Thursday, March 18, 2010

Saya suka Karam Singh Walia!!


Kan?? Mrasa semua wartawan hiburan sentap telor dan bijik masing bila membaca komen-komen pedas kat facebook (klik SINI kalau nak view). Nak buat macam mana kan?? The reader has spoken. Apa lagi yang boleh diorang buat instead of report polis and saman kan?? Tapi, idok le aku ni gigih nak join page tu uols. Macam dah takde kerja gamaknya kan nak join page yang berbagai-bagai ni. Cukup la I join page Dayang sahajork!!

Aiyoh saman ley?? Orang kata, kalau takut dilambung ombak, jangan la buat rumah kat tepi pantai kan? Dah memang kerja reporter ni, ada saja la orang tak puas hati. Daripada kau pergi saman-saman report polis bagai ni, apa kata pakat-pakat muhasabah diri masing-masing? Pembaca marah dan menyampah, mesti ada sebab kan? Takdenye kitorang jeles dengan kerja korang yang ala-ala glamer suam-suam tu.

Aku seriously memang dah lama menyampah baca ruangan hiburan Malaysia ni. Dah naik meloya. Nak-nak pulak bila baca tulisan si Siti Jarum. Sapa tah si Siti Jarum ni. Mulut dia ikut sedap je nak mengata. Paling tak tahan, boleh la pulak mengutuk Micheal Jackson ni. Padahal dia tu apa ada? Nasib baik dapat kerja jadi reporter kan?? Tu belum masuk ruangan si Joyah mana tah ni. Baik aku baca ruangan Di Celah-celah Kehidupan. Best sikit!

Kadang-kadang wartawan ni tulis main sedap jari jer. Bukan ada fakta pun. Bila artis marah and mengamuk kata nak bunuh wartawan, dan dan demand suruh orang tu buat sidang akhbar minta maaf bagai. Yang kau dok fitnah orang tu, ada kau pernah mintak maaf?? Contohnya macam kes akak Ziana Zain kita la. Kan dah terang-terang suami akak Ziana tu kata masa dia mula-mula kawin dulu yang dia tak suka wartawan ambik gambar or temubual dia. Dia kata, biar isteri dia glamer sudeh. Dia tak payah la. Yang kau sibuk dok mengata suami Ziana tak mesra wartawan tu kenapa? Orang tak nak sudah la. Yang jadi milik peminat adalah ZIANA ZAIN. Bukan laki dia, mak mertua dia, nenek dia, tok long mahupun tok lang Ziana. Pastu, since laki Ziana ni tak suka publisiti, so make sense la yang Ziana ni selalu muncul kat majlis-majlis tanpa laki dia. Lagipun, kerja laki dia tu kan terbang ke sana ke mari. Bukannya businessman yang duduk goyang kaki, tup-tup duit masuk macam Datuk K kan?? Yang korang pandai-pandai kata rumahtangga dia tu berantakan kenapa?? Mak aku kata, benda yang tak betul, kaalu kita dok sebut berkali-kali tu nanti jadi doa. Kang tak pasal-pasal bercerai berai orang tu nanti.

"Sendiri makan pengat, sendiri mau ingat la dik nun.." *rolling eyes~~

Tu belum part terjah menerjah yang dedah orang tu GAY, orang ni LESBIAN, isap ganja bagai. Padahal yang dok tulis and temuramah tu pun ISAP KONEK dan mengongkek jantan kan?? See, nak tulis pasal keburukkan orang, diri sendiri pun tak betul, macam mana la pembaca tak marah. Tak ke tu sendiri cari penyakit? Kau tak tau, budak-budak sekarang ni boleh tahan canggih jugak. Pagi tadi kau dok buat ulasan pasal artis gay, pastu malam tu kau pergi clubbing dengan kawan-kawan gay kau kat kelab gay. Esok tu, confirm keluar gambar kau kat internet and youtube. So sapa yang malu?? Mereka dan keluarga mereka lah kan?

