Tuesday, April 22, 2008

Journey to the end of the rainbow...

Mesti korang semua tertunggu-tunggu entry aku kan?? LOL *matila berangan

Cerita bermula apabila sekembalian aku ke kampung halaman nun jauh di utara tanah air. And, at the same time, seorang insan yang mendapat jolokan 'Pensyarah Paling Comel' telah PM aku kat YM, bertanya bilakah aku akan pulang ke utara.

Kebetulan sungguh!! Lantas, aku pun menyatakan kepada SAM yang aku bakal pulang ke sana.

Maka termeterailah janji manis kitorang untuk get together setelah beberapa lama tidak bersua muka.

Seawal 6 pagi aku dah bertolak ke Alor Star. Betapa gigihnya aku untuk sampai awal di sana. Lebih kurang pukul 8 pagi, aku tiba di Alor Star. Tidak berapa lama kemudian, datang Sam menjemput aku di stesen bas.

Sam nampak sangat lain dari dulu. Terserlah kedewasaannya walaupun sedikit kurus. Hahaha jangan marah Sam!! Kau tetap maintain dan nampak muda macam selalu, except kau dah nampak kurus sikit berbanding dulu. Rasa malu pun ada apabila melihat diri aku yang nampak jauh lebih tua dari kau (nanges), padahal aku muda beberapa tahun dari kau *matila umur dirahsiakan LOL~~

Selepas Sam ambik aku, both of us pun pergi breakfast kat Stadium Darulaman, tempat curanz yang terkenal kat Kedah *matila aku~

Sambil-sambil mengisi perut yang dah berisi ni, tak sah la perjumpaan kitorang jika tidak diiringi dengan UMPAT-UMPATAN dan GOSSIP terkini!! (Ya Allah, ampunkan dosa hambaMU yang lemah ini....).

Takde la umpat apa pun. Just share perkembangan terkini masing-masing, dan perkembangan orang lain. Kitorang cakap benda-benda baik jer. No such thing like memburuk-burukkan orang lain, jauh sekali nak memfitnah *sambil pose angel

Lepas makan nasi lemak comel (sebab saiz dia sangat kecil dan comel) yang berharga 60sen sebungkus (aku makan 4 BUNGKUS okay!!), kami pun memulakan perjalanan kami yang masih belum tahu hala tujunya. Destinasi yang pertama terlintas di fikiran kami adalah Sungai Petani (SP).

Bila kami hampir sampai ke Bandar SP, tiba-tiba Sam terlihat papan tanda yang bertulis, Muzium Arkeologi Lembah Bujang. Since Sam belum pernah pergi ke sana, maka aku dengan rendah dirinya (Motif rendah diri??) offer untuk jadi penunjuk jalan ke sana sebab aku pernah gi sana katanya. But that was ages ago!!

Sudahnya?? Kami sesat sehingga ke perkampungan bujang yang menakutkan!! Ayooo. Tapi scenery kat sangat cantik. Aku sangat suka melihat anak padi yang baru tumbuh dan kehijuan. Terasa sejuk mata apabila memandang anak-anak padi itu.

Tapi, berkat kesabaran aku sebagai penunjuk jalan yang paling seksi (petirrr!!), sampailah jua kami ke Candi Lembah Bujang yang merupakan tapak arkeologi kerajaan Kedah Tua satu masa dahulu.

Adapun yang demikian, bukanlah niat kami ke situ untuk membuat pemujaan atau ritual unntuk jadi lebih cantik (Amirul take note!!). Kami ke situ hanya untuk mengimbas kembali masa lampau sambil menghayati senibina zaman itu.


Salah satu patung berhala kat candi tu yerr *larikkkkkkk!!

Hahaha....jangan marah Sam =p


Sebahagian daripada permandangan sekitar candi lemabah bujang...


The story about Candi Batu Pahat yang dipercayai dibina seawal kurun ke-5 Masehi~


Ukiran menarik seakan-akan bunga matahari atau teratai. Actually teratai lebih sinonim dengan agama buddha yang banyak mengaitkan bunga teratai sebagai bunga suci, manakala bunga matahari lebih sinonim dengan JAAFAR ONN!! *larikkkkkkkkk

Ukiran pada batu ini adalah sebahagian daripada runtuhan binaan candi tersebut. Ia jelas menunjukkan seni estitika yang begitu tinggi dikalangan pengukir zaman lampau yang begitu halus. Jelasnya kerja sebegini memang memerlukan ketelitian yang jitu.

Bidang kejuruteraan memang suatu benda yang asing bagi aku. Pengkajian tentang tubuh manusia dan penyakit berjangkit pada aku lebih menarik berbanding bidang ini. Tapi, dalam pada masa yang sama aku tidak dapat menafikan kekaguman aku dengan senibina-senibina baik pada zaman lampau, mahupun pada zaman moden.

Terdetik juga dihati ini, bagaimana batu binaan piramid yang besar dan tinggi melebihi ketinggian manusia diangkat dan diletakkan pada puncak piramid sedangkan pada zaman itu tiada teknologi kren. Yang ada hanyalah teknologi roda yang digunakan untuk menggerakkan batu piramid tersebut. Sangat mengagumkan bukan??

