Sunday, April 19, 2009

Sakit HATI...Sakit JIWA....SAKIT!!

Kan??
Mrasa tak update dalam tempoh sebulan kan??
Soda la uols..I horny ni! Motif sgt!! *ops
Lets cikpat!! *suka la kau kan Amir??

Korang pernah dengar tak peribahasa, "Seperti ketam mengajar anak berjalan..."??
Kan?? Mukadimah tanya soalan bahasa melayu gituh. Hohoho :P

Tapi awas!! Cerita KETAM ni takde kena mengena dengan KETAM yang aku cerita kat blog aku suatu ketika dulu yer. Ni ketam lain.
Cerita ketam tu aku dah simpan dalam peti simpanan besi dan buang jauh-jaun.. *motif sendu??
Ni kisah ketam puki lahanat yang berjalan pun tak betul, tapi nak ajar mak catwalk..leyyy??

Kau lupa ke yang mak ni model catwalk dulu??

**Ok..straight to the point

Aku menyampah gila dengan seorang minah senget kat tempat aku ni. Perangainya sangat la okey. I mean not totally bad, cuma etika kerja dia yang buat aku menyampah dan ATTITUDE!!

Marilah kita teruskan mengumpat peringkat demi peringkat.

Kisah 1:

Al kisahnya aku ni masuk seperti biasa la kan. Tapi, terleka menghadap komputer sampai terlupa nak makan breakfast yang aku beli. So, aku makan la breakfast aku tu secepat mungkin sebab mu duty start at 8.30am. File patient memang dah berlambak masuk. Sambil menjolok melantak semua tu, cun-cun aku habis, cun-cun masa tu 8.30am. And actually minah tu, dah start pun scan patient dia yang pertama. So, by the time aku habis dan nak minum air, dia pun perli-perli aku..sort of macam ni la..

"Tak habis breakfast lagi Izuan??" *sambil menggeleng-gelengkan kepala dia.

Aku pun selamba jer la jawab belum kan?? *sambil menyumbat saki baki makanan yang ada
Ada aku keysahhh???
*matila letak gambar Ford...ampunnnn uols!!~~

Kenapa aku tak kisah?? Senang cerita, korang sure pernah dengar kepimpinan melalui teladan kan? Aku respect orang yang nasihat aku kalau dia menunjukkan contoh yang baik. Masalahnya minah senget ni, hari tu je dia masuk awal. Padahal hari-hari lain, pukul 8.45am baru masuk kan?? Pastu masuk tanpa rasa bersalah...nak moody moody dan membebel-bebel psal patient ramai. Over betul!!

Kisah 2:

Ni la part yang paling menguji kesabaran aku. Tuhan je la yang tahu perasaan aku masa tu.

Pagi tu memang aku tak sihat sangat, tapi aku gagahkan jugak la kaki aku pergi kerja. And it turn out, my other 3 colleague on duty tak datang sebab hal kecemasan masing-masing. So tinggallah aku dengan betina garik tu kerja dalam keadaan yang stress sebab patient tersangat la laha. Aku memang rasa nak pitam. Aku ada bagitau kat dia yang aku perlukan sangat ubat sebab my migrain getting worst. I've been swallowing panadols. Rasanya dah nak masuk 6 bijik, padahal belum sampai half of the day lagi. Tapi dia kata tunggu la sekejap. Klinik masih busy. Aku pun ok je la.

Tapi yang pantatnya, pukul 1 dia terus hilang, padahal klinik masih busy. Aku bukannya nak berkira sangat. Kalau aku sihat, aku tak kisah kerja sorang. I love working in the clinic. Tapi aku sakit for God sake!! Dia boleh dengan selamba keluar rehat pukul 1 dengan alasan nak pergi menyusu anak dia kat nursery. Heloo, orang lain pun ada anak jugak...and dia guna pam susu!! So, perlu la sangat alasan pergi menyusu. Akak yang lagi senior tu, siap anak kembar lagi, tapi takde pun macam tu. Kaedah sangat!!

Dah la petang tu dia suruh aku ganti on-call akak yang tak dapat datang dengan alasan dia ada hal. Kau dah tahu aku kena cover petang, kotnya nak bagi turn aku rehat awal sikit, then bila aku dah habis, dia pergi la rehat sampai esok pun aku tak kisah.

Ini tak, dia keluar pukul 1pm terus tak masuk-masuk. Yang aku ni struggle dgn klinik sampai petang tanpa breakfats mahupun lunch!! Until sampai satu tahap tu, aku terpaksa hold clinic's case, aku call emergency, tanya sapa MO yang bertugas, then aku terus gi emergency and ambik injection for my migrain and took MC for tomorrow. Lega rasanya lepas kena injection tu, then aku sambung clinic sampai pukul 5pm. And perempuan setan tu tak masuk2 pun sampai balik. Sangat tidak bertanggungjawab!!

Sabar je la aku. Haish, setakat ni aku malas la nak perang mulut. Just bagi jawapan sinikal seperti "Whatever", "To the hell with it..". Ye la hormat senior gituh, tapi jangan la uji kesabaran aku up to the limit.

Beberapa hari lepas pun sama jugak. Dia buat perangai laha dia tu lagi. Dah la masuk lambat. Pastu membebel kat aku pasal scan patient lama. I'm like HELLO, I can't afford to make any mistake and that patient have a hydrops fetalis baby for God sake!! Tak boleh ke aku nak lebih teliti dalam kerja aku?? Salah ke?? Aku tak faham dengan perangai orang yang nak kerja habis cepat tapi mengabaikan kebajikan orang lain. Walaupun diorang tu bayar murah sebab datang goverment hospital, but I believe they also deserve better treatment!!

So, mrasa la lepas ni. Taubat la aku nak buat baik lagi kat orang-orang macam ni.

So start from that, I alway make sure yang aku masuk awal dari dia, buat kerja lebih baik dari dia. Tu je cara nak mengajar orang-orang macam tu sebab aku percaya, orang yang bermasalah macam dia tu, lambat lain akan kena jugak, kalau bukan dengan aku, mungkin dengan orang lain...dengan Head of Department ke?? *ops

**sambil pose tulis surat aduan

Aku pun tak tahu la kenapa dia nak buat perangai macam tu. Nak kata ku kurang ajar dengan dia, aku ni ok jer dengan semua orang...or dia rasa intimidate dengan aku??

Apa-apa lah...

Macam aku cakap, apa dia nak buat, suka hati dia...sekarang ni aku tengok je la. Bila dah sampai limit tu, faham-faham sendiri la...

Daaaaaaaa~~~