Thursday, December 31, 2009

Happy New Year 2010!!


[Currently listening to Mariah Carey - Its A Wrap]

Should old acquaintance be forgot,
and never brought to mind ?
Should old acquaintance be forgot,
and old lang syne ?

For auld lang syne, my dear,
for auld lang syne,
we'll take a cup of kindness yet
for auld lang syne.

___________________________________

2009...

Terlalu banyak yang berlaku dalam hidup aku.
Sedih dan gembira bersilih ganti.
Lots of upside down.
But every single moment is priceless.

Pada tahun ni jugak aku start kerja kat HUKM.
Such a great time I had over there.

Off course benda yang paling aku tak boleh lupa when I set my foot on English land for the first time and meet him.
And been to Paris for the first time.
Mana mungkin aku lupa betapa gigihnya aku memanjat anak-anak tangga menara besi yang bernama Eiffel ketika musim sejuk??

Few people come and go. Some of them pergi menghadap Illahi.
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas mereka.

Friends....
Bergaduh tu perkara biasa la kan??
Kadang-kadang tak bercakap sampai berminggu-minggu.
But we get through it kan?
I happy that we still be friend.

The last trip to Langkawi was fabulous.
I had a great time.

Saat yang tak dapat dilupa antaranya ialah my little brother wedding.
Semoga kalian bahagia sampai akhir hayat.
At the same time, I'm so happy that you both doing well.
Semoga cepat dapat anak ya!!

And at the end of the year, I'm here in London meneruskan pencaturan hidup aku.
Macam tajuk lagi Dina - Sejauh Ini.
I never thought that I managed to go this far.

I wish you guys have a very prosperous new year.
God granted and shower you guys with love, health and wealth.
Goodbye 2009. Thanks for everything.
YOU ROCK!!

Resolution?? Ermm..part ni yang susah.
Sedangkan resolutian tahun lepas nak bottomkan orang pun tak tercapai..kan PISA??
Hahahaha. I just hope for the best.
Just to be a better person than a year before.

Hopefully 2010 will give me a great start over here.
I can't wait to rock my world...wuhoo!! :)

Wednesday, December 30, 2009

Letter to ZOOL...

hai, izuan halik,
me: ZOOL

im intrsted in sonogrphy,
nak tau la yang masuk vision college tu self-sponsored ke company-sponsored student.

ade tak yang self sponsored student dlm DMU.

ur advised in this career.
job prospect in malaysia .thank u.

________________________________________________

Hai ZOOL.

Thanks for reading my blog. Ok about your question, first of all, you must ask yourself whether you really want to do this? Sebab, this is a very though course I must say. I only pass after 3 attempt. If I didn't have the courage and minat yang teramat sangat, dah lama I gave up. Lagipun, kos untuk resitting the exam pun boleh tahan la mahalnya.

You must make sure you have a strong basic in anatomy, physiology, pathology, embryology and physic. YES physic!! I don't know about you. You might like physic, but to me, it's like a curse. Because I never get a good grade for physic since I was in secondary school. But then again, disebabkan minat, I redah je. And Alhamdulillah I managed to get through it.

Medical ultrasound is a very good investment in term of career-wise. As a DMU graduate, instead of working of sonographer, you can work as ultrasound application specialist. Me myself started as an application specialist in ultrasound equipment company. Some of my classmate yang dah boring buat clinical, diorang jadi application specialist kat multinational company macam Toshiba, GE, Philips. One of my classmate working in Dubai as an application specialist for asian region under GE Healthcare, yang merupakan one of the leading ultrasound company in the world.

I must say that in Malaysia, this career is still a baby. So, peluang pekerjaan agak kecil. But I can see it started to change now which made sonographer in high demand. Forget about government hospital, because it will take zillion years just to establish the position of sonographer sebab penjawatan tu belum wujud dalam SPA, JPA, KKM dan macam-macam lagilah. Even in HUKM (my previous employer), saya bekerja di bawah penjawatan Pegawai Sains C41. Padahal bukannya buat kerja Pegawai Sains pun. Malah kerja saya lebih teruk kerana terpaksa berhadapan dengan jumlah pesakit yang besar, dan dengan bayaran yang tak setimpal. Tapi I'm enjoying every moment when I was there and the experience was priceless. If I didn't get any offer from UK, I might stay in HUKM.

