Saturday, November 21, 2009

Lelaki Siyal!!! *ops~~

Ish bengang pun ada. Sakit hati pun ada. Menyampah pun ada. Pendek kata semua adalah. Rasa macam nak tumbuk je budak tu. Jantan memang SIYAL kan Lukman?? *matilah nama kau kena seru lagi~~

Alkisahnya, ada sorang jantan cilaka yang aku kenal through laman web melacur diri yang paling terkenal kat seluruh dunia. Tu diah!! Budak tu yang mana tah muncul, tiba-tiba message kata nak berkenalan bagai. Mula-mula tu, malas aku nak layan sangat. Tapi bak kata orang, kalau tak dipecahkan ruyung, masakan dapat SAGUnya kan? Hati aku yang ala-ala kerak nasi ni pun lembut la lama-lama. So, i decided untuk reply message dia dan kalau dah bereply-reply tu, off course la tertukar nombor phone sekali kan? Tertukar katanya! Gigih ye budak tu call tanya aku kat mana, kerja mana, gi gym kat mana.

Turn out, kitorang gym kat tempat yang sama tapi tak pernah terserempak boleh? Ye lah, budak tu suka melepak kat bahagian weight lifting. Aku ni mana la nak pergi belah-belah sinun. Rasa tak confident dan rendah diri. Nak pulak kalau melihat adik-adik yang lebih sotong daripada mak, tapi angkat berat berkilo-kilo uols. Tak la pulak patah riuk aku tengok. Tapi tetap la maintain pakai short colour pink gituh. SUJUD!!! Aku ni setakat masuk kelas yoga je la korang. Aku memang la expert kalau bab kangkang-kangkang. Kalau tak percaya, tanya la skandal-skandal aku. Diorang semua kagum dengan kebolehan aku mengangkang dan melipat kaki tanpa rasa sakit mahupun cramp ketika 'bertarung'. Nak pulak kalau posisi KIAMBANG BERTAUT. Ha? Kau ingat tak lagi Amir posisi yang aku ajar ni?? *hayooo matilah lucah ni~~

So, budak tu ajak la berjumpa di gym gituh. Aku ni ON je la. Kalau dia ajak rembak pun aku ON je. Hahahaha. Berjumpa la kitorang. Hmm, in real budak tu lagi kendo daripada dalam gambar ye. YES!! Suker!!

Aku ingatkan lepas jumpa, budak tu maybe la terus cabot lari ataupun ignore aku. Ye la, aku ni kalau dalam tempat lampu malap, kelihatan iras-iras GILA MONSTER gituh kan. Not in good shape la, too soft la, too hairy la, too many pimples dan jela kat kulit la (berdasarkan kata-kata mereka yang pernah decline aku). So, idok le aku berharap apa-apa sangat for someone yang boleh kategori not bad looking macam dia. Tup-tup, lepas jumpa tu, dia still lagi calling-calling dan sms aku. Aku pun layan je la.

Sampai ke satu tahap di mana kitorang MMS gambar konek masing-masing. Kann?? Gila tak nok?? Ye la, orang tu bagi hint hint ajak main. Aku menambah rencah jer. Ibarat sebuah lukisan. Dia bagi colour, aku mix and matchkan colour tu supaya jadi tone yang menarik. Gituh. Aku straight to point je ajak. Aku cakap kalau dah gersang sangat datang la sini. In a way pun, aku pun dah 2-3 hari tak rembak kan?? *ops

Dengan selamba je dia decline kata penat la, itu la, ini la. Penat aku menabur padi, tapi tumbuhnya tetap la lalang. NAN ADO hasilnya senah oi!! Sudahnya, aku cikcap sahajork!! *petirrrr~~

OK lah. Suka hati kau la.

And hari ni, aku jumpa dia lagi. Dan dia tengah beramas mesra dengan budak botak yang aku taste itu. SIYAL sungguh!! Dan dan jugak aku merasa sungguh sakit hati. Kan best kalau dapat sandwich dengan mereka berdua itu. Hahahahaha. Dah la dia ala-ala nampak tak nampak aku. Mutif?