Penjelajahan aku di sini mengingatkan aku kepada pelajaran Sejarah yang aku belajar di sekolah dahulu, yang merupakan subjek kegemaran aku. Mana mungkin aku dapat lupakan kesungguhan Cikgu Arshad, guru sejarah aku yang tersangatlah 'sempoi' dan 'cool' orangnya. Pernah juga aku berangan untuk menjadi ahli arkeologi. Namun begitu, aku tidak nampak hala tuju aku, memandangkan pada masa yang sama minat aku untuk menjadi seorang saintis/doktor juga berkobar-kobar. Lagipun pada masa itu, entahlah, aku tidak nampak masa hadapan yang jelas jika aku ambil bidang pengkajian sejarah. Cetek sungguh pemikiran aku ketika itu. Apa pun, minat aku terhadap sejarah tidak pernah padam. Sebab itulah, untuk mendapat A dalam subjek ini bagi aku adalah sangat enteng! Bukan niat aku untuk berlagak atau tunjuk pandai. Tapi hakikatnya, aku bukan sahaja belajar sejarah, tapi aku turut menjiwainya.

Selepas penat berjalan-jalan di sekitar Muzium Arkeologi itu, kami berdua singgah sebentar di kawasan perkelahan Tupah yang tidak jauh dari situ. Bukan untuk 'skodeng' ye. Hahaha.

Tupah adalah tempat popular dikalangan muda-mudi tempatan untuk buat kerja-kerja yang tak senonoh mereka. Sayang sekali, tempat yang indah ini digunakan untuk buat perkara yang tidak elok. Get a room please!! Ini bukan tempat untuk korang buat maksiat!!

Tak cukup dengan itu, sikap 'Tak Apa' dikalangan pengunjung yang suka buang sampah di merata-rata tempat menyebabkan kawasan di sekitarnya menjadi kotor!! Sayang sekali...


Kanak-kanak sedang mandi-manda...

Selepas puas meninjau kawasan itu, kami betolak ke Sungai Petani. Perut yang lapar minta diisi, mula memainkan lagu keroncong, lalu kami mencari tempat untuk makan tengahari. Peliknya, kami memilih untuk maklan di fast food sahaja. Mungkin kerana tidak ada tempat yang membuka selera kami tengahari itu. Barangkali...

Selepas habis menjamu selera, kami bergerak ke destinasi berikutnya, yang aku dengan suka-suka hatinya mengatakan kepada Sam yang tempat itu hanya 30 minit dari Bandar SP. Hehehe. Ternyata jangkaan aku meleset sama sekali. Lebih dari 40 minit baru kami tiba di tempat yang pernah menjadi sumber inspirasi sebuah kumpulan Rock tanahair untuk mencipta sebuah lagu yang berjudul 'Cinta Pantai Merdeka'. Itupun kalau korang semua masih ingat lagu tersebut.

Pantai Merdeka banyak berubah. Ingat lagi sewaktu aku pertama kali datang ke sini kerana terpilih mewakili sekolah aku untuk Kem Sains peringkat negeri Kedah. Ketika itu aku baru berusia 11 tahun. Sememangnya aku sangat menyukai pantai. Seringkali aku mengibaratkan diri aku seperti pantai. Mudah berubah bila dihempas badai. Tapi ironinya, pantai tak pernah takut dilanda badai. Datanglah sebesar manapun badai, pantai tetap di situ dan tak pernah lari.

Kenangan paling manis yang sukar untuk aku lupakan bila pertama kali ke sini mengikuti Kem Sains. Dan disebabkan keterujaan aku mengikuti kem ini jugalah menyebabkan aku terpilih mewakili negeri Kedah ke Kem Sains peringkat kebangsaan di Taman Rimba Komanwel, Rawang. Itu adalah pertama kali aku datang ke KL dan Selangor. Kem Sains ini diadakan untuk menerapkan semangat cintakan ilmu sains di samping menerapkan semangat kecintaan terhadap alam sekitar dan hutan. Sebab itulah program itu dilakukan dengan kerjasama jabatan perhutanan UPM (kalau tak silap aku la...) dan juga FRIM.


Menikmati suasana petang di pantai sambil makan rojak~


Encik Sam yang tetap tampil VOGUE di tepi pantai~


The one and only ME... *go GREEN~

Dalam pukul 5 petang kami bertolak pulang. Sam pulang ke Changlun, manakala aku pulang ke Baling.

Thanks for great journey Mr. Sam!! Next time kita menjelajah ke Phuket pulak ye!! =)

____________________________________________


Permandangan di waktu pagi...

Berada di rumah, satu perkara yang tidak pernah buat aku jemu adalah melihat kabus di waktu pagi. Sesuatu yang aku tidak dapat nikmati di kota ini. Aku sememangnya rindukan suasana sejuk yang berembun dan berkabus ini. Setiap kali pulang ke kampung, jarang sekali aku melepaskan peluang untuk menatap kabus di waktu pagi. Melainkan jika aku terlalu mengantuk atau kantoi sembahyang subuh. Hehehe. Dan seandainya aku kantai, maka berleter la Mami aku dari pagi sehingga malam, mengungkit kegagalan aku untuk bangun sembahyang subuh. Lalu soal pahala, dosa, syurga dan neraka akan dimasukkan sekali. Tidak cukup dengan itu, aku akan ditempelak oleh Mami tentang cara hidup aku yang agak bebas dan hedonistik ini.