But, try think outside the box sometimes. The qualification that you're going to get is internationally accredited. So, if you cannot get the job in Malaysia, you can always go to Singapore, Australia or United Kingdom.

Oh ya, tak perlu risau, if you can self-sponsor, you better go for it. Tapi, kalau ada hospital or medical centre yang nak sponsor you, why not kan? At least, you have a secure job after you're graduated kan? Tapi, better jangan terikat dengan particular body or organisation if possible especially the college itself sebab you don't know whatsgoing to happen in the future. You might like them, atau sebaliknya. I myself was one of their scholarship student and I happened to break the contract which cost me RM40k baby. So, if there a company yang nak sponsor, read the contract carefully.

I hope I've answered your question. Kalau ada apa-apa nak tanya in the future, jangan la segan-segan yer.

Regards,
Izuan H.

PS: Initially nak jawab kat commentbox, tapi since panjang sangat I buat satu entry terus...LOL *matilahhhh~~

Sunday, December 27, 2009

Quick Update..

*mrasa curik dari page Hajah Esah...ampunnnn!!

Kan?? Ni SIAMANG mana pulak yang mengHANTU dan memBABIkan kita neh? Tak pasal-pasal kan? Kalau tak suka, masuk la universiti yang ramai bangsa sejenis kau siamang (sebab I rasa UMT tu adalah Universiti Malaysia Terengganu..takkan Universiti of Montana kot?). Mrasalah kau tak maju ke depan dan selamanya speaking dengan slang apek tongsan kau tuh!! Walaupun aku ni idok le pro-melayu dan tidak la jua aku ni RACIST sebagaimana kata Uncle Nazri kepada Dr M. Hayooo matilah kena banned!! Tapi, tidakkah kau rasa offended dengan statement dia Leha? Agaknya apa la perasaan si Amirul masa bersekolah kat SMJK (C) Chung Hwa dulu?

Anyway, takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat dengan kemalangan bas Ekspress Sani. Psst, si Sani tu pernah ada skandal dengan Kak Ani you. Siap kantoi dengan anak Kak Ani lagi nih!! Ayo melalut pulak. Sama-samalah kita sedekahkan Al-fatihah untuk mangsa-mangsa accident tu.

Ada dua nama mangsa yang menarik perhatian aku iaitu mangsa adik beradik yang bernama Sharifah something with Al-Junid kat belakang, and off course nama ayah diorang, Syed Harun yang sangat familiar because dulu aku ada mengusha sorang budak jantan yang bernama Syed Hamzah Al-Junid Syed Harun, which I believed adalah abang diorang. Taste uols!! Walaupun bukan satu sekolah. I kenal dia masa weols sama-sama pergi Kem IBU. Bukan kem ibu-ibu mengandung sundal. IBU tu singkatan kepada Insan Bijak Utara. Katanya!! Walaupun aku ni bukanlah genius sangat, tapi since duduk kat sekolah ulu bendul, kalau excel sikit jer, merasa la kau dijulang seperti Kak Ani dalam Juara Lagu. Padahal kalau campak pergi SBP atau MRSM, matilah dapat tempat corot jer uols!! Itulah yang aku rasa bila masuk ke matriks bersama budak-budak super genius dari MRSM. Rasa rendah diri!!

Kalau dah ditentukan Allah, siapa la kita nak menghalangnya kan? Walaupun puncanya ialah pemandu bas tu 'terlelap sebentar'. Tapi, kalau dia tak terlelap, tak semestinya kemalangan tu tak berlaku ye tak? Tapi hakikatnya, akibat dia terlelap sebentar la bas tu ala-ala melencong kan?