"Hai, saya Bruno. Saya ada dengar kabar angin kata Arnold tu gay. Betui ka?? Kowser you!! Nama je gabenor. Tapi buat perkara tak senonoh. EEWW!!" *bleyyyy~~

Ok. I do admit yang komen-komen kat situ (facebook) boleh dikatakan agak keterlaluan la. Ye la, yang komen tu pun gigih nak melahanat kan orang tu siap carut marut segala mala dalam kain, sampai carut mak bapak orang tu. KAU KENAPA?? It just made you no different from orang yang kau hentam tu, betul tak?? Orang kata, kalau nak tegur, guna cara berhikmah. Sedangkan masa Allah perintah Nabi Musa untuk menegur Firaun supaya balik ke pangkal jalan dan tidak menyekutukan Allah, dia pun kata tegur elok-elok kan. Takde la dia suruh pergi hentam maki hamun orang tu. Kau rasa kau sama level dengan Nabi Musa ke??

And as for those reporter yang terpalit taik kat muka tu, tak payah la report polis saman bagai ni. It just show how low you are. Tolong la. Tun Mahathir tu lagi banyak website yang dok fitnah dia. Harakah siap panggil dia FIRAUN lagi. Ada ke dia sibuk buat report polis bagai?? Takde kan?? Dia kata,

"BIAQ PI LA KAT DEPA. NANTI DEPA LETIH, DEPA BERENTI LA TULIH"

See?? Jadi kudis tak kat Tun Mahadhir?? Korang tu nasib baik la kerja kat Malaysia. Artis Malaysia ni terpaksa la JULANG korang macam Kak Ani masa buat show Ngajat Tampi. Kang tak julang, korang tulis kata artis tak hormat korang. So, sekarang sapa yang lagi DIVA? Korang tu kalau kerja kat US, dah lama kena langgar dengan Lindsay Lohan. Bak kata Leha, "ITU OBATTTNYAA!!!"

Seriously, wartawan yang aku respect gila-gila cuma Karam Singh Walia dengan Wan Kamarudin yang popular dengan 'Apa kejadahnya...' tu. Ni la baru wartawan. As much as annoying to see his hand up and down masa baca laporan, tapi tak dak wartawan yang boleh aku katakan satu par dengan Karam Singh Walia. Mana ada wartawan yang prihatin dengan masalah rakyat macam dia. Tu belum masuk part pantun dan peribahasa lagi. Aku memang kagum habis. Tu belum bab bahasa dan intonasi yang dia gunakan. Lebih melayu dari melayu. Ayat yang dia tuturkan tegas tanpa merosakkan keindahan bahasa melayu/malaysia. Pastu buat liputan pulak pasal kegiatan haram, isu alam sekitar dan macam-macam lagi. Berani ambik risiko and everytime dia cakap, mesti dia akan bagi fakta yang tepat. Tu la namanya superstar. Tu la namanya buat homework before buat laporan. Takde la main terjah je.

"Terbakar rumah, nampak asapnye.. terbakar hati, siapa yg tahu"
*KELASSS TAK??

Ok fine, dia bukan wartawan hiburan. Fair enough. Tapi bukan etika kewartawanan tu sama je ke kat mana-mana?? Orang dulu, nak jadi wartawan kena masuk universiti ambik kewartawanan or journalism bagai. Sekarang macam tangkap muat jer. Sometimes aku rasa, lagi bagus aku baca ruang Mama Juwie dengan Huzz. At least kelakar kan?? Tak payah la nak menjahanamkan industri seni Malaysia yang sekangkang kera tu. Tak ke mana pun. Bukan tak boleh tulis gossip, tapi at least letak la gambar sebagai bukti kan?? Instead of tulis kata ada orang bagitau, kawan baik bagitau, kawan wartawan bagitau dan lain-lain lagi.

Dan peringatan untuk diri sendiri jugak, kalau tak suka baca, JANGAN BACA!! Ha, kan dah tak sakit hati. Ish ish ish, selalunya benda yang kita tak suka, benda tu la yang dok mengamit kita pi baca. Macam I dengan cheese cake la. As much as I hate the cheese cake for made my six pack (kalau ada la) fade away, but I can't never resist the temptation kan?? So, tepuk tetek,s tanya la selera masing-masing yer... *larikkkkkkkk~~

Ok lah, nak sambung buat decoration telor-telor ni. Easter day kan dah dekat!! Hiks~~

Monday, March 15, 2010

Shoulder to shoulder...

