Monday, April 26, 2010

Turn Back Time..

I'm stumbled to one of my friend-of-my-friend's blog yesterday. He wrote about Allahyarham Achik Spin yang passed away somewhere in last week due to an accident. Kalau dah sampai ajal, siapa la kita yang nak halangnya kan?? In away, I feel sorry to her wife and anak dia yang masih kecil sebab mereka dah hilang tempat bergantung.

Looking back zaman-zaman 90-an, Achik Spin ni sangat la popular back then. Nak pulak dengan lagu-lagu melankolik si Eddie Hamid tu, which made them very popular on the radio and off course la di kalangan budak-budak perempuan kelas aku masa tu. Aku ni tidak la minat sangat kat Achik Spin ni mahupun lagu-lagu dia. Nak nak pulak lagu bola-bola api yang entah apa-apa tu. Back then, aku and geng include Leha, Shayda Makmok, Ana..mana la nak layan lagu-lagu macam tu. Too meleleh for our liking. Nak pulak masa tu banayk sangat group mula dengan huruf S such as Scan, Spin, Spoon, Scoin dan banyak lagi la termasuk S Club 7.

Aku dengan Shayda masa tu memang habis dengan Ziana Zain. Bagi weols dia la diva segala diva sampaikan Shayda tu sanggup ponteng kelas hari Ahad (read: Kedah cuti hari Jumaat) semata-mata nak tengok Melodi sebab Ziana Zain kawin. Bleyy?? Mana la tak kena perli dengan cikgu kelas weols yang kurus kering tapi mulut dia ya hampun, tak terkata ye bila dia membebel. But I like her class though. She taught us additional maths, subjek yang baik aku, mahupun Shayda atau Leha, yang tersangat la hardly to pass ittew. Kecuali Ana la. Bagi Ana tu, mana ada subjek susah. Asal periksa je, semua dia sapu bersih dapat markah tertinggi. Weols ni melukut di tepi gantang je la..kan Leha?

Tapi at the same time, aku minat jugak dengan Spice Girls. Lagu Viva Forever dengan Stop masa tu sangat berhantu sampaikan lirik lagu tu aku print from komputer pastu tempek dalam buku rujukan and selit awah meja. Hahahaha. Part fanatik Mariah Kari tu jangan cakap la. Lagu My All dengan lagu Hero tu memang minat habis. Masa zaman tu jugak la banyak boyband and girlband muncul macam Popstar, Westlife, Hearsay, Bardot, TLC dan macam-macam lagi la. Budak-budak jantan kelas aku masa tu memang la kan layan semua ni. Depa tu minat Cromok ke Keropok hapa tah, pastu XPDC, pastu Kamikaze, dan tah hapa-hapa lagi. Langsung tak ngam dengan jiwakiewww yang kinda nieh!!

While Leha pulak masa tu gila hindusetan. Semua lagu hindusetan dia hafal. Yang paling tak tahan masa zaman mula-mula VCD keluar cite hindusetan, most of them takde subtitle. Tak tau la pasai pa. Tapi Leha paham tau apa yang diorang cakap dalam movie tu. Siap explain kat aku yang terpinga-pinga ni. Pendek kata rumah Leha tu, dah jadi macam kuil. Asal bukak mata je, lagu hindusetan. Kalau nak tidoq, kena dengar lagu hindusetan dulu. Punyalah fanatik sampai hafal bukan setakat lirik lagu, gerak tari sekali nih. Korang bayangkanlah, time duduk hostel dulu, masa time budak-budak dok bergelumang main football dalam hujan, Leha boleh praktis menari lagu Mere Meboob Mere Sanam dalam hujan kat padang dengan pakai kain basah uols!! Kau berani?? Sebab tu Leha dapat gelaran Ratu Bollywood masa kat sekolah dulu.

Budak-budak kelas aku tu pelik sikit. And bagi depa pulak, aku dengan geng aku ni la yang pelik. Ye lah, weols ni berpaksi kebaratan sikit. Mana lah nak layan nak masuk dengan depa yang dok pandang weols ni as remaja rosak akhlak. Gituh. Nak pulak geng-geng perempuan alim yang pakai telekung gi sekolah tu. Kami ni bagi depa jahat serba-serbi la. Patut la Cikgu Kamaliah tu tak berapa ngam dengan kita kan Leha?? Ada saja hadis yang dia nak baca sebagai peringatan kat kita. Tu belum masuk part baca surah Al-Baqarah sebelum start kelas quantum fizik dia tu. Tak pasal-pasal topik dari fizik bertukar jadi kelas ceramah pasal sifat-sifat mazmumah. Tapi orang yang kononnya kata kitorang ni rosak, tup-tup di KL...bukak sana sani. Yang dulu pakai stokin tiba-tiba pakai sandal. Yang dulu baju lengan panjang siap berkancing kat hujung tu, tup-tup kat KL pakai lengan pendek. Apa kes kan Leha??

