Saturday, May 29, 2010

Gym

I think one of the first thing I did after I started my job in London was getting a gym membership. Since hospital tempat aku kerja tu takda in-house gym, so the management sort off made a deal with one of the nearest gym to give a good deal to the staffs la. And it is really good deal sebab I only have to pay £20 per annum.

Well, that is the only good thing la. The rest sangat la hampeh. Machine sangat limited. Kelas yoga macam kelas senaman untuk warga tua yang dah longgar lutut. SUNGGUH TAK BEST!! Tapi since bayar murah, why should I complaint la kan??

Crowd in that gym yang besar macam kotak sabun tu jangan cakap la. And I must say yang kat situ sangat penuh dengan puak-puak singh/sikh uols. Not that I'm anti or what, and I must say 1/3 of them sangat la cakar tanah good looking. Yang lagi 2/3 tu?? Hmmm hampeh sangat la hampeh.

Ada la 3 orang budak singh yang I sangat menyampah to the max. 3 of them memang la muka sangat out, pecah rumah dan Astagfirullahalazim. Cuba kalau muka handsome, mesti lah I girang kan?? One of them tu badan dia not bad. Lagi dua ekor tu badan tak ubah macam Osman Kering, but with 6 pack la, which is not a surprise to me since both of them barely have any muscle, not to mention fat. So senang la nak dapat 6 pack tu. Lain la macam perut ku yang dah macam lemak ikan paus nih. 8 tahun excercise ditambah dengan aktiviti menenun songket maksima pun belum tentu la nak bersix pack bagai. Tapi adakah I kisah. Yang penting otak I six pack berbanding budak-budak tak cukup akal tu (tu diah angkat bakul). Can you imagine, tak padan dengan kurus kering, dok sibuk main machine untuk toning tu. Yang buat I menyampah tu, depa ni pakat dok guna bergilir-gilir 3 orang depa je. Orang lain kalau nak guna, jangan harap la sebab depa tiga orang budak hitam ni la yang dok conquer. Pastu, dok pakat-pakat lawan sapa angkat lagi berat. Padahal badan pun takdak otot, habis apa yang nak ditoningkan diorang tu. Kotnya nak minum protein shake dulu ka.. *sedapnya mengata orang~

Dah habis angkat-mengangkat, berambus la depa ni dalam locker room. Dalam locker room tu bisingnya jangan cakap la. With their very thick english accent dicampur dengan bahasa punjabi diorang, bercakap macam locker room tu depa yang punya. I didn't mean to eavesdrop them, tapi from I heard, apparently budak dua ekor yang kurus kering tu still in college and they used their study fund for the gym and protein shake bagai la. KANNN?? Tak cukup dengan itu, masa dalam locker room tu, masing-masing dok praktis gerakkan otot pectoralis major masing-masing. Ala yang style orang yang badan sasa tu, dok gerak-gerakkan otot dada/tetek dia tu. Muntah hijau aku tengok. Not impressive okeh!! Dah la pakai boxer. Gila tak?? Matila bebola not in good position masa bersenam kan?? Kotnya nak pakai brief ke, sport-jock ke...tsk tsk tsk.

Kat gym ni jugak actually ada swimming pool. I pernah pergi sekali je lepas tu SUMPAH aku nak jejak situ. As I mentioned in earlier part, most of the people kat situ adalah orang sikh. So, paham-paham je la pakcik-pakcik yang saiz macam mak buyung tu, with their long hair yang tersimpan bawah turban dia tu, bila depa-depa ni terjun dalam kolam, masing-masing tak ubah macam 'swamp-thing'. If you ever watch the show la. And then, korang akan nampak a thin layer of lapisan minyak. God knows la minyak apa yang depa pakai as I always saw they will put something on their hair and body before they go off.

Tu belum masuk hat yang suka bogel tak tentu pasal kat locker room. Buta mata I sekejap nyah. Kalau yang berbadan 6-pack tu INDAHHHHHNYAAA percintaan bersamamu.. *ttbe jadi Siti Nurhaliza. Ni yang bogel perut pun melimpah ruah sampaikan nak tengok barang kemas pun kena selak lapisan perut dulu. Aiyohhh molot!! *ops. Tapi, in away, I do envy them sebab they are comfortable in their own skin. Confident itu penting ye, regardless lemak kau berapa lapis. Macam I ni, ish never la berbogel di situ uols. Paling-paling teruk pun I pakai brief jer. Tu pun tersipu-sipu malu. Hahahahaha. Puas cover belalai uols!!