Oh aku takde la kisah sangat sebenarnya. Cuma aku menyampah dengan budak tu. Ye la, kalau nak kawan-kawan jer, tak nak lebih-lebih, cakap je la. Kan senang. Cakap je kat aku yang aku ni bukan taste dia. Macam la aku kisah sangat. Ada orang lain aku boleh ajak main. Bak kata Mak LEEmah, there's a plenty of fish in the water. Kenapa tak decline je in the first place bila our conversation dah mula masuk ke arah sex. Bukannya aku hadap sangat nak main dengan dia tu. Standard la kena decline. Aku pun pernah decline orang yang ajak aku rembak. Nak bercinta jauh sekali la since aku pun memang dah in relationship. Open gituh. Membazir duit je MMS gambar konek aku kat dia. Nasib baik tak send video.. *ops

Hish boleh meroyan sekejap bila aku fikir pasal ni. Tapi bila difikir-fikir balik, kenapa aku kena meroyan, padahal dah terang-terang memang budak tu gampang. Cilaka sungguh!!

Sudehhh!! Kesimpulannya, budak tu memang siyal sebab dia tak berani talk to my face. Next time, kalau dia trigger lagi rasa horny aku ni, aku akan BOTTOMkan dia sekuat hati walaupun aku ni bukan top!! *petirrrrrrrrrrrrrrr~~

Friday, November 20, 2009

Another BUSY day resume...

Right after my long holiday (ermm macam la lama sangat), saya dengan serta-merta kembali bertugas. Yesterday was such a busy day...at least for someone yang baru balik dari holiday and still in the mood of berlepak-lepakan di tepi pantai kan?? And I was scheduled for detailed scan. Patient takde la ramai sangat pun tapi tetap la lunch pukul 3, pastu pukul 3.30 petang sambung balik dengan another NT screening and anomaly scan. Kaedah la sangat bila patient dah 31weeks in pregnancy, pastu request buat detail scan. Gila ke hape? Tapi sang specialist dah bersuara, terpaksa kuturutkan jua permintaan mereka itu. Lagipun, patient to ada history of two IUGR baby.

Somewhere at noon, I was stuck with this in patient which they said have polyhydramnious and she was scheduled for amniocentesis for full kyrotyping. So, her specialist has requested me to do a detail scan before the procedures.

Okay, she does have a big belly which explained the polyhydramnious. Once I put the probe on her belly and try to find the head of the baby, to figure out the position..DANG!! I saw the baby head BUT the baby's brain is absent!! After looking around the head, it was obvious that the baby has this brain anomaly, which called alobar holoprosecephaly.

Alobar holoprosencephaly is a cerebral malformation resulting from incomplete cleavage of primitive forebrain into two cerebral hemisphere.

Nak menambahkan lagi berita buruk yang sedia ada, that baby also have cyclopia (with fused eyes or orbits), proboscis and absent nose. Jantung pulak disorientated. So, obviously prognosis is not good walaupun holoprosencephaly is not a lethal condition. But, kalau tengok keadaan yang sedia ada pun, how that baby going to survive?

Macam ni la keadaan baby tu kalau lahir nanti. The condition is exactly the same with the baby yang aku scan tu. Proboscis tu adalah bahagian atas mata yang terjulur keluar tu.

Patient?? Hmm jangan cakap. Off course la si ibu dia sedih, walaupun ayahnya maintain cool. Ye la, dah la sebelum ni pernah miscarriage. And she keep on saying why this thing has to happen to her and why it only be detected at her 31 weeks of pregnancy istead of early on. Yeap, to my surprise, she did an early scan at 6 weeks of her pregnancy and so on in district hospital somewhere in JB. She mentioned that nobody there saw the abnormality, which later she decided to go private hospital for 3D scan and the doctor found out something wrong with the baby. Then, she was referred to my centre for further investigation. I feel sorry for her sebab this type of abnormality can be detected as early in 10-11 weeks. They can straight away do TOP (termination of pregnancy) if it was confirmed chromosomal anomaly (by full karyotyping). It is legal to do TOP in this condition. Sekurang-kurangnya kesedihan akibat kehilangan baby tu takde la terasa sangat sebab masih awal. She has been carried that bay for 31 weeks and now we have to tell her that the baby are not going to survive in whatever condition. Nak TOP dah tak boleh, so terpaksa tunggu sampai term (if sampai term la). Unless the baby meninggal before term.

Bila emaknya tanya my opinion about the pregnancy, aku memang tak boleh jawab. Sebab, sapa la aku kan nak explain semua tu. Biarlah specialist dia sendiri yang consult. Aku cuma bagitau apa yang aku tahu je la. Kang cerita lelebih, lain pulak jadinya.

