Friday, August 21, 2009

Happy Fasting!!!~~


Yes uols!! Esok dah nak puasa...korang ingat tak niat puasa mcm mana??
So, hari ni hari last..
Korang boleh la mencarut puas-puas sebab esok dah tak boleh mencarut...

Astagfirullahalazim.. *sambil pakai tudung ala-ala topi mcm Siti Nurhaliza

Apapun, dalam kita sedang gembira nak menyambut bulan penuh keberkatan ni, ada juga mereka yang dijemput illahi sebelum sempat mereka menunaikan ibadat puasa. Dah sampai ajal nak buat macam mana kan?? Itu bukan kuasa kita. Allah yang menentukan segala.

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan takziah kepada staff nurse feto-maternal, Kak Haula yang kehilangan suaminya yang tersayang pagi Jumaat tadi akibat jangkitan kuman dalam darah. Tak perlu saya terangkan kat sini kenapa dia boleh meninggal, kerana apa yang telah berlaku sudah cukup memeritkan.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Terbayang saya anak-anak Kak Haula yang masih kecil menyambut Hari Raya tanpa ayah mereka yang tersayang.

Saya harap Kak Haula dapat menempuh dugaan ini dengan tabah. Dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas Allahyarham dan meletakkan beliau dikalangan orang-orang yang beriman.

Al-Fatihah...

Selamat berpuasa untuk semua rakan-rakan yang mengenali saya dan rakan-rakan blog. Seandainya ada silap dan salah saya selama kita kenal ni, saya mohon ampun di atas segala kesalahan saya....

Semoga Ramadhan kali ini memberi 1001 makna untuk kita semua...

Tuesday, August 18, 2009

One Malaysia

[Currently listening to: Malaysian Artist For Unity - Here In My Home]

Hold on, brother hold on
The road is long, we're on stony ground

But I'm strong, and you ain't heavy
Oh there's a misspoken truth that lies

Colors don't bind, oh no

What do they know? They speak falsely


Here in my home
I'll tell you what it's all about
There's just one hope here in my heart

One love undivided

That's what it's all about

Please won't you fall in one by one by one with me?


(Fall in~ Fall in~)

Fall in with me

(hmm... fall in~)

Fall in fall in fall in with me


Push back sister won't you push back?

Love won't wait, just keep pushing on

Yeah I'm strong, you ain't heavy

Oh don't you worry about that...

What we have shadows can't deny

Don't you know it's now or never?


Here in my home
I'll tell you what it's all about
There's just one hope, here in my heart

One love undivided

That's what it's all about

Please won't you fall in one by one?


RAP:

(Malay)

Bertubi asakan berkurun lamanya

Hati ke depan mencari yang sayang

[Years of fears and years of tribulation
The heart keeps searching for that endless devotion]

(Mandarin)

Shou qian shou da jia yi qi zou, wo men dai biao guo ren kai kou wei lai jiu mei you diu zou
[Hand in hand we'll march like blood brothers I speak for my people, hope we'll find peace forever]

(Tamil)

Inthe payanam payanamm yen vettri thaagam Anthee kaana kaalam naam vetri raagam... nanba nanba
[May the road ahead quench my thirst for success
May the road behind echo a song of the blessed]

(English)

Yes I feel it in my bones, so I will let it be known

No matter where I roam this is home sweet home

Sing!


Here in my home
I'll tell you what it's all about
There's just one hope here in my heart

One love undivided

That's what it's all about

Please won't you fall in one by one by one with me?


(yeah~ Yeah~)

Here in my home
(Here in my home)
I'll tell you what it's all about
(I'll tell you...)
There's just one hope here in my heart
(one hope! one hope yo! )
One love undivided
(aa~ one~)
That's what it's all about
(That's what it's all about~)
Please won't you fall in one by one by one with me?


Here in my home
(Here in my home~)
I'll tell you what it's all about

There's just one hope here in my heart
(one love one love one love ^^)
One love undivided

That's what it's all about

Please won't you fall in one by one by one with me?


***************************************************


Masuk je bulan kemerdekaan ni, riuh la satu kampung pasal semangat 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh our recent PM. Maka bergaloklah Siti Nurhaliza, Aubrey Suwito, Kak Timah (Nur Fatimah) bersama Audi Mok dan rakan-rakan muzik lain bergasak berguling mencipta lagu Satu Malaysia ni.

Jadi, apa masalah aku?