Anyway, filem Muallaf yang sungguh kontroversi akhirnya ditayangkan kat Malaysia sempena Xmas eve, setelah berkurun ditayangkan kat Singapore. Agaknya, lepas Yasmin Ahmad meninggal dunia, barulah tergerak kot hati busuk orang kat Finas tu nak lepaskan tayangan cerita ni. Sometimes, aku rasa benda-benda lembaga penapisan ni hanya menyekat kreativiti pengarah filem. Contohnya filem pontianak yang sungguh sundal tu, aku rasa akan lebih baik kalau orang finas ni tak banyak kerenah. Orang kita ni takde la bodoh sangat sampai nak terikut-ikut dengan unsur-unsur tahyul dalam filem tu. Kau hengat makcik-makcik yang duduk kat ulu tembeling yang bela saka hantu raya bagai tu sebab pengaruh tengok cerita Kekasihku Seru kat TV3 ke?? Letrik pun takde kau!!


Huhuhu. Melepas nak tengok cerita ni kat wayang. Hopefully DVD version akan keluar anytime soon. So, sapa-sapa yang berkenaan, tolong la beli dan hantarkan satu kat sini yer. Hihi. Thanks. Ok lah nak sambung tengok CSI kat Sky.

Daaaaaaaaa~~

Merry Xmas 2009!!

After all obstacles (hohoho Mariah Kari sangat kan?), akhirnya selamat aku jejak ke bumi Inggeris ni. Tuhan je la yang tahu perasaan aku. Puas aku tahan air mata ni dari tumpah, but I'm failed. Especially when I talk to my Dad on my phone, reading messages from my friends and siblings.

Kapal terbang sangat penuh macam cilaka. Full house bak kata akak kat kaunter check-in. Dengan barang aku yang selambak sampai 40kg. Mrasa kena punggah and rearrange balik. Ye la, flight full. Kalau tak full, akak tu boleh la buat pejam mata jer. After rearrange dan buang barang-barang yang tak perlu (matilah I bawak 5 pairs of short..hahahahaha), beratnya berkurang menjadik 29.9kg sahaja. So, akak tu udah kesian dengan aku, maka dia kata dia kira ni sebagai 25kg je la (my weight limits). Thank God!

Pastu, pax sebelah aku ni mengada macam naik first class. Dah la banyak sangat complaint dia. Tak cukup dengan itu, dia bawak his own nasik lemak with sambal anchovies dengan petai on board uols!! Dah la tak offer kat mak!! *ops

Flight penuh dengan pax sangat tak best. Dah la seat kat tengah-tengah yang berempat tu. So, tak leh move around. I went to toilet once. Tu pun masa pakcik banyak songeh tu berambus gi toilet. The rest, aku just tido. Ingatkan nak adjust my biological clock ikut time UK. Tapi jet-lagged jugak aku sudahnya bila sampai kat sini.

Ni la weols punya X-mas tree!!

Setelah diperkenankan oleh makcik-makcik dan pakcik-pakcik boss besaq kat tempat aku akan kerja, maka officially aku start kerja on 4th January next year. YAY!! Boleh la akak bergumbira sakan sebelum start kerja.

Walaupun I didn't help anything with Xmas decoration and preparation, tapi pakcik Ralph dan Peter (housemate Ralph) tetap la tidak melupakan membeli hadiah untuk I. Thanks for the present bunnies!!

So far, everything is fine and great. Walaupun pukul 4 petang tapi dah gelap gelita macam malam. I cope with the short day quite well I guess.


I hope it is not too late for me to wish you Merry Xmas untuk semua yang meraikannya la tak kira di mana jua anda berada. Peace no war!! Hua hua hua.

Saturday, December 19, 2009

Leaving On A Jetplane...

Susah nak percaya yang after dapat restu from my parent, everything becomes so easy now. I got my visa approved in 4 days. I got my ticket purchased. Everything is in the perfect order, except I’m not packing or sorting anything yet. Rasa macam tak ready nak pergi pun ada jugak. It’s funny because I’ve been waiting for this moment for years, but when the opportunity ada right in front of my eyes, I have a though that I’m not ready. Entah lah, terasa berat pulak bila mengenangkan yang aku bakal kehilangan banyak benda bila aku kat sana, especially family and friends. Off course they will always remain as my friend. Tapi, bukannya dapat jumpa pun kan? Terpisah beribu-ribu batu. So, nak tak nak terpaksa cari kawan baru kat sini. Will it feel the same? Nope, I don’t think so sebab setiap orang ada style dan karakter masing-masing and as a friend, kita kena adapt dengan kawan kita sendiri. Ye la, dah nama pun kawan kan. Lain la kawan kau tu perogol, peliwat dan perampok. Takkan la nak jaga hati kawan sampai sanggup merampok bersama-sama? Ahahahaha. But I do believe, ada orang yang sanggup buat macam tu atas nama persahabatan. Kot tak, takkan la wujud geng deva, geng gagak hitam dan sebagainya. Gituhlah teori akak…