I found out some of the guys memang menjaga kecantikan diri mengalahkan I yang perempuan ni uols. Perempuan la sangat. Ye la, aku ni jenis yang malas nak pakai benda-benda kosmetik ni. Setakat deodorant and perfume jer. Diorang tu siap berlosyen bagai. Ada this one black chap, after shower, dia akan lulur badan dia dengan lotion. Seluruh badan termasuk la testis dia sekali uols. Melampau sungguh. Siap ada aksi-aksi membuang taik palat kat fore skin, pastu dia sapu lotion kat bahagian sulit dia. So, sapa-sapa yang 'loi' dia nanti, dapat la perisa LOTION DOVE kan?? *pengsannnnn~~

Shower room?? Malas I nak complaint. Apart from dirty and filty macam tandas puduraya (well, slightly better la kot), panorama pun tidak lah seindah mana. Ada jugak la mangkuk-mangkuk yang dengan selambanya tak nak tutup pintu walaupun dah terang-terang ada tulis kat situ, "WE WILL APPRECIATE IF YOU CAN CLOSE YOU DOOR WHILE SHOWERING", sebab kat sini guna pintu uols, tak guna curtain. So pakat-pakat la tayang bontot yang berbulu-bulu macam orang utan tu..grosss!!

Ok la, I sambung membebel later. Nak tengok eurovision nih.. :P

Monday, May 24, 2010

Drinking Problem

Aku tak faham betul la dengan perangai orang yang kuat minum and mabuk tak tentu hala. Kalau tak menyusahkan orang takpe la. Ni dah la menyusahkan orang, pastu menyakitkan hati. Mana taknya, ada orang tu, bila dah mabuk mula la start membebel, pastu mengungkit benda yang entah hapa-hapa, then being rude satu hal. Hish sabar je la aku dengan orang macam ni.

I just don't get it why people bother to drink air kuning berbuih tu. Dah la bau macam celaka. Pastu rasa tak tahu la sedap ke tidak but the smell of that drink already turn me off. Bila melihat orang yang melalok tak tentu hala lagi la turn me off.

Macam orang tu, hari-hari minum. Hari-hari tonggang botol. Apa masalah tak tau. Bila aku bagi nasihat, pandai la pulak menjawab that he deserved to be upset and drink. I'm like hello?? Kau ingat kau sorang je ke yang stress. Kerja kau je la yang stress. Habis kerja aku ni hapa??? Mengangkang?? Semua orang stress. Tapi pandai-pandai la nak deal with it kan?? Awak tu dah besar. Takkan itu pun saya nak ajar. Nama jer dah tua, tapi tak pandai nak fikir. Patutnya, bila dah lama hidup, lagi la matang. Ini tak, asal stress je minum. Asal tension je, rasa nak bunuh diri motif?? Dah nak mampus pun buat perangai lagi. Kalu budak-budak tu lain la cerita. Boleh aku piat-piatkan telinga tu!!

Tu belum masuk part whining and complaining yang menyakitkan taik telinga. Sudah-sudah la tu. Tak matang sungguh!! Like it is the end of the world kan?? Common la circle of life. Ada upside down and all around. Takkan sentiasa nak happy je. Takkan sentiasa nak di mercu kot?? Sesekali kena jatuh terjelopok. Supaya kita ni sedar that after all we're just human.

Ada banyak benda lain yang boleh dibuat kalau stress. For instance macam aku, I went to the gym and run on the treadmill. Biar la orang yang kata yang it looks like that I'm running from something, janji jantung ku sihat. Daripada dok tonggang benda tak berfaedah tu, kena liver cirrhosis or pancreatitis baru lah padan muka kan??

After all, being drunk wouldn't solve a problem!!

Friday, May 21, 2010

Cologne oh COLON!! *matilahhh LJ

Hi ya guys. Did I mentioned that I went to Cologne?? Hehe. I just came back from Cologne. Well tak jugak la, dah nak masuk seminggu dah pun..hehehe. Matilah cerita dah basi. Since I ni memang malas la sangat nak mengupdate blog ni, tu la yang jadi takdak idea nak mengarang tu. Tapi orang kata, better late than never kan??

To occasion was to attend pakcik Ralph's friend masa belajar kat Berlin dulu. 50th birthday you!! Yang penting, she doesn't look like 50 at all.