Well, aku takde la menentang, menyampah mahupun menugai (bahasa orang kedah which is similar to loya) melihat kempen-kempen kemerdekaan ni. On the other hand, I'm still hoping that Yasmin Ahmad still alive, because every Raya or Merdeka or Chinese New Year mahupun Deepavali, she always delivered a good commercial to our TV screen...she always brought something good to the table.

Apehal la masalah aku dok bercakap pasai benda ni? Period ke?? LOL :P

Not exactly. Cuma ingin meluahkan rasa kecewa bila selepas 52 tahun kita merdeka, masih ada suku sakat hantu raya mana datang tah, masih tak faham cakap Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia (whatever they called it). I just don't get it!! WHYYY?? As if kau tu lahir dan dibesarkan kat Bandar Ho Chi Minh, Vietnam!! Itu lain cerita la. Tapi masalahnya, lahir kat Malaysia, sekolah kat Malaysia (walaupun Sekolah Jenis Kebangsaan kannn??), duduk pulak dikalangan komuniti yang bertutur Bahasa Malaysia...TAPI (tiru style Chief *matilahhhhhh!) masih lagi tak faham..TAK FAHAM AKU!! Korang faham ke??

And kalau yang tak faham tu Nyonya atau Apek Tong Sin, itu lain la dek nun semua. Sebab mostly aku jumpa pun memang tak fasih. Mungkin sebab dah tua, so pendengaran kurang bagus akibat gegendang telinga yang telah kenyal itu gagal menangkap bunyi-bunyian serta caci-maki dan deraan mental yang keluar dari mulut aku yang laha ni, ataupun mereka itu memang membesar dalam komuniti mereka sahaja yang terdiri dari puak Gee Hin dan puak Hai San sejak zaman Inggeris membawa masuk mereka untuk bekerja kat lombong bijih timah. So obviously la poor communication in Malay language kan?? TAPI (tiru style chief lagi), ini masih berusia dalam lingkungan 20-an!! Bengang tak??

Hangpa semua tak malu ka kat mak cik??

Al-kisah, patient aku yang sengal ni datang buat ultrasound. So, macam biasa la mulut aku ala-ala Chef Wan dalam rancangan memasak tu, explain la everything seperti baby position, kepala baby kat mana, jantungnya ok ke tidak. Pastu tengok baby tu leng chai ke leng lui ataupun AH KUA.. *matilah Imahlenggok melenggok dalam perut

Awas carut weols yerrr...

*ampunnnnnnn Imah

Pastu, boleh tengah-tengah aku dok explain tu, dia boleh tanya husband dia in Mandarin, apa benda yang aku tengah cakap ni. Aku macam..hek eleh, KAU KENAPA?? Nak kata aku guna bahasa saintifik yang gedebas, takde la pulak aku rasa. Aku guna bahasa pasar je. Memang silap la bila dia dia tanya husband dia. Though I'm not a native speaker for mandarin, but I do understand and pick up few words la...berkat berkawan dengan leng lui-leng lui (perempuan cantik) masa buat post grad dulu. Baru la ONE MALAYSIA kan?? *tu diahhh puji diri sendiri~

Pastu, since bini dia tak faham, aku pun explain la sekali lagi dengan guna bahasa apek tong san aku yang ala-ala apek si tukang jahit dalam citer P. Ramlee, Ali Baba tu.

"Puan, ini budak punya kapla, sudah ada dekat bawah lorr. Ini jantung dia manyak sihat. Tapi wa tatau la dia leng chai ka, leng lui ka, ah kua ka..sebab kaki itu budak sudah kacau saya mau tengok wo..."

*mrasa!!~~

Amir: Uols masa mak kita mengandung dulu, dia makan banyak sotong kot?? Tu yang kita jadi sotong semacam ni kan??

Amirul: Deswai la uols. Mak I siap tertelan soflan lagi taw...sebab tu la I lembut dan gebu..

Pastu boleh buat muka terkejut kat laki dia sebab aku faham apa yang dia cakap. Kowserr!! Nasib baik muka aku tak bertukar jadi Beyonce masa tu. Kalau tak mrasa kena "to the left, to the left" sedas dengan mak..

