Friday, January 30, 2009

London oh London..


Hohohoho....kelas tak gambar?? *matila tunjuk aurat

Dua tiga hari ni cuaca agak baik. Cerah je sampai ke petang. Tapi suhu makin sejuk. Even dalam paper pun bagitau this is coldest temperature untuk tempoh beberapa tahun. Disebabkan oleh angin from Russia something...ahh like I care pun...tapi tetap la mengigil macam kena sumbat dalam peti sejuk.

It was a fun trip here in London. Museums dia..OMG!! Sangat best and yg paling penting takde cover charge. FOC!! Tercapai jugak hasrat nak tengok mumia moyang aku..CLEEPATRA. Moyang katanya!! Matila kena panah petir lepas nih..lol :P

Tak sabar nak pergi Paris esok!! Hopefully segala mak nenek mogok lapar kat sana dah selesai. Kalau tak..punah la impian ku nak buat video clip Moulin Rouge atas Menara Eiffel..hiks.

Ok la..nak pack barang for the trip.
Enjoy your weekend!!

Daaaaaaa~~

Thursday, January 29, 2009

Kembara di tanah gersang...

KAN??
Mrasa dah 2 minggu tak berhupdate!! Hiks~~


Sorry la korang semua ye. Aku tengah busy buat lawatan muhibah kat Kota London ni. So nak bersiaran secara langsung kat sini pun tak sempat sebab temujanji banyak di situ sana sini. Temujanji apa tak tau... *matila perjanjian syaitan

Tapi takpe, jangan risau. Aku akan makesure kali ni aku update...especially pasal penjelajahan aku kat sini....


Last but not least, I miss nasi lemak sooo much!!! *tetibe
And off course all of you guys...especially my twin!! I miss you so much baby!!
Tak dilupakan kepada kawan-kawan yang banyak memberi sokongan kepada saya....cheh macam ucapan terima award pulak bunyinya...

Take care guys!!
Daaaaaaaaa~~~~

Saturday, January 17, 2009

Tentang AZAM....

Azam??
Siapa Azam??

Masuk 2009 ni bukan main ramai lagi orang sibuk dok pasang azam baru.

Ada yang azam nak jadi lebih kaya.
Ada yang azam nak mencari cinta.
Ada yang azam nak main dengan AZAM!! *ops
Ada yang azam nak gigih cikcur.... *matila Pisa

Macam Frid dengan Ford berazam nak mencantikkan bentuk badan masing-masing.
Kalau pakai kebaya nampak cantik katanya!! *pengsannnn


Pastu boleh la pose-pose macam ni kan??

**Ampunnn Miss Lea dengan Miss G sebab guna gambar uols!!!


Kalau tak kang nanti jadi macam ni pulak kan?? Kekeke...Happy Valentine's day katanya!! Bunuh diri kalau Father Valentino tengok *ops



Tapi jangan kantoi masuk ratu kebaya sudehhh!! LOL~~

*Sori...melalut pulak*

Aku??
Hmm..tahun ni kalau orang tanya aku cakap ENTAH!!
Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku nak azam sebenar.
Do I need one??

Perlu ke aku berazam untuk kurus?? Or at least mencantikkan tubuh badan macam SUPER F - Frid dan Ford tu??

I tunggu je la Amirul KURUS dulu. Kata gigih nak kuruskan badan kan??
Kalau Amirul kurus, baru aku akan gigih kuruskan badan!!
Ghetooooo *matila carut Amirul sebenarnya..lol~~

Ampunnnnnn noks!!

Bila aku baca blog si Frid dengan Ford, aku terfikir jugak la, takkan aku takde azam kot??
I just wish yang aku dapat yang terbaik in anything...tu jerr..
Sound cliche...YES!!
Rasa semua orang nak yang terbaik untuk diri sendiri...only he or she atau kedua-duanya sekali jer yang tahu what is the best for themself.

Tahun-tahun sebelum ni aku ada jugak azam nak tone down my laserness yang macam HARAM tu, which I guess not really fulfilled sebab aku rasa macam sama walaupun orang kata aku dah macam kurang laser sikit. Ye ke?
Sama je aku rasa..heh!!
Old habit, hard to get rid~

Tapi, ada jugak orang yang suka kelaseran aku ni.
Orang kata happeNING gituh...lol.
Well, love it or hate it, I've offended lots of my friend with my lazerness.
Nak buat macam mana...aku ni bila bagi pendapat, laju jer mulut aku ni keluar komen.
Tak sempat otak aku hantar impuls balik, laju jer aku menjawab dengan penuh LAHANATnya.
Huhuhuhu.....dah terlepas cakap baru nak menyesal kan??