Rotator cuff injury is the worst nightmare can happen to a sonographer. And as a person yang tergolong dalam golongan-golongan yang easily torn their shoulder muscle, I always try my best to keep myself dari berhadapan dengan benda alah tu dengan exercise atau stretching my shoulder constantly kat tempat kerja bila ada masa terluang. Sebab, I believe sooner or later, I will face the problem. At least dengan exercise and stretching, dapat delaykan kesan buruk tu from happening di kala I masih muda remaja gituh kan??

Sebab tu la I selalu meroyan bila dapat patient yang sihat seperti mentari pagi. Kenapa?? Meh sini nak explain:

1. Patient plus size selalunya mempunyai banyak lapisan lemak. Kak Fahya ada berapa lapis eh?? Hiksss.. *larikkkkks sebelum kena tumbuk

Lemak ni actually reflected the ultrasound wave, which made ultrasound image blurry or shadowy. Tu pasal la gambar tu kelabu asap yer Leha oi. Bukan salah I!!

2. Selain itu, ultarsound wave ni bila travel through skin and flesh, makin dalam travelnya, makin lemah la frequency transmitted, which result poor echo back to the transducer. Analogi yang mudah, bila ambulan lalu depan kau, bunyi dia kuat, bila jauh bunyi sayup-sayup gituh. So, bila echo dah poor, confirm la image pun kelabu asap kan??

3. The best way untuk improve image view selalunya whether find a better window (if it possible la kan). Other than that, kena tekan la sikit bila scan tu. Constantly doing this akan menyebabkan pressure to the shoulder muscle, which in long term will cause muscle tear.

See?? Salahkah I bila I meroyan everytime dapat patient macam ni??

I actually have no problem dgn perempuan yang bersaiz besar ni literally. Sebab most of them are COOL people and penyayang serta manja gituh. But, I have a problem if they are pregnant. Kalau tak mengandung tu lain cerita la. Dah la diorang ni boleh dikatakan masuk kategori high risk, it's also give me a hard time in assessing their pregnancy. I hate to put on my report that I'm not able to see their baby properly due to increased BMI or due to maternal thick abdominal wall and bla bla bla. In away it's not fair to the baby and at the same time aku ni bukan jenis yang tak boleh itu dan tak boleh ini. AKU SENTIASA BOLEH. So, tebal macam mana pun lemak tu, aku akan tekan, tolak, tarik and do whatever it takes to make me see the baby clearly. Sudahnya side effect sapa yang kena?? MAK JUGAK kan??

I nak patient yg kurus macam ni boleh tak??

Sebab tu la aku selalu bagi ceramah free kat patient aku. Next time kalau nak mengandung, bagi kurus dulu, baru plan nak mengandung. NO MORE DAL!! NO MORE CURRY!! NO MORE CHEESE NAAN!! EXERCISE!! <-- ayat-ayat yang selalu aku guna kat sini, since most of my patient adalah dari belah asia selatan. Kannn?? Penat scan satu hal. Pastu, aku explain tak faham pulak sabar jelah. Aku ni pulak pantang kalau kena explain benda yang sama berkali-kali, mula la aku nak meninggikan suara... *sambil urut dada~~

I know this entry may hurt some of my reader. Just to let you know that I mean well and bukan niat I nak mengutuk depa yang gemuk ni. I ni takde la anti dengan orang-orang gemuk macam FORD tu. Kan Ford?? Hiks. Kadang-kadang tu bukan nak kata la. Ada sesetengah benda yang kita rasa OK tu sebenarnya tak OK. Macam aku jugak. Aku selalu kata lantaklah aku nak memondan ke, nak melenggang mak limah ke...bukannya aku pinjam kaki kau nak melenggang kannnnn?? Tapi, hakikatnya ramai orang tengok rasa macam nak baling terompah je kan??

Kesimpulannya, kita semua ni tak perfect. Include ME!! Walaupun kadang-kadang tu narcissistic sikit. Tu nak boost up my confidence level je. Ye la, nak tunggu orang lain kata kau tu bagus, memang la HARAMMMMM ada kan?? So, the most important thing is you feel good about yourself. And I do believe kebanyakkan perempuan gemuk pun feel the same way. They comfortable the way they are. TETAPI, my concern is bila diorang PREGNANT. Tu je. Sebab you're carrying another living creature in your tummy and that little baby share everything with you. Whatever you take or eat, it will goes to the baby as well. So, don't be sellfish!! Just have a good life!! Nanti kalau jadi apa2 kat baby tu sapa yang nak meraong bagai??