By the time aku tulis post ni, I only have few hours before depart to London. Entah bila la pulak aku akan balik sini. 26 tahun!! Terasa macam cepat benar masa berlalu. Even sekarang pun, I'm still second guessing to myself....am I doing the right thing? Tapi, we never sure 100% on thing that we want to do kan? Melihat keadaan bilik aku yang bersepah ni, terasa terlalu banyak benda yang aku akan tinggalkan.

My family...
Satu-satunya benda yang paling berharga dalam hidup aku.

Bila teringat pesan mak aku, mulalah aku bawak watak Neng Yatimah. At the moment, I don't want to drool into my emotion walaupun dada ni rasa sebak menahan.

My mum and my adik-beradik akan datang hantar. But my father, entahnya. Hatinya seakan berat nak melepaskan aku pergi. Dia seakan merajuk bila aku bagitau yang aku nak bekerja kat UK.


I'm so gonna miss my family...

And I'm so gonna miss my friends...


The comfort being surrounded by them...
The laugh and tears...


The joy that we cherish together...



The night we paint the town red...


And all the memories, good or bad...
I will remember till my last breathe...


I'm so gonna miss the beach and the heat...



The green and paddy field....


The serenity that I always feel at my kampung...


I hope I will find my way over there. Like my friend used to say, "You lose some, you gain some". So, goodbye Alice in Wonderland. Wish me all the best and see you in London :)

Muaaaaahhhhh!!!

Tuesday, December 15, 2009

Kisah Lelaki BUDUH!!~~

[LELAKI BUDUH 1]

Lelaki ni jenis jiwang karat tangkap leleh cintan cintun sampai naik tuli telinga aku mendengar madah berhelahnya melalui telefon. Tu belum masuk part SMS yang panjang sampai 3 page explain pasal betapa indahnya jika dicintai dan mencintai seseorang. PIRAAHHH!! Which part that jantan don't understand yang aku tak nak sebarang hubungan yg melibatkan hati dan perasaan ni?? *muntah*

Bila aku kata yang aku malas nak cintan bagai, sekali dia tempelak aku balik dengan ayat dia yang berbunga-bunga cinta disulami kata-kata bahasa inggeris yang berterabur macam unta berak. Kowser aku!! Tak habis-habis dok tabur janji yang kalau aku bercinta dengan dia, dia akan jaga aku dengan baik-baik. KATANYA!! Jantan kalau belum dapat, mulut memang puaka kan?? Bila dah dapat..mrasa semua janji-janji tu PELESU belaka!!

So, I told him, "If you want to talk about all this love crap...don't bother to come". Matilah PS katanya!!

Pastu, mamat tu pun surrender. So, mamat tu pun datang la ke rumah. Aku ni puas la bergolek-golek atas katil menunggu si dia terkam kat mak. Tapi nan ado nyah. Sudahnya sembang-sembang sahaja. Don't feel like to hangky panky katanya. Pantet betul!! Wasting my time!! Penat ye nak shave bagai!! Siyal siyal SIYAL!!

Mamat bodoh tu dengan selambanya online guna my lappy untuk buka facebook dia. Tapi dia tersangat la bodoh sebab left it tanpa logout kan? Tapi aku ni takde la kejam nak hack FB orang tak tentu hala. Aku cuma buka inbox dia. *KANNN??

MASYAALLAH!! Boleh kata semua message dalam inbox tu penuh dengan message-message dia mengajak orang (especially anak-anak ikan comel tapi bimbo) untuk bercouple dengan dia. Desperate nak bercouple kah?? Membaca ayat-ayat madah berhelah mamat tu boleh buat aku morning sickness jap. Macam ni punya orang pun ada ka?