Pada Mami, semuanya perbuatan kafir, hinggakan mendengar lagu-lagu Mariah Carey pun pada Mami adalah perbuatan orang kafir. SENTAP!!

Ahh....aku tak pernah ambik hati dengan kata-kata Mami. Ada benarnya apa yang dia katakan. Cuma mungkin belum masanya untuk aku tinggalkan keseronokkan sementara yang aku nikmati.


Permandangan di belakang rumah. Sangat sesuai untuk buat iklan susu lembu Fernleaf *LOL~

Cuti aku tidak setakat itu sahaja. Abah menyuruh aku dan adik bersiap-siap sebab Abah hendak membawa kami semua melawat saudara-mara di Penang. Aduh!! Malas sekali aku nak bergerak ke sana. Ye lah, asal nampak muka aku, makcik-makcik aku mula bertanyakan pasal kahwin. Tak kuasa lah aku nak menjawab soalan tu. Lagipun soal kahwin ni bukan la perkara sehari dua. Ia perkara seumur hidup. Dan terus terang aku katakan, aku sangat sukakan kanak-kanak. I think I'm ready to be a father and I can be a good one!! But, I'm not a husband material!!

Percaya atau tidak, sebaik sahaja kaki aku jejak kat rumah Mak Lang aku (bukan Mak Jembalang yer..), soalan pertama yang ditanya oleh dia adalah,

"Datang sini nak jemput kami makan nasi minyak ke??"

Alahai Mak Lang...kotnya nak tanya khabar aku ke atau makan cukup ke tidak kat KL sana...ini tak. Balik-balik, soalan tu jugak dia tanya. Mentang-mentang la anak dia yang pernah 'drag' satu ketika dulu, anak dah nak masuk 3. Tak sah la kalau tak puji memuji anak teruna dia yang lembut tu. Siap keluarkan statement,

"Lembut-lembut dia pun, anak dah nak masuk 3. Abang-abang dia yang keras tu, anak masing-masing seorang.."

That is so tak perlu Mak Lang. Tu kan rezeki masing-masing?? Tu kerja Tuhan. Walaupun lemang seseorang tu gadang seperti kayu besbol sekalipun, tak semestinya anaknya akan berlambak-lambak seperti ikan bilis. Soal zuriat, jodah, ajal maut, semuanya di tangan Tuhan. Kita ni hanya mampu merancang. Habiskan duit beribu-ribu untuk IVF pun belum tentu akan berjaya.



Seronok pulak main football dengan budak-budak ni, walaupun hakikatnya Uncle Kunang-Kunang diorang ni kaki bangku.. =p

Pulang ke rumah nenek aku, aku tak lepaskan peluang untuk berjalan-jalan di tengah-tengah sawah. Di sinilah tempat aku mencari ketenangan suatu ketika dahulu. Bercerita pada alam tentang gelora yang melanda hati aku.

Bercerita pada sang bangau tentang sikap manusia yang suka menilai seseorang berdasarkan zahirnya...

Berlagu pada pepatung tentang hati yang terluka akibat kata-kata kejam dari mulut manusia...

Melihat anak padi yang menghijau, menimbas kembali kenangan silam sewaktu aku menemani arwah datuk aku ke bendang. Sewaktu dia sibuk memerah keringat di tengah swah, aku pula leka menangkap pepatung yang bermacam-macam warna. Ada oren, merah dan kuning. Oh ya, aku sangat jaguh dalam menangkap pepatung ye. Selalu aku bertanding dengan adik-adik aku, siapa dapat tangkap pepatung paling besar dan paling banyak. Bukan senang ye nak tangkap pepatung. Kena bergerak perlahan dan senyap. Sedikit saja silap, terbanglah pepatung itu.


Jalan Sehala~~

Arwah datuk memang sayang aku. Dia selalu pesan kepada aku supaya belajar rajin-rajin, biar jadi orang pandai. Dan setiap kali aku dapat tempat pertama, kedua atau ketiga dalam kelas, pasti dia akan bagi aku upah. Dia memang seorang yang sangat kelakar. Dia selalu ajar adik aku benda yang bukan-bukan termasuk kata-kata berunsur carut. Pernah sekali dia ajar sepupu aku supaya cakap satu perkataan ni kat nenek aku. Akibatnya, sepupu aku kena kejar dengan nenek aku atas batas sawah sambil tangannya membawa cili. Nak tonyoh mulut katanya. LOL~

Ah....rindunya zaman kanak-kanak. Tak perlu fikir pasal duit, pasal kerja dan lain-lain lagi. Yang ada hanyalah fantasi. Berfantasi tentang apa yang hendak dibuat bila dewasa, berfantasi tentang cita-cita bila dewasa, berfantasi tentang segala-galanya.


Langit mendung, tak bererti hari nak hujan...


Awan mendung berlalu, langit cerah tiba-tiba....


Termenung dan bermuhasabah diri~

Terlihat jentera yang ditinggalkan di tepi sawah selepas musim membajak tamat. Adakah aku akan mengalami nasib yang sama seperti jentera itu??

