Tuesday, September 29, 2009

Kisah Mulut Puaka


"Mulut saya ni kan jahat. Tangkap la mulut saya. Gari la mulut saya. Penjara kan la mulut saya!!" <--- memetik kata-kata Elyana dalam Melodi selepas dia dituduh mencerca Nikki

Apa la nasib aku ni asyik mencetuskan kemarahan orang tanpa disengajakan. Ah..knowing me yang bermulut tak berfilter dan tak berinsuran ni, I guess most of friends memang well-known dengan masalah mulut tak bertapis dan motor-mouth aku ni. It's part of me yang sangat susah nak diasingkan ye. Kalau orang yang baru kenal or barely know me, confirm panas telinga. But I don't expect it from my friend. Ye la kan. After all this time dok bergurau senda secara kasar, suddenly aku terlebih kasar sket, itu bijik clitoris sudah masuk ke dalam and dia pun sangat la EMOSI or dengan kata lain SENTAP tak hingat la mak leha ni.

Aiseh!! Memang my fault pun after all. Tapi boleh tak I nak komen sket walaupun itu adalah kesalahan aku.

First of all, why it is always OK untuk orang itu menyakitkan hati aku dengan perkataan-perkataan seperti menggelarkan aku as 'orang yang nabi tak mengaku umat'. How cruel is that?? Menjatuhkan punisment as if dia tu Tuhan. Memang la aku terasa. Tapi malas nak ambik hati. Just took it as a joke. Kalau aku temper pun tak guna. Nanti confirm dia kata... "It supposed to be a joke". And suddenly, when I trigger him dengan kata-kata hinaan (yang aku tak maksudkan pun..I just want to tease him, walaupun actually benda yang aku sebut tu adalah fakta!!), boleh la pulak naik hangin satu badan. Kata aku tak respect him as a friend. Dude, what about me? Have you ever respect me as a friend?? By calling me as anak derhaka is not respect my dear walaupun kau bergurau. Tapi macam biasa la. Aku ni jenis yang cool. Aku boleh lagi gelak-gelak bila kau cakap macam tu. Tapi deep down, Tuhan je la yang tahu bertapa tergurisnya hati aku yer.

So, konsepnya terlajak perahu, boleh la kau reverse kan?? So, menyedari technical error yang tak disengajakan. Mungkin sebab masa aku cakap tu, ada orang ketiga dengar, which telah menjatuhkan dia punya water face..I asked him for forgiveness..TWICE!! And all I get was another caci maki, kata keji-kejian berbentuk cercaan dan deraan mental. Mak aih, has you lost your mind!! It's not easy for me to admit my mistake ye. Walaupun aku ni WOMAN (kau berani claimed diri kau woman Lukmang??), tapi ego mengalahkan kaum yang membawa gen XY ye. Tapi, since he is my friend (or was friend), tak guna nak memanjang isu yang tak meberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.

The funny thing is, I never thought jantan tu will go so LOW dengan buat benda-benda sabotaj tak tentu hala. That is sooo PREMATURE!! We are an adult. Can we jut deal it like an adult...a mature adult?? Last-last, yang aku dapat hanyalah silent treatment yang I don't know for how long it will last.

Whateverlah!! At least, I've done my part. Lagipun sekarang ni kan bulan kita bermaaf-maafan. Lagipun kita ni bukannya nak kemana-mana. Pi mai, pi mai...tang tu jugak la kita ye. Seriously dude, aku sayang kau as my friend. Dan aku tak berniat pun nak mencerca kau dengan kata-kata nista. I'm so sorry if aku kurang ajar, atau being disrespectful. I'm just a normal human and I'm not perfect. It proved yang aku ni sama je dengan orang lain. Nothing ordinary. If you ever read this, just know that I REALLY AM SORRY!!!

Friday, September 18, 2009

Selamat Hari RAYA~~

Ohoiii!! Tup tap tup tap..dah nak raya yer. Padahal rasanya baru semalam je pak cik penyimpan mohor yang tiap-tiap tahun keluaq muka dia kat TV tu umum puasa.