Ish mulut ni jahat sungguh. Benda lama jangan dikenang-kenang. Orang tu pun dah selamat kahwin. Sudahnya, aku, Shayda dengan Leha jugak la yang bujang trang tang tang kan?? Shayda dok sibuk dengan Master dia. Ni dengaq kata nak sambung PhD pulak. Jawabnya meroyan la Mak Lang sebab tak dapat nak bermenantu. Hohohoho. Tu la, apa diharap padi seberang kan?? Padi seberang tu dah songsang sebab dimakan siput gondang kekdahnya... *matilahhhhh~

Leha dah tukar kerja kat tempat baru. Hopefully hang bahagia la kat sana hendaknya. Setelah meroyan tak hingat dunia kat tempat kerja lama. Tensen sampai ke tahap sanggup pura-pura sakit sebab nak MC, sampaikan doktor kat Klinik Mediveron Desa Setapak tu dah cam sangat muka Leha. Asal Leha datang je, mesti dia terus tanya, "Awak cirit birit lagi ke? Berapa hari MC nak??". KANNNN??

Tapi kan Leha, what am I proud about ourself is at least we are always true to ourself kan?? We never try to be someone else. We always be what we were born to be. Betul tak?? Despite what people said about us, sekurang-kurangnya kita tahu level kita kat mana kan??

Berbalik kepada Allahyarham Achik, aku memang tak minat langsung dengan dia. Tapi terkejut jugak la sebab tiba-tiba meninggal kan?? Before this Yasmin, pastu Yanie Mentor and Din Beramboi. Tup tup dia pulak dijemput Illahi. Yang aku tak faham tu kenapa bila dia dah meninggal baru la ada orang sibuk2 buat fan page dia. Macam Allahyarham Din Beramboi jugak. Not that I against them, tapi how ironic bila kita mula menghargai sesuatu bila benda tu dah takdak. Masa dia tengah ada, no one even bother pun nak buat fan page bagai tu kan?? Agaknya, memang jadi perangai orang kita kot yang selalu kenang sesuatu yang dah takdak. MAcam Allahyarham Yasmin Ahmad. Semasa hayat dia, aku rasa dia lagi banyak kena caci maki dari pujian melambung. Tapi bila dah meninggal, dan-dan keluar statement yang Yasmin ni pendokong semangat 1 Malaysia. Tak ke tu namanya takes thing for granted??

Apapun, harap-harap takdak la ada makhluk bodoh yang dok letak kat status macam kat bawah ni kat FB. BODOH BETUL!!


Al-fatihah untuk Achik Spin. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat. Takziah diucapkan untuk isteri Allahyarham. Semoga dia tabah menghadapi ujian dari Allah ini hendaknya. Amin~

Sunday, April 25, 2010

Human being and being a human..

Finally I managed to write something. I was having a rather busy weeks lately. Plus with the MALAS disease, that's the reason why I kept myself away from my precious blog for a while. But I must say the previous post was ultimately breaking my previous record in term of blog comments. Phew!! Itu pun aku tak buat komen balas. If I did, rasanya lagi banyak kot??

Apapun, it was indeed a good discussion. Kudos to Mazri with his brilliant comment dan jugak sekutu-kutunya especially Terry yang memeriahkan my comment box. Mazri told me that you don't understand malay. I'm so sorry because my English writing is not that good (as Mazri). I mix up my writing with malay language just to avoid a silly mistake, and sometimes I feel it is easy to express myself in my first language than English. So, bear with it..hehehe :P

To Mazri, thanks for your long reply mail. It makes me smile sampai ke telinga...

Like this...hiks :P

Human being is complicated. Or should I say being human is complicated?? LOL. Kadang-kadang, ada beberapa tabiat manusia yang I don't really understand. For example, human normally do make mistakes. It is common and we learn from that. It is ok la kan for youngster like me nak buat silap. Because, if we didn't, we wouldn't learn from it kan?? So, I believe makin tua orang tu, makin banyak la experience dia and makin mature la dia in dealing stuff kan?? Orang kata dah terlebih makan garam gituh, mrasa la kau dapat darah tinggi. Betul tak Leha??

Nak dijadikan cerita, last week I met with this Pinoy chap. Just pergi brunch je. Yang extra-extra tu perlu la cerita di sini kan?? Dia ni dah nak masuk 40, not bad looking except too sissy dari mak. So apa kes??

First of all, I did mention that I'm not looking for relationship and it is just a casual meeting. Kesilapan yang pertama yang dia buat adalah bawak kawan dia turut serta ke brunch itu. He didn't mention pun yang dia nak bawak kawan dia in the first place. Tapi, takde la aku kisah sangat pun dengan kawan dia yang tembam tu. So, sambil makan, sambil-sambil tu diorang dok korek rahsia pasal aku, especially si tembam yang bermulut becok tu.

Nak menambahkan lagi disaster yang sedia ada, si pinoy tembam tu tak habis-habis dok promote kenen-kenenkan aku dengan kawan dia. I'm like what the heck. Dok promote kata, "Beruntung kau senah kalau berlakikan dia ni..haaa". Ceh, macam la aku ni desperate sangat?? Tak hingin aku!! Si jantan tembam tu siap tanya what is my zodiac sign. When I told him that I'm a Libra, he said that suit with his friend yang aries ke hapa benda tah. Good match katanya. Pastu dok tanya aku what type of person that I like to have as a partner. Perlu la kan?? So, aku ni pulak dengan bangangnya bagi jawapan standard mengalah Siti Nurhaliza...

"I tak memandang rupa paras ataupun harta sebab semua ni tak kekal. Yang penting dia sayang I sampai akhir hayat..." *matilahkau!!