The specialist still proceed with the amniocentesis. Lagipun, patient tu memang akan kena buat amnio-reduction. So alang-alang, ambik sampel terus untuk karyotyping. I'm quite sure that the result will be chromosomal or aneuploidy.

Nasib baik husband dia HENSEM.. *ayarkkkk matilahhhh~~

Walaupun husband dia tu kerek semacam sebab masuk melulu dalam bilik scan tanpa izin masa time aku tengah periksa patient yang lain bleyy??

Enough about that!!

By the way, aku dah dapat Good Act Certificate aku dari Wisma Putra. Yeehaaa!! So, boleh la aku proceed with my visa application. Appointment dah schedule hari Rabu nih. So, mrasa cuti lagi. Hiks~

Tapi, dalam dok kalut buat semua ni, baru aku teringat yang aku belum bagitau my parent lagi pasal kerja kat UK ni. Matilah mk uols!! So the plan is nak bagitau time balik raya haji nih. Aku tengah pikir macam mana nak mulakan and break the news to parent ku terchenta itu. Maklum je la, mak aku nih lain dari yang lain sikit. Aku nak belajar gi oversea pun dia dah buat filem ala-ala Isi Neraka kat aku. Inikan pulak nak gi keje kan??

Mrasa la aku bawak watak Embun....

"Embun tak kira..Embun nak pi jugak!!!"

Kannn?? Aku rasa bapak aku mungkin okay sikit la kot. Mula-mula tu memang la dia tak bagi, tapi kalau aku insist nak pergi sangat, aku rasa dia redha je sebab selama ni pun, segala keputusan nak sambung belajar, kerja bagai, semua dia serah bulat-bulat kat aku.

Mak aku ni je yang aku risau. Kalau dia bawak watak Neng Yatimah tu, mungkin la aku boleh handle..

"Hang jangan nak ketegaq Embun. Tok sah la pi sana. Hang tak kesian ka kat mak hang ni?? Huhuhu".
*menangis sambil lap ayaq mata kat hujung lengan baju kurung kedah~

Buatnye orang tu meroyan ala-ala Nyonya Mansor tu, tak ker kau pitam Leha??

"Embun (matilah tukar watak nih)...ini wang 5 ribu ringgit. Mulai hari ini kau bukan anak aku lagi dan kau boleh berambus dengan jantan tak guna itu!!".
*sambil seluk duit dalam baju pastu campak ke muka~~

Tiba-tiba muncul Leftenan Akashi untuk menyelamatkan keadaan kann?? *ttbe

"Marilah Embun. Mungkin dah nasib kita begini. Tak usah kau tangis lagi Embun. Habang kan ada..".
*ahhhhh sukerrrrr...hohohoho matilah gediks~~

Kannnn?? Konsepnya tinggal emak, tinggal saudara, kerana kasih ku turutkan gituhh!! Huhuhu, malas aku nak fikir semua ni. Hopefully, mak dengan abah akan faham. Wish me luck ya!!

Entah kenapa dua tiga menjak ni, aku macam taste pulak kat Aqasha ni. Hehehehe *matilah takde kena mengana~~

Friday, November 13, 2009

Suara Lelaki Lembut Hanya GIMIK??

Sila klik kat SINI, SINI dan SINI untuk mengetahui lebih lanjut.

BIADAP sungguh kan statement? Apakah golongan lembut ni hanya layak dijadikan bahan guruan dan bahan gimik semata-mata? *matilahhh marah sebab terasa...

Off course aku marah. Walaupun scandal yang aku jumpa kata aku ni nampak straight, tapi ala-ala keras di luar lembut di dalam gituh. Bleyy?? Cilaka sungguh tohmahan itu.

Ape la salah golongan-golongan lembut ni sampai kan taraf mereka hanya layak dijadikan bahan gurauan dan gimik je? As if macam diorang (or should I say KITORANG??) takde maruah dan harga sikit. HELLO?? Tolong sikit ye. Bukan semua golongan lembut ni gila nak isap batang jantan je keje. Kitorang ada benda lain yang lebih berfaedah nak buat contohnya baca jurnal pasal congenital heart anomaly. Kau ado??

Paling gampang sekali adalah penjelasan yang diberikan oleh Ketua Operasi Suria FM yang baru tu bila ada cadangan supaya si 'Lelaki Lembut' itu (yang dipanggil sebagai Kak Vee), which I don't know whether dia tu laki ke perempuan berkata, untuk menjadi pengacara tetap, diorang terpaksa menolak cadangan tersebut kerana menjaga SENSITIVITI rakyat Malaysia.