Mrasa satu haram pun tak prepare. Sudahnya konsep raya tahun ni adalah MINIMALIS. Tapi dalam-dalam minimal tu, sempat jugak la kau sambar tali pinggan satu, kemeja satu dan sampin satu. Tu diah. Baju raya tak payah beli sebab recycle collection lepas punya. Ada 2 yerrr. Baju melayu satu, baju keling satu..ala-ala Bollywood gituh. Confirm kena sepak dengan mak aku..ish!!

Semalam, siap pergi Jalan TAR dengan Pakcik Ronny. Pakcik tu katanya nak beli baju melayu murs-murs je. Habis tesco dicari tapi satu puin dia kata tak lawa. Kaedah sangat. Ada ke baju melayu yang jual 30ringgit kat Tesco yang LAWA?? Sudahnya kitorang decide pergi Jalan TAR dalam pukul 11 cenggitu.

Ayoooo!! Sangat azab yer seperti menunaikan tawaf keliling kaabah. Orang RAMAI sekali!! Sip ada satu bahagian tu, we can't even move at all. Nasib baik ada pakwe kendo berdiri kat belakang. Boleh bergesel-gesel.. *matilahhhhhh~~

Yang aku tak faham tu, dah la orang ramai, and waktu pun dah larut malam, ada jugak malaun-malaun yang tak reti bahasa bawak anak-anak yang kecik datang ke tempat sesak macam tu. Tahu je la musim H1N1 ni. Budak-budak kan sistem imun dia rendah. Kena jangkitan sket, kalau nasib tak baik boleh meninggal. Nak pulak kalau parent jenis yang ignorant. Geram betul aku. Tu baru asal H1N1. Belum masuk bab yang hilang lagi. Rasanya diorang ni tak ambil pengajaran kot ke atas apa yang telah berlaku kat adik Nurin Jazlin dan Sharlinie tu. Kot ye pun nak beli baju kat anak, kena ke bawak diorang. Takkan la saiz anak sendiri tak ingat kot? Kalau tak ingat ukur la kat rumah. Bapak aku dulu siap ukur guna tali rapia lagi.

Bila anak tu dah hilang, baru la nak masuk TV3, TV rimau bagai kan??

Setelah penat berjalan, Pakcik Ronny yang kononnya pakai baju melayu pakai buang tu terbeli la sepasang baju melayu kaler oren tak hingat. SIAP BELI SAMPIN!! Kann?? Konon nak simple katanya.

Ok la uols, sempena hari raya yang bakal tiba ni, saya dengan rendah diri menyusun jari yang berkilat dan runcing ni atas keyboard laptop ni..memohon jutaan maaf zahir dan batin seandainya selama saya menulis ni, saya ada mengguris hati pihak tertentu secara sengaja atau tidak. Saya ini hanya manusia biasa yang tak lepas dari membuat kesilapan....

And yang nak drive balik tu, berhati-hati di jalan raya ye. Kang tak pasal beraya kat Hospita Ipoh.. (kenapa Ipoh??).

Daa~~

Sunday, September 13, 2009

Kalau dah tak puasa...

Hish, pelik betul la aku dengan perangai sesetengah orang ni. Dah la tak puasa, pastu dengan selamba je boleh makan dan minum depan orang!!

Al-kisah aku bersama dengan Ronny dan Dik Mie pergi tengok wayang kat Pavillion sambil temankan Birthday Boy (Encik Ronny) shopping perfume. Boy ke?? Dah tua-tua gayut pun nak kena panggil birthday boy. Kowser!!


Anyway, after habis je tengok citer The Ugly Truth yang kelakar macam gampang tu, so kitorang pun jalan la keluar dari kawasan wayang melalui starbuck kat tingkat atas sekali Pavillion tu. Jeng jeng jeng!! Ada la dua tiga meja yang dipenuhi oleh budak-budak BOHSIA yang sedang minum-manda dan smoking yer kat atas tu. Sungguh takde adab!!

Kot ye pun tak puasa kan..perlu la sangat nak show off yang kau tu tak puasa. At least, respect la sket orang yang berpuasa ni. Ada aku kisah kau tu RED CROSS ke..BENDERA MERAH ke...PEPET BERDARAH ke...as if your clitoris ruled your brain kan?? *matilahhhhh mencarut~~

Helo?? Kawan aku yang non-muslim pun tahu nak respect orang yang berpuasa. Inikan pulak sesama Islam kan?? BODOH betul!! Tak rasa malu ke??