Tak ke tu namanya menjerat diri sendiri. Yang aku tak faham, kenapa la si mamat Pinoy let si jantan tembam tu do the talking. Tak malu ke suruh kawan promote kau?? So after dah habis makan semua, si jantan tembam tu nak balik and left both of us kat situ. Pastu dia tanya la what is my plan for the day kan. I told him that I'm planning to for a walk at Regent's Park and takes photo. Pastu dia cakap, "Can I come with you?? Do you mind??". Dalam hati off course la I do mind kan? I replied, "I actually don't mind but I rather walk and cruising around on my own, unless you can walk fast like me..", sambil tersenyum simpul. So, dia dengan tak malunya nak ikut sekali, so be it la kan.

Yang aku meyampah tu sikit-sikit nak peluk pinggang aku, sikit-sikit nak peluk aku. Tu belum masuk part sneaky snap my photo masa dalam tube. Kau hengat aku tak tahu?? Gile betul mamat nih!! And the most annoying part was when he keep on asking me whether I like him or not?? Tak ke kau turn off Leha?? Aku ni takde la sekejam itu nak kata TIDAK right to his face. Kang tak pasal-pasal ada orang kena humban dalam tasik Regent's Park tu. Kalau dia humban diri sendiri takpe, buatnya dia humban mak macam mana uols?? So, I'm nicely told him that I am not into any relationship (sebenarnya not into you..LOL). So, dia macam pasrah je lah. So kesimpulannya, my meeting was utterly a pile of shitte!!

After that day, he keep on sms or call ajak keluar lagi. Thanks but no thanks. It definitely will never happen again!!

Funnily, most of the person yang aku kenal and most of them above 30, biasanya depa ni ada good judgement and basically mature in dealing things like this. There is a fine line between casual meeting, a date and one night stand. And can anyone tell me why this 40's fella still can't figure out about this? Which part of 'not interested in having relationship' that he didn't understand?? And if it a date sekalipun, you wouldn't put the person that you just met 30 minutes ago in a difficult position by asking him/her such questions like do you like me or stuff like that?? Lain la after the first date, then you go out for second, third and so on date la kan?

Or is it my fault for not come clean with him?? Hmmm...in a away maybe la kot. But I guess what I told him in the first place was loud and clear.

Anyway, I was dealing with one of mentally-ill patient last week who was accidentally got pregnant. Thing is she don't even know her last menses. She keep on mentioning that she had a series of bleeding somewhere in february which she believe that was her period. It is hard to believe it because she don't even remember what is the day on the day she came to my clinic. Yang paling best tu, boleh la pulak dia argue dengan aku and my staff about what day is today. Pity!! Seriously, I was so scared that day. I wonder how Esah have the courage untuk berhadapan dengan mental people like this. Thank god ada staffs from mental ward datang sekali untuk prevent dari perkara yang tak diigini berlaku. Kuss semangat. Akak tu dah la ada iras-iras Sahara Yaakob with her thick mascara and smokey eyes. Yang tak tahan tu, bau dia..MASYA ALLAH!! Tuhan saja yang tahu. Habis berbau bilik aku tu!!

Menurut kata dia, I assume la yang dia baru first trimester, besides dia memang berbadan besar, so it is hard to assume dah berapa bulan. She said she want to terminate the pregnancy if it still in early stage. Tapi bila aku buat physical exam, aku rasa fundus uterus dia tu dah macam term pregnancy. Bila scan, hmm dah 4o minggu dah pun. Tunggu masa je. Hai, macam manalah dia boleh tak tahu yang dia pregnant. Tapi tak boleh salahkan dia jugak sebab dia memang not in her right mind. Banyak sangat halucination. Nasib la dia tak mengaku yang dia Virgin Mary.

Tapi patient tu macam tak leh terima. She keep on asking me macam mana aku boleh kata yang dia tu dah 40 weeks, hence she didn't feel pregnant. Bak kata orang pandai ittew, berbalah dengan orang gila boleh buat kita jadi gila sekali. So, I told her I don't know, but based on measurement, it proved that she is in her 40 weeks of pregnancy. Pastu dia boleh tanya what measurement?? Which growth chart I'm referring?? Who produced that growth chart?? See, dalam tak berapa betul tu, argument dia ni boleh buat lidah aku ni tersimpul tak tahu nak explain apa. Part of being nervous takut kena terkam and dicakar kuku dia yang bervarnis colour hitam tu, so I let the person yang lebih arif to deal with it.

I love spring so much!! This is my first one and I'm loving it. That is nothing more fun that walking around the park sambil melihat bunga-bunga tulip yang sedang berkembang.

One of my favourite, yellow tulips!!

Loves the colour combination!!

This is one of my fav shot!! *matilah syok sendiri~

I really enjoy spring!! Hopefully the typical miserable English weather will be gone for a while because I definitely need more sunshine at the moment. Plan nak berjalan-jalan banyak nih.

Last but not least, congratulation to my newly-wed little brother yang katanya dah ada orang baru. My mami and abah mesti la tak sabar nak jadi grandparent. Nak pulak first cucu katanya!! I'm more than excited. Tak sabar nak menimang anak buah sendiri. Asyik dok menimang anak orang jer..hiks!!

Oklah, I nak sambung tengok Samantha Who. Peace!!~~

PS: I tak tau apa kene mengena tajuk I dengan entry yang I tulis nih. Sekian.

Tuesday, April 13, 2010

Sorry Mory Morning Glory...

Anonymous said.....

adik halimaton pelajar pintar kene guna guna (pukau) oleh jantan tu

u owned her an apology!

next time selidik dulu sebelum tulis yang tak elok. mana boleh blame people's action bila apa yang dia buat di bawah kesedaran dia.