Ahh....hidup tidak semudah yang disangka.

Atau barangkali kerana aku terlalu banyak mengeluh?? Mengeluh tentang itu dan ini..

Apapun bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang... Alhamdulillah~

.
.
.

----------------
Now playing: Nora - Desa Tercinta
via FoxyTunes

Thursday, April 17, 2008

Bila kunang-kunang berkata-kata...

Ada orang pernah kata kat I:

"Apa kelas nama kunang-kunang...Glamer ker nama macam tu??"


I cuma pose-pose pandang ke sisi 45 darjah sambil melirik senyum sinis...


I nak tanya orang tu, KAU ADA TAK BUTIK YANG GUNA NAMA KAU???

Ada?? ADA?

Ada butik guna nama AMIRUL AGUILERA?? *matilamak

Jangan marah ha nonok. Hiks, I gurau-gurau manja je..lalalala~~

Merepek banyak pulak I hari ni. Ok straight to the point (straight ker???), I ada beberapa cerita yang I nak paparkan kat sini untuk menghangatkan lagi dunia blog!! Cheh macam popular jer. Lain la mak LEEmah, baru letak gambar pose pegang dada jantan, berduyun masuk komen bagi semangat!! *matila ada unsur carut dan dengki

Ampun mak LEEmah....ampun beribu-ribu ampun!!

Matila melalut lagi..LOL~~

_____________________________________________

1. New Roomate

Yes uols!! Akhirnya, ada jugak makhluk cacat yang sudi tinggal dengan I *matila carut


Memperkenalkan!!!

Napisa Nurkia Manjasmara Binti Abdullah Muthusamy *matila ayah KELLY...larikkkkk!!~

Tapi, uols semua bole panggil dia PISA jer, bukan PISANG ok!!

Actually, I cuma tumpangkan dia buat sementara waktu je sebab dia tengah cari rumah untuk dia dan mak dia kat KL. Gituh, datang kerja kat KL bawak mak sekali. Alhamdulillah. Macam ni la contoh anak yang SOLEH. Bukan macam sesetengah orang tu, baru duduk kat kl 2 bulan, dah lupa kat keluarga. Dari elok-elok cakap utara, cakap kelantan, datang KL terus cakap ala orang KL gituh. Siap kata..

"What's BUDU?? Ewww!! Cannot tahan the smell la..."

Kan?? Padahal kat kampung dulu, dia la raja langgah budu!! Dan mak dia pulak (bukan makhayam dia ok!!) pengusaha budu yang berjaya. Derhaka sangat kan?? Ni bukan anak SOLEH....ni anak TOLEH!!!

*matila cakap depan cermin...huhuhuhu~~

Tapi dia tumpang berbayar la. Bukannya tumpang FREE. Kau ingat rumah aku nih RUMAH KEBAJIKAN?? Kau ingat rumah aku KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA?? *matilamatik

I doakan Pisa cepat-cepat dapat rumah *matila tak sabar-sabar nak Pisa keluar...larikkk!!

Jangan marah na Pisa....cheq gurau-gurau je. Nanti bila uols dah keluar, I dah takde suara latar untuk jadi back-up singer bila I menyanyi kat bilik *nanges

Kata kunang-kunang: Cepat-cepat close window website lucah tu, sebab Pisa dah balik dah!! *larikkkkkkk!!

_______________________________________

2. 9 Nafsu dan 9 Akal


Langit tak selalu cerah kan lately?? Asal petang je mesti hujan. Habis basah panties I!! *petirrr

Matila ada yang recycle spender sebab tak kering, kan Kimie?? Hahahaha. Nasib baik I ada hairdryer *tetibe~


Korang semua kenal Amirul tak??

Ala Amirul tu...yang selalu hasut I shopping benda yang bukan-bukan tu.. *matila aku kena bunuh lepas nih

I ingatkan dia tahu hasut orang shopping tak ingat jer. Rupa-rupanya tuan empunya badan pun termakan hasutan dengan nafsu membeli-belah sendiri. Kalau dah nafsu tu sembilan kan?? Akal pun sembilan jugak *larikkkkkkk~~

Mentang-mentang la komisyen sales dia beribu-ribu lemon, terus la sakan pondan ni beli cikmon eh silap!! Amirul tak makan cikmon kan?? *matila shopping cikdom

Selingan kejap. Buat yang tak tahu (especially Shah Andrew *matilamak!!):

1. Cikdom - Kondom
2. Cikmon - Pil hormon

Faham??

Oklah, nak dijadikan cerita, ada sekali tu aku temankan pergi shopping kat Lembah Tengah (MidValley lerrr...mana lagi!!), nak beli perfume katanya. As usual, one is never enough for Amirul. Semua kena serba dua katanya. Ala-ala double pleasure gituh *matila double penetration...petirrrr!!

Dua kan??


Sekali dia beli 4 uols!!!

I hanya mampu memandang sepi je la *nanges

Dah la satu miniature pun dia tak bagi kat I yang selama bertanggungjawab bagi encouragement kat dia bila bershopping...bley?? *matila ungkit

Dalam pada itu, dia jugak telah menghasut I beli set Clinique skin care for men!!