Ok la, since semua orang dok gigih senaraikan diorang punya azam diorang, harus la aku nak senaraikan jugak kan??
Nama pun PLU, mana boleh tengokl orang lain lebih sket kan?? Hadek-hadek sangat perangai!!

1. Pergi gym at least 3 kali seminggu.

Yes! Kena gigih sikit la tahun ni. Dah setahun berjoget sakan kat situ, I'm still way too far from get any PACK.
Tapi, tu bukannya matlamat aku pergi gym in the first place. Aku just nak body aku firm, fit dan tidak berbonggol-bonggol seperti Kuman dan Kumin. Taaaaakooooot!!
Just nice jer...tak la sampat ke tahap six pack. Mak tak mampu nyahhh!!

2. Banyakkan membaca buku dan menambah pengetahuan.

Yup!! Membaca buku yang berbentuk ilmiah especially my clinical book yang dah separuh bersawang macam bontot PISA tu!! *matila carut lagi~~

I guess, I really need to brush up my knowledge since bila masuk tempat baru, aku rasa macam KUIH BANGKIT je bila tengok anomalies.
Tahu benda tu anomalies, tapi tak tahu nama apa. Bleyyy??

3. Live life to the max!!

Ini sudah pasti!! Dengan cuti tahunan sebanyak 30 ribu bijik lemon tu...harus la GAYGEH pergi bercothi-cothi Malaysia di situ sana sini. Yeehhaaaaa!!!

4. Mendekatkan diri dengan Tuhan Pencipta Semesta.

Aku tau korang nak kata aku POYO!! Ada aku keysah??
Korang tak nak mendekatkan diri dengan Tuhan korang sudah la. Perlu ke nak kempen dengan mengatakan ayat-ayat turn off lagi potong stim macam;

"Kata nak mendekatkan diri dengan Tuhan, but yet you still live your life dengan perkara yang Tuhan tak suka.. "

What the hell!! Ada aku ajak korang bertaubat ke??
Ada aku ajak korang pergi semayang, pecah kelapa, pukul loceng kat KUIL bagai ke?? *ops
Takde kan?? Kan? Kan??

Ada aku bagi ceramah free kat korang ajak korang balik ke pangkal jalan??
Ada aku bagi renungan di ERA kat korang setiap jam 6 petang??
Ada?? Ada??

So, if you think that my life style not suit yours, you can go and F**K yourself and BE MY GUEST!!! *matila tetibe EMO~~

Anyway (back to normal tone of voice), I hope you guys enjoy 2009 and jangan lupa cuba sedaya upaya untuk fulfill you new year resolutions.
Walaupun tu azam je, tak semestinya kena buat kan??
Kalau tak dapat buat, carry forward je to next year.
Yang penting, don't EVER stop trying!!!

Love ya...stay beautiful!!!
xxxxxxxx

Daaaaaa~~

Saturday, January 03, 2009

I'm going to Australia!!


Goodday mate!!

Finally I managed to watch Australia with Ford, even though this the second time for him...but not for me. I'm so eager and excited to watch this movie, even after few bad feedback for some international magazine with the big headline, 'Another flop movie for Nicole Kidman'.

For me, I LOVEEEEE this movie so much. I don't mind to watch it for second time. Almost 3 hours in the cinema hall....time passed by and I don't even realize. Not any single scene that I feel to fall asleep.

Nicole Kidman...hmm not much improvement I can say. Typical acting. Her best yet still from Moulin Rouge and The Others. While Hugh Jackman, oh YES!! He's such a hottie in that movie. His acting was superb especially when he find out that Ashley was dead, then he went to this partial demolished bar and ask for a drink with tears in his eyes. I can feel the tears in my eyes too. I don't need to mention about Ford. He already flooded with tears...kan FORD?? Hehehehe. Jangan marah ha... :P

The war at Darwin kind of remind me the scene in Pearl Harbour. Overall, after watch this movie, I can't wait to explore Australia by myself.