__________________________________________

Ni lalat tak bernama mana yang tiba-tiba muncul mengganggu keamanan aku nih?? Tiba-tiba suruh aku mintak maaf kan?? KOWSER!!

First of all, mari kita selidik struktur ayat dia dulu... *tetap nih nak cari salah orang~~

"mana boleh blame people's action bila apa yang dia buat DI BAWAH kesedaran dia".

Cik Anon oi, memang la kita blame people's action bila dia buat sesuatu tu DI BAWAH kesedaran dia. Lain la kalau benda tu dibuat DI LUAR kesedaran dia. Bunyi lebih kurang sama, tapi maksud dia way beyond different ye.

Di bawah kesedaran - doing something under his/her own judgement.
Di luar kesedaran - doing something under influence of something like drug or pukau as you mentioned.

So, sila gunakan ayat yang betul ye. Or should I say yang I tak patut salahkan you kot. Maybe BM is your second language??

Yang kedua, don't blame me because all I read were surat -surat khabar online korang tu la. I'm clearly put there that the sumber maklumat was from BERITA HARIAN. So, whatever I wrote there was from what I read. Why don't you ask them to fix it (mintak maaf ke), since dah menconteng permanent marker ke muka budak 'PINTAR' tu and her family?? Malu satu kampung woo. People believe what they want to believe. Maybe lack of judgement after read the article made me wrote the post. But come on. We practically baca surat khabar everyday untuk dapat maklumat and it just today baru keluar pasal yang dia kena pukau. Kenapa tak keluar pasal cerita pukau ni masa mula-mula keluar dulu?? Kalau keluar dulu, mungkin aku akan tulis lebih dahsyat la kot. Kalau surat khabar pun tak boleh dipercayai, sapa lagi I nak percaya kan?? Nama pun surat khabar. So, totally not my fault la kan?? *tetap ni bersikap defensive dan bangau oh bangau~

Yang ketiga. Pukau?? Please la. Di zaman-zaman moden ni, I hardly believe wujud benda-benda pukau ni. Tak kisah la benda tu memang ada ke takdak ke, sebab aku memang tak nak percaya. I believe benda-benda halus tu memang wujud. Segala iblis, syaitan, jin itu dan ini and 'unhappy' soul tu semua, aku memang percaya benda tu semua wujud. But why bother about them. Depa tak kacau kita, jangan la kita pi kacau depa. Get a life yall. If aku ni hantu raya, aku pun naik fed up asyik kena suruh rasuk orang je. Silap-silap hari bulan, tuan aku pun aku baham!!

Yang keempat, sebab dia kena pukau kita tak boleh salahkan dia?? OK. Aku nak tanya korang, bila korang baca surat khabar pasal kes buang bayi ni, apa benda pertama keluar dari kepala otak korang. Off course la mula-mula mengucap, pastu kesian kat baby-baby tu kan?? Lepas tu apa?? CONFIRM semua menyumpah seranah whoever person yang buang bayi tu. TETAPI, kita tak tahu kan kenapa dia buang bayi tu?? Mungkin dia kena ugut bunuh dengan BF dia ke?? Atau sebab dia kena 'pukau' then disuruh buang baby tu?? So, salah ke depa ni semua sebab judge and menyumpah orang yang buang baby tu?

Macam bila orang judge aku for being lembik like agar-agar la jugak. Ada 1001 macam judgement orang buat. Saja-saja buat lembik la, ambik pil hormon la, gedik nak jadi perempuan and what not...WHATEVER!! Sebab, they judge from what they saw and heard. So, perlu ke aku crying out loud that it is out of my control?? I'm used to jalan like this, and talk like that. Bukannya tak nak ubah. I did try, tapi kadang-kadang tu terkeluar jugak perangai pondan.. Dah natural and sebati dengan diri ni. I can't help it. Nak kata perangai pondan ni dibuat-buat, BODOH la pulak statement macam tu. Ada ke orang saja-saja nak buat-buat jadi pondan semata-mata nak makan umpat keji orang?? Buat-buat pondan sebab nak pikat lelaki and nak jadi homoseksual?? PLEASE. You have no idea yang jadi gay tu lebih jantan dari lelaki sejati. At least depa tak pernah pukul perempuan dan mengandungkan anak dara orang, pastu taknak bertanggungjawab.

Lagi satu contoh, bila kita nampak orang gemuk, kita akan kata yang orang tu tak pandai jaga badan and kuat makan bagai. But, have you ever heard yang obesity ni boleh inherited from obesity parent. So, not totally his/her fault. But, kita tetap judge orang tu as yang kita nampak kan??

See?? After all, macam aku cakap sebelum ni la kan...people believe what they want to believe. And for me, alasan kena pukau tu adalah LAME and BULLSHIT. Bila memikirkan macam mana dia boleh kenal dengan laki tu yang duduk dan kerja kat Langkawi and sibuk dok kisah pasal cinta siamang dia instead of trying to please her parent with glory result on her next PMR, which end up made me think it is all big bullshit!! Dah tahu baru umur 15 tahun, kena sendiri cari pasal menempuh ombak badai bercinta??

So kesudahannya, yang ditangkap dan masuk penjara sapa?? Si Mohamad Noor tu la kan?? Tu la, bercinta lagi dengan budak hingusan.

And then, from what I read kat SINI, SINI dan SINI, si Halimatun ni mungkin akan ditukar sekolah demi 'masa depan' dia. So, after what she did and kena pukau katanya, why bother nak tukar sekolah bagai?? Ye la, kata tak bersalah kan?? So, suck it up!! I cannot help but to judge her.

