran, dia suruh tutup dengan daun pisang. Katanya, takut hantu ludah leyy?? Pastu I pun pose-pose ambik payung nak pi hantar cekodok.

Pastu grandma I tanya, "Ni yang hang pakai payung tengah-tengah panas piang ni pasai pa?".
I pun reply la, "Sat gi hantu ludah cheq. Cheq tak mau kena ludah hantu".

Then, grandma I pun jerkah, "Hish budak ni. Takdak kheja hantu tu nak pi ludah hang. Pi hantaq lekaih!!". Terus I mencicit lari pi hantar cekodok.

See, kan dah bagi contoh yang tak elok?? Nak nak pulak kat cucu dia yang banyak soal macam I ni.

Oklah, back to the story, ada satu malam tu I mimpi la keluar pi supper dengan kawan-kawan I iaitu Ford, Dik Mie dan Ronny kat Q-Bistro. Lepas mengumpat cuci mata bagai, maka weols pun nak balik la. Tiba-tiba Ronny ajak weols lepak kat rumah flat dia yang seram tu (matilah charottzz!!).

Dah sampai kat rumah tu, Ford seperti biasa la. Pantang sikit nampak bantal terus tido. Agaknya, hobi mak dia masa mengandung kat dia dulu makan dengan tido kot. Tu yang dapat anak kuat makan dan tido macam Ford (matilahhhh carut berganda!!). So sedang I dok lepak, tiba-tiba Dik Mie panggil I nak tunjuk baju dalam almari dia. Kekwat ni!!

Dengan penuh kekwatnya, Dik Mie pun bukak pintu wardrobe dia sambil berkata, "Inilah hasil aku buat OT sepanjang 2-3 bulan lepas".

I tengok, takde la grand mana pun. Ada la sehelai jaket Armani Exchange, sehelai t-shirt Ed Hardy dengan sehelai t-shirt Calvin Klein. Yang lain semua SEED and Topman jer leyy?? Pastu, I dengan tak sayang mulutnya pun cakap la balik, "INI JERRR YANG KAU MAMPU DIKMIE??". *ops

Sambil cakap tu, I dok la selak-selak baju dia dalam almari tu. Tiba-tiba terpanggung keluar kepala ular senduk bagi hint-hint nak patuk I ala-ala macam dalam citer Snakes On The Plane. Cam celaka betul. Tak tenteram I tengok movie tu. I ni memang phobia sikit dengan ular-ular ni. Terus la I melatah sambil mencarut pukimak pukimak pukimak dan menjerit macam perempuan gila. Lepas tu muncul la segala mak nenek ular senduk, ular sawa, ular katam tebu, ular kapak dan macam-macam lagi ular eksotik. Tak cukup dengan itu, ada katak beracun yang berwarna-warni yang digunakan puak Zulu sebagai racun untuk memburu binatang, dan haiwan-haiwan lain seperti lipas, sesumpah dan jugak AUSTRALIAN SHINGLEBACK LIZARD..bleyyyy??

Australian Shingleback Lizard

Ni la ular jelmaan Nagin uols!! *mana Imah??

Lepas tu satu rumah lari naik atas katil Ronny sambil jerit macam pondan, especially Ford. Lepas tu, menatang tu semua macam pandai je cari pintu dan keluar macam segerombolan kambing biri-biri gituh. Lepas tu I terus terjaga bleyy?? *matilah cerita tak habis~

So, apakah motif mimpi ini sebenarnya?? Adakah ia nak suruh I sampaikan pesanan kat DikMie supaya dia sentiasa kemas bilik?? *larikkkkk~~

Anyway Dikmie, one more thing I nak bagitau, I think the way you mentioned about you doing OT and everything as workaholic is too overrated. I have nothing against you or your job and OT etc. It just that, in my humble opinion, workaholic tu term yang kita bagi kat orang yang kerja tak hingat dunia with or without payment. They do it because they want to improve their quality of work, they work hard to achieve what they want to achieve (in term of career prospect, bukan nak beli beg Gucci) or it simply because they love to do their job and they've got no live and nothing but work. Contohnya macam one of my dearest friend Spin, he is the earliest to arrive at office (konon la) and the last person to leave. Siap bawak balik kerja kat rumah, dah la sampai rumah lewat, dengan baju tak bukak apa tak bukak, yang dia bukak laptop dia, sambung buat kerja. Pastu, tido lewat and bangun awal the next day, and sometimes he has to work over the weekend. Dan dia tak dapat sebarang extra payment from it. THAT IS WORKAHOLIC!!

Even a doctor yang buat locum over the weekend pun kita tak panggil dia workaholic. Sebab dia sendiri yang nak buat for extra money. Working hard yes, but not workaholic. Workaholic ni adalah orang yang obsessed with work (macam Suf, Esah dan Mazri.. *ops). Orang-orang macam ni, pendek kata makan kerja, tido kerja...kan Esah kan?? *matilahhh kena rejam~~

Sorry la if ada yang tak bersetuju dengan my statement or if you find out that it is narrow and dangkal. It just my personal opinion jer yer. If you have different opinion, sila tinggalkan kat comment. Cheers!!