[LELAKI BUDUH 2]

Lelaki ni pulak jenis penagih cinta tegar to my housemate yang kurang upaya tu. Apa yang dia nampak kat housemate aku tu pun aku tak tahu, sebab aku pun MENYAMPAH dengan dia. Tu la orang kata, love is blind, sebab aku rasa budak tu memang BUTA!!

Why?? Takkan la dia tak tahu yang housemate aku tu cuma mempergunakan dia?? Ye la, hari-hari bertandang, pastu siap tolong housemate aku tu iron baju la, hantar gi kerja la, hantar gi airport la. Tu belum masuk part jadi mangsa pemuas nafsu lagi. Padahal, housemate aku tu dah ada anak sorang. Tak ker kau pitam Ford?

So, setelah berkoyan-koyan bakti dicurahkan, maka si jantan buduh kuasa kuda ini pun menagih la cinta pelesu housemate aku tu. Tapi diDECLINE serta merta kau!! Menangis-menangis budak tu mintak housemate aku supaya terima dia. Tapi biasa la nok, rupa paras tak seberapa, harus la kena decline kan?? Kaedah sangat!!

Yang kelakarnya, aku ingat lepas kena decline, terus tak datang rumah. Tup-tup, dua tiga hari lepas dia muncul balik menabur bakti kat housemate aku yang sebelah tangan paralysed gituh. Kau tak rasa dia buat perkara bodoh ke Mak Leha?

[LELAKI BUDUH 3]

Lelaki buduh ke-3 ni tak lain tak bukan housemate aku yang OKU tu. Tak cukup dengan dah kawin dan ada anak, tetap la siang malam berkongkek dengan jantan. Depan belakang semua dia tala. Top, bottom, drag...semua dia kasi hentam. Memang hardcore habis sampai tahap kena hemorroid and fistula!! Tak padan dengan OKU.. *ops

So, selepas dia telah menendang keluar budak yang crazy in love with him out of the door, maka si jantan gersang ini pun dengan gigihnya mencari mangsa terbaru. Akhirnya, dia telah berjumpa dengan this particular boy yang I can say cute and handsome gituh. Tapi BOTTOM!! *matilah kecewa~~

Al-kisahnya, satu hari tu, mamat ni pergi la rumah boynya itu dan bermalam di sinun. Ni first time nih jejak rumah BF dia. Nak dijadikan cerita, pabila sampai kat rumah tu, dia telah terkesima melihat housemate BFnya itu yang seratus kali lagi hensem dan TASTE daripada BFnya.

Dasar jantan memang pantang nampak yang dahi lebih licin kan? So, he keep on teasing his BF yang dia taste kat housemate BF dia. So, dia punya BF pun hangin la satu badan. Dia pun kata la kat jantan OKU bangang tu...

"Kalau dah taste sangat...kau boleh NYAHHHHHHH dari bilik ni dan tido kat bilik jantan tu!!" *ayat ni rekaan semata-mata yer, tapi lebih kurang mcm ni la dia cakap~~

Korang rasa jantan OKU tu pergi tak tido kat bilik housemate BF dia tu?? Haa...this is the best part ye. Dia bukan setakat pergi bilik dan tido je, siap MAIN lagi korang!! Tak ke kau tercampak Senah??

Back at home, he alwaays drive me crazy dengan sikap pemalas dia. Kalau nak sepah2 kat bilik dia sahaja, aku tak kisah. Ini sampai ke common room and sharing bathroom. For example, kalau shampoo dia dah habis, and dia dah beli yang baru, jangan harap la dia nak buang botol tu dalam tong sampah. Dibiarkannya berkulat kat dalam tandas. Menyapu or mop dalam rumah tu, jangan harap la. Tu belum masuk part hardcore smokingnya lagi. Bengang betul aku!!