Sebab??

Orang yang tak bersalah, tak akan melarikan diri. Orang yang bersalah je melarikan diri. That is my judgement. Nak terima atau tak terpulang sebab pendapat orang lain-lain. Takkan aku nak paksa korang ikut judgement aku pulak. Katakanlah, out of 10 comments on that post, ada satu je komen yang kontra menyokong si Halimatun ni....why should I even bother nak menegakkan my point kan?? Dah sah-sah la depa tu semua baca paper, dan tidak menjadikan blog I ni sebagai sumber maklumat. Dah nama pun pondan kuat propah. Dok baca and percaya buat apa?

Ok lah, orang suruh minta maaf, saya dengan rendah diri minta maaf je lah. Bukannya luak pun. So, I'm very very sorry for my harsh comment about adik Halimatun tu la ye. Sebab saya panggil awak segala mak neka mangkuk tu. But still, it wouldn't change my though about you kena pukau segala mala ni.

To adik Halimatun, dengar la nasihat abang ni. Being clever is not just about getting a good result, but by making the right choices in life as well.

Sekian, terima kasih.

P/S: Post kali ni bersifat defensive (or maybe contradict sedikit sebanyak). Harap maklum.

Thursday, April 08, 2010

Yang Halal, Yang Haram...


Bercakap bab halal dengan haram ni memang EMO kan?? Yang heran tu, orang yang emo tu pun bukannya la MUFTI atau paling-paling teruk setaraf guru KAFA. Dua tiga menjak ni, gazillion isu halal haram muncul kat paper, internet dan macam-macam lagi. And I macam kelakar la bila baca kat paper pasal si Saripah ape tah yang buat statement yang dia memang suka anjing (read: after gambarnya muncul kat internet berpeluk cium dengan anjing).

Ok lah, aku ni bukan la orang yang ahli nak berhujah meletop bagai. Tak kuasa aku. Kang tak pasal-pasal ada orang tuduh aku ustazah jadi-jadian. Tak ke kamu pitam Faizul??

Senang cerita macam ni la. Anjing tu kan najis. Tergolong dalam najis berat. Jadi kalau dah najis, jangan la saja-saja nak gatal pi pegang macam dalam cerita Gubra tu (the only scene yang I rasa macam tak perlu, but I salute Arwah Yasmin in many ways ye). Ye la, ade ke orang yang saja-saja nak pi pegang tahi orang mahupun tahi sendiri (read: tahi adalah najis sederhana). Kalau terpegang, pergi lah samak. Mudah je kan?? Lagipun, ada ke dalam al-quran tu sebut yang pegang anjing ni berdosa?? Even kalau kau terlupa samak or buat-buat lupa samak, ada ke disebut berdosa?? Takde la pulak I rasa..TETAPI mrasa la orang tu tak dapat apa-apa dalam amal ibadat sebab buat ibadat dalam keadaan kotor. Sila betulkan jika saya salah.

Pegang anjing atau babi tidak haram ye. Yang haram tu kalau kita MAKAN ye adik-adik semua. Kita diharamkan dari makan anjing dan babi.

Sebut pasal haram ni, aku pun tak faham dengan mentaliti orang-orang yang terkebelakang ni. Maaf lah ye. Saya ni agak sekular and open in many ways. Tapi, dalam dok sibuk pasal pegang najis-najis berat ni, takde la pulak orang-orang itu kecoh pasal lelaki/perempuan yang dok berpeluk bersentuh kulit dengan lelaki/perempuan bukan muhrim tu. Apa hukumnya?? HARAM bukan?? So, automatic la dapat dosa. Jadi, kalau difikirkan secara empirikalnya, mana lagi teruk dan berdosa?? Pegang anjing/babi, atau pegang lelaki/perempuan bukan muhrim?? Ha, jawab Faizul, jawab. Kau kan pandai berhujah kan?? *matilah seru

Tu belum masuk part budak perempuan yang bergambar dengan babi dulu. Siap masuk mastika nih. Bikin kecoh je. Yang malu sape? Budak tu kan?? Tu lah masalahnya kalau takde ilmu di dada. Dah takde ilmu, tak nak tanya. Pastu sesedap ais krim padelpop jer mulut tu kata budak tu akan masuk neraka. Macam la awak tu confirm first class ticket masuk sorga kan? Padahal, diri sendiri pun lack of fardu ain basics, betul tak??

Ni lagi satu contoh yang aku pelik pasal orang-orang yang minda terkebelakang ni (aku tak tau la ada kaitan ke tak):

A - pakai tudung, baju ketat, seluar ketat.
B - tak pakai tudung, baju longgar, seluar longgar.

Kalau kau tanya makcik-makcik yang jual karipap kat tepi LRT masjid jamek tu dengan akak-akak eksekutif yang kerja Bank Muamalat, sapa yang pakai tak senonoh dan nampak jalang, sudah tentu dia akan tala budak-budak perempuan B yang tak bertudung ni. Tapi, cuba kau tanya jantan-jantan gersang yang bermata keranjang, mana yang dia akan turn on bila tengok. Tengok rambut ke tengok betuk badan?? Confirm diorang jawab yang bertubuh montok kan?? See, orang kita ni sangat suka menilai perkara superficial berbanding perkara pokok. At the same time, aku takde la nak menolak hukum pasal pakai tudung ni, jauh sekali nak pertikai pasal pakai tudung ni. Dan saya tidak kata yang pakai tudung ni jahat, sundal atau jalang. Tapi kalau nak pakai, pakai la betul-betul. Kalau pakai tudung, tapi seluar low cut sampai nampak thong sampah kedai kopi bagai buat apa kan?? Jadi matlamat menutup aurat tu seperti yang dinyatakan dalam Surah An-Nisa tu tetap la tak dapat dipenuhi ye tak?? <-- bercakap seperti orang yang tidak pernah buat dosa..ish ish ish..