[DAY 1]

We departed from Heathrow on Saturday morning. This time not with BA ye. Boooo BA. Menyusahkan hidup orang. Asyik strike tak habis-habis. With current economc situation, they just make things worst. And the union pun aku rasa seperti menangguk di air keroh. For me, it is common la kan if we have issues with our employer. Tapi dah nama pun makan gaji kan?? Opss sori termelalut. So we chose Lufthansa + BMI instead. We had pleasant flight to Cologne for good 1 hour and about.


Laki kawan si Ralph, Peter picked us up kat airport. Seperti biasa la, aku sentiasa sangkut kat Immigration. Mentang-mentang la I guna passport merah. To make thing worst my passport macam ada damage sikit sebab I terduduk atas dia, so dia macam sedikit renyuk dan bengkok. So, bila this bapak immigrasi check my passport, dia kata ada tear and suspect yang passport I tu pelesu..bleyyyy?? Tapi dalam dok suspect pelesu tu, lepas jugak daku kannn?? Hohohoho. Well, after all, they've got to do what they've got to do right??

Peter sangat tinggi yer. Sedangkan Ralph pun nampak kemetot tepi dia, apatah lagi I. Terasa seperti hobbit ok!!

Weols duduk at this lovely German old cottage kat Leichlingen. Mind you weols tak duduk kat Cologne town itself sebab the birthday party tu kat Leichlingen, about 40min from Cologne by train. Quite far anyway. Leichlingen is a lovely city. Banyak old building yang wujud since zaman WW1. In fact, Ralph's mum and granny berasal from this town. And the building next door was one time a waving factory yang buat segala mala carpet tu, and her mum used to work there when she was 15!!

The cottage was so lovely and cheap. We stayed for 2 night and it is only 100 euro uols!! Cottege tu 3 tingkat include rooftop yang creepy and dilarang masuk. It has a spacious living room, with kitchen and separate bedroom at first floor. Sort of medieval outside but modern inside.

Rose bud in the little garden!!

Nak naik kuda!!!

Party was great. Marina is such a lovely woman and muda gituh. Tapi off course la aku yang tak reti bercakap German ni ala-ala left out gituh. Huwaaaa nanges. Dah la tak leh makan tak tentu hala. So I end up makan smoked salmon and red herring, breads and lots of cheese. Hat yang lain tu semuanya babi belaka. Grosssss!!

The party people

Happy birthday Marina!! 50 and fabulous!!

Marina's backyard garden

[DAY 2]

The next day tu baru pergi Cologne. Naik train jer uols. Tapi biasalah, since weols duduk kat kawasan kampung kan, menunggu train tu macam menunggu komuter kat Nilai la uols. Nak pulak weols terlupa nak check timetable before beli tiket. So mrasa menunggu macam tunggul for about 40 minutes. Sebab hari tu hari Ahad. So, jadual dia different sket. Tapi yang penting, train tu sampai on time yer. Kalau komuter KTMB tu memang haram la kan nak datang on time. Kata jer every 15 minutes, tapi hampeh sehampeh hampehnya.

We went to Cologne famous landmark and also UNESCO world heritage site, Cologne Cathedral (Kölner Dom). It stood still since zaman perang among the flattened city masa WW2. America la yang bom depa ni..betul tak Suf?? Hohoho. Post war, initially the goverment want to keep the building as the way it is as a reminder of devastating war. Then pada tahun 90-an, they decide to rebuild, or more likely restore balik the building macam sebelum ni. I must say the building sangat huge and extraordinary. So beautiful even from far.

Kölner Dom

Orang minyak depan Kölner Dom

The statue..3 kings??

Inside the Kölner Dom

Ni tempat orang letak lilin and wish

The old town pulak sangat lawa. One more thing, dia punya gay crowd sangat open ok kalau compare to London. Most of them tanpa segan silu berkissing-kissing and holding hand dengan partner in public. Kalau kat London, mrasa kena punggai dengan botol beer kan?? Hohoho. Yang penting, I get noticed yer. Ada saja orang yang datang approach ley?? Terasa diriku begitu berharga you. Mrasa orang tu berbulu jer...ahahahaha. Tapi idok le aku ni menjalang uols. Sebab occasionnya bukan nak menjalang, tapi lawatan sambil belajar yer Leha.