Sensitiviti ape jadahnya?? Cuba explain sket. As if golongan ni bawak infectious disease. Hish tak faham aku. Tu belum masuk part-part deejay yang kononnya bawak perwatakan pondan ketika mengacarakan rancangan radio mereka. That's not FUNNY okey. Merendah-rendahkan karakter orang. Kenapa tak bawak identiti sendiri. Dapat anak pondan baru padan dengan muka kau!!

Yang pondan-pondan ni pun satu jugak. Dah tau masyarakat kita ni memang tak suka dengan korang, cuba la buat perangai elok-elok sikit. Ini tak, memondan tak kira tempat. Aku pun naik menyampah tengok. Tahu la korang tu lembut, ladies (sambil nyanyi lagu Hey Ladies) dan cantik seperti Manisha Gorila, tapi perlu ke nak memondan depan starbucks pavillion tu sambil terkinja-kinja seperti beruk kena belacan?? Boleh tak jadi decent sket. Tak salah kan kalau sopan-sopan macam tu?? Contohnya Captain Lukman. Dia sangat sopan yer. Walaupun tulisan dia kat blog menggambarkan dia seorang yang bermulut puaka, tapi sebenar dia sangat baik yer. Down to earth gituh walaupun dia kerja di awan biru (pose kipas-kipas..hohohoh matilahhhh). Bukan macam sesetengah hadek-hadek steward yang kekwat tak hingat ni, tapi jadi steward AirAsia jer. Low cost gituhhh!! *ops matilah kena simbah air bila naik AirAsia lepas nih~

By the way, sapa Kak Vee ni?? Vanida Imran ke??

Oh ya, si laser Azwan Ali atau Azwana Alia tu kononnya hantar surat mohon maaf kat wartawan-wartawan yang dia bergaduh tu. KANNN?? Awak tu public figure, jangan la lepas laku sangat. Cukup-cukup weols semua tahu yang kau tu memang PLU. Tapi jangan la reveal sangat pasal keinginan kau terhadap hanak hekan comel tu kat blog. Dah la tulis semua guna CAPS. Gile ke hape?? Baik kau PECAT je tukang tulis blog kau tu.

Ni pasal apa pulak kerajaan negeri MELAKA insist nak bina jambatan ke Sumatera eh? Supaya senang diorang datang GANYANG or VACUM-CLEANERkan kita semua ke? Ye la, tak payah diorang susah-susah naik tongkang pecah bagai untuk datang ke sini. Daripada sibuk-sibuk buat jambatan tu, apa kata guna untuk naik taraf sosio ekonomi penduduk. Rakyat Melaka bukannya semua kaya-kaya. Projek tu langsung tak memberi faedah even dari sudut tourism. Menguntungkan Sumatera tu ade la. Orang Indonesia sibuk-sibuk tak nak dihantar transfer ke pulau Sumatera, kita pulak dok kalut nak bina jambatan. Walaupun projek tu disponsor oleh syarikat swasta melalui pinjaman Bank of China. Tapi cuba fikir, buatnya projek tu terbengkalai di tengah jalan, sapa yang akan kena bagi injuksi untuk jalankan projek tu balik?? Bukankah duit rakyat jugak kannnn??

Untuk makcik yang KUCHEWA dengan parut kekal yang tertinggal akibat proses pembuangan lemak, RASAKAN!! I think we are all aware akan bahaya procedures yang melibatkan kecantikan ni, baik Botox, plastic surgery or breast implant. Tapi tetapkan DEGIL nak buat pasal nak cantik kan?? Pastu bila proses tu bagi kesan sampingan, mulalah nak mengadu DOMBA. Padahal, dah sign agreement bagai before the procedures. Tak ke bodoh namanya. As a consumer, kamu memang ada kuasa memilih. Dah tahu risiko tinggi, jangan la buat!! Semudah ABC jer...

Ok lah, nak gi mandi jap. Malam ni nak gi Langkawi. YAHOOOOOO!!!~~

Saturday, November 07, 2009

Everything Fade Away...