Thank you very much... *ford yang pakai sari merah~

Thursday, March 11, 2010

Money, Money, Money...

Orang kata money is a source of evil. Betul ke peribahasa yang aku sebut ni?? Entah la. Konfius mek. Tapi yang pasti, pasal duit ni jugak la boleh buat KB potong kek sesama sendiri. Dan jugak boleh buat laki bini bercerai-berai.

Bila discuss pasal bab-bab duit ni, serta-merta je hati ni jadi sayu. Yo lah. Mana taknya. I think among my adik-beradik kan, kos pengajian I la yang paling tinggi to date. Beribu-ribu lemon gituh duit my father dihabiskan masa I belajar kat UM, buat my post-grad and untuk menambahkan hutang-piutang yang sedia ada, I have to ask my dad a sum of 40k untuk melunaskan payment masa aku break the contract with my previous employer sebelum I join HUKM. Ye lah, since diorang menaja about 3 quarter untuk kos pengajian aku masa buat post-grad tu, maka in return I have to work for them for 3 years with gaji yang sangat tak munasabah with my qualification. Since masa tu aku sangat berminat nak sambung belajar in Medical Ultrasound and I don't have dana to support my study, so I've signed the ridiculous contract dengan tema 'BERSYUKUR DENGAN APA YANG ADA'. But, I wasn't happy with them. As I told you guys in my previous post, even my dad pun don't really like the way they've treated me (padahal aku tak pernah cerita apa pun kat dia..psikik betul orang tua tu!). So, he told me, if I get a chance to get away from that lobang neraka, DO IT!! And off course it wont come for free kan?

So, since I ni miskin memanjang maka sapa lagi yang I boleh mintak bantuan kalau bukan mak bapak kita sendiri kan?? Well, I did try buat bank loan. Tapi tak berjaya. Ye la, at that time boleh tahan gawat jugak la which made bank-bank agak susah nak offer loan for someone yang bekerja with private sebab anytime boleh melingkup kan?? Nak pulak bila kerja kat family company yang daripada atas sampai ke bawah semuanya adik-beradik depa. And you have to take different order which drove me crazy all the time. Tak kisah gaji kau 5 ribu pun, it is not that easy to get a bank loan. Kalau ada pun, syarat melampau-lampau. Gampang sungguh!! In the end, I have to borrow from my dad.

Memang la dapat kan, tapi my abah pun mengalahkan bank. Tetap ni ada syarat-syarat. Syarat dia, I have to pay him back seribu sebulan sampai la habis semua hutang piutang I dengan dia. Ok la kan. Sebab takde interest kalau pinjam dengan bapak sendiri. You guys might say that it is his responsibility to pay for those things because he is a dad. Tapi, what not fair is, he has to use his duit pencen. That is what I think. And I will feel guilty for the rest of my life if he didn't ask me to pay him back that money. So I've paid and stopped for awhile sebab I moved across the continent. And I really really hope that my family especially my dad will at least understand that I'm still trying to figure out what ever shit over here, which made the delay of transferring the money.

Yang aku bengang sangat (or hurt maybe) bila adik-adik aku tuduh yang aku sejak pindah pergi oversea ni dah lupa diri. Sebabnya, aku tak masukkan duit for bulan January lepas. Seriously, aku rasa macam tak berguna sangat. But then again, I know it was my fault la pun kan. Tapi, tak payah la cakap sampai macam tu sekali. Bukannya aku saja-saja tak nak masuk duit. At that time aku pun tak terurus. Bila aku masukkan duit, tahu la pulak mulut tu nak diam. And I don't even get thank you pun. Bukannya aku harap sangat. Yang penting, tanggungjawab dan matlamat tu tercapai. Adik aku tu pun satu jugak. Baru masuk belajar kat poli, macam-macam dia mintak kat bapak aku. Can you imagine dia boleh suruh abah aku belikan dia broadband. Padahal duduk kat Arau ni. Sedangkan kat KL pun connection terhegeh-hegeh, inikan pulak kat Arau kan?? Alasan dia computer lab ramai orang guna and limit for one hour only. Which is for me, fair enough la kan. Kalau bagi unlimited kang, takde yang masuk kelas pulak kan?? Kalau setakat nak cari bahan buat assignment tu, you don't really need sampai sejam pun. Unless kau buat benda lain. Pastu, course pulak catering. Assignment apa la sangat lecturer tu nak bagi. Pening kepala orang tua tu dibuatnya.