The town

Personally, I would love to come back to Cologne and explore more around the town and maybe spend more time. I love taking photos in here. Banyak sangat gambar ambik sampai tak terupload.

[DAY 3]

Last day in Leichlingen!! Since our flight petang so we have plenty time to rest and walk around. Dengar-dengar kat berita (obviously in German) kata Heathrow tutup overnight sebab volcanic ashes from gunung berapi susah nak eja tu la. Gampang betul. Tapi nasib la pagi tu, British airspace dibuka semula. So, weols dapat balik on time.

It was raining on our last day. We've been held in the plane for about half an hour sebab bad weather and the airspace control tak bagi weols terbang. Tapi the flight attendants was very good. At least theyols ada la jugak bagi air and some refreshment masa tengah menunggu tu. BA?? Nadahhh!! Padahal delayed for more than 2 hours, tapi haram secawan air pun diorang tak offer. Kot ye pun cut budget kan??

Home sweet home!! There is no place like London!! *matilahh fake~

Overall, it was a fantastic weekend. Walaupun sekejap tapi with the current situation kat tempat kerja yang busy mengalahkan pasar Portabella, I do deserve a holiday kan?? Besides, aku ni tak boleh cuti lama-lama sangat. Nanti kekok nak start kerja. Besides, I do love my job. So, being away for a while tu kadang-kadang buatkan aku rindu nak menghadap baby-baby ku yang sihat tak terperi itu...

Okay guys!! I nak enjoy good weather kat luar. Ramai pulak siamang berjemur depan rumah I ni. Nasib la duduk ground floor mengadap small field kat depan rumah kan?? Ada saja la orang yang dok berjemur. Have a good weekend!!

PESANAN PENAJA: Tak kisah la uols main bareback ke tidak...BILAS sebelum dan sesudah berjimak yer. Jangan dibiar sampai 2 hari. That is sooooo GROSSSSS!! *larikkkkkkk~~

Friday, May 07, 2010

My name is...


Aku paling pantang dengan orang yang over-reacted!! Tu diah mukadimah. I think kan ini la sebabnya most of people said jangan add family (include sepupu, suami sepupu, mak cik, mak long, tok njang dan yang sewaktunya dengannya) kat FB. Sebab, tahu je la, salah cucuk sikit, kang satu family bergaduh.

Al-kisah, one of my closest cousin ni masa kecik dulu, my grandparent nak bagi dia nama lain, but her mum (my mum's sister) insist nak bagi nama yang dia nak. So tak kisah la. Tapi since dia duduk dengan grandparent aku, so depa panggil la nama yang depa nak tu. And nama tu kaedahnya melekat dengan dia since kecik and in fact semua orang panggil nama tu, include my mum pun panggil nama tu until now. Dia memang tak suka nama tu. Aku tak tau la sebab apa kan. Nak kata nama tu tak elok, tak la jugak. Nama ala-ala nama belakang Wardina gitu. Matilah hint!! Lain la kalau nama tu SITI FEFETRINA ke, SITI PUKIMAWATI ke, SHARIFAH TESTIKAL ke..kannn??

Nak dijadikan cerita ada sekali tu kat wall my adik, biasa la keturunan bermulut celupar macam weols ni memang kuat melaser. Masing-masing mulut longkang katakan. So masing-masing dok provoke masing-masing, dan aku pulak tiba-tiba purposely panggil dia with her childhood name. Saje je nak provoke uols. Aku ingatkan dia respon cakap siyal ke, lahanat ke or worst thing pun called me pondan whatever la kan. Rupa-rupanya perempuan tu meletop uols!! Meletup mengalahkan bom atom yang jatuh kat Hiroshima tu..

Tu diah!! Hiroshima katanyer!!

Tu la, sarang tebuan jangan dijolok. Tapi adakah mak kisah uols?? Masalahnya, aku pun tak jangka la dia nak react sampai macam tu. Salah aku jugak la dok pi provoke. Tapi aku tak faham yang dia nak hangin satu badan tu pasai apa?? Siap hantar msg kat FB guna CAPITAL letter mencarut kat aku, panggil aku babi, siap mencarut sampai ke pukimak aku pulak tu..KAU KENAPA?? Over la kan. Nak marah, marah kat aku sudah. Perlu la nak carut sampai ke pukimak masing-masing?? Awak tu dah besar, dah ada anak sorang. Takkan tu pun nak kena bagi tau. In fact, nama tu apart of you. Dah sebati dengan kau. Kalau dah tak suka, kenapa tak gi maki je kat kubur tok wan yang bagi nama kat kau tu?? Baru ada akal kan??