Somewhere Over The Rainbow as a theme/background song is brilliant.

This is MUST watch movie!!!

--------------------
Now playing: Katharine McPhee - Somewhere Over The Rainbow
via FoxyTunes

Friday, January 02, 2009

Mari Mengumpat!!

Tu diah, sangat la tak bagus mulakan second day of new year dengan tonnes of carut marut. But I just can't help it la. After all, blog ni la tempat aku mencurah segala mak neka caci maki yang tak dapat aku ungkapkan dengan kata-kata. So boleh tulis je la caci maki tu..heh!!

Aku tak pernah cerita pengalaman kerja aku kat tempat baru ni kan?? Instead people acknowledged yang tempat kerja aku tu dekat dengan port PLU terkenal. Gituhhhh!! Keji kan korang?? Kau ingat aku ni ratu tasik macam Zuhaili ke?? *ops

First day memang hampeh!! Pertama sekali, aku lambat sebab aku ingat diorang masuk kerja pukul 8.30 pagi. How on earth yang aku boleh lupa yang goverment start clock in pukul 8 pagi. Siyalan betul!! Tak cukup dengan itu, aku tekejar-kejar ke sumber manusia, pastu lapor diri kat bahagian penjawatan, hantar borang kat pejabat am dan unit gaji, lepas tu lapor diri kat jabatan. Niat hati nak jumpa ketua jabatan nak mintak sign segala tetapi HARAM. Orang yang ditunggu tidak muncul-muncul. Sakit hati!! Habis terbantut segala operasi. Sudahnya aku terus turun pergi klinik dan terus kerja. Kelas tak?? Nasib ada senioritas yang banyak membantu, so aku tak la rasa tertinggal ke belakang sangat. Kira boleh geng la dengan diorang ni. Lagipun, aku kan HAPPENING gituh.

First case, twin pregnancy at 1st trimester. Patient ni dah banyak kali keguguran and takde anak lagi. Then dia ada bagitau yang dia ada keluar darah. Tapi sekejap je. So, aku macam dah boleh agak dah apa aku punya finding on ultrasound. Two sinking fetus with no heart beat was noted on ultrasound. The hardest part adalah nak bagitau patient. This is my bad. Because aku tak reti (plus tak sampai hati) nak mention. So, I have my senior to double comform and call the referring MO, let they do the hardest part...to break the sad story. Tears..off course la. Nak pulak kalau yang dah few times try tapi tak pernah melekat. Yang melekat pulak sibuk nak gugurkn anak. Tak faham betul la aku!! Kalau dah tau tak bersedia, pandai-pandai la nak plan. Kalau tak bersedia menempuh badai, jangan berumah kat tepi pantai!

Tak tau la nak panggil sama ada ini permulaan yang baik atau tidak.

Setakat ni everything is FINE, except ada la sorang prof ni yang really get to my nerve. Ada la sorang makcik ni yang dah berumur 80 macam tu untuk gynea. Aku pun tak faham apa masalahnya sebab aku tak faham apa yang dia cakap. Biasa la orang tua. Membebel tak tentu hala. Bila aku baca report dia, lagi la aku tak faham dengan tulisan cakar ayam ni ha!! Aku pun just proceed dengan ultrasound. Tapi yang aku nampak bukan uterus atau ovari. Sebab dah sah-sah la benda tu dah mengecut. Unless kalau ada ketumbuhan ke. Yang aku nampak adalah ascites di situ sana sini.

So, aku ni yang ala-ala innocent terus menerjah bilik prof sengal tu dan tanya apa yang dia expect for this patient. Tak pasal-pasal aku pulak yang kena marah balik. Motif?? Aku bagitau la yang this patient banyak ascites dan aku rasa lagi penting if we concern about the ascites. Tapi dia insist nak aku tengok ovary jugak sebab aku tak dapat cari ovary tu. Siap dia suruh buat TVS untuk mak cik tu.

Ni yang aku marah ni. Sampai berbunyi-bunyi loceng kuil sri rama-rama, sampai muka pun dah berubah sebab kena rasuk denga roh Dewi Kali. Kenapa aku marah?? Sebab aku rasa ascites tu lagi bahaya dari dok susah payah cari ovary yng tak nampak tu. Means ovary tu dah mengecut, which means good la sebab it suppose to be that way. Kenapa aku kata ascites tu lagi bahaya??