Cuma satu je, dia ni jenis tak tinggal semayang dan baca al-quran. Hmm, korang judge la sendiri macam mana. Patut la rumah weols yang kat tingkat 15 ni, pantang ada gempa bumi kat Indonesia je, confirm bergegar-gegar. Ish, I still terrified with my experience masa melihat kipas siling bergoyang-goyang dan bunyi gemerincing from grill pintu. Ku pikirkan kerusi aku yang tak stabil akibat menampung beban berlebihan. Rupa-rupanya it is an earthquake!! Aku yang ala-ala half naked ni, tak cukup tanah lari turun bangunan. Nasib la tak kuat mana. Terus housemate aku yang sorang lagi tu ala-ala in INSAF mode, sampaikan naik menyampah aku dengar ceramah free pasal dosa-dosa besar. Padahal masa gempa tu, dia tengah main dengan BF dia.. *ops matilahhhh~~

______________________________________

By the way, untuk pengetahuan semua. All my visa dah settle last 2 weeks. And I will be going very soon. My flight to London is on this coming Sunday morning. So, I guess bersempena dengan Maal Hijrah, aku pun turut berhijrah jugak. Whether it is good or not, tu terserah la pada yang kuasa sebab kita mampu merancang je kan??

Anyway, wish me all the best...

DAAAAAAAA~~~

Saturday, December 05, 2009

So Yesterday..

Alhamdulillah, fortunately the toughest part (which is breaking the news about me going to work in London) is finally over. I managed to walk and talk, and the magic happened. My parent gave me their bless, my boss approved my resignation...what else left?? I'm just counting down the days. Hopefully, I'll be there before Christmas. Kang meroyan pulak pakcik tu hohohoho.

It was tough situation, nak pulak part berendam air mata dengan mak aku. Just two of us. Hugging and crying. I know it is hard for her since I'm the closest one with her among my siblings. Not to mention gossiping partner, kitchen partner dan macam-macam lagi. I hard for me to leave her too. But you've got to do what you've got to. It is always be my dream to work in oversea. Since belajar lagi kot aku dah tanam kat dalam jiwa yang aku akan pergi belajar atau kerja kat oversea. Not that I didn't love working in Malaysia. Sayang woo nak tinggalkan tempat ni, especially after I have a secure and stable job. Tapi orang kata, peluang hanya sekali. Dan mungkin dah tersurat yang rezeki aku kat sana.

Balik kampung was fine. Yang tak bestnya jalan jammed. I mean come on, we are on highway with 3 lanes?? So, apa masalahnya? Jalan je la kan. Bukannya ada simpang-simpang pun. Accident pun tak ada, which made me grumpy. Hello?? 3 hours from tol Jalan Duta to Rawang!! It was even worst than Hari Raya.

Frankly speaking, I'm not against gagasan 1 Malaysia. I do proud because we can celebrate all festive regardless who you're and what is your race. Tapi kan, kau dah tahu malam tu ramai orang balik nak beraya, tapi kau yang takde kena mengena tiba-tiba turut menambah kesesakan lalu lintas sebab nak balik ke Ipoh sempena Raya Haji, it doesn't make any sense. Sebab, kau boleh je balik esok. Lagipun, kalau terkejar-kejar balik malam tu pun buat apa. Bukannya kau kena semayang raya on the next day. Kau bayangkan subuh baru aku sampai kat Baling padahal gerak dari pukul 9 malam nih. Sakit jantung betul la!!

Nak menambah masalah yang sedia ada, ada jugak la mangkuk-mangkuk hayun, mangkuk acropal, mangkuk tingkat dan mangkuk tanah liat yang tak reti undang-undang dengan suka hati mereka menggunakan lorong kecemasan. Siyal sangat!! Reti sabar tak?? Bukan kau sorang je nak balik kampung. Takde kesedaran sivik langsung!!

Sebut pasal sivik ni, I think Malaysian is way behind kalau nak dibandingkan dengan orang Jepun atau Korea. Diorang sangat berdisiplin ye. Contohnya, masa aku kat Seoul, Korea, susah la nak tengok diorang ni berebut-rebut naik subway. Pastu kalau kat escalator, diorang berdiri kat one side jer. Bukan macam orang kita, nak pulak yang couple cinta monyet dan cinta ungka ni, kat atas escalator pun nak berkepit sampaikan nak lalu pun tak boleh. Bila kita kata excuse me, mulalah tarik muka as if kita nih sombong or bongkak..boleh?