"Apa yang hang pa buat kat sini??"
Buatnya keluar macam ni?? Mrasa!!!

Lagipun, yang tahu nama tu family je. Lain la kalau aku jaja nama tu kat office dia. And IF kalau aku jaja pun, kenapa nak malu?? Cuba tengok macam aku, masa aku kat UM dulu, ada la abg senior ni (Abg Apai take note!!) bagi nama SAM. And in fact nama tu melekat kat aku sampaikan my favourite Biochem lecture panggil aku nama tu dalam kelas dia. CIS!!! Babi tak budak-budak yang buat nama aku popular?? Siyal sungguh masa tu. Tapi sebab nama tu jugak la I popular you. And sampai sekarang pun, budak-budak UM yang kenal aku panggil aku the same name..kan SHIKIN?? Yang tak tahan tu panggil ABANG SAM bolehhh??

Off course aku tak suka nama tu. Kau ingat aku suka?? For me, nama tu adalah satu penghinaan kepada aku. Ye lah, depa bagi nama macam tu sebab judging from your character kan?? Padahal nama Sam tu common je kat seluruh dunia and it is doesn't define you as sissy or fag. Orang kita je pelik sikit. Mentang-mentang la karakter si Sam dalam sitcom 2+1 tu lembut, so sapa-sapa yang lembut, terus kau panggil dia Sam kan?? No wonder la orang kata TV tu memberi pengaruh besar. Tak payah cakap yang budak-budak la. At least depa tu budak. Ni yang dah tua nak mampus, depan Abah aku pun nak ejek-ejek aku dengan buat perangai pondan. Tak ke kau nak sumpah jantan tu mampus kena gilis lori kontena?? Aku malas la nak overreacting sebab nak jaga air muka Abah aku. Biar orang panggil aku pondan, bukan budak kurang ajar. Sebab tu la aku tak pernah ambik pot pun pasal tua-tua nak mampus tu. Bila salam dengan aku, pastu dok kata tangan aku lembut la, hape la. Daaaa, dah nama pun pakai lotion kan?? Sometimes, it does make me wonder. No matter how good you are, orang tetap akan tengok flaw yang sebesar kuman tu.

Macam kes pasal drama Halimah Jonggang tu la. Aku pun tak faham kenapa la isu tu dibesar-besarkan. For me, produser buat semua tu sebab nak kaut keuntungan. Sebab dia tahu, orang-orang kita ni memang suka benda-benda mengarut macam. Tipu la kata nak bagi kesedaran lah mak nenek hapa semua tu. It is all about making money. Pastu yang set-set jongang ni pulak boleh terasa. Siap hantar surat masuk forum utusan mengadu budak-budak panggil dia Halimah jongang. SCREW THEM!!! Habis yang selama ni orang dok buat movie dengan drama pasal pondan-pondan tu, bukan main seronok lagi korang kan dok pakat gelak kat set-set pondan ni? Macam cerita SUTUN tu, sangat mahadaya exaggerate yer!! Aku pun tak gila nak bawak bantal pink segala. Tapi takde la pulak set-set pondan ni kecoh kan??

Motif semua pink??

Korang ingat diorang takde perasaan ke?? Korang ingat semua yang lembut tu suka jadi lembut?? Korang ingat semua yang lembut ni kerja dia memantat konek jantan dan menenun songket je ke?? Korang ingat semua yang lembut tu gila nak jadi perempuan ke sampaikan korang nak kurangkan kemasukan diorang ke IPT??? Korang ingat yang lembut ni semua rosak akhlak ke sampai asal nampak yang jalan melenggang terus korang baling batu?? Oh please, people still judging from character instead of kau punya value, inner quality and so on. Nampak kulit dari isi. Tapi jangan lupa, buah mangga yang kuning keemasan masak ranum tu, ada jugak isinya yang berulat kan?? Macam la kau tu baik sangat!!

Bak kata seorang Mat Rempit, "Gua malu la dengan lu bapok. Lu ni menjatuhkan maruah lelaki!!". Kannnn?? Yang kau dok menghabiskan duit mak bapak, dok mengangkut anak dara orang tak tentu hala, tak la pulak kau rasa malu kan?? Siap ada mangkuk bangang boleh pi buat movie pasal Rempit ni. Nak beri kesedaran hapanya tak tau. Tak payah nak bagi kesedaran, semua orang tahu rempit tu apa. PIRAAAHHHHH!!!