Waaaaaaa!!!! Makan pencuci muka je la I lepas ni!! *nanges


Bestnya kalau dapat makan mee bandung ni hari-hari~

Kata kunang-kunang: I puasa untuk mengawal nafsu makan dan nafsu lain...

_________________________________________

3. Kalau dah nama pun KELLY *ops

*I takde niat nak kutuk mana-mana bangsa, tapi ni lah hakikat yang berlaku. Kalau terasa tu nasib korang la yerr!!

Nak dijadikan cerita, ada satu hari tu (last 2 days la), I baru balik dari KJMC atas urusan kerja kat situ. So I pun pergi la kat bus stop berhampiran untuk mendapatkan cab atau bas ke LRT Kelana Jaya sebab that day I sangat malas nak berjalan.

Pastu datang la 3 ekor perempuan KELLY kat situ....jom ikut I nyanyi ramai...

One little two little three
little kelly....
Three stupid kelly girls!!! *matilamak

Sebab apa I kata dia bodoh??

Dengar la sini...

Ada ke patut, salah sorang daripada diorang tu, let us name her as KELLY 1, sedang makan keropok lekor. Lepas habis jer keropok lekor tu, dia dengan selambanya membuang bekas plastik yang berisi sos keropok lekor tu ke belakang bas stop tu. Ala-ala macam baling ke belakang macam orang tengah lontar jamrah gitu... Err ada ke orang lontar jamrah ke belakang?? *petirrrrr

Bangang sangat!! Padahal tong sampah sikit punya besar kat sebelah tempat duduk diorang tu!! BODOH!!

I masa tu dah berkerut-kerut dah muka macam tu. Macam ni punya orang pun ada ker?? Tak sekolah ker?? I bet diorang tu student UNITAR Kelana Jaya. Macam ni ke perangai orang terpelajar??


Gambar nih I snapped masa atas bas~

Dah la muka buruk, perangai pun buruk!! *matila kutuk fizikal

Pastu kawan dia, let us name her Kelly 2, buang tisu dengan cara yang sama dengan cara yang sama. Masa tu I dah mula rasa macam nak saound kelly-kelly nih.

Dan, kemarahan I makin memuncak bila bila kawan diorang sorang lagi, Kelly 3, dengan selambanya buang pembalut gula-gula clorets yang ala-ala macam dalam bekas pil panadol gituh, yang kalau nak makan kena tebuk belakang dia gituh, sama seperti Kelly 1 dan 2 *matila pening sebab banyak sangat kelly.

Masa tu muka I dah berkerut-kerut ala-ala tunggu masa nak meletup jer. Then, Kelly 3 tu perasan yang i tengah tengok perbuatan diorang. Pastu dia pun bagitau la kat Kelly 1 dan 2 yang I tengah usha segala perbuatan diorang menggunakan bahasa sanskrit diorang tu!! Dok membebel-bebel apa tah.

Elok-elok jer bas datang, I pun tak tunggu lama, terus I catwalk depan diorang, pastu berhenti dan bagi pose 3 second, dengan lantangnya I bercakap:

"Just in case if you didn't notice, DUSTBIN is over there, right next to you IDIOT!!"

Pastu I terus sambung catwalk naik bas bleyyy??


KAU KENAPA??

Personally, I memang tak suka orang yang suka buang sampah merata-rata tempat. Pada I, biar la bilik kita tu bersepah, tapi jangan suka buang sampah merata-rata di tempat awam*matila prinsip gila~

Ye la, dah ada tong sampah depan mata, motif kau nak buat-buat tak nampak?? Dasar GERMS KEEPER!! Sebagai seorang pencita alam (mengaku gituh!!) I memang tak suka dengan orang lalai dalam menjaga alam sekitar dan suka buang sampah merata-rata tempat.

I sangat tak suka dengan orang pengotor. Korek hidung dikhalayak ramai?? You got to be kidding me!! Tak tahu malu ker?? Korek hidung dalam kereta, pretend that there's nobody watching you (DUH!!), pastu calit tahi bijih hidung tu bawah seat??? YAKKKKKKK!!!

Bersamalah kita mengembeling tenaga untuk bersama-sama menjaga alam sekitar kita!!

Kata kunang-kunang: I dengar lagu Hijau, Zainal Abidin...Go Green!!!

______________________________________________

4. Allergy!! Oh no!!

Sometimes allergi (bukan ELEGI yer...tu benda lain) berlaku tanpa kita tau sebab dia. Macam I hari ni, masa I balik dari kerja, I grabbed some kitkat with soya juice.

Masa dalam LRT tu, tiba-tibe bahagian paha I rasa sangat gatal. Maka tergaru-garu la I seperti kera terkena serangan kutu!!

Then, jari jemari on my left hand pulak yang terasa gatal and ada bengkak-bengkak. SHIT!! Takkan I dapat mende ni from kitkat kot? Walaupun I dah lama gila tak makan kitkat, takkan baru sekarang nak kena? Yang peliknya, I cuma gatal kat peha jer.

Sampai jer rumah, I terus check depan cermin....