The thing is adik aku tu bukannya pandai sangat pun. And dia sendiri bagitau yang dia tak minat baca-baca buku and belajar segala ni. Like everything akan fall on her laps if dia just duduk kat rumah je. Off course as a brother, I will always support her to further study endlessly, if she ever get a chance, walaupun sebenarnya abah aku ada bagitau yang dia rasa berat hati nak izinkan adik aku tu sambung belajar. Tapi, better dia ada diploma or sijil. Sebabnya nanti kalau dia kena tinggal laki, takde la dia tinggal sehelai sepinggang, betul tak Leha?

Baru-baru ni, my other adik ada bagi tau yang Mak Long aku datang bergaduh kat rumah aku (bergaduh with my nenek). Sebabnya duit la jugak. Mak Long (daughter in law to my nenek la kaedahnya) aku ni pernah pinjam duit dengan nenek aku. It was ages ago. So, since that is the only money yang dia ada, so nenek aku mintak la balik duit dia. Tapi, tidak la dia mintak direct terus. Tapi through my Mak Ngah. Mulut Mak Ngah aku ni boleh tahan laser jugak. Dia pi sms Mak Long aku kata dia anak-beranak la yang dok perabih duit nenek aku. Mrasa sentap bijik perempuan tu, terus segera drive datang rumah aku malam-malam buta bikin kecoh. Habis diungkit semua benda. Haishhh buat malu kat orang kampung je. See, duit ni memang paksi kejahatan kan??

But in a way, I do think that money can buy happiness. Ye, more money you earn, maka lagi happy. Nak pulak orang yang suka ber-retail therapy macam aku ni. Walaupun at the same time it does gave me headache. The problem in here is, the more you earn, the higher tax you have to pay. Cis!! There goes my salary. Half of it gone sebab dipotong tax. Hai nasib-nasib. Ni adik aku yang kat poli tu dah bagi hint-hint suruh aku beli laptop. KEJI punya adik!!

Nota kaki: tengah kira budget untuk balik ke Malaysia~~

Wednesday, March 03, 2010

Dan bunga pun berguguran...

Here is the question yang telah ditanya oleh Mrs F on my comment box:

I suka la baca blog uollss.. Banyak info pasal pregnancy okeh..
Uolls, kenapa I dah 2 months pregnant pastu Doc scan dia kata xde heartbeat. So kena buat DnC. I pose2 tanya doc kenapa jadi mcm tuh? Doc tuh pose2 jawab xde apa2 sebab.

Betul ke uollss?? Ke Doc tuh propah kat mak??

_______________________________________

All right Mrs F. First of all, uols ni betul-betul perempuan ke?? LOL *matilahhh kena pukul dengan heels lepas nih~

Anyway, sebab musabab kenapa berlaku keguguran di peringkat awal (1st trimester) sememangnya misteri dan sukar nak bagi jawapan yang tepat kenapa berlakunya keguguran tu. Tapi kebanyakkannya (about 50 to 70%) disebabkan oleh chromosomal abnormalities, whether in ovum or sperm yang menghalang perkembangan embrio (fertilized egg). Nak pulak kalau keguguran is a repeating event. So, it is not always salah perempuan ye kalau berlaku keguguran!! Kalau dah si 'ikan kecil' pun tak betul akibat merokok tanpa henti, mrasa la tak melekat cik abang oi!!

Sebab tu la, most of the doctor akan bagi reason yang keguguran tu berlaku sebab unfortunate event. Walaupun in my own opinion jawapan tu sangat la tak beretika, tapi that is the real reason why it's happen.

Selain daripada tu, ada beberapa lagi sebab kenapa berlakunya miscarriage (i.e before 20 weeks). Antaranya ialah:

1. Hormone deficiency. In this case hormon tersebut adalah progesteron yang diperlukan sepanjang tempoh mengandung especially tempoh trimester yang pertama di mana pada peringkat ini fetus sangat vulnerable.

2. Diabetes - especially uncontrolled diabetes.

3. High blood pressure - which may develop pre-eclampsia in early stage of pregnancy.

4. Sexually transmitted disease seperti Chlamydia may cause miscarriage in certain condition but very rare.

5. Smoking

Bab smoking and drinking air kencing setan ni kan, aku cukup tak faham kenapa ada ibu-ibu yang masih berperangai mangkut tingkat tak mahu give-up on those things. Padahal, bukannya saja-saja kita nak sekat depa buat lagu tu. Tapi, for the sake of the baby dan kebaikan maknya jugak kan?? Isn't it so hard to understand? Ye lah, nanti kalau apa-apa yang berlaku kat baby tu, yang dipersalahkan sapa?? Weols yang kerja kat hospital ni la yang kena tuduh yang bukan-bukan. Kerja diorang nak saman je memanjang. Macam patient yang I cerita kat uols sebelum ni la. Bagi tau kata twin, terus mencarut marut kat dalam bilik I yang sucheee tu. Pastu, tanya macam mana boleh jadi twin. Hek ek na. Kau pergi la tanya jantan yang memantat dengan kau!!! Muka mak ada macam Jesus ke?? I'm not God!! *petirrrrrrr~~

Ada satu patient KELLY tuh, belum apa-apa lagi tanya aku, "Is it boy or girl?". Tu je yang dia tau cakap. Cilaka sungguh. Tak sempat-sempat aku nak letak ultrasound gel. Kau hengat mata aku can see through your tummy ka? Pastu bila aku cakap baby tu baby girl, dia dengan intonasi penuh berlagak ni cakap kat aku, "Show me". Ayo, paham ke kalau aku tunjuk? Pastu laki dia kata, tok sami yang mai dari Gujerat, India ada buat tilik yang baby tu baby boy. So, dia tanya macam mana baby tu boleh jadi baby girl. Mustahil katanya!! Habis tu?? Kau nak suruh aku buat apa?? Dah terang-terang tunjuk kat skrin yang baby tu baby girl. Yang kau pergi dengar ramalan karut tu kenapa??

This is antara benda-benda yang buat aku sakit hati. Kelakar pun ada jugak. Tu belum masuk part termination lagi. Ada sesetengah tu, terminate pregnancy sebab jantina. Siyal tak? Ada orang tu sikit punya susah nak dapat anak, hangpa senang-senang nak buang. Kalau sebab yang munasabah takpe la jugak. Kat sini, semuanya pilihan patient. Whether to keep or buang. Kita ni kena ikut je la. Tak ikut kang, nanti kata kita ni melanggar hak asasi manusia. Padahal, dia tak tahu yang dia tu at the same time melanggar hak asasi baby tu untuk lahir dan hidup kat muka bumi kan? Sabar ajelah mak Leha oiii melayan karenah patient-petient aku nih. Boleh meletop kepala ni!!

Satu lagi benda yang buat aku tension adalah poor history. Ho lah hat yang mai daripada mana celah tah, takde ribut, takde tsunami, tup-tup muncul dengan perut memboyot and expect aku tengok whether it is normal or not. Pantat betullah!! Bila aku tanya, pernah check kandungan tak sebelum ni, pernah katanya. Tapi check kat Cameroon. So how?? Tak ke haru biru. Aku tak kisah la dia nak check kat Tasmania sekali pun, tapi takda A PIECE OF PAPER ,satu haprak pun takdak untuk bagitau pasal kandungan tu. So, have to start all over again and sudahnya, patient management jadi kelam kelibut sebab poor history. Menyusahkan betul!! Pastu, ramai yang claimed depa tu student and ada student visa. Tapi, cakap English langsung tak reti. Siap kena call interpreter nih. Masuk akal tak? Bukan yang nak mai belajar kat sini kena ambik IELTS bagai ke? I pun kena ambik English test nih. Takkan la depa ni senang-senang dapat visa kot? Ni sah-sah la ada cerita lain disebalik tabir nih.

Sometimes somehow, asam garam pahit manis macam ni la yang keep me stronger and lovve my job even more. Off course la complaint tu constantly akan ada disamping unsur-unsur meroyan yang diupdate kat sini. Tapi I never mention that I hate my job kan?? Did I??

Daaaaaaaaaaaaa~~

PS: Mrs F, saya harap saya dah menjawab soalan anda yer... :)