Tu belum masuk kes seorang jantan siamang yang terkenal dengan kuat mengongkek anak dara sunti, dalam erti kata lain MANWHORE, dengan selambanya bercakap kat seorang yang homoseksual, "Seteruk-teruk aku, at least nabi still mengaku umat. Kau?? Nabi tak mengaku umat yer". Yeah right!! To that manwhore, jangan kata nabi, kalau kau tu anak aku, aku tak hingin pun nak mengaku yang kau tu anak aku, ni berani kau mentioned nabi la. Shame on you!!

Berbalik kepada isu anjing/babi haram ni, hidup dalam masyarakat yang beradat ni, banyak la perkara taboo dan faux pas. Mungkin, ada jugak baiknya jika kita dapat mengetahui selok-belok cara hidup sesuati masyrakat supaya kita dapat menyelami apa yang taboo, apa yang faux pas. Betul tak Leha? Macam masyarakat Malaysia (baca: Melayu), memang la pantang melihat orang-orang yang sama kulit dengan dia (walaupun rambut blonde) bermain-main dengan chihuahua. Tak pasal-pasal kau kena tuduh KAFIR kan?? Walaupun pak cik yang tuduh kau tu, masjid haram tak pernah pergi. Tu belum tanya kiblat arah mana. Sebab, perkara pegang anjing/babi ni memang taboo. So, untuk tidak mengeruhkan keaadaan, jangan la awak pegi shopping kat KLCC bawak chihuahua dalam beg LV awak. Apa pulak nanti kata orang kan?? Kita kena la hormat perasaan orang lain jugak. Kata satu Malaysia. Tak mati pun anjing tu kalau awak tinggal kat jiran sebelah rumah awak tu.. *apa yang aku merepek nih~~


Ada sesetengah perbuatan tu pulak, kalau kat Malaysia mungkin tak memberi apa-apa makna, tapi kat tempat/negara lain mungkin offensive. Ni yang kita panggil cultural faux pas. Contohnya macam gambar budak pompuan kat atas ni. Kalau kat Malaysia, maybe ok la kot. Tapi, kalau kau buat sign V ni kat UK, apa pulak maksudnya Makji Esah?? Hahaha. I pun tak sanggup nak explain kat sini. Kira sign ni tergolong satu geng dengan middle finger la.

So, pokok pangkalnya kat sini adalah BELAJAR/LEARN. Learn to accept differences. Tak rugi pun belajar nih. Contohnya kat blog apartment kau tu, kau sorang je Melayu, the rest Cina. So, kau tak puas hati sebab diorang bela anjing. Kenapa nak whining?? Kalau tak suka pindah la. Takkan kau nak paksa diorang ikut rule kau pulak?? Kan di dalam Islam kita digalakkan berbaik-baik dengan jiran? Daripada maki hamun membabi buta (macam I nih), baik la buka kitab/hadis kaji dulu. Islam tu luas, minda kau tu yang SEMPIT macam lubang kubur!!

At the same time, pepatah melayu ada berkata, ala yang masuk kandang-kandang tu. Masuk kandang rimau mengaum (bukan mengongkek ye Lee), masuk kandang kambing buat apa tah lagi. Senang cerita, kita kena la jugak hormat budaya orang. Kau dah tau orang kampung kau tak suka kau bela anjing, yang kau gila nak bela sangat tu buat apa kan?? Ni pun sebahagian daripada konsep bertoleransi (subjek form 4 pendidikan islam). Walaupun, benda tu yang kita buat tu tak salah, tapi depa tak suka, nak buat macam mana kan?? Kita bukan boleh paksa semua orang suka kita. Kang tak pasal-pasal kena humban batu!! Mak lari dulu naaa~~~

PS: Maaf kalau terkasar bahasa.

Tuesday, April 06, 2010

Siapa Pintar??


RUNDINGAN BAWA PELAJAR PULANG BUNTU

LANGKAWI: Keluarga pelajar pintar yang melarikan diri dari rumah kakaknya di Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani sejak Isnin minggu lalu, Halimaton Abd Rashid, 15, semalam datang ke pulau ini bagi menemui keluarga teman lelakinya bagi mencari penyelesaian berhubung masalah yang melanda pasangan itu.

Ibunya, Normah Abd Mutalib, 46, serta beberapa ahli keluarga terdekat tiba di pulau itu pada kira-kira jam 7 malam dan menemui keluarga teman lelaki Halimaton, Mohamad Noor Abdullah, 19, di Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi. Pihak Mohamad Noor pula diwakili oleh ibunya, Azizah Senapi dan bapa tiri pemuda itu yang tidak dikenali identitinya.

Perbincangan itu yang turut disertai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Daerah Langkawi, Asisten Superintendan Ismail Ibrahim bermula pada kira-kira jam 10.30 malam dan berlarutan sehingga satu setengah jam tetapi gagal mencapai sebarang penyelesaian apabila Halimaton dikatakan enggan kembali ke pangkuan keluarganya.