Pastu kan, kalau kat Korea, seat dalam subway yang dikhaskan untuk orang-orang kurang upaya TAK AKAN ada orang duduk. Walaupun ramai orang berdiri dalam train tu, haram sorang pun tak akan duduk kat tempat tu. Pastu bila diorang nak keluar, orang kat luar akan tunggu sampai diorang keluar, baru diorang masuk. Kalau kat sini, HARAM. Tak sempat aku nak keluar dah menyerbu masuk. Especially makcik-makcik melayu bermulut becok yang membawa anak pinak yang ramai dan auntie-auntie cina yang kelam-kabut dan berbau busuk yang sangat tergopoh gapah nak masuk tatkala orang nak keluar. Nak masuk lif pun sama. Pernah sekali tu ada sorang budak cina kena sound dengan sorang mat salleh ni sebab tak sempat sorang pun keluar, dia dah serbu masuk siap langgar mat salleh tu lagi. So, mat salleh tu pun hangin la satu badan. Tapi budak cina tu buat bodoh je dan terus masuk walaupun ada lagi orang tak keluar. What an idiot!! Kat Singapore pun sama. Nama je maju dan sistematik. Tapi perangai rakyat dia lebih kurang yang ada kat sini jugak.

Satu lagi, orang kita ni berat mulut nak say THANK YOU. Ye la, bila kau berlari-lari anak seperti mengerjakan Sai' nak masuk lif yang dah hampir nak tertutup, tapi ada orang perasan and tahan pintu tu dari tutup, apa salahnya kalau kau ucap terima kasih kat orang tu. Bukannya rugi pun. Ada satu time tu aku offer seat dalam train kat sorang auntie cina yang tua kerepot nih. Dia duduk sambil buat muka bodoh. Not even smile at me!! I'm like..apa la salah aku. Bukannya aku harap apa-apa pun, tapi at least senyum or say thank you la kan as a courtesy. Menyesal pun ada jugak. Nak pulak bila melihat budak remaja yang sebangsa dengan dia yang duduk sebelah aku tu buat-buat tak nampak sambil berpura-pura tido. Macam la aku nih bodoh kan? Sellfish!!

Tak reti bahasa satu hal. Orang kata..jangan MONYET, jangan...tapi, yang tu jugak la dia nak buat. Contohnya, masa I'm on the flight balik KL from Sabah, cuaca memang la tak berapa okay. Kapal asyik gegar-gegar sebab turbulance, sampai senget-senget la kapal terbang tu. So, alert suruh pakai safety belt pun keluar la. Siap suruh semua passanger untuk remain kat seat masing-masing. Tapi ada jugak yang degil nak ke tandas kan?? Dah terdesak sangat ke sampai nak tahan sekejap pun tak boleh? Sampaikan aku rasa steward dia dah macam tak tau nak buat apa kat auntie-auntie cha ya nun alif yang ketegaq bijik ni. Yang budak-budak pun sama jugak. Kalau aku jadi yang steward tu, maunya aku cucuk mata masing-masing guna cucuk sanggul. Agaknya, macam mana la si Lukman tu tahan dengan perangai pax yang bingai tahap max tu.

Yang smoking ikut hadap tu pun satu masalah jugak tu. Contohnya, bila naik teksi, memang akan ada sign tulis DILARANG MEROKOK DALAM KENDERAAN INI. Tapi, driver taxi tu sendiri yang hisap rokok. Tak ke kau rasa nak ketuk kepala dia dengan heels Imah? Sabar je la..

Nampaknya, sia-sia je la kempen-kempen budi bahasa, kempen TAK NAK dan bermacam-macam segala mak nenek kempen yang kerajaan buat. Dah la sia-sia, MEMBAZIR pulak tu. Sebab hasilnya nan ado. Penat-penat jer Siti Nurhaliza nyanyi lagu kempen tu. Perangai rakyat hetu-hetu jugak!!

Eh membebel pasal politik pulak. Ok lah korang, aku nak beradu dikhayalan ni. Nanti kalau free aku sambung membebel lagi....DAAAAA~~~