Oh My GOD!!! Besarnya kaki I!! *tetibe

Awas gelak PISA!!~~


*Pose sisi supaya kaki tak nampak gedabak macam roti John~

Sangat gatal ok!! Yang kelakarnya, only that part yang gatal dan bengkak. I wonder why?? Adakah alllergy ni berpunca dari seat yang I duduk dalam LRT?? Mana datangnya allergen yang menjadi punca kepada kegatalan I ni?? *matila menggatal

Ayo...matila allergen dari Bangla *LOL...tuduh tanpa usul periksa~


Jari I dah kurang bengkak sket.

So, I have to stop myself from scretching again. Kalau tak nanti lagi teruk jadinya!


Aiii...pasrah je la I sebab tak oleh pakai hot pant buat sementara waktu *nanges


Ok la guys, I nak ambik short nap afterward. Till me meet again!!

Oh ya, I cuti esok and akan balik ke Kedah. Nak menjenguk mak abah di kampung sambil menjalang dengan si Samasam yang kesunyian kat Changlun sana. Tempat jin bertendang gituh...jin pun tak pergi tempat macam tu yer!! Jin sekarang siap pergi La Queen lagi okay!! hahahaha

Daaaaa~~~

Kata kunang-kunang: Moral of the story, bagi tempat duduk kat orang yang memerlukan.

Tuesday, April 15, 2008

Will it be better in time??



----------------

It's been the longest winter without you
I didn't know where to turn to
See somehow I can't forget you
After all that we've been through

Going coming thought I heard a knock
Who's there no one
Thinking that I deserve it
Now I realize that I really didn't know
If you didn't notice you mean everything
Quickly I'm learning to love again
All I know is I'm gonna be ok

Thought I couldn't live without you
It's gonna hurt when it heals too
It'll all get better in time
And even though I really love you
I'm gonna smile cause I deserve to
It'll all get better in time

I couldn't turn on the TV
Without something there to remind me
Was it all that easy
To just put aside your feelings

If I'm dreaming don't wanna laugh
Hurt my feelings but that's the path
I believe in
And I know that time will heal it
If you didn't notice boy you meant everything
Quickly I'm learning to love again
All I know is I'm gonna be ok

Thought I couldn't live without you
It's gonna hurt when it heals too
It'll all get better in time
And even though I really love you
I'm gonna smile cause I deserve to
It'll all get better in time

Since there's no more you and me
It's time I let you go
So I can be free
And live my life how it should be
No matter how hard it is I'll be fine without you
Yes I will

Thought I couldn't live without you
It's gonna hurt when it heals too
It'll all get better in time
And even though I really love you
I'm gonna smile cause I deserve to
Yes I do
It'll all get better in time

____________________________________

Recently, I really love to listen to this song. It made me realize that it's really hard to forget someone that we'd loved.

It's not easy to move on. We can say a million time that we moved on. Tapi sisa-sisa kenangan bersama akan terus kekal di lubuk hati yang paling dalam.

You said that it's over. You said you've burn all the stuff that remind you of him or her. You deleted all his/her photos or threw it away. But believe it or not, you still keep one of his/her picture.....in your mind/heart.

This song is tribute to all my readers who's feeling the same way.

Ahh...bencinya!!

Kunang-kunang nak mengejar pelangi,
Walaupun ia cantik, tapi ia tidak kekal lama,
Sering menghilang dan jarang-jarang sekali muncul,
Tapi kunang-kunang tak pernah lupa akan pelangi,
Keindahannya sentiasa terbayang di hadapan mata,
Kunang-kunang harap, pelangi tidak lupa akan kunang-kunang,
Sebagai mana kunang-kunang yang sentiasa rindu pada pelangi...

PS: Kunang-kunang lampunya malap....

Saturday, April 12, 2008

Pagi tak seindah biasa...

KAN?? Lama sekali aku tak hadap benda ni!! Selain dari malas, penat adalah salah satu sebab utama mengapa begitu aku jarang-jarang sekali menghupdate, especially cerita pasal trip Korea yang sudah tentu akan memakan masa yang lama untuk di'create' kerana kepala aku agak berserabut kebelakangan ni. *matila mengeluh

Lagipun, korang jangan tak tahu yang I tengah busy dengan charity program with American Idols: Gives Back hari tu. Uols tengok I perform tak?? Awas yer tak tengok. Diva ker korang tak nak tengok mak?? *ops

Apa pun I sangat berpuas hati dengan persembahan I hari tu (angkat bakul sangat kan??). Yang penting, orang paper semua bagi komen baik pasal persembahan I. Kata depa, "The most out-shine performance of the night". Kelas tak mak?? Hiks~

Lepas tu, album I akan launch 15haribulan ni. So, busy la sikit dengan promosi segala bagai. Kang kalau tak promosi kang, tak cecah la jualan juta-juta uols!! Nanti tak pasal-pasal record company mak DINCH mak!! Mrasa la I miskin lepas tu kan?? No more kot bulu-bulu *tetibe~

**I suka lagu Bye Bye dalam album ni. That song is so Mariah Carey!!

By the way, korang tahu ke E=MC2 tu menatang hapa?? Emancipation equals to Mariah Carey power by 2?? Mrasa selak balik buku fizik yer. Tu formula relativity Einstein ok!!