Berikutan itu, Ketua Pemuda Umno bahagian Langkawi, Norsaidi Nayan yang turut berada di situ mengambil inisiatif membawa kedua-dua belah pihak menyambung rundingan di rumahnya di sini.
Sehingga jam 1.30 pagi ini rundingan masih berjalan apabila kedua-dua belah pihak enggan mengalah.

Difahamkan, perbincangan menemui jalan buntu apabila Halimaton enggan pulang ke pangkuan keluarganya di Baling, sebaliknya berkeras mahu berkahwin dengan pemuda pilihannya itu menyebabkan ibunya dilihat pengsan dan terpaksa dipapah dan ditenangkan ahli keluarganya.

Akhbar ini sebelum ini melaporkan Halimaton yang juga pelajar pintar melarikan diri dari rumah kakaknya di Bandar Puteri Jaya kerana mahu mengikut teman lelakinya itu di Langkawi. Dia yang ditemui kelmarin menyatakan nekad mahu berkahwin dengan pemuda pilihannya itu dan enggan pulang ke pangkuan keluarga.
- SUMBER BERITA HARIAN

______________________________________

Hmmm what can I say instead of BUDAK NI memalukan orang BALING jer?? And perlu la di'stress'kan perkataan PELAJAR PINTAR tu?? Pintar apanya kalau masih tak dapat bezakan what good or not for herself kan?

Ada orang kata it is ok to do mistakes in life because it is a learning process. You made a mistake, you learn from it and next time, when the same thing datang balik, you will know how to deal with it la kan. But don't you think that this one is way beyond mistakes?? Ni dah masuk tahap derhaka la kot. Ye la, apa taraf kau sampai mak kau nak merayu-rayu kat kau. Tahu tak masa sahabat tanya Rasulullah (S.A.W), "Who should I give my love, my respect and my honor to, after Allah and Rasulullah?". Rasulullah (S.A.W) jawab, "Your mother". Berapa kali baginda jawab adik-adik semua?? 3 kali kan? So? Berani kau nak nafikan lagi kedudukan ibu tu kat mana??

Pandai ke budak ni seperti yang dicanang-canangkan?? Kalau setakat baru dapat 5A dalam UPSR, tu bukan ukuran ye. Ramai je budak yang dapat 5A dalam UPSR, pastu melingkup tak tentu hala kan?? Pastu, nak tunjuk pandai punya pasal, budak yang dikatakan pintar ni boleh la pulak buat laporan polis pasal MAK dia tuduh boifren dia tu melarikan dia bleyy?? Yang tak tahan tu, dia kata dia tak lari dari rumah, tapi dia keluar rumah dengan rela hati. Ha?? Bukan tu lari dari rumah ke namanya?? Ada ke orang kena paksa lari dari rumah dik oii??

"Apa jadi pun saya mahu kahwin dengan Mohamad Noor. Malah, keluarga Mohamad Noor menerima saya dengan elok, cuma keluarga saya menentang hasrat kami untuk berkahwin," katanya.

Ni bukannya pintar tapi MANGKUK TINGKAT, MANGKUK ACROPAL, MANGKUK PLASTIK dan MANGKUK JAMBAN pun ada jugak. Tengok je la muka selamba dia sebelah mak dia tu. Rasa macam nak tampar je laju-laju. Mak dia ni sampai pengsan-pengsan sebab dia tak nak balik. Dia boleh buat muka bodoh jer. Tak kesian ke? Penat-penat mengandung 9 sembilan, ni la balasannya kan? Ni baru la namanya buang mak, buang saudara. Sekarang ye la cinta. Nanti dah beranak pinak, kena tinggal sehelai sepinggang, baru la nak menyesal macam perempuan-perempuan yang tergoda dengan lelaki-lelaki 'kutu berahak' from Lombok tu. Apa yang depa tergoda, aku pun tak tau. Kot ye pun dah miang sangat nak kawin, tak boleh ke tunggu habis belajar dulu. Being childish and stupid (plus boifren pun sama bodoh) won't solve a problem dik oi!!

Dia ni tak tahu ke yang restu mak bapak ni ibarat doa? Even nak buat benda baik pun, kita digalakkan minta restu mak bapak. Aku nak berhijrah ke sini pun mintak restu dulu mak abah aku dulu.

Mintak simpang la benda-benda ni dari terkena kat adik-adik perempuan aku yang dua orang tu. Yang dah besar tu takpe. Yang berhingus masih belajar tu. Belum apa-apa lagi dah berboifren sakan. Siap dok panggil mama papa bagai. Geli geleman aku!!

To adik Halimaton, jangan dok lawan cakap mak tu. Tak baik. Dah-dah la tu nak marah kat mak awak tu. After all, syurga tu di telapak kaki ibu. Sementara dia masih ada ni, jangan la kecewakan dia yer...

To wartawan akhbar, boleh tak pilih tajuk yang tepat (merujuk kepada tajuk yang diterbitkan dalam akhbar sebelum ini, PELAJAR PINTAR MAHU SEGERA NIKAH)?? Perlu la diselitkan perkataan PINTAR tu?? For me she is just gadis mentah who was fortunate to get 5As in UPSR and gatal nak kawin. Tu jer. She is not even close to pintar. She is even worst than stupid!!

Untitled...