PS: Dikmie jangan marah naaaa!!

Sunday, July 04, 2010

Hitam KULITMU Sehitam HATIMU..

CIS!! Apparently I've been nicknamed as manwhore with capital S by my colleague. Ni lah akibatnya kalau terspilled pasal cerita hanky panky ku yang panas membara. Lepas tu daripada sorang ke sorang, sudahnya satu department (sort of la) tahu bleyy?? Biadap betul!! Tapi kali ni I bukan nak cerita pasal hanky panky mahupun abang basikal yer.

On one very fine day, makcik naga hitam bilik sebelah tu ada datang ke bilik I. Dia kata, cleaner ada complaint about my room. Katanya, I always keep things on my floor, which caused difficulties for her to clean my room. Hambooiihhh!! Bukan kerja hang ka kena bersihkan bilik tu?? If there are things on the floor, kau angkat la, pastu kau buat la apa yang kau nak buat routinely, then you them back. Besides, apa la sangat aku letak pun. Just box of ultrasound gel and some paper towels jer.

Aku cakap la kat mak naga, well she's a cleaner, buat je la apa yang patut to clean kan. After all, she just cleaner (hish takbur betul cakap macam ni!). Bukannya aku suruh dia pi tanak nasik ke, basuh kain or giling rempah. Besides, ape la sangat benda alah tu. And to my surprised, boleh la pulak dia pi backing cleaner tu. She said, "Her job is to clean the room, not lifting up things to do cleaning". Bleyyyy??? Apa bezanya?? Kalau uols nak vacum karpet kat rumah, bukan ke uols ke alihkan perabut bagai kan? Kalau ikutkan mulut ku yang longkang ni, nak je aku reply, "Well, do I get paid for clening up the dust on my machine, take out my trash or filled up my ultrasound gel?? Is that in my job scope as well??". Common sense la kimak!! COMMON SENSE!! And aku pun tak paham la kenapa mak naga backing cleaner tu. Lesbian affair kah?? Pastu dia ala-ala kata kat I, "Please keep your room tidy..". Tidy my arse la naga hitam oi?? Yang bilik dia tu mengalahkan sangkaq harimau tu menatang apa?? Bilik aku kemas ok. Siap ada patient puji lagi. Dengki la tu!!

Lepas tu, mula la datang penyakit WHEN I WAS IN MALAYSIA aku ni. Ye la nok, masa kat HUKM dulu, semua benda ada orang buat. Dari tukar cadar, isi gel dalam botol, sental machine sampai berkilat, pendek kata serba serbi la ada orang buat. Beruntung kan depa yang kerja kat Malaysia?? *sambil jeling kat Kak Fahya dengan Sharul*. All I need to do was just scan and tulis report je. Kat sini, I do basically almost everything and setiap orang ada resposibility masing-masing tanpa perlu ada third party nak masuk campur. For instance, dalam hal buang membuang sampah la. Kalau masa kat HUKM dulu, kalau bin dah penuh, jerit jer "BIBIKKKKKK, ANGKAT SAMPAH NIIIIII!!!!!". Mencicit datang that poor Indonesian lady. Kadang-kadang tu ada jugak la few staffs yang melampau-lampau bagi arahan sampai tengking-tengking. Kau hengat cleaner tu hamba abdi kau ke?? Berpada-pada la. Depa tu pun manusia jugak. Sekarang?? Pandai-pandai la nak kosongkan bin sendiri. Tapi idok le kena hantar sampai pergi tempat buang sampah kat basement tu. Campak jer kat bilik sampah, nanti ada la orang kutip.

Talking about si naga hitam ni, she really get to my nerve this few days. For example, I normally come to work about 5 minutes before 8.30am, and satu hari tu she told (or BERTITAH la kot) that I need to come earlier than that because she said it took quite a while to turn on the machine and computer, sedangkan the first patient's appoinment is at 8.30am. Eh eh, over pulak dia. Huh, pemerintahan kuku besi betul!! Dia ingat aku ni gila macam dia ke nak datang kerja pukul 6 pagi sedangkan working hour dia start at 8 in ther morning?? Takde kerja ke sampai nak datang 2 jam awal?? Ni la akibatnya kala dah takde life. For what I heard for makcik keypoh internet bergerak kat sini, si naga ni katanya dah tak bercakap dengan laki dia, tak tido sekatil dengan laki dia and so on la. Her life cuma kerja, balik rumah, makan, sin in front of tele and tido, and repeat the same routine the next day. No wonder la she's miserable TART who love nosing other people arse and suffered VIT-D DEFICIENCY (I'm not referring to you ye Esah..ampunnnn!). Dia siap bagi tau kata after dia retire (which in next 3 years), she want to comeback to work on part-time basis. NO WAY JOSE (or more like WHORE-ZEEE)!! I'll makesure yang management hire orang lain instead!!