*Astagfirullahalazim*

Apsal takde JAWI datang serbu kat sini eh?? Entah bila diorang rajin buat serbu siap bawak press lagi. Nak pulak kalau ada artis yang terlibat. Mrasa la press akan over mengolah cerita. Pastu keluar la besar-besar kat muka depan Metro...

SEORANG ARTIS REALITI BARU TERKENAL DITANGKAP MAKAN SEWAKTU UMAT ISLAM MENGERJAKAN PUASA

Yang tak tahan tu, kaedah sangat kan bagi hint-hint macam ni. Menyampah betul. Apsal tak letak jer hint yang jelas sikit kan?? Contohnya, artis yang popular dengan lagu CINDAI ditangkap tidak berpuasa ke?? Baru la best sikit!! *ops

Melalut pulak...

Balik kepada topik JAWI tadi, kadang-kadang aku menyampah jugak dengan perlaksanaan undang-undang yang tak menyeluruh ni. Patutnya tak payah ada mufti ikut negeri pun. Cukup la ada sorang mufti dan perlaksanaan undang-undang syariah dijalankan secara menyeluruh. Bukan ikut negeri. Kaedah sangat!!

Contohnya pasal kes Kartika Dewi tu la. Aku bukan la nak menidakkan hukuman sebat yang dikatakan mengikut undang-undnag syariah tu. Aku tak suka dengan perlaksanaannya je. Contohnya, cuba kau tengok la kan kat KL ni. Bersepah-sepah orang Islam minum minuman keras secara terbuka kat LQ mahupun kat MP. Kawan aku pun ramai uols!! So, it kind of not fair la for her. Suddenly dia minum kat luar dari KL and get caught, then terus kena sebat. Yang bersepah kat KL ni?? Mengapa tak diambil tindakan yang sama. Ni kalau MAK aku yang baca blog ni, confirm dia kata..

"Ha..ni la tanda-tanda kiamat besar. Artis dipuja, ulamak diperlekehkan..."

Kannnn?? Tak pasal-pasal aku kena PARANG dengan mak aku. Tapi, itu la hakikatnya...

Yang dok minum arak ni pun satu jugak. Dah tahu benda tu haram, yang bangga sangat tunjuk kat orang dia minum arak tu kenapa eh?? Kau minum la dalam tandas ke, dalam bilik kau ke...yang nak minum depan-depan orang tu kenapa?? BEST sangat ke minum benda-benda mabuk ni??

Punya la tingtong sebab mabuk, tak sedar terbuat free show kann?? *pengsannn

Yang lagi best bila ada kawan kepada si Ronny ni boleh buat statement,

"Yang haram tu arak, beer segala..RED WINE tak haram uols. Nabi pun minum red wine.."
*pengsannnnnnn

KANNNNNN?? Mazhab IMAM MURTAD mana yang bagitau kata Nabi minum wine?? Nampak sangat kau tak baca Al-Quran kan?? Air perahan anggur bukan wine yer. Sedangan benda-benda syubhah pun nabi tak makan atau minum, inikan pulak wine kan?? Listen bitch!! Pada zaman Nabi Muhammad S.A.W dulu memang ada para sahabat yang minum wine, tapi selepas itu turun ayat yang mengharamkan wine itu tetapi tidak menyeluruh, yakni mereka (para sahabat) boleh minum tapi tidak sehingga memabukkan. Selepas itu, baru turun ayat yang mengharamkan arak, wine dan sebagainya yang memabukkan secara sepenuhnya. Kalau kau baca BIBLE memang la sebelum Nabi Isa kena salib, dia ada minum wine semasa 'The Last Supper'..masalahnya sekarang....CONFIRM KE TU NABI ISA?? *tu diah Ustazah dah naik sheikh..

Apa komen uols Ustazah Imahlenggok?? *matilaaaaaahhh

Tu baru pasal perlaksanaan undang-undang minum minuman keras. Belum masuk bab menjual, membeli dan memilik lagi. Sampaikan ada yang buat botol arak sebagai perhiasan kat rumah. Apa yang dibangga sangat pasal benda tu entah. Pastu kalau ada kawan pergi Langkawi, confirm tempah beli arak. DUTY FREE katanya uols!! Mana boleh lepaskan peluang menjimatkan duit untuk beli arak nih...KATANYA!!