Ada banyak sebab ascites tu boleh berlaku. Antara yang paling bahaya adalah:

1. Cirrosis - which means her liver is failing.

2. Heart failure.

So korang rasa mana lagi penting?? Manusia boleh hidup tanpa ovary, but we can't survive without liver apatah lagi jantung. Ada akal fikir la oii!!

Ayooo. Prof insist aku buat jugak TVS (scan melalui vagina). Tak sampai hati aku nak buat, tapi terpaksa la. And terbukti apa yang aku kata, ovary tu takde apa-apa masalah. Kan?? Orang cakap degil!! *matila riak

Kat sini, colleague aku semua kata aku ni tak sayang mulut. Ye ke?? Hohohoho. Nasib korang la kena laser dengan aku especially akak-akak PK (pembantu kesihatan) yang kadang-kadang tu lembab bila buat keja. Wah...tak sampai sebulan aku dah tunjukkan kediva-divanaan aku. Patut la ada akak tu dah panggil perempuan gila..hahahaha *macam siyal

Tapi kerja kat sini best walaupun sibuk. Start kerja pukul 8, pastu patient ramai gila. Sedar tak sedar dah pukul 3 lebih. Rileks sejam, then BALIK!!! Tak terasa waktu berjalan.

Apa pun, wish me all the best kat tempat baru...

Daaaaaaa~~~~

Thursday, January 01, 2009

Happy New Year 2009

[Currently listening to Ever Ever After by Carrie Underwood]

Waaa..cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar, dah masuk tahun 2009. Ishh rasanya macam baru semalam jer habis SPM... *matilaaa tak sedar diri

So, apa new year resolution korang?? Tapi yang penting, last year punya resolution dah tercapai ke...ha Amirul?? Dah berjaya kuruskan badan?? Tapi susah kan kalau jadi you Mirul. Kalau you kurus sket, mesti market you kat chub chaser akan menurun..bley?? Chihihihihi

Apa pun 2008 sangat bermakna. Rasanya the greatest things happen last year adalah:

1. Aku berjaya lulus dalam exam DMU aku setelah beberapa kali kantoi dalam written exam yang susah macam cipan.

2. Breakaway from my previous place and kerja kat HUKM.

Exam tu susah macam lahanat ye. Aku pun pelik macam mana aku boleh lulus. Hahaha. Bukan nak riak ke hapa. Tapi, masa aku ambik tu rasa lebih confident dari yang sebelum ni. Nak kata better preparation...emm tak jugak. Gituh-gituh jer. Mungkin sebab banyak soalan yang berkaitan dengan obstetric dan gynea, tu yang aku lulus kot.

Aku memang minat giler dengan O&G (Obstetric and Gyneacology). Masa ujian gerak gempur (tu diahh nama bagi sendiri), subjek O&G la yang paling aku skor. Subjek lain sangat hampeh especially peadiatric. Cardiac tu jangan harap la. Tak kuasa la aku nak ingat pasal jantung ni. Dengan purkinje sheath nyer...malas aku nak menghafal sebab terlalu complicated untuk dihafal!! *matila alasan~~

So bila soalan exam banyak O&G, aku pun girang la menjwab soalan...siap lukis gambar lagi. Antara soalan yang dia tanya adalah pasal twin pregnancy dengan ectopic pregnancy. Suka suka suka!!

And now, aku bekerja pulak kat one of the most busiest O&G centre. Walaupun takde la sebusy HKL, Sultanah Aminah ataupun HTAR, tapi ia cukup untuk buat aku stay kat klinik sampai lunch pun tak sempat. Tapi memang berbaloi la sebab banyak case. Mana tau untung-untung boleh publish journal ke...

Tahun 2009?? Hopefully akan meneruskan kesinambungan hidup aku dari tahun 2008 dan semoga lebih baik dari sekarang. Yeah optimitis macam Betty Suarez!!

Cuti tahun baru aku duduk mengular je kat rumah. Tido jer kerjanya. Plan nak gi gym tengok wayang bagai, tapi hampeh. Malas macam cipan!! Aku takde la gigih macam kau Ford pergi buat editorial photoshoot bagai...kekekekekeke!!

Yang penting, Jumaat pun aku cuti jugak. Yay!! First time ambik leave kat tempat kerja baru..hiks.

Happy new year everyone!!