[Currently listening to: Vanishing by Mariah Carey]

If I could recapture
All of the memories
And bring them to life
Surely I would
Hear the distant laughter
Wasn't it you and me
Surviving the night
You're fading out of my sight
Swiftly

You're vanishing
Drifting away
You're vanishing

I was so enraptured
No sensibility
To open my eyes
I misunderstood
Now you're fading faster
It's suddenly hard to see
You're taking the light
Letting the shadows inside
Swiftly

You're vanishing
Drifting away
You're vanishing

Reaching out into the distance
Searching for spirits of the past
Just a trace of your existence to grasp
And if somehow I could recapture
All of the memories
And bring them to life
Lord knows I would
But now you're fading faster
Getting so hard to see
Taking the light
Letting the darkness inside
Swiftly

You're vanishing
Drifting away
You're vanishing
_________________________________

[Kisah 1]

Okay, hear this. I just found out that I've misdiagnosed another Tetralogy of Fallot (fetal heart anomaly) as normal for a second time!! What happened to me? I always tell myself to never repeat the same mistake, and oppss..I did it again! Damn it!!

I feel useless...

I feel stupid...

Malu tu jangan cakap la...and at the same time, I feel guilty kerana memberi harapan palsu kepada my patient. How on earth this thing should happen in the first place?? It suppose to be a normal fetal heart!! Why I didn't see the defect?? *sigh

I just wish I can turn back time and change it...

But then again, bila difikir-fikirkan balik, sapa la aku nak tentukan kejadian Tuhan ini kan? Bak kata one of my senior, "semua ni diluar kuasa kita". Though it was a relieve bila fikirkan apa yang dia cakap, tapi itu bukan alasan. I do respect that, it is out of my control. Tapi , deep down I still feel guilty about it.

_________________________________

[Kisah 2]

It has been 2 weeks in a row I didn't speak with him. Ni la period yang paling lama kitorang tak bercakap. Sometimes, I just wish that I can turn back time and fix it.

I just hope evertything will be fine very soon.

___________________________________

[Kisah 3]

Okay, did I ever mentioned to anyone in here about my plan to migrate to London. Bukan sebab cinta agung yer Lee. Hehehe. Though he is one of the reason why I've decided to migrate, but the most important thing adalah mengejar cita-cita aku. Yup, aku adalah diantara berjuta insan yang mempunyai impian untuk bekerja dan belajar di luar negara.

Ada tawaran sambung belajar, tapi masalah kewangan pulak datang. SO, I have to throw my dream away and suck it up dengan sambung belajar kat sini sahaja.

Pastu habis belajar, kerja pulak dengan company gampang siyal lahanat tu. Habis 40 ribu aku bayar untuk break the contract since diorang bayar aku belajar dulu. Keras tangan aku menadah depan D-A-D-D-Y minta bayaran. Akhirnya, selesai la sudah konflik aku dengan company itu, dan aku dengan happynya bekerja kat HUKM. But, hutang tetap hutang. I have to bank-in a thousand ringgit to my dad's account. Kopak aku nyah dibuatnya.

Then, dengan tidak semena-menanya, aku dapat offer bekerja kat oversea. Mula-mula just saja-saja apply. Ye la, aku sedar diri aku ni kat level mana. Nak kerja sekarang ni pun bukannya senang. Pastu, diorang call aku and arrange video call interview. Pastu seminggu lepas tu terus diorang eamil surat tawaran. Gaji pun okay.

After that, ada la jugak halangan-halangan yang mendatang. Registration la, English test la, dan banyak lagi sampaikan sebulan lebih aku kena tunggu Certificate of Sponsorship (CoS) daripada sana. Naik binggung aku menunggu sampaikan aku pernah terfikir that my dream will fade away again.

Sekarang, CoS dah approve beberapa hari lalu. So, my silver lining reappear. My next step adalah proceed with visa application.

Tapi, at the same time, hati pun rasa berat. Entah kenapa...berat nak tinggalkan apa yang aku ada kat sini. Tapi at the same time jugak aku terfikir. If I didn't do it now, when?? Bila lagi aku akan dapat peluang yang sama.

Dan dan jugak la bait-bait lagu Chasing Pavements by Adele ni asyik berbunyik-bunyik jer kat telinga...

Should I give up or should I just keep chasing pavements
Even it will lead nowhere?
Or wouldn't been a waste if I knew my place
Should I leave it there??

Hujan emas di negeri orang....
Orang kata rezeki Allah ni kat mana-mana pun boleh dapat asalkan halal.
Mungkin dah takdir aku ke sana??