Bila aku dah komen pasal ni, confirm la yang akan menggunakan alasan yang aku ni songsang dan tak layak nak bercakap pasal soal haram halal ni. It makes no different. Katanya!! So, kalau dah make no different kan, kenapa kau tak makan je daging BABI SALAI tu since it makes no different?? Ada aku kisah. Aku cuma suarakan pandangan aku jer. Mentaliti orang bingai yang tak sekolah tinggi memang macam ni kan?? Tak nak baca jangan la datang blog ni kan?? Semudah ABC je...

Next entry aku nak mengomen pasal orang yang suka judge orang lain tak tentu hala. Kita tengok sapa yang kena!!

Selamat berpuasa dan selamat beramal...DAAAA~~

Saturday, September 12, 2009

Biadap!!!

Tu diah!! Mentang-mentang la puasa kan?? Blog aku pun turut la berpuasa gituh kan?? Kaedah sangat sgt. Mrasa melangut tanpa update hohohoho :P

Siapa yang biadap sangat kat tag board ni?? Suruh aku blah bagai?? Datang tak dijemput. Kalau tak suka tak payah la datang jengok blog ni BODOH!! Dah la masuk rumah orang, pastu suruh aku blah pulak...ishhhh akai ada ka??

Speaking of RUDE...I'm pretty sure korang semua pernah jumpa doktor yang kurang asam tak hingat kan??

Aku yang kerja kat hospital ni lagi la korang. Dah 3 tahun berkecimpung dalam dunia ni, macam-macam jenis doktor aku pernah jumpa. Ada yang setengah tu aku rasa nak jerut je diorg dengan stateskop diorang tu. Macam la bagus sangat. Paling menyampah kalau yang kekwat tu baru HO. Ayoyoyoyoyo...rasa macam nak sumbat je IUCD tu dalam bontot diorang..

**IUCD = Intra-Uterine Cavity Device (alat yang dimasukkan dalam vagina untuk mencegah kehamilan)

Ha..baru-baru ni, masa aku bertugas kat klinik, ada sorang patient ni aku panggil masuk bilik scan. Dia pun masuk la dengan suami dia.

"Puan Siti Nurakas ke??", tanya aku dengan penuh sopan.

"Ye saya", jawab dia.

"Sila masuk cubicle 3 yer", kata aku kat dia.

Tiba-tiba, suami dia mencelah...

"Excuse me, boleh bagi staff perempuan tak??", celah Dr. Nurakas, suami kepada Puan Siti Nurakas dengan sungguh tidak beradap.

"Yeah sure. There's a LADY STAFF waiting for you in the cubicle", kata aku dengan selamba.

Haishhh. Marah betul la aku. Nak tau sebab apa??

1. As a doctor, aku rasa dia memang aware dengan professionalisme ni semua. Kita bekerja ada etika ye. So, sepatutnya dia tak perlu la request. Sebab he himself pun doktor. Sendiri boleh faham. Lain la kalau yang mintak tu isteri dia or patient. Itu lain la.

2. Well, he can ask at least a bit nicer. Macam la aku kisah sangat. KAU HENGAT AKU SUKA SANGAT TENGOK PEPET BINI KAU TU?? Kowser nyah!! Mata aku ni dah naik juling yer tenogk semua benda tu.

3. Pastu panggil aku dgn colleague aku as STAFF?? Sapa staff kau?? You might be somebody superior kat your department, tapi kat MY DEPARTMENT, you're just patient's husband!! Motif sangat nak overule di sana sini kan??

Ikutkan hati, nak je aku sorokkan file bini dia tu. Biar diorang tunggu lama sket untuk dapat treatment. Tapi aku takde la tahap mental bodoh macam tu. So, I'm just..ahhh whatever la kau setan!!

Anyway, selamat berbuka korang!! Wah tak sangka kan..tup tap tup tap..dah nak masuk syawal. Mrasa baju bulu burung merak tak siap lagi nih...mana la si Vera Wang ni pi tak tau..

Daaaaaa~~~