Tu diah, nampak gayanya, isu lain meleret-leret ke isu lain pulak. Hehehehe. Ampunn uols!! Ni lah akibatnya kalau menulis dalam emosi yang tak stabil. Anyway, dah masuk 5 bulan dah aku kat tanah Inggeris ni. Tapi tetap la suhu tak naik-naik lagi. Asyik sejuk kejung je memanjang. Uncle told me that Mei is the best month sebab ada dua hari Bank Holiday. Sedih uols!! Sini public holiday boleh kira guna jari-jari Adibah Noor je uols. Tak semeriah public holiday di sinun. Semua perayaan kau public holiday. Tu pun boleh komplen lagi nak mintak cuti tahunan leboh. Ish ish ish. Patut la government servant semua boroi. Dah kerja asik makan je. Asal meeting je, makanan lebih meriah dari objektif mesyuarat. Tak produktif sungguh.

So last weekend, aku bersama flatmates ku ittew telah pergi ke country side sebelah West Essex sana untuk melihat Arundel Caste dan juga pergi ke pantai Bogner Regis. Terubat rindu aku kat pantai. Walaupun tak secantik pantai romantik kat Perhentian, at least better than nothing kan??

Arundel Castle

Dugung tersangkut pukat..

Ok lah, hope you guys enjoy your weekend. Mine is about to start. Korang kat Malaysia dah masuk hari Ahad kan?? Ahakss~~

Wednesday, May 05, 2010

Rambling..

It was rather a busiest week I ever face since I started my job in London. First of all, one of my colleague was on his annual leave for the whole week. And on one of the day, si Mak Naga tu boleh la pulak tiba-tiba called for sick-leave, which made my day became disaster. Sebab?? Sebabnya, I had to cover her patient's list and my patient's list. Ye la. Kat sini patient dah booked in advance. So, I end up working extra hours with 15 minutes lunch somewhere around 3-ish in the afternoon. That was in away buat aku teringat masa kerja kat HUKM. I used to be the last person gi lunch. Nak pulak bila ada colleague yang tak datang kerja sebab MC or anak demam, cuti belajar dan macam-macam lagi la.

Tapi, tak kisah lah. Because I love my job. I love seeing patients and love babies!! Besides, I'm the best man for this job <-- seperti yang digembar-gemburkan oleh my line manager upon my first day at that hospital. Maha-exaggerate sangat statement!! Siap ada patient cakap kat I yang my boss bukan main suka lagi cerita kat dia about his new employee yang diimport from Malaysia. Patient tu kata, "You better be good because he is so admire your skills". Kannnn??

Tapi macam biasa, tak semua yang kita lalui tu indah belaka kan?? There must be bitter sometimes. Nama pun life. What a life without drama?? Gituh. Patient pulak, makin lama makin menyakitkan hati. At the moment, aku memang anti sangat la dengan set-set Somali ni. Tak tau pasai apa, tapi memang menyampah. Dah la hidup dengan benefit, demanding boleh tahan. Macam yang masuk dalam paper tu la. Dah tau ibu tunggal (sort of la konsepnya) and tak mampu nak bela anak yang ramai tu, yang kau rajin menadah vagina sampai termengandung tu KENAPA?? Pastu, complaint kata council office dan social worker ni buat kerja lembab and offer edthem a small house only. Padahal rumah dia kat Somalia dulu tu besar kotak sabun dan berdinding nipah dengan rumbia je kot??

Ada one of this Somali, Mrs Nurakas telah pun complaint kat Mr A (my boss) that I told her the baby's sex sedangkan dia tak nak tahu. What the heck?? If you accused me for being careless or misdiagnosed..yes, probably. But to accused me with such thing like that, please..I know myself well. Before aku start kerja kat London, aku dah pesan (maybe warning) to myself to always be very careful in diagnosis dan jugak isu jantina yang entah apa-apa. So, aku normally don't bother to check pun baby's genitalia unless patient request for it or masa scan tu aku tanya whether they want to know or not. Jadi, personally memang aku tak boleh terima tuduhan yang dilemparkan oleh Mrs Nurakas Jahanam tu and for me tuduhan tu tak berasas. Judging from her background yang digossipkan oleh midwives di situ pasal hajat nak mendapat more benefit yang tak kesampaian tu, memang la sukar untuk aku terima. Lagipun, set-set Somali ni, aku dah masak sangat dah. Belum apa-apa lagi dah tanya boy or girl.

Nasib la my boss itu sangat faham dengan cara kerja I yang mantap tak terperi ni, maka dibackingnya I habis-habisan. Terus Mrs Nurakas tu sentap!! Takpa uols. Hari ni hari dia nak putaq alam. Esok lusa dia masuk examination room aku, perut dia aku putaq pulak!! *ops

Hat yang Mrs Kertu-Tak-Hingat ni pulak, lain cerita dia. Seperti biasalah, before panggil masuk patient, kerja I mengkaji dulu salasilah keturunan dan background patient. Apparently, this patient dah masuk umur 50 telah termengandung secara tidak sengaja leyy?? Yang paling tak tahan, dalam fail tu tulis yang dia ni duduk sendiri bersama 8 orang anak. Matilah vagina 8 bintang uols. Kau ada Ford? The best part was she don't even know where her husband is and so on lah. Ajaib tak boleh tiba-tiba mengandung?? Dah la menyusahkan aku. Depa ni jenis tak reti-reti datang check mengandung awal-awal ke?? Ye lah, dah lapan kali mengandung tak kan la tak tau simptom2 mengandung. Depa ni jugak jenis set-set tak reti nak plan. Keje tadah jer. Padahal contraceptive dengan condom tu NHS boleh bagi free kalau depa nak.

Satu lagi set-set patient yang buat I pening kepala macam perempuan kena morning sickness adalah set-set from South Asia. Tu hat yang kuat makan kari tu. Sampai at one point tu, I have to let my door open for a while la sebab bau sangat kuat. If korang rasa kelly kat Malaysia tu berbau tengik, kat sini triple mahadaya tengik uols!! Ni jenis makan kari tak ingat dunia. Muka lawa, tapi bau..MASYAALLAH!! Aku pun tak tahu la kenapa diorang obses with all those spices sebab I belive diorang tahu yang benda tu buat badan berbau. So, my simple anology is most of people suka bau makanan, and bangsa diorang ni memang particular with curry and those spices kan. So, they ate those thing to make guy attracted to them macam makanan lah kot. Sort of macam pheromone.

And nak menambah pening kepala lagi, most of them takde la bersaiz besar pun, but I always have difficulties bila scan depa ni. Tu yang buat kadang-kadang tu meroyan. Nak pulak kalau masuk dengan anak-anak kambing yang tak reti bahasa. Laki pulak macam tunggul kayu. Duduk nganga je kerja. Langsung tak ambik peduli.

Last week, ada sorang patient tu meraung dalam consultation room. Sebabnya, baby yang dia kandungkan tu adalah boy. She is desperate for girl katanya sebab sge got a son already. Motif?? Seriously, I have no sympathy for this type of lady. Sebabnya, ada beribu wanita dying to be in her shoes, and yet she is crying out loud just because it was not the baby that she want. Gila tak?

And today pulak, the long waiting triplets yang banyak menyusahkan hidup aku tu akhirnya selamat dilahirkan pagi tadi. Maka riuhlah ward dengan set-set depa ni. Dah la bising, pastu dok sibuk check baby orang lain instead of their relative. Tak ke bertempik sakan suster ngesot kat ward tu. Maka dia pun telah menghalau depa ni keluar sebab depa ni menganggu ketenteraman pesakit lain. PADAN MUKA!!

Pastu, this triplets couple, suruh our department tulis surat ke council mintak bagi depa rumah lebih besar. Because the can't live at their small house with the triplets and 2 other kids. Ok let me explain this. Actually triplets tu adalah hasil IVF ye, bukan terjadi secara semulajadi. So, basically diorang sendiri cari penyakit. Dah tahu tak mampu, why bother nak buat IVF untuk dapatkan triplets. And actually they choosed to have triplets ye. And IF diorang takdak duit, mana diorang dapat duit nak buat IVF tu ye. Bukannya murah. Mau habis beribu jugak nak buat IVF tu.

See?? Macam mana la aku tak meroyang 24/7 kalau semua patient macam ni?? So, if you uys nampak status meroyan kat FB tu, paham-paham la sendiri yer...

Daaa~~~