Berlagak pandai satu hal. Dok kata orang ni stupid, orang tu bengap, consultant ni tak pandai buat kerja, macam la dia tu bagus sangat. Bagi dia, dia la miss know it all and do it all sampaikan kerja booking clerk pun dia sibuk nak masuk campur. Padahal kerja sendiri pun huru hara!! Can someone tell me, for a person who worked over 10 years, tapi still lagi tak boleh figure out appearance of baby's labia in utero (ni case tak dapat cam baby girl dalam kandungan). Pastu alasan la, babi kaki lipat la, position baby tungging terbalik la. Daa, kalau dah baby tu tungging terbalik, kau tungging terbalikkan la mak baby tu for a while, lepas tu scan la balik. Kaedah sangat. Pastu buat detail scan 5 minit. Padahal protokol setengah jam. Apa kes. Patut la banyak kes yang dia misdiagnosed (menurut kata TV3 kat situ la). Pastu, sikit-sikit panggil aku suruh check or double confirm. Eh, SAPA YANG LEAD SONOGRAPHER NIH?? Takkan la nak confirm echogenic kidney pun kena panggil aku (padahal bukannya echogenic pun, normal je uols!!)!!

I pun tak faham la kenapa depa dok simpan lagi si naga hitam ni sedangkan dah banyak complaint from patient pasal her attitude. Dah la racist (in a way la) sebab kalau dengan patient yang white/caucasian, bukan main nice lagi. Tapi kalau patient tu kulit ala-ala gerhana MACAM DIA, dia layan ala-ala kadar je. Siap marah-marah patient sampaikan ada patient minta tukar and tak nak book appointment under her list. Pastu, sibuk-sibuk suruh aku siasat kenapa patient tu mintak tukar daripada list dia ke list aku. Duh?? Are you blind? Walaupun aku ni kadang-kadang ada la jugak datang bulan angin kus-kus segala, but I never show or channel it to my patient. Walaupun senyum tu fake, gelak fake, tapi at least better dari dok maki hamun tak tentu pasal.

I pun dah tak tau nak buat apa pasal naga hitam. Tapi sometimes, I do tell her off la. Macam bila I'm annoyed that she keep on buggering me sedang aku busy dengan patient, I just tell her to fucked off and I'm busy. One thing I learned about orang kat sini, depa ni jenis straight forward bila bercakap. Nak pulak kalau dalam situsi yang annoying la. Tak tau la dalam hati tu dia dok pikiaq apa. I ni pulak jenis yang berbudi bahasa, tak reti nak cakap straight forward macam kat blog nih. Terlepas cakap tu banyak la. Terlepas cakap pulak bukannya benda yang elok, semuanya benda yang tak elok belaka. Ish Izuan..Izuan, apa nak jadi dengan kamu nih??

Apapun, I harap mak cik naga tu cepat-cepat la mampus. Boleh I ambik alih crown dia!! Hahaha, tu diah angan-angan!!

Friday, July 02, 2010

Ku Bukan Superstar!!

This is the message that I received on my FB this morning:

Izuan Glowworm,
Walking tall! What I'm trying to write here (actually say) is just simple compliment regarding your life (your recent post on blog).
Colourful, challenging life.

Yesterday I had nothing to do with such a trial to harass your life.
I beg your pardon.
Maybe I'm not very attuned to your emotions (recall of past events in your life) and tak berape tau kisah hidop wan sweetheart.
Just get direct from your blog.
Yeah since it just a comment message without emotions.

Reminiscing memories,
I'm the one who asked u abt VC on ur previous blog-post if u still remembered.

This topic is to make things clear.
Senang cerita, I am interested in studying the course overleaf at your previous college la, ultrasound VC.

When I visit VC website,and
I realize that you're the one and only malay male literally who join DMU, (tepok tinggi2).
I started to browsing the internet, trying to know it all who IZUAN HALIK really is.
And then I found samuelicious.blogspot when I started browsing using Google Image, although not your name appear on browser, but I felt a man who biting the blanket that appears on google image akin to your face.

In my case, I started keeping your blog under round-the-clock surveillance, send a question and expect feedback and try to read the whole story on your blog.
Just for the purpose of making collect-able information about vision college life, USono course information, how its work, etc. before i can get into it.
Preparation literally.

I just want to let you know that, you are my inspiration.
I'm sorry if I hurt your feelings......;)

__________________________________

Hah, tu lah. Kan dah kena sedas. Lain kali cuba la bagi salam dulu or at least kenalkan diri dulu sebelum tinggalkan komen. Ni tak, main terjah jer. Ahahahaha. Sebenarnya, I pun terasa malu jugak sebab tersalah anggap. Hambik kau!! Padan muka aku!!

So, to whom it may concern, saya mintak maaf banyak-banyak la sebab menghentam awak membuta tuli kat blog saya ni tanpa usul periksa ye. Saya jugak nak mintak maaf on behalf mereka yang membidas dan menyembur awak sesedap kat komen post itu. Hopefully you don't mind that I copy-paste your message in here. I think this is the easiest way to make things clear.

SEKIAN.. *sambil naik gajah