Thursday, August 30, 2007

Too Little, Too LATE~

[ADA CINTA - ACHA feat. IRWANSYAH]

Ucapkanlah kasih, satu kata yang ku nantikan
Sebab ku tak mampu membaca mata mu
Mendengar bisikmu

Nanyikanlah kasih, senandung kata hatimu
Sebab ku tak sanggup mengartikan getar ini
Sebab ku meragu pada dirimu

Mengapa berat mengungkap cinta
Padahal ia ada.....
Dalam renyai hujan, dalam terang bulan
Juga dalam sedu sedan

Mengapa sulit mengaku cinta
Padahal ia terasa
Dalam rindu dendam, hening malam
Cinta.....terasa ada
_________________________________________



Mrasa!! Sudah lama Izuan tidak bersiaran, akhirnya Izuan muncul jua sambil bawak obor....kan?? LOL~

Hang tgk mata org pegang obor tu?? Sexcited sungguh dia kan?? mcm nak pergi bakar kuil **larikkkkkk!! ~matila rasicm hahaha

Hmmm....apa yang Izuan nak cerita kat sini ha?? On ya sebelum tu Izuan nak bagi tau...tag pasal percutian si [Y] tu akan muncul tak lama lagi...Izuan akan post sekali dgn tag pasal bimbo moment (tapi Izuan tak bimbo rasanya...chihihi leyy kekwat?? LOL~) si Lukman Al-Qatariah tu. Sabar-sabar yerr sebab Izuan lately malas sket nak update. Ni update pun sebab Abg Lekiu dah blackmail nak cium Izuan kalau Izuan tak update...ampunnnnn BELLA!!! **larikkkkkk!!

Korang semua pernah jatuh cinta pandang pertama tak?? **tetiba

Ala, ni kisah lama actually. Masa Izuan mula bukak myspace dulu, masa tu tak berapa active sgt sbg ahli myspace. Maklumlah masa tu kampung sket...so when it comes to technology yg merepek-repek ni...Izuan malas nak ambil port. Pastu, there was one guy add and that guy, not the most handsome man I ever met..but there's something about him yang buat Izuan suka kat dia. Tapi masa tu Izuan malu2 lagi, so Izuan takde la approacmende pelik2...just a couple of hai, how are you...tu jerr. Ye la, Izuan masa tu (sekarang pun) takde la suka menggatalkan sgt especially bila org tu Izuan suka, so Izuan lebih suka diam-diam malu-malu kucing jerr....tak mcm sesetengah orang yg belum apa2 lagi dah tanya pasal ciknek besar ke tak...koser!!

Lepas tu ala-ala lost contact gituh. Masing-masing telah mengabaikan dan diabaikan. Anyway, dia student medic kat Indonesia..dan dia merupakan kawan kepada MISS AMIRUL AGUILERA yang juga merupakan kawan Izuan. Last thing I heard about him adalah, dia dah decide untuk jd straight dan ada girlfriend di saat-saat Izuan cuba nak menyambung kembali hubungan yg terputus tu. Huhuhuhu....tu la masa dia gay, tanak guna peluang tu sepenuhnya. Sekarang?? HUwaaaaaaaa....dah terlambat!!


And then, last 2 weeks (matila cerita basi), Izuan telah keluar clubbing dgn Amirul dan Jay **matila letak gambar DINOsour si kupu-kupu malam dgn Frid ~ampunnnnnn!!

Pastu, on the way nak pergi sana, Amirul cakap ada surprise untuk Izuan. Izuan pun tertanya-tanya, amende la surprise tu. Weols tak straight pergi LQ, sebaliknya weols pergi ke Pudu untuk ambik seseorang....dan Izuan sgt terkejut bila tgk org tu!! It is HIM!!! I was so stunned....I feel like my jaw dah jatuh...I can't breath!!! Gosh!! Pastu DIA masuk dlm kereta and sat beside me. Muka Izuan masa tu dah merah-merah sebab malu samapi kena perli dgn Jay and Amirul. Pantat sgt!! Arghhhh malunya. So kekdahnya, DIA telah join kitorg clubbing that night.

Motif korang semua pakat2 pegang tetek aku?? LOL~

Adik-adik suka berangan kan?? Huhuhuhu. Malam tu memang malam yg sgt indah. And sebenarnya dia tahu yang Izuan suka kat dia. Ni sumer kerja Amirul la. Thanks nonok. Tapi entah la malam tu Izuan tak tahu kenapa, Izuan rasa sgt malu dgn dia sampaikan dia ada tunjukkan interest nak dance with me, tapi Izuan buat mcm tak nampak. Entahlah kenapa. Yang pasti malam tu Izuan rasa malu sgt...second, sebab dia dah ada girlfriend, so Izuan tak nak nak lebih2 dgn dia. For me, If he decided to be straight, let him be. Tak kuasa Izuan nak tambah saham Izuan ke neraka kan?? Ya ampunnn!!

Walau bagaimanapun, malam tu adalah malam yang sgt indah bagi Izuan. Nak pulak bila Amirul and Jay left the of us together masa diorg nak ambik one of their fren kat mana tah. Nak-nak pulak bila Izuan jalan dgn dia, dia peluk my pinggang. Indahnya dunia masa tu!!! **matila verangan

Me and Bella (betul ke nama kau sundel?? ops)....Sorry guys!! We are not lesbian **larikkkkkkk~

I don't know whether he like me or not. But if he do pun, it makes no different. Mana dia nak campak girlfriend dia tu?? I tak tahu la whether dia pretend to be straight dgn pompuan tu. Jeles tu memang la jeles. Kalau ikutkan hati IZuan ni, nak jer Izuan cari GF dia and bgtau "KAU TAU TAK BF KAU TU GAY!!"....tapi, Izuan takde la sejahat mcm tu. Tapi apa yg pasti skrg ni Izuan sgt menyesal kerana tak menggunakan peluang yg ada. Oh I just wish I will have a second chance.

Eiiii kenapa lengan Izuan kurus sgt dalam gambar ni?? Mcm anorexic pula rasanya...hiks~

Kitorg ada jugak msg-msg bila dah balik rumah. DIA bgtau dia balik Indonesia 3hb September ni. HUWAAAA!!!!! I hope Izuan dapat jumpa dia before that walaupun Izuan terpkasa berlari-lari anak dlm balai berlepas seperti CINTA nak cari RANGGA dalam cerita ADA APA DENGAN CINTA, dan ucapkan cinta Izuan kat dia sebelum dia pergi.... **ni pun kira verangan jugak ker?? hiks~

motif chopstic??~

Izuan sangat berharap yang dia akan suka kat Izuan jugak. Walaupun dari apa yang Amirul cakap bunyinya macam POSITIF...tapi, I want to hear it from his lips. SUKA atau TAK SUKA, Izuan dah tak kisah dah. At least Izuan tahu jika dia TAK SUKA, Izuan tak payah nak simpan mimpi ni...baik Izuan lepaskan jerr.

OH..Izuan terasa seperti floating in air~

I don't know why I like him so much. There is something about him yg Izuan tak dapat describe with word. He is just a simple ordinary guy next door....low profile...down to earth...soft spoken and renungan mata...ayo, boleh buat Izuan pengsan **matila aku di situ

Orang kata, cinta tak payah cari, love will come around, ia dtg dgn sendirinya...ada orang kata you have to work it out, cinta tak datang sendiri. Tapi bagi Izuan, cinta tu akan datang dgn sendirinya...and when we find out that he is the one for us, work it out to make it happen. Fight for your love. Seperti kata Paulette kat Elle Woods dlm Legally Blonde, "Steal that bastard back!!" *matila aku

Right now, he is the only thing I want....beside my carrier. Leyy statement mcm ni??

Izuan pun teringin jugak nak jadi mcm bedah yang sering di bawa oleh laki dia pergi tgk sunset selepas untung jual nasik lemak **larikkkkkkk!!

Semoga KISAH CINTA IZUAN menjadi kenyataan....

Nota kaki: Gambar-gamabr adalah ihsan dari JOSHUA dan koleksi sendiri.

Tuesday, August 21, 2007

Emancipation of MIMI~

[Terlalu Istimewa - AdIZUAN Noor]

Ku tatap gambar wajahmu
Sinar mata itu, lirik senyumanmu
Pesona yang membelai...

Wajahmu bercahaya, memberi bahagia
Tiap yang memandang
Hati jadi salju.....

Kau...terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar, seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihat mu dewasa
Apa daya, Tuhan lebih menyayangimu...

Ku pasti kau berbahagia
Duduk di sampingnya
Mendengar cerita, segala rahsia.....

Kau...terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar, seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihat mu dewasa
Apa daya, Tuhan lebih menyayangimu...

Tak tertanggung rindu
Mendengar suara mu
Tawa mengusik jiwa.........

Kau...terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar, seikhlas
Tiada batasan terus membara
Terkilan rasa jiwa
Inginku lihat mu dewasa
Apa daya, Tuhan lebih menyayangimu...
_____________________________________________



HEY UOLS SEMUA!!! APA KHABAR!!

Hari ni Mimi tgh EMO-EMO lagi SENTAP. Nak tau pasai apa Mimi emo?? Baca sampai ke akhir entry ni...leyy?? hiks **matila mimi mariah carey

Bukan kak Mimi Hazami yerrr...awas Pisa!!~

Baiklah anak-anak semua, biar Mimi menceritakan kronologi tentang apa yang yang berlaku dari hari Sabtu yang lepas sampai la hari ini yerr....jgn ke mana-mana tau!! hiks~ **matila sejarah

____________________________________

SATURDAY, 18 AUGUST 2007

Bukak mata jerr, Mimi terus update blog. Sambil-sambil tu tangan nih gatal2 bukak tengok TGV punya website untuk tgk apa cerita yg tgh ON sekarang. Maka, Mimi ternampaklah cerita Perfect Stranger, lakonan Mimi dengan pak cik HOT, Bruce Willis (seriously dia nih masih HOT bagi Mimi...sexiest man alive kekdahnyerrr!!). So disebabkan Mimi sangat sexcited nak tgk cerita ni, Mimi pon call la wanita yang ber'cleavage' tanak kalah dgn Mimi yg bertetek silicon nih!! Motif?? LOL~

Tu diah!! Kak Big mai dah!! (sambil nyanyi lagu Tiru Macam Saya)

"Pandanglah...lihatlah....
Pinggang ku yang ramping...
dan dada ku yang BADANG eh BIDANG!!!!" **larikkkkkkkkk!!

So, setelah diconfrimkan segala bagai, Mimi pun telah menempah tickets for two untuk movie tersebut secara e-ticketing, pada hari sabtu tersebut, jam 4 petang. Selepas itu, Mimi pun bergegas-gegas mencapai towel untuk bersiram segala. Mimi memilih untuk pakai simple jer hari tu....hanya sekadar singlet pink yang menampak tetek Mimi yang meriah itu dan hot pant denim.....

Tapi kan....biasalah JANJI MELAYU kan?? **ops matila carut

Pukul 4.30 petang, baru la perempuan tu sampai dgn AMEERAH (keta baru kak Big...Mimi yang bagi nama tu)!!! Sabar je lah Mimi hari tu. Nasib baik mood Mimi tengah baik...chihihihihi.

Ni la Ameerah....tapi Ameerah baik, tak macam DK yang penuh hasad dengki tu **tetiba

Disebabkan takde menda nak buat dan dua-dua pun boring mcm nak mati, akhirnya Mimi buat keputusan untuk pegi Bagan Lalang...hiks. Suker!! Suker!! **sambil lompat bintang

Maka bergeraklah dua perempuan berchamber BESAR ini menghala ke Bagan Lalang. Ya hampun....corak pemanduan Kak Big sangat la menakutkan!! Orang kalau naik kenderaan ni, kena la berzikir ke, berdoa ke mintak dijauhkan dari malapetaka. Tapi perempuan menempah malapetaka ada la. Hayo semua pemandu di kiri dan kanan kena carut dgn weols. Kaedahnya, perkataan carut marut dan maki hamun menjadi zikir kitorg sepanjang perjalanan...leyy?? **petirrrrr

Tapi, akhirnya selamat jugak weols sampai ke Bagan Lalang. Tapi sebelum tu weols singgah kat hujung landasan kapal terbang kat KLIA dulu, tengok kapal terbang mendarat sambil menjerit. Ala2 melepaskan tekanan gituh!!

Pastu, Mimi telah meletakkan Kak Big dalam situasi 30 minit yang paling menakutkan dgn memandu kereta Kak Big secara merbahaya. Matila Mimi fail sgt bawak manual nih!! Hiks....takper, yang penting matlamat nak ke Bagan Lalang tu tercapai. Best sangat!! Rindunyerrr kat sotong goreng tepung yang kita makan kat restoren terapung kat situ...kan Kak Big?? Next time kita pergi lagi ekkkkk!!

Pastu dah balik KL bukannya balik rumah terus, tapi weols pergi mencapub kat Tasik Titiwangsa sambil main2 buaian gituh!! hiks....apa pun, THANKS KAK BIG!! sebab sudi teman Mimi hari tu...
_____________________________________________

SUNDAY, 19 AUGUST 2007

HUwaaaaaaa!! I kena pergi Hospital Ipoh lagi!! So petang tu, dalam pukul 3, Mimi kemas-kemas and pack apa yang patut untuk pergi ke sana. Oh ya, before pergi, Mimi pergi reunion dgn budak2 kelas Mimi kat UM dulu kat MidValley. Just a small reunion jerr. Tak ramai yang join.

Amboi2, kawan2 Mimi sekarang semuanya bukan main bergaya lagi sekarang. Kalau dulu ala-ala rumah tak siap, sekarang nih..bukan main lagik!! Pastu semua asyik dok tunjuk cincin tunang masing-masing. Mimi sangat cemburu dengan mereka. Ye la...Mimi jer yang masih single. Lagipun, siapa la yang mahukan Mimi yang dah bukan PERAWAN nih.. **matila aku!!

Lepas tu, Mimi pun terkejar-kejar pergi ke Ipoh. Choyyyy, sampai Ipoh pukul 12 tgh malam. Mimi takut sangat. Suruh 'orang tu' ambik. Tapi dia kata kereta dia abang dia pakai. So, Mimi pun ambik taxi jer la pergi hotel.
_________________________________________________

MONDAY, 20 AUGUST 2007

Seawal-awal pagi lagi, Mimi dah bangun. Sebab Mimi kena pergi ke Hospital tu before pukul 9 pagi. Nasib baik hotel dgn hospital tak jauh. So, lepas check out jer, Mimi terus bergerak pergi Hospital Ipoh tu.

Aiseh!!! Awal-awal minggu yang indah nih, Mimi telah berhadapan dgn mende-mende yang membawa kepada kematian. Ye la, selain dari menyanyi, kerja Mimi kan scan ibu-ibu mengandung gituh....and hari nih, banyak sangat baby-baby yang berkemungkinan dilahirkan cacat atau akan meninggal sewaktu dlm kandungan atau sebaik saja dilahirkan.

Antaranya ialah:

1. Alobar Holoprocencephaly

Gambar kat atas nih adalah baby yang telah meninggal akibat penyakit Alobar Holoprocencephaly.

Actually penyakit ni adalah chromosomal defect atau disebabkan genetik (commonly Trisomy 13). Salah satu sign dia adalah seperti gambar di atas di mana terdapat ketumbuhan pada bahagian atas hidung dan di antara mata, yang juga dikenali sbg cyclopia. Kalau nak tau lebih lanjut pasal penyakit nih cari la kat internet. Tapi apa yg Mimi boleh kata, chances hidup baby nih memang rendah. Most of the time, doktor akan suruh terminate.

Gambar ultrasound 3D Alobar Holoprocencephaly~

Apapun, semua tu ketentuan Allah (sambil cari kain tutup betis dgn rambut) **petirrrr!!

2. Omphalocele

Yang ni pulak adalah abdominal wall defect, di mana berlaku herniation of liver dan bowel ke luar abdomen. Yang ni pun selalunya dikaitkan dgn chromosomal defect. Tapi yang nih selalunya boleh dibaiki dgn buat pembedahan, unless ada associated abnormality yang lain.


Gambar ultrasound omphalocele~

Gambar sebelum pembedahan~

Gambar selepas pembedahan~

Tapi, orang yang Mimi scan hari tu, ada associated abnormality as well, seperti agenesis of corpus callosum, ventriculomegaly, right heart hypoplasia, no right radius ulna bone dan lain-lain lagi which is consistant with Edward's Syndrome (Trisomy 18), which is lethal.

__________________________________________________

TUESDAY, 21 AUGUST 2007

Hari ni pulak, Mimi mcm biasa la kena pergi HTAR, Klang. Hari ni banyak jugak la kes untuk Mimi. Tapi takder la serius sgt. Kebanyakkannya nak check buah pinggang.

Tapi, Mimi sangat sedih bila ada satu budak yang sangat comel (Mimi rasa bila dia besar mesti hensem...leyy??), umur 8 tahun. Bila Mimi baca clinical history dia ada tertulis yang dia didera oleh bapa kandung dan ibu tiri dia. So, his doctor concern about kemungkinan ada kecederaan dalaman. Dia bgtau dia kena tendang dan kena tumbuk. Aduh, kenapa manusia sekarang semakin KEJAM?? Kenapa budak yang comel tu sanggup di dera tanpa perikemanusiaan.

Thank GOD tak ada apa-apa yang serius.....

Kenapa la mak bapak dia nih kejam sgt?? Kalau korang tak sanggup bela, biar Mimi bela!! Jangan la nak pukul2 budak sampai mcm tu. Walaupun dia nakal ker hapa ker, ajar la dgn cara yang betul. Pukul pun berpada-pada la. Jangan la sampai cedera parah. BINATANG BETUL!!!!

Ok lah, Mimi dah malas nak membebel kat sini.....orang yang buat mende, ingat-ingat la sendiri. Anak tu anugerah Allah. Nampaknya dia telah mensia-siakan anugerah tu. Mrasalah kau KUFUR NIKMAT JAHANAM!! Dan selalunya org kufur nikmat ni...kau faham2 sendiri la kat mana tempat kau!! Walaupun Mimi ni bukannya baik sgt, jauh sekali alim ulama ataupun ustazah. Tapi, common sense la....atas dasar KEMANUSIAAN!! Ia melangkaui jurang bangsa, agama mahupun warna kulit. Tiada benda yang membataskan sifat kemanusia seseorang itu, melainkan orang itu berjiwa BINATANG...pardon me, haiwan pun sayangkan anak...means korang tu lagi teruk dari BINATANG!! SETAN!!

.

.

.

Daa.....sampai ketemu lagi dong~

Saturday, August 18, 2007

Unwritten~

[I'll Stand by YOU - Girls Aloud]

Oh, why you look so sad?
Tears are in your eyes
Come on and come to me now


Don't be ashamed to cry

Let me see you through

'Cause I've seen the dark side too

When the night falls on you
You don't know what to do
Nothing you confess

Could make me you love you less


I'll stand by you
I'll stand by you

Won't let nobody hurt you

I'll stand by you


So if you're mad, get mad
Don't hold it all inside

Come on and talk to me now


Hey, what you got to hide?
I get angry too

Well I'm a
lot like you

When you're standing at the crossroads
And don't know which path to choose

Let me come along

'Cause even if you're wrong

I'll stand by you

I'll stand by
you
Won't let nobody hurt you

I'll stand by you


Take me in, into your darkest hour

And I'll never desert you

I'll stand by you


And when
When the night falls on you baby

You're feeling all alone

You won't be on your own


I'll stand by you

I'll stand by you

Won't let nobody hurt you

I'll stand by you


Take me in, into your darkest hour
And I'll never desert you

I'll stand by you

I'll stand by you


Won't let nobody hurt you

I'll stand by you

Take me into your darkest hour

Won't let nobody hurt you

I'll stand by you

I'll stand by you
____________________________________________

Hey guys!! I'm back!! What a beautiful Saturday....and thank GOD it is weekend!! It has been long time a didn't wake up this late and write a blog with coffee on my side. Dah la belum mandi lagi...hiks!!

Still tiring from last night outing. Thanks Frid for pick me up last night. Kind of lonely last night since my best dancing partners, Jay and Amirul decided not to go. And supposely I have an appoinment with my patients today, but i have to cancel all of it since I woke up terribly LATE!! Ye la, tido pakai head phone kekdanyer. Ingatkan nak tido sambil layan2 lagu Dayang, skali pukul sebelas baru aku terjaga. Tu pun sebab my assistant yg call bgtau one of the patient already there...and gosh!! So I told her that I'm sick and reschedule the appoinment. Huhuhuhuhu...matila kena hamun nanti *sigh*

Oh ya before I go on with my story, it has been ONE YEAR I wrote this blog. ONE fucking YEAR!! Rasa mcm baru semalam jerr aku start bukak blog.

Happy 1st Anniversary my dear blog!!~

Looking back from my first post, nothing much change I can say. Still used the same style. Actually I don't have any style of writing blog at all!! What a pathetic!! I just read what other bloggers post and copycat their style of writing. No wonder, [Y] once pronounced me as IMAHNATIC due to my writing style was so Imahnatic. Hehehehe.

Mind you, that is the first blog I read. Ayo aku ingat lagi, masa tu aku baca pasal soal-jawab agama kelolaan Ustazah Imah. Kelakar mcm BABI. From his blog, I know other bloggers as well like Akak Lee, Sherita, Leez, Nenek and so on. But I don't really read and visit their blog (except Kak Lee) very much.

So daripada baca blog org, then aku pun decided nak buat blog jugak. Maka terhasillah http://samuelicious.blogspot.com dgn nama dia yang tak pernah aku ubah dari dulu, Behind This Hazel Eyes (eventhough my eyes bukan hazel pun!! LOL~)

Looking back those time, I just don't believe that I can go this far...

From no readers hinggalah kepada ramai readers (which is mostly my friends)...err ramai ker?? Walaupun tak seramai blog2 yg lain, but tak kisah la. That is the reason why i didn't put any hit counter on my blog. At least, there's still a reader yang keen to know and see what behind this hazel eyes!!

Dan dari blog ni jugak aku made new friends....Ken, Bella, Sam, Kak Big, Kimi, Pisa (just to name a few) dan lain-lain lagi. Walaupun ada antaranya tak kekal lama.....well, that's life. I learn the great lesson from it...THINK BEFORE YOU WROTE!!

From no chatbox, now i have a chatbox (this is Noel's idea, because at first I was worried that no one will chat on my chatbox).

From 0 comment, up to more than 30 comments sometimes....oh ya orang yang pertama komen kat blog aku adalah Hajah Esah untuk entry pasal dayang di vote out from one in a million...

From simple layout, to this beautiful layout. Thanks YANZ!!

From nobody, now people noticed my blog and nominated me for Golden Bloggers Award. Walaupun tak menang, as a newcomer yang masih mentah dlm dunia blog ni, it is a BIG honour...

Tanpa korang semua, siapalah SAMUELICIOUS (bukan samue'LEECHES' yer Hamdan!! Motif?? LOL)!! Thanks~
_________________________________________________

Lately, aku selalu sgt balik kerja lambat. Motif setiap hari balik pukul 12malam?? Aku nak AMIRUL jawab...hehehehe **larikkkkkkk!!

Pastu pagi2 buta nak kena pegi HTAR, Klang. Kekdahnyer for the whole month aku kena gi sana setiap pagi. Well, as I said in my previous entry, I enjoy my day in HTAR, except when the Radiologist in charge is Dr. AZ.

For the whole week, I keep seeing a lots of abnormality on the baby. What a week!! It started in Ipoh, when I picked up brain structural abnormality which is so-called Dandy-Walker malformation. The baby is still in the womb. Age around 24 weeks. The baby has a close set of eyes (hypotelorism), with bilateral cleft lips, abnormal genitalia (large clitoris, clear labia and with testis? gosh...i think this baby going to be hermaphrodite or in malay it is called KHUNSA) *sigh

The Doctor advised the mother to abort it, because sooner or later the baby will die. But the mother decided to keep it and say if the baby die, lat it die by himself, not by being aborted.

"SYURGA ITU DI BAWAH KAKI IBU"

Allah telah meletakkan wanita yang bergelar Ibu di satu tempat yang tinggi sehinggakan syurga itu terletak di bawah kaki mereka. Subhanallah....sedarlah wahai insan, Rasulullah (pbuh) bersabda, di mana pada ketika itu sahabat baginda ada bertanya bagaimana untuk berbuat kebajikan dan masuk ke syurga (betulkan saya jika saya tersalah)...lalu Rasulullah bertanya kepada sahabat itu, "adakah kamu masih mempunyai ibu??". Lalu sahabat itu menjawab ya. Lalu rasulullah bersabda;

"Berbuat baiklah (kebajikan) kepada ibumu kerana sesungguhnya syurga itu di bawah tapak kakinya"

Sejahat mana ibu itu, ingatlah...kita berhutang nyawa dgn mereka.......

Besides that, I found other abnormality on other baby as well....cystic hygroma, a large mass an the neck region, stomach hemorrhage (this one not so sure since the appearance was so weak on ultrasound), fetal heart problem....not to mention a problem that will jeopardize mother's life.

After that, in HTAR...I met this cute little boy with chubby cheek, long lashes and awkward head shape. His doctor request me to do a brain scan because he suspected the baby might have a high potential of DiGeorge Syndrome. So before the bring the boy to ultrasound room, i just play with the baby and suddenly the doctor told me that I might want to wash my hand afterward. I asked him why. He told me that the boy has been infected by scabies from hi mother. I AM SO FREAKING OUT!! and quickly run to the sink and wash my hand with antibacterial foam. Thank God.

When I'm about to scan the boy, I'm unbuttoned his shirt and I saw a scabies rash all over the body. Lots of redness and the skin become dry and already peeled of and show the red dermal layer and i know, it is painful!! So unfortunate for this cute boy to suffer this thing...

And on Thursday, I scanned this Kelly girl who just get marry for a few month and didn't get menses for 2 month. The pregnancy test showed that she is positively pregnant. So, I scan and I saw a gestational sac with no baby yet, which mean she is in early pregnancy. So in a few week, I assume I can see her baby inside her womb. I explained to her about my finding and she get me stunned when she said that she want to abort the baby with the reason she still studying. Eeiiiii geramnyerrr aku!! I am so pissed off!! So, I asked her, why don't you use protection?? She just give me a smile. I feel like I want to slap her!! There was a lot of woman trying SO HARD to get a baby *sigh*...such an ungrateful girl!!

Entahlah, I really enjoy do my job, but when it comes to this kind of thing, I can easily get emotional...I can't face my patient when they are cry after I told them about my finding...I can't face the parent face when I told them that their baby is no longer alive....I can easily get mad and furious when my patient know about their health status but still do the same lifestyle (drinking, smoking etc)......


Anyway guys, sorry for membebel a lot in here =p

I think I just stop here first, because I got movie date..hehehehe. Take care and have a GREAT weekend!! Muahs

xoxoxo

Thursday, August 09, 2007

Kembali MenJUBUR~ *ops

Hayoooo...terpaksa la aku gigih menghupdate since ada byk sgt orang tag aku. Dulu punya tag pun belum buat lagi, nih dah dapat yang baru. So since aku nih takde kerja sangat kan, mrasa la aku menulis mende2 yang org tag aku tuh...

6 weird thing about myself?? errmmm ada ke?? LOL~

Aku rasa kalau bab benda2 pelik nih, kalau tanya kat Shahida Mak Mok ataupun Iris Dealova, jangan kata 6, 6006 benda pelik pasal kau pun diorg boleh bagi...ahahahaha...

1. I'm addicted to caffien

Yes....aku sgt addicted to caffein especially from coffee la. Kalau tea tu kurang sket. Aku minum banyak giler coffee per day. Morning, kalau aku rajin aku akan bancuh nescafe. Bila sampai tempat kerja, aku akan beli nescafe dlm tin...1 or 2 cans. Petang-petang dlm pukul 3 cenggitu, aku akan minum nescafe ais kat mamak. On the way balik aku akan beli 1 can nescafe lagi untuk minum. Pastu malam, kadang2 kalau aku rasa nak minum, aku akan buat 1 mug besar nescafe o.

Oh ya, aku sgt suka minum nescafe. Aku pun suka jugak minum coffee dari cafe-cafe macam Starbucks (aku suka dia punya Caramel Mocchianto and Freshly Brew), Coffee Beans (Coffee Mocha dia sgt tasty), San Francisco coffee (aku suka gila dia punya caramel cappucino) dan Coffee Club Express (atas Kinokuniya KLCC....the one and only branch kat Malaysia...kalau tak silap aku la).

Walaubagaimana pun, kopi kampung buatan jiran aku yang aku panggil Tok Minah adalah the best....ever!! Aku masih ingat lagi kecik2 dulu aku selalu ikut dia pergi kutip biji kopi...kutip yang dah nak masak, yang warna merah. Pastu, jemur biji kopi tu for a few days. Kemudian, biji kopi tu akan digoreng tanpa minyak sampai dia kehitam-hitaman. Lepas tu, biji kopi tu dikluarkan. Lepas tu, gula merah akan dimasak sampai likat, kemudian biji kopi yang telah digoreng hangus tadi dimasukkan ke dalam gula merah, dan digaulkan sampaai berapa lama tah. Selepas beberapa ketika, biarkan mende tu keras, then baru tumbuk untuk jadikan serbuk kopi.

Actually, aku nih ingat2 lupa kaedah nak buat kopi nih. Ingat sikit2 jer, maklumlah kenangan lama katakan. Tok Minah sekarang pun no longer buat kopi. So kat rumah aku sekarang nih cuma ada kopi Hang Tuah (still buatan org kampung jugak la) instead of kopi tongkat ali bapak aku and kopi ginseng CNI serta nescafe. Kopi kampung sangat sedap rasanya and bau dia sgt merangsangkan. Nak pulak mak aku suka buat kopi pekat....terangkat gituh!! **tetiba

Aku punya ketagihan boleh dikatakan teruk juga la sampaikan body aku dah resistant dgn caffein. Right now, 3 cups of coffee are not enough to make me stay up all night. Ada sampai satu tahap, disebabkan ambik coffe banyak sgt in order to stay up, tangan aku akan start shaking. Pernah sekali time exam masa belajar kat UM dulu, aku selalu stay up sampai pagi sbb takut lambat pergi exam...so, aku melantak satu jug nescafe. Akibatnya, bila exam, aku tak dapat control tangan aku yg shaky mengalahkan 'dildo yg ada vibrator'...and aku tulis pun tak selesa dgn tulisan yg sgt buruk....pastu kepala aku jadi blank...and ada satu time aku tertulis benda lain, kind of halusination...aku teringat benda-benda lain and aku tulis benda tu atas answer shit...after a few minutes, baru aku sedar aku tulis benda mengarut. Pernah jugak aku ala-ala terlelap for setengah jam. Haishhh...nasib la aku tersedar and cepat-cepat siapkan jawapan aku.

2. Suka giler dgn benda-benda yang berkaitan dgn crime investigation and forensic.

Hehehe...actually cita-cita aku dulu nak jadi pakar forensic and CSI. Anyway, investigation is my passion. Tak kira la aku jadi CSI ke tak. Even kerja aku sekarang pun melibatkan investigation...investigate what is the causes of patient's pain or disease. Semangat ingin tahu atau dgn kata lain semangat inkuiri dalam diri aku ni sangat tinggi. Always curious!! Itu memang tak dinafikan.

Kalau kat rumah, aku suka tengok channel Crime and Investigation, ataupun channel Discovery dan National Geographic, especially bila diorang ada buat rencana pasal investigation to major disaster like kapal terbang terhempas, mcm mana titanic bole tenggelam dan lain-lain lagi.

Kalau TV series CSI, Criminal's Mind, Bones...jgn cakap la. Tu semua faveret aku. Antara semua tu, aku suka gila tgk CSI:Miami. Sebab aku sgt kagum dgn Haratio tu. Dia sgt cool sebagai ketua team dia dan tenang jerr (besides dia sgt macho bila chasing penjenayah dlm sut and sunglasses..tasty sgt walaupun dia dah tua)....tak mcm Grimson (CSI:Crime Scene Investigation) yang suka bg pressure especially bila anak buah dia ada buat salah.

Besides, aku suka jugak baca komik2 investigation like Penyiasat Remaja Kindaichi and Penyiasat Remaja Q. Conan aku tak minat sgt sbb kes dia sgt simple and pembunuh dia sgt la predictable.

Hmm minat sekadar minat jer la...nak menceburi bidang tu...huhuhuhu pernah apply tapi tak dapat. Lagipun kat Malaysia nih, if you want to be CSI, you have to become a police first, then apply untuk kerja jabatan forensic...pastu, barulah diorg akan hantar untuk belajar bidang CSI. Susah la kalau mcm nih sbb aku tanak jadi polis...koser kan aku nak kejar penjahat bagai....silap2 haribulan, diorg yg kejar aku..LOL~

Doktor forensic?? Ayooo seram uols!! Aku nih kalau tgk mayat once in a while bole la. Bau mayat tu aku boleh tahan sbb before this pun my lab work melibatkan bangkai dan mayat segala. Matila gigih buat projek Forensic Entomology masa kat UM dulu, siap aku buat kajian pasal larva bangkai and blowflies lagik. Tapi untuk stay kat rumah mayat 24/7 dgn office kau pun kat situ....mrasa la kau kena badi mayat..Ya ampunnnnnnn!! Lagipun aku suka berfantasi buat sex kat office...so memang ada kan org nak main dgn aku kalau office aku kat rumah mayat..hiiks **petirrr!!

3. Suka makan makanan pedas

Uiksss...ni pun dikira weird ke?? Sukahati aku la...lalalalala

Aku suka gila makanan pedas. Lagi pedas lagi best. Kalau kat kampung, sambal belacan is a must setiap kali makan. Mak dgn Abah aku tu, kalau dah takde ulam2 nak makan dgn sambal belacan, diorg makan dgn timun jerr....janji ada sambal belacan!! Dan aku sejak kecik lagi dah biasa makan makanan pedas nih. Mak aku punya sambal belacan, kalau aku bawak kawan2 aku makan kat rumah, sure mata berair sbb sambal dia pedas tahap dewa uols!!

Aku kadang2 rasa kelakar bila aku makan dengan ex-housemate aku, Ali (budak sabah), mihun tawar kat kantin pun dia kata pedas!! Sabar je lah. Tu korang belum tgk Ken lagi. Sebab ken memang tak tahan pedas....kesian aku tgk dia makan nasi goreng mamak kat bawah apartment kitorg sampai berair-air mata, padahal bagi aku tak pedas langsung nasi tu sampaikan terpaksa request suruh diorg buat pedas!!

Cili padi tu la senjata yg mami aku guna untuk cilikan mulut aku sbb aku mencarut BURIT kat mami masa kecik-kecik dulu. Ala-ala mami aku kejar keliling rumah sambil angkat kain dgn tangan dia pegang cili. Aku pulak tak cukup tanah lari sambil mintak ampun kat mami aku...kekekeke. Ha..tiada maaf bagimu kekdahnyerr....bila mak aku dapat jer aku...terus cili padi tu dipatahkan dan ditenyeh kat mulut aku....huhuhuhuhu mrasa la aku jerit pitch akak Mariah Carey time tu...lepas tu...terus bibir aku jadi sexy mcm skrg...LOL~

Tapi, nenek cakap, orang yang tahan pedas nih jiwa dia kental. Macam aku contohnya, aku boleh kata keras kepala lagi stubborn. Kalau aku nak satu benda tu, aku akan buat sampai aku dapat...if tak dapat pun, aku akan buat yg terbaik yang aku mampu...baru aku akan puas hati!!

4. Cepat-cepat


Aku nih boleh dikatakan semua benda nak cepat. Makan cepat, cakap cepat dan jalan pun cepat. Aku sgt pantang kalau time aku tgh jalan, pastu ada dua tiga org yang jalan very the slow depan aku mcm itik pulang petang. Rasa macam nak tolak jerr sambil kata MOVE!!

Yes, aku jalan sgt cepat. Biasa la, Jepun style sgt!! Memang dari dulu lagi jalan cepat. Dah terbiasa...so, kalau sapa2 jalan dgn aku tuh, mrasa la terkejar-kejar aku. Hiks~

Cakap cepat satu hal. Hanya beberapa org jer yg faham apa aku cakap. Dulu aku cakap lagi cepat, sekarang nih jer aku control sket, since bekerja kena banyak bercakap dgn orang, so i have to speak lound and clear.

Makan pun cepat. Cuma kadang-kadang jer aku slow, especially bila takder mood or ada topik hangat time makan, so aku akan makan dgn lambat sebab aku la yg sibuk bercakap...ahahahha~

Cepat belajar, cepat pick-up, cepat jatuh cinta, cepat cair...ermm cepat apa lagi ek?? cepat pancut **petir!! ~matila reveal secret sendiri

AWAS PISA~

5. Tak boleh multitask dalam satu masa

Aku tak boleh buat dua kerja dlm satu masa. For example, aku tak boleh makan sambil membaca, beri-beri sambil membaca, buat kerja sambil online. Makan sambil bercakap tu bole la. Hehehehe...nampak sgt suka bergossip time makan...LOL~

Aku akan buat one by one. Bila satu dah siap baru aku move on. Begitu juga dalam bercinta. Aku cuma suka kat seorang jer dalam satu-satu masa.

And bila dah aku suka kat org tu, datang la yg lebih baik pun aku akan tutup mata...leyyy?? Never la pasang banyak2 mcm KIMI atau APAU atau PISA...ops **matila carut

Bila puas dgn sorang tu, baru la aku move on to the next one...ayo ayat mcm pelacor!! LOL~

6. Tak suka Siti Nurhaliza

Ayo matila kena carut lepas nih...ahahahahaha. Well, I just don't like her for no reason. Ermmm tah la memang tak suka walaupun I selalu pose2 sayu dengar lagu-lagu nyanyian dia. HALO i just appreciate org yg buat lagu tu occay!! **matila aku

Ok fine...dia ada kualiti suara yg bagus especially bila nyanyi lagu2 Irama Malaysia. No doubt about it. It's just I don't like her. I don't see anything special about her untuk aku worship. Dia takder WOW factor atau X-Factor seperti yang ada kat Jac, Dayang mahupun Akaq Ziana. Seriously, aku still minat dgn Ziana Zain walaupun dia dah tak sehebat dolu-dolu.

Aku punya music taste lain sket dari yang lain. Aku suka lagu-lagu country, a little bit of rock and alternatif. But one thing, aku suka lagu yg mempunyai lirik yg bagi semangat. Contoh paling senang adalah lagu Standing In The Eyes of The World, nyanyian Ella. Lagu tu merupakan lagu yg meniup semangat aku time aku nak PMR dgn SPM dulu. Lagu Can't Take That Away nyanyian Mariah Carey pulak adalah lagu aku ketika aku rasa down or sedih bila kena kutuk bagai.

Aku suka dengar lagu-lagu Norah Jones, Dixie Chick, Mariah Carey, Carrie Underwood, Sheryl Crow, Sarah Mclachlan, Josh Groban dan yang sewaktu dengannya. Aku nih langsung tak minat dgn lagu2 yang banyak bercakap dari menyanyi. SO dont ask me to listen to 50 cent, Eminem etc. Aku tak suka lagu techno or house or dance music. Aku boleh layan lagu-lagu tu mcm lagu-lagu Madonna, Kylie...just bole layan, tapi bukan untuk diminati.

Akhirnya siap sudah satu TAG!! So Cikgu Sopi and Adik Kast, harap uols berpuas hati lah yerr!! Akhir kata, yang baik itu dari Allah, yang buruk itu adalah kelemahan saya sendiri....

Salam Intifada~ **larikkkkkkk!!

Sunday, August 05, 2007

Happy Birthday KEN~

Heyy semua!!

Saya, Izuan mewakili Nana Patra dan Iris Dealova ingin mengucapkan HAPPY BIRTHDAY yang ke 23 kepada adik bongsu kami...

TADA!!!!


MIMI!!! eh KEN!!

Semoga sentiasa sihat selalu dan murah rezeki uols!!

God BLess!!

"Happy birthday to you....Happy birthday to you....
Happy birthday to KEN....Happy birthday to YOUU!!"

muahs!!

**Hugs and Kisses**

Ikhlas dari,
Your sisters....

Thursday, August 02, 2007

Between Love, Lust and RELIGION~

Assalamualaikum......

Apa khabar pembaca-pembaca yang Ustaz sayangi....semoga anda sentiasa dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T hendaknyerr....tajuk ceramah saya hari ini adalah antara Cinta, Nafsu (bukan NAPISA yerr..LOL~) dan Agama atau Kepercayaan. Hari ni saya menggantikan kakak kandong saya, Puteri Aizuan Al-Jannah yang tidak dapat menulis kerana sedang sibuk dengan persiapan untuk berhijrah ke USA bersama suami beliau.....semoga dia berbahagia hendaknya.

GITUH!!! Motif rampas stage aku?? LOL~

"Ye la, ye la....org bagi balik....nak tumpang glamer sat pun tak boleh!!"

Terus pose2 bukak baju tepi TV kan?? LOL~

Yes korang semua, seperti yang dijanjikan, aku ke udara lagi dgn cerita yang lebih hangat dari biasa. Ok where should I start...hmmm, it is happen last month bila ada sorang mamat yg bernama Lyle msg me kat MySpace. He msg me that we have lots of thing in common...hayo mcm mana la dia bole kata mcm tu...but all i know is, he is in the process to become Registered Nurse in California. So, mungkin sbb tu kot...ye la aku pun in medical field kan kekdahnyerr.

So after dok bermessage kat MySpace, kitorg chat kat YM pulak. So di sinilah bermula segala-galanya...akibat sikap aku yg flirty tak hingat menabur cinta palsu kat dia, dia pun telah melamar aku kekdahnyerr...siap ala2 wedding vow gituh....hiks

So, aku pun ingat, why i dont just give a try...maybe this time going to work. Who knows kan?? Tapi, aku takde la gila sgt kat dia since he is soo damn far away from here, so motif la aku nak berjanji setia sgt....walaupun hakikatnya aku ni bukan la jenis swinger macam APAU **ops

Aku cakap begitu sbb aku tak yakin this thing going to work out...so, just wait and see. If it nak jadi, maka jadi la ia....yang penting usaha uols **tetiba

It started quite well...he do calls me sometimes...we have a long chat (which is include phone sex *ya hampun)...ala layan sajork aku....lagipun bole la jugak hilangkan kebosanan aku. Lagipun US accent dia kind of sexy dan suara dia....ayo sgt romantic!! aku ala2 cair jer dengar suara dia. Bila online dgn dia, banyak topic kitorg cakap...mula2 cakap pasal global worming, pasal perang kat Iraq, hal-hal kemanusiaan....dan semua tu akan diakhiri dgn fantasi sex...leyyy?? Aku nih kagum jugak la dgn dia...sebab, walaupun dia baru 20 tahun, tapi fikiran dia lebih matang dari aku sewaktu aku sama umur dgn dia...dan paling best sekali, he called me sayang....hohohoho, aku ajar dia perkataan tu....it made me laugh when i heard him said it on the phone...kelakar bunyi dia..hehehe

Ayo!! Kenapa la aku asyik dapat yg muda-muda jerr?? Matila Amirul dah start panggil aku Queen of Babyboy...leyyy?? **sambil2 pose persis Beyonce pakai bikini

Isn't he is CUTE??~

Tapi, bila dah lama-lama, baru la kau nampak kan his true colour. Aku sgt sentap occay dgn perangai dia selepas beberapa la. Ye la, sensitif tak bertempat. Let say, if i'm online and i'm ignoring him...mula la dia speku yang bukan-bukan. Halooooo....like i don't have anything to do kan?? And he always speku speki yg bukan. Tension aku dibuatnya.

But he's so cross over the line when he started to condemn about Islam and about our Prophet. Padahal, masa awal2 dulu kata respect and tolerance kekdahnya..tup2 bila aku mintak nak off sbb nak gi sembahyang, dia suruh aku pilih antara dia atau agama yg aku anuti...leyyy?? This is so ridiculous!!

Tak cukup dgn itu, dia kata Islam nih tak adil terhadap wanita. Pastu dia suruh aku join agama dia (Roman Catholic), supaya aku boleh ada same faith dgn dia...and bring me to heaven katanya!!

Caution:
Apa yang akan saya tulis di bawah ini bukan berniat untuk menghina mana-mana agama, hanyalah sekadar hujah mempertahankan agama saya. Harap maaf jika ada pihak yang terguris dengan tulisan saya. Percayalah, saya menghormati apa yang saudara-saudari anuti...


Okay....berikut adalah antara isi kandungan perbualan kami

Lyle: Why you want to believe something against you? Come and join me. Would it be better if we have the same faith. And don't live there...come and live here with me. Life is much better in here.

Izuan: Did your religious approve you to become gay?

Lyle: You made fun of me, don't you? Off course not!

Izuan: So, fair enough. It makes no different right??

Lyle: No it is not. You might be kill if they find out about your sexuality!! Why muslim women need to cover their head?? So unfair!! No freedom!!

Izuan: Shut up!! There is always has a reason why God ask us not to this and that.

Lyle: Muslim are evil. They kill people, they kill Christian.

Izuan: HELLO, thousands of Muslim died in Iraq, Afghanistan and Palestine!! It is because of your country. What is their right to attack other country?? Where is the weapons that your President claimed were in Iraq??

Lyle: That is not our fault. Muslim terrorist start first. 11 September tragedy. Remember??

Izuan: Because of 8 terrorists, because of Osama bin Laden....why this thousands or maybe milloins innocent muslim have to be killed and suffer??

Lyle: You are horrible!!

Hah!! Hambik kau!! Kau hengat aku nak diam bila kau dah start caci maki agama aku?? Kau nak break-up?? Dgn sukacitanya....KITA PUTUS!!!

Sebenarnya banyak lagi la dia kutuk pasal Islam nih. Dari hal poligami, sampaila hal tudung kepala.....BABI sgt!!

Blueekkkkkkk!! Pegi mampus la kau BANGSAT!!~

Muah!! Mak long you're ROCK....mak long katanya **LOL~

So it is over between me and him. Aku memang tak boleh tolerate with someone yg tak respect what i believe...bila dah masuk hal2 agama nih, very sensitive occay!! Yang aku heran, masa mula2 kenal dulu, dia ada kata....

"Your religion, your study are important than me....remember that. Your religion and study come first before me...."

So aku tertanya-tanya....mana ungkapan indah tu?? dia dah lupa kerr?? **sigh

Makan budak!!~

Lantaklah!! Like I care pun kan?? And now, he's come back and ask for second chance....well, he get his second chance, but things will never be the same again after this...dan aku pun dah tak berminat lagi nak tahu pasal dia....eventhough dia ugut untuk join seminary if aku taknak bersama dgn dia lagi....ayoo!! He is insane!!

Dah la...malas aku peningkan kepala dgn benda-benda nih!! Baik aku makan kari kepala ikan... **tetiba

So, i've moved on and cari yg lain...mana tau kalau ada yg sudi...LOL~

Last but not least, aku sgt terkejut bila dapat tau ada org meninggal kat atas bumbung rumah block D kat area apartment aku. Nasib block lain. Kalau block aku, mrasa la aku rasa seram sejuk nak naik elevator kan?? eeeeiiiii meremangs uols!!

Oklah uols....take care!! Nanti i akan sambung dgn entry TAG pulak!! Motif 3 org tagged aku serentak?? Hans betul..kekekeke...

Takper, entry tu akan menyusul selepas nih!! Mrasa la korg sumer baca sampai MUNTAH!!

Bayen~