Lepas buat to the left, to the left..terus sambung kilatkan kuku

Tapi kan, si Pak Cik Samy Vellu tu, dah 20 tahun lebih jadi menteri kerja raya, cakap Bahasa Malaysia pun lintang pukang. Contoh yang tak baik betul!! Tapi si Chua Jui Ming, Chua Soi Lek dan Lim Guan Eng tu fasih la pulak cakap BM. Lim Kit Siang?? Aiyohhh pak cik tu..PENGSAN dengar BM dia. Patut la kena buang dewan selalu...

Teringat kat kawan masa belajar kat UM dulu. Nama dia Thamila. Dia mempunyai GIGI yang sangat MUNCUNG seperti walrus uols!! Tapi aku salute BM dia yang mencapai tahap tinggi hinga boleh dapat best debator masa Debat Intervarsity...

Ok lah, dah mengantuk. Jom tido Mazri!! *larikkkkkkkkk~~

Sunday, August 09, 2009

Kisah Wanita

Yosh!! Pak cik datang membersihkan hutan belantara untuk bercucuk tanam!!

Topik hari ni adalah Mari Mengumpat...LETS!!

Working in O&G menyebabkan aku berjumpa dengan bermacam-macam orang. But, here's the thing. The will be no judgement what so ever. Because that's not our job to judge them and who cares. But I think it's ok to share some story that I think interesting. Sekadar untuk renungan bersama.

Kisah ni menceritakan tentang seorang wanita, yang bekerja di awan biru seperti Kapten Lukman, at her middle 30 and datang dengan bleeding yang melimpah ruah keluar dari kikinya. Jadi seperti biasa la kan, mana-mana check-up akan bermula dengan mendapatkan medical history sebanyak mungkin. Well perempuan ni pernah buat TOP sebanyak lima kali uols!!! *pengsan~~

TOP = Termination of pregnancy

Korang rasa Kapten Lukman tu ade tak kena praktis duduk kepit macam ni?? LOL!!

So, here is the conversation between me and her.

1. Are you sexually active??

Sekarang ni dah tak active sangat. Lagipun I ada plan nak kahwin. So, dalam seminggu tu ada la 2-3 kali macam tu.

Kannnnn?? 2-3 kali seminggu tu tak aktif katanya. Kalau aktif?? Ayoyooyo...

2. With the same partner??

Hmmm...tengok la macam mana. Most of the time tak.. *katanya sambil gelak kecik..macam la kelakar sangat..

Tu diahhhh. Tengok la?? Tengok la hape??

3. Are you a heavy drinker??

Dulu ye la. Tapi sejak dah tua-tua ni jarang sikit. Socially drinker je. Macam kalau satu malam tu, I minum 2-3 gelas je..

2-3 gelas satu malam tu kira socially drinker ke?? *pengsannnn~~

Clinically, I think dia ada PID, Pelvic Inflammatory Disease atau fibroid. Rasanya je la. Belum confirm lagi, but since from ultrasound didn't pick up anything, I assumed it is normal. Tapi dia ada follow up in the nest 3-4 month, so hopefully the bleeding gone already.

So, macam mana?? If you guys ask me, susah la jugak aku nak jawab. Ye la, aku ni bukannya ahli syurga nak judge orang yang bukan-bukan. Tapi, if you guys tanya, jawapan dia senang je...

"Sendiri makan pengat, sendiri mau ingat..."

Astaga!! Buruknya minah ni tido...

Daaaaaaaa~~~

Monday, August 03, 2009

Kehilangan.....



PERGI - AIZAT (OST TALENTIME)

Sayu terpisah
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu

Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi kudengari
Kau pergi..
Pergi..

Sepi tanpa kata
Terdiam dan kaku tak daya kau ku lupa
Apa pun kata mereka
Biarkan kenangan berbunga di ranting usia

Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi kudengari
Kau pergi..
Pergi..

++++++++++++++++++++++++++++++++++

I don't know whether it is too late untuk menulis tentang perginya seorang pengarah yang begitu disanjungi ramai. And I have to say that aku juga mengagumi hasil kerja beliau, especially iklan-iklan hari raya yang diarahkan beliau...begitu bernyawa dan dekat di hati. Paling aku suka iklan yang ada budak berlari kat pantai sambil jerit,

"Ombak jahat!!! Ombak jahat!!!".


Walaupun, kadang-kadang hasil kerjanya itu menyentuh sensitiviti pihak-pihak tertentu, tapi kita kena sedar yang dia hanya manusia biasa yang tak lepas dari membuat kesilapan...

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas beliau....

Yasmin Ahmad...you are one in a million...hilangmu tiada berganti...