E = Energy
M = Mass
C = speed of light in the vacuum

Dengan formula nih jugak la (dan diubah-suai), Amerika berjaya mencipta bom atom yang digugurkan kat Hiroshima dan Nagasaki masa perang dunia ke-2 dulu. Ha!! Jangan ingat mak blonde, mak bimbo yer!! *ops

Ok lah, mukadimah over pulak LOL~~

Baiklah, I akan meneruskan cerita I yang tergendala itu...

Episod 3

"Kisah perut babi dalam kimchi..."

Selepas kitorang semua bergumbira sakan kat Everland Resort tu, kitorang beramai-ramai pergi dinner kat COEX Mall. COEX Mall ni antara tempat yang selalu digunakan untuk exhibition ala-ala Exhibition Centre kat Mid Valley atau Convention Centre KLCC.



COEX Mall~

Jadi, pihak penganjur telah memilih untuk dinner kat salah sebuah restoran Jepun kat situ since tak banyak sangat tempat makan yang ala-ala eksklusif kat situ. Restoran Jepun ni ala lite-lite eksklusif la. Yang bestnya kat skrin TV dia yang besar ada tunjuk persembahan Celine Dion kat Ceaser Palace *matila takde kena mengena~

Sebelum masuk ke dalam restoran tu lagi, dalam kepala aku dok berlegar-legar fikir nak makan apa. Since kat luar tu ada display makanan-makanan yang disediakan, maka aku pun heret la si Kenny tengok mende nih.

Hayo hayo, macam nak pitam bila aku tengok ada menu nih!! Yakkkkkkkk~~

Aku memang DINCH sikit benda nih. But I do accept that piglet is cute, especially the pink one. They are so cute sampaikan ada sekali tu, I wrapped my History note book with wrapping paper yang ada gambar kartun piglet..bleyy??

Soft toy yang jenis pink piglet pun sangat comel!!

Tapi, when it's come to food, urghhh...I can't even hear the name. Terus rasa loya. Nak-nak pulak bila TV3 lately asyik tunjuk gambar babi kat kawasan ternakan babi kat Selangor, melihat babi-babi yang kulit berkulat itu....YAKKKKKKKKK!!! Nak terkeluar isi perut occay!! CHOY CHOY!!

**PS: This is just my opinion. It has nothing to do with prejudice, rasict, disrespectful others culture watsoever. Setiap orang ada benda yang dia tak suka kan?? Macam how does anorexic girl hate cheese *matila takde kena mengena


Ayam golek ni nampak yummy!! Tapi melihat pose dia yang over, terus turn off bleyy?? LOL~~

Akhirnya, I've decided untuk makan sashimi sushi sebab makanan-makanan yang lain tu ala-ala meragukan gitu. Set makanan aku ni didatangkan sekali dengan salad dan miso sup. Di saat-saat ini, kerinduan aku kepada nasi lemak memuncak!! *nanges

Actually, I sebenar penggemar sushi. Tapi, tak semua sushi ku telan. Especially bila ia melibatkan raw fish. Kalau setakat smoked salmon tu, okay jer.

Macam makanan aku ni, ada la jugak beberapa sushi yang dikategorikan sebagai MELOYAKAN!!

But I quite like the salad yang dilimpahi kaviar gituh. Rasa salad ni ala-ala sweet and sour gituh. Walaupun dalam hati aku meronta-ronta craving for nasik lemak, tapi aku tetap tabah telan benda-benda nih *matila ayat cerekarama

**kalau ada-ada lelemak tambahan dari menatang itu, mak pasrah je la uols!! *pose-pose tadah tangan

Drink?? Cukuplah sekadar ice lemon tea. Walaupun depa yang lain dok sakan YAM SENG di situ sana sini, I tetap maintain cool menyedut ice lemon tea I itu.

Di samping tu, I tetap pose-pose GEISHA menuang beer (actually it is a German Beer, kata depa la) ke dalam gelas-gelas lelaki-lelaki yang I taste kat situ. Mana tau untung sabut timbul, dapat la I heret sorang dua balik ke bilik!! *petirrrrr!!

**niat tak baik selalunya tak diberkati Tuhan

Ternyata perbuatan I sia-sia belaka *nanges~


Jun Kim yang mabuk dan horny lite-lite *matilamak


With Kenny on the way back to hotel~

After dinner, maka yang lain-lain pakat-pakat nak balik hotel, padahal jam baru pukul 8.30 malam waktu tempatan. Jadi, aku bersama Kenny dan Eunice (also from Singapore) decided nak jalan-jalan kat area-area COEX Mall dan Hyundai Mall (yang dihubungkan melalui underground tunnel).

Nothing much yang menarik perhatian aku since semua benda agak MAHAL, except for Eunice. Bagi dia semua benda cheap!! MOTIF?? *matila dengki

Aku dengan Kenny just window shopping je la *nanges~

One more thing, malam tu sangat sejuk sampaikan aku ni mengigil-gigil gituh!! Luckily ada 7-E kat situ. At least I can get something hot to drink. Yang bestnya, creamer untuk hot coffea I bukan jenis serbuk, tapi dalam bentuk separa pejal gituh. Ingatkan nak beli kat Starbucks, tapi apakan daya, MAK TAK MAMPU UOLS!!! *matila berkira

*Tak mampu kat Korea jer ye...kat sini I still bole pose-pose kat Starbucks hari-hari sambil menghirup my favourite Java chip frapucinno. Kekwat tak I?? Hiks~

**I sangat sentap sebab terlupa beli Barista bear kat Korea huhuhu~

Selepas penat window shopping, kitorang pun berjalan pulang, meredah malam yang sejuk, berbekalkan sekeping map. Si Eunice kata Kenny ingat jalan nak balik. I ingat lite-lite jer. But it turn out kitorang ala-ala sesat lite-lite gituh. Kitorang berjalan ke arah bertentangan dari jalan yang sepatutnya. Nasib la nama jalan ditulis in english. Kalau tak, mampus la kitorang sesat di tengah-tengah kota Seoul. Tu la kekwat sangat tak nak ambik cap. Nak sexperience katanya. Mrasa!!!

Nasib baik I sedar yang weols berjalan arah berlawan. Mula-mula tu, diorang dua (Eunice and Kenny) agak comfident dengan jalan yang diorang pilih. Tapi, I berkeras untuk ikut intuition I. Matila konsep membawa ke jalan kebenaran gituh leyy?? (Matila I see the light...LOL)

Berbekalkan bukti-bukti yang kukuh dengan menggunakan petunjuk-petunjuk yang ada dalam map, akhirnya diorang bersetuju to give a try, then VIOLA!! Kitorang selamat sampai ke hotel selepas berjalan dalam 15 minit.

Sampai je kat bilik hotel, terus aku mandi (and this time I really appreciate kewujudan HOT SHOWER), pastuI keringkan rambut dengan hair dryer, style-upkan rambut tu siap-siap (matila berangan Top Model), then TIDO.

The next morning, kabus tak setebal hari yang aku sampai. Tapi tetap sejuk. And hidung aku berdarah lite-lite gituh.

I still take a shower in the morning, cuma tak basahkan rambut (sebab rambut I tetap maintain vast...bleyyy?? LOL). Just mandi badan jer. Dah la toilet punya pintu tu see through (plus I have to share the room with my boss's eldest son...aiyoohh). Mencikkk!! I tak suka lelaki bukan muhrim I tengok badan I. HARAM occay!! Berdosa!! *petirrrrrrr!!

Dengan mata yang ala-ala terbuka separuh, aku pun turun bersarapan kat cafe.


Kenny joined me for breakfast (and Eunice as well)~

Pagi tu agak free. So aku ambik kesempatan tu untuk berjalan-jalan sambil ambik gambar kat taman berdekatan dengan hotel tersebut. Lagipun, aku ada meeting after lunch.

Maka berjalanlah aku sorang-sorang di tengah-tengah kawasan perumahan di tengah-tengah kota Seoul. Matahari agak terik that time, tapi tak rasa panas sangat. Dan aku still pakai winter coat tu walaupun tak sesejuk mana. Pakai cardigan pun dah ok sebenarnya.


Dalam semak, ada 'burung' (ini bukan teka-teki) *larikkkkk!!~

**matila burung apa tak tau dalam semak LOL


I sangat suka konsep taman dia. Sejuk mata memandang gituh, walaupun kebanyakkan pokok-pokok kat situ kering, gersang dan tandus (except pokok pine). Apapun, I still think taman-taman kat Malaysia lagi cantik (patriotik tak mak?? hiks). Cuma orang-orang kita jer yang perangai macam kera sikit sebab suka sangat buat-buat tak nampak tong sampah, and end up dengan buang sampah di merata-rata tempat. Keji taw!! Takde kesedaran sivik langsung!!

Bila orang panggil kera, orang utan...tau la pulak marah. Padahal dalam peribahasa melayu pun ada jugak menyamakan manusia yang perangai entah apa-apa nih dilabelkan sebagai binatang. Contohnya, "seperti kera mendapat bunga". Kan??

Tu belum sebut lagi yang ada dalam Al-Quran di mana Allah S.W.T ada memberi gelaran kepada manusia seperti, "perangai lebih buruk dari binatang"....maaf jika saya tersalah. Sesungguhnya yang baik itu adalah dari Allah, yang buruk itu adalah kelemahan saya sendiri *sambil pose pakai tudung bawal~

*mrasa tazkirah sekejap


Pose kena tutjub di taman *larikkkkkkkk!!

**matila Shah Andrew tak faham apa itu tutjub

Meh sini I nak bagitau:

TUTJUB itu adalah gabungan dua root words daripada kata kerja

1. TUTuh - means tujah/fuck *ya hampun mencarut
2. JUBur - means your ass la....

FAHAM SHAH ANDREW?? *larikkkkkkkk!!~


Burung apa tak tau. Burung tekukur kot *ops


I captured this pic masa tengah duduk melepak kat depan hotel. Seronok pulak ambik gambar orang yang leka dengan perjalanan kehidupan seharian mereka...

Akan datang....

Episod 4


"Berlagak DIVA di Dongdaemun night market....."

Ok lah uols!! Nantikan kemunculan entry terkini dari I yang tak seberapa nih!! Daaaa~~