Alexandra Park, Glasgow

Lamanya tak update. It has been so long since my last post. Penyakit MALAS menguasai diri disamping tiada idea atau inspiration untuk menulis. I don't really make this blog as personal diary where I keep all the daily shit tiap-tiap hari. It is more like tempat aku mencurah apa yang terbuku dalam jiwa ni. Sort of therapeutic jugak la. Dari menggila tak tentu pasal, pastu bought a knife kat Tesco, then pi tikam random person kat tube station, ada baiknya aku tulis kat sini kan?? At least, takde orang mati.

It was a long Easter weekend for me. Since ada 4 hari cuti yang aku kena habiskan before April, so I decided untuk ambik cuti before and after Easter weekend. So dapat la seminggu gituh. Sinca dah cuti lama-lama ni, buat apa la terperuk kat London ni kan?? Jadi aku ambik la kesempatan ni nak buat lawatan muhibah ke Glasgow dengan menumpang kasih kat rumah kawan aku kat sana. His wife buat PhD kat Strathclyde University.

Seriously, I'm not really fancy Glasgow. It is dirty, dusty and filthy city. It is even worst than London. Though it have a mixture of modern and breath-taking beautiful old building, tapi tempat tu azab in general. But journey to Edinburgh was fantabulous (fantastic + fabulous)!! Beza dia dengan Glasgow macam langit dengan bumi. I really wish I can spend more time instead of one day trip. Banyak tempat aku nak lawat tapi tak cukup masa, especially museums and castles.

Lagipun pergi dengan my friend yang dah beranak pinak. So, sangat susah la nak juggling dengan budak-budak yang seems upset all the time. Nak jalan-jalan pun susah. Tapi, aku taknak la complaint apa-apa kan. Sebab aku pun tumpang diorang. Takpe, next time boleh datang lagi. Besides, Edinburgh tu pun bukannya jauh sangat dari London (katanya!!).

At the same times, I have a chance to meet kelompok Malay Malaysian yang tinggal kat Glasgow. Thanks to my friend yang ajak aku pergi sesi beramas mesra dengan puak-puak ni. But no offence, aku rasa boring. Ayooo matilah kena baling batu lepas ni. Hmmmm, susah nak describe because macam aku selalu kata, I try not to judge people, tapi always end up judging yang bukan-bukan. Ye lah, when you didn't get along well with them, apa lagi kau nak kata kan?? It is either you or them. Or maybe sebab aku ni pun malu-malu taik kuching gituh and tak tahu nak interrupt the conversation especially bila masuk part anak pinak yang memangnya non of my expertise since I tak pernah beranak. Tu belum masuk part politik yang sememang aku harus akui that aku agak dangkal dalam berbincang dalam topik politik ni sebab it will end up dengan perang mulut. So for me, bercakap pasal politik Malaysia ni adalah buang masa. Nak pulak kalau orang yangbercakap tu pro parti itu dan parti ini. Baik bercakap pasal perang Iraq kan?? But I must say that most of them are boring and poyos big time!! *matilahhhh lagik~~

At the same time, aku rasa sedih sangat because my dearest friend, Fauzan lost her battle over cancer. She passed away masa aku tengah bercuti, which made the whole vacation sucks!!

I don't know how to decribe my feeling. When my friend messaged me that Friday afternoon, I was shock!! I try to hide my feeling. Tapi tengah-tengah malam, angin takdak, ribut takdak, tiba-tiba rasa sedih. I still remember the time back in HUKM when we were working together at O&G. I used to tease her as lembab sebab dia selalu scan dengan slow. Takde la lambat mana pun. Tapi biasa la, makcik-makcik macam aku ni kan suka exaggerate lebih-lebih. But it was fun though. Pernah sekali dia kata dia taknak introduce husband dia sebab takut aku rampas husband dia...bleyy?? When she'd been diagnosed with lymphoma non-Hodgkin, aku sangat terkejut. Orang yang aku anggap sebagai sporting and happy go lucky, tiba-tiba boleh jatuh sakit and didiagnose dengan kanser.

To make thing worst, they only came out with the diagnosis on my last days in HUKM. I was in between juggling my stuff and sorting out my account and everything. On my very last day, I managed to visit her in the ward. At this time, she still in very high fever. Her doctor planned to do the chemo once the is gone. She looked very different. Very skinny and pale, yet she managed to smile when I came in. Deep down, I know that she has no more tears to cry for. She told me to take a good care of myself and "jangan nakal-nakal yer...". I can't help but to cry. I told her to be strong and fight for that disease. She just smile like she knew that she is not going to win in the battle.

During the first few weeks i London, I do get an update about her. Banyak kali sangat dia almost meninggal masa buat chemo and masa kat ICU. I thought she's going to make it. Tapi Allah ternyata lagi sayang kat dia. Thing like this sometimes make me wonder. I try not to believe it, but it proved that doctors are the worst patients. Kadang-kadang bila aku tengok orang yang update status kat FB whining about their miserable life, rasa macam nak 'hamun' pun ada. You should be lucky that you're still alive. Embrace it, enjoy it and don't take it for granted. Sebab, there are lots of people yang mati muda and ada yang tak sempat kenal erti hidup yang sebenar. Tu belum masuk yang terlantar di hospital menunggu ajal datang menjemput.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas Arwah dan meletakkannya di kalangan orang yang beriman.

Fauzan, you will always be remember. All the memories, the jokes and the laugh that we had, I will cherish the moments till the end of my life.

